HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

William Fevre Chablis Montmains 2006

2009.12.02. 08:00 AG 2.0

A burgundi chardonnay elvben a világ legjobb száraz fehérbora, kár, hogy a legjavát nem annyira sima ügy megfizetni, mint hozzájuk képest az osztrák vagy a német toprizlingeket. Montrachet-t vagy Batard-Montrachet-t például még soha nem ittam, de biztosan összejön legalább egyszer az életben. Meursault-hoz és Chablis-hoz persze volt már szerencsém, végső soron ezekkel is érdemes próbálkozni, ha okosan épp a megfelelő palackhoz nyúl az ember, az izgalmak garantáltak. Chablis kicsit más, mint a Cote d'Or, kevésbé gazdag, viszont annál minerálisabb és karakteresebb borok teremnek ott. William Fevre a toptermelők egyike, Grand Cru minősítésű területei is vannak. Érdekes módon neki épphogy több borát is magamhoz vehettem az elmúlt években. A Valmur Grand Cru valamikor az ősidőkben nagyon tetszett, a 2004-es Les Clos Grand Cru nemrégiben kevésbé, a 2006-os préselt dugós Chablis ismét csak nem volt rossz. A Montmains Premier Cru – Bourgogne-ban a Grand a magasabb kategória, Chablis-ban ilyenből csak hét van, 1er-ből negyven –, Hugh Johnson szerint azon belül a jobbak közé tartozik, de ez nem biztos. Világos szín, elsőre zárt illat. Aztán mindenekelőtt ásványos, teás, gyógynövényes, továbbra sem árad. Szájban viszonylag komoly test, kevés kanyar, rengeteg tisztaság. Szikár és markáns. Savai nincsenek kevesen, de okosak, színvonalasak. Búcsúja hosszú, azonban nem színes. Összességében is inkább koncentrált, mint komplex és rétegzett. Nem keveset gondolkodtam, hogy 6 pont, vagy netán eggyel több. A képzett kolléga már megint hasonlóan látta.

3 komment

Címkék: 2006 franciaország hatpontos chardonnay chablis fevre 1er cru montmains

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

...és több nappal később visszakóstolva a Montmains 2006 picit tisztult, és úgy állt mint a cövek, ezt nem sikerült eddig a magyar versenytársaktól látni.

(Ami magában foglalja a képzett kolléga által bevizsgált tételeket.)

Talán ezen a ponton tudom kiemelni a Févre-ről, a többit nagyjából tudták a hazaiak is eddigi praxisomban.
Annak idején jártam a Montrachet falvak mind kettőjében, mivel egymás mellett fekszenek, és ott a temelőktől is 30 Eu-nál kezdődtek az árak. Aztán vettem egy Aligotét 5 EU-ért, és csodálatosan finom bor volt, kellett volna egy kartonnal venni belőle.....egyábként a Montrachet egy pazar fajtája a Chardonnay-nak csak nagyon drága, én a Chablis-t jobban kedvelem a mineralitása miatt....
@zsolty: Mesélnél erről bővebben?
Miket lehet kóstolgatni Montrachet-ban és milyen áron, ha az ember arra téved?

Mert a bolti áraik aztán tényleg őrültek.
Meg be kell valljam, nem is nagyon bízom a sárdoniban, így nem igazán tudtam elképzelni, mit lehet várni egy Montrachet-től.