HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Szepsy István kétszer és a többiek

2009.12.06. 08:00 AG 2.0

Doszpod László bor-, fűszer és egyébkereskedő, aki régi ismerősöm, néhány évvel ezelőtt kitalált egy Prestige Reserve nevű projektet, amelynek lényege szerint független zsűri választotta volna ki a legjobb magyar borokat a legjobbak közül. A pontos részletekre már nem emlékszem, nem is mélyednék el bennük, nehogy butaságokat állítsak. A kezdeményezés a pillanatnyilag szünetelő Tonella bormagazin közreműködésével szökkent szárba, idén is megkóstoltak öten vagy száz bort jó nevű termelőktől, a finomak kaptak matricát, a legfinomabb háromszor három elhódította a kissé ijesztő nevű Trium Vinatus Kupát. Utóbbiak tiszteletére rendeztek gálavacsorát pénteken, a győztes termelők mellett meghívtak engem is, jól tették. A három fehér: Patricius Furmint 2008, Bolyki Meta Thema 2007, Szepsy Furmint 2007. A Patricius masszívabbnak, ásványosabbnak tűnt, mint a korábbi évjáratok, ezzel együtt csúszott szépen. Meglepődtem, amikor megtudtam, mindössze ötöde érett fában. Bolyki János latin nevű hárslevelűinek korábbi két évjárata különféleképpen nyűgözött le. A 2005-öst szárazon, a 2006-ost édesen szerettem, nagyon. A 2007-es megint más: olyan, amilyennek az ideális száraz szamorodnit képzelné el az ember. Késői szüretes illatok, masszív struktúra, izmos savak, cseres komplexitás. Szepsy István birtokfurmintjában gyönyörű mineralitás viszi a prímet, a gyümölcsök sem hiányoznak, ízében kicsi kesernye is játszik. Kiváló bor, talán különb lesz a remek 2006-osnál. A vörösök: Gere Tamás és Zsolt Aureus 2007, Günzer Tamás Ördögárok Merlot 2007, Takler Cabernet Sauvignon Válogatás 2007. Gere Tamásék és Taklerék azt hozták, amit szoktak. Előbbi sok kemény tannint és koncentrációt, utóbbi rengeteg alkoholt, krémes összetettséget. Günzer Tamás merlot-ja mutatta a középutat. Sűrű és komplex bor lett az Ördögárok-dűlő terméséből. Mind a hárommal érdemes lenne egy-két év múltán ismét összefutni. Édesek: Szepsy Szamorodni 2006, Béres 6 Puttonyos Aszú 2005, Tokajicum 6 Puttonyos Aszú 2005. Váratlan vagy sem: a különversenyt nálam vitán felül a szamorodni nyerte. Ez a 2006-os történetesen olyan, mint a híres 2003-as volt fénykorában. Főként illatában, amelyben tökéletes harmóniában játszadoznak a kövek, a késői szüretes gyümölcsök és virágok, a botritiszes árnyalatok. Szájban kevésbé rétegzett és izgalmas, de csak az emlékekhez és a várakozásokhoz képest, az erős 8 pont a minimum. A Béres-aszú kedves volt, a Tokajicum karakteres, ám ebben a kontextusban nem villoghattak.

2 komment

Címkék: takler béres tokajicum szepsy gere tamás patricius rendezvények günzer tamás bolyki prestige reserve

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szóhoz sem jutok.

... és milyen volt a kaja?
Azért engem lassan kezd aggasztani a Takler boroknál az a fordulat amit általában 3 éves koruk után hoznak. Az a bizonyos bársonyosan tömény (krémes) karakter kezd visszahúzódni és kezd kiállni a fa és az alkohol. A 2007-es válogatás szerintem 1-2 év múlva lesz a legjobb mert sohasem lehet tudni hova viszi azt a sok (3 év után mentolosnak tűnő)alkoholt az idő.