HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Ráspi éttermet nyit Budapesten

2009.12.15. 08:00 AG 2.0

A fővárosi Király utcában nyitja második éttermét Horváth Ráspi József, a hivatalos startot 2010. február 1-jére tették. A fertőrákosi éttermes-borász partnere Gál Attila, aki korábban a Váci utcai Central Cellarban volt érdekelt. Ráspi eleinte sok időt készül Budapesten tölteni, és hosszú távon is legalább hetente jönni fog. Még zajlik az alkalmazottak kiválasztása, minden a tervek szerint halad. A koncepció ugyanaz, mint az 1994-ben megnyitott Ráspiban. Magas minőségű, elsősorban hazai alapanyagokból szándékoznak színvonalas fogásokat készíteni igényes közönségnek. "A marketing az, ami a tányérban vagy a palackban van, nem a cég arca, hanem a munkása vagyok, valami akkor jó, ha libabőrös lesz tőle az ember", foglalt össze néhány alapvetést Ráspi, aztán máris a 2009-es szüretnél kötöttünk ki. Fertőrákoson még nem volt az ideihez hasonló év. Először is alapos válogatást végeztek, a peronoszpóra és a lisztharmat is garázdálkodott, és jött a jégverés, amely sok soproni termelő idei évjáratát szinte mindenestül tönkretette. Ráspiéknál viszont azt eredményezte, hogy egyfelől rendkívül kevés, másfelől sosem látott módon színvonalas szőlőt szüretelhettek. A három és fél hektáros leánykaültetvényről például 620 liter bort tudtak szűrni, ez a mennyiség simán nevezhető extrémnek. Minden bizonnyal 2009 lesz Ráspi eddigi legjobb évjárata, "10 pontból 11-et érdemel", bár a mester másfelől óvakodna a kategorikus kijelentésektől, hiszen a gyengének gondolt 2005 is egyre szebbnek látszik most, "megjöttek a borok". Ugyanez a helyzet 2007-tel, amelynek nagyborai ez idő szerint hordóban várnak a sorukra, és többet mutatnak, mint az előzetesen magasabbra taksált 2006-osok. A köves talaj, az öreg tőkék és az egészséges szőlők teszik a bort, elemzett Ráspi, hozzátéve, nem szed túlérett gyümölcsöt, nem szereti a botritiszt, az a célja, hogy friss, tiszta, élő ízű borokat készítsen, amelyek kifejezik a termőhelyet. "Hagyni kell, hogy minden úgy történjen meg, ahogyan a természet alakítja", magyarázta. Ráspi elégedett borai fogadtatásával, megjegyezte, minden hírverés nélkül tíz országban fogyasztják őket, és szeretik a Kopártól a Mátéig mindegyiket. "Egyszerűbb nem elhinni, amit csinálunk", mondta a Kopárról; az átadási áron nem egészen 1000 forintos bort kilónként 1500 forintos költségű szőlőből készítik. A Máté a másik véglet, a híres 2006-os 50 ezer forintért vásárolható meg, "de nem azért döntöttünk így, hogy bárkit is felidegesítsünk". A legjobb terület legjobb termése produkálta, "ennyit ér, száz év múlva, 140 évesen is meg szeretném kóstolni". Máté már 2004-ből is volt, 2007-ből bizonyára szintén lesz, ahogy azután is mindig, amikor az a hordónyi bor hozni képes a remélt minőséget. Lehet, hogy a következő csak 12 vagy 14 ezer forintba fog kerülni, nincs kőbe vésve semmi. "Sopron végül is fehérboros vidék volt", vezette be további terveit a meglepetésekre mindig képes termelő, éppen ezért 100 éves tőkéket oltottak át furmintra, nem keveset, "ebben sem kispályán akarok nyitni". Ez a terület jövőre még nem terem, a syrah viszont keveset már igen. És újabb izgalmakat ígér az a fél hektár is, ahol felesben kadarkát és csókaszőlőt szüretelhetnek nemsokára.

47 komment

Címkék: hírek emberek ráspi sopron gasztronómia horváth józsef

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kirráj!
Végre nem kell mindig tervezgetnem, hogy épp hogy nem jutok megint el Sopronba!

Irány a Király utca!
Végre egy hír így, Karácsony elött, aminek felhötlenül tudok örülni !

"...valami akkor jó, ha libabőrös lesz tőle az ember". Ez a mondat magyarázza meg a legjobban, miért olyan eszméletlen jó a fertörákosi étterem mint olyan. A balzsamos kacsamellen annak idején konkrétan majdnem összecsináltam magam, annyira ízlett.
Fertőrákosra. Csak az a kérdés, hogy hol lesz helyileg Horváth úr. Mert ha otthon, akkor ez az étterem nem ér semmit (akármennyire is megörültem a hírnek).
@Fidel Castrol: hát erre is rákérdeztem, benne van a cikkben :)
Végre!!!

Ráspi a legjobb!
Az a 620 liter leányka tényleg elég extrém. Ez még 2500 tő/ha, fél kilós tőketerhelés, 50 százalékos szemválogatás és 60 százalékos lékinyerés mellett is legalább a duplája lenne. Zavarba ejtő.
Én csak egyszer jártam ebben az étteremben, tényleg fantasztikus volt, a hangulata, a kínált ételek, a minőség, a borok. DE...sajnos aznap a "szakácsné" igencsak szerelmes volt, mert minden kifejezetten sós volt... nem is értettük hogy lehet ez. De ettől függetlenül - és éppen ezért ez tényleg nagy dolog - számomra életem néhány legmeghatározóbb, legjobb "éttermi élményeinek" egyike lett, és marad is, pedig sokfelé jártam már, és nem csak Magyarországon. Ámbár azt a falusi hangulatot, ami az ottani étteremmel együtt jár, itt nem lehet megteremteni, de bizonyára nem is ez a cél, és nem is lenne értelme. Ez az érdekes benne, hogy Ráspi vajon mit kezd a budapesti Király utcával...ami biztos, érdemes lesz bárkinek betérni.
Nekem a magyarorszagi ettermek 99 szazaleka addig kilove, amig valami taplo a szomszed asztalnal barmikor ragyujthat mikozben en vacsorazom.
Furcsa, hogy ugy tunik ez nem szempont a magukat igenyesnek tarto ettermek eseteben sem.
Ja, Ráspi eléggé hektikusan dolgozik. Mikor mi voltunk nála, akkor az én kajam tökéletes volt (picit elsózva), viszont az asztaltársaság másik feléé kevésbé (kihűlt, túlkészült és kiszáradt hal), így végül nagyon megosztotta a társaságot. Nekem speciel nagyon tetszett.

Mi van ha nem lesz ott Ráspi? Ramsey-nek sem egyetlen étterme van... :) Jó menedzsment kérdése, de tény, hogy nem ő fog főzni.
@fákfákfáki:
Köszönjük a hozzászólását, tudomásul vettük, nagyon sajnáljuk, komoly veszteség ez számunkra.

Egy tapló a sok közül
@fákfákfáki: @MintaMókus: én mindkettőtök hozzászólását köszönöm, és ezt a kicsit offszagú szálat ezennel elvarrtnak tekintem.
Ráspi jól főz. Nem olyan nagy borász. És ami nagy hátránya, hogy iszonyatosan el van szállva magától. Ha nyit Pesten is egy éttermet, az azt fogja jelenteni, hogy valaki az ő neve és receptjei alatt próbálja azt megfőzni amit ő. Félek, hogy nem lesz olyan jó mint remélem, de kívánom hogy ne igy legyen. Bukott már bele több jó szakács nálunk az étterem nyitogatásba.
JEsssssssssssssz! Remélem meg tudom fizetni. Néhány ingyenes borkoli is beleférne, vagy a törzstagoknak félárú borvacsora. :-)
Turelmetlenul varjuk az etterem megnyitasat. Minel tobb szinvonalas ettermet, Budapesten.
szerencsémre én is voltam Fertőrákoson, finom volt a 30ezres bor (per palack) is.
De ez nekem úgy tünik, mint ahogy "Laci bácsi" is ételkiszállítócéget "üzemeltet". VAgyis csak a nevét adja (el) hozzá.
Még az ezredforduló környékén kirándultunk párommal a környéken. Átsétáltunk Mörbischbe, hajókáztunk, visszasétáltunk. Kimelegedve, leizzadva valami ebédre vágytunk. Volt egy étterem az út mentén. Nem volt étlap a bejárat közelében, de úgy voltunk vele, mégis milyen árai lehetnek erre egy vendéglőnek. Mind a ketten dolgoztunk, kerestünk, nem fog egy étlaptalan étterem elrettenteni minket. Beültünk. Megkaptuk az étlapot. A legolcsóbb fogás a kétezer forintos sütőtök volt, de azt nem nagyon szeretjük. Kínos, nem kínos, elnézést kérve kisomfordáltunk. Átmentünk az út túloldalán lévő halászcsárdába, és nagyon jót ettünk.
De üdvözlöm a budapesti megnyitót, azóta félreraktam egy húsos főételre valót is, ott a helyem.
@Weér Yvo: Épp nemrég olvastam valahol, hogy azt a leányka-ültetvényt fokozatosan oltják át furmintra, tehát abból már nem mindegyik tőke az. Öreg, nagy sortávú ültetvény, gondolom amúgy is sok tőkehiánnyal, plusz a fent említett jégverés.
Meglepő számomra az is, hogy kiemeli a lisztharmat- és peronoszpórafertőzést, hiszen növényvédelmi szempontból hosszú idők óta a legkönnyebb év volt az idei. Sérült szemeknél inkább a rothadástól kell tartani.
@AG 2.0: Igen, reméljük így is lesz. Amilyen kiszámíthatatlan a Mágus :) ...
@zezse:

ki a nagy borász szerinted?
Azért Fertőrákoson is marad a szint és szinvonal, ugye?
NYehő
@fákfákfáki: Teljesen igazad van, remélem itt tilos lesz a dohányzás unblock.
Aki nem bírja ki, az ne járjon étterembe.

Már magában sokat dob egy helyen, ha a szomszéd sem nem füstölög, sem nem bűzölög.

AG 2.0: rendben, lezárva.
Az indexen olvastam a hírt, nagyon örülök neki.
Mert rengeteget hallottam már az étterméről és szinte csak jót, de nekem nagyon kiesett eddig, nem tudtam eljutni hozzá.
Remélem valóban ugyanazt a színvonalat hozza majd és nem csak a nevet "kopizza" be Budapestre.
Hát, igen, valószínűleg eléggé hektikusan főznek nála. Én egyszer voltam ott, és akár élményszámba is mehetett volna, de néhány fogás kifejezetten rossz volt, a rizs például kb. menzai szinten volt. És, amint többen említették, túl sok volt a só, szinte rosszul lettem tőle. Pont úgy éreztem magam, mintha egy nagy adag zacskós levest ettem volna (amit nátrium-klorid helyett nátrium-glutamáttal sóznak agyon).
Albert Gazda széjjelzabálja magát, mi meg éhezünk!

EZ RETTENETES!
@elzee: Frittmann! Kb. 190 centi :)
@t f 1: Igen!:)
Aztán mégsem érzem, hogy lenézne, mikor beszélgetünk.
2 hete szombaton voltunk és sajnos önmaga alatt teljesített kicsit az étel szempontjából, viszont a borok nagyon rendben voltak /kékfrankos ,Mágus,merlot/én nagyon szeretem a vöröseit.Nem ő főzött mert végig a szomszéd asztalnál beszélgetett, de volt nálunk is sós bríz, enyhén túlkészült kacsa és egy értékelhetetlen libasült.Ettől függetlenül a koncepció és a hely a legjobb a környéken, persze Magyarországon!Talán Nagycenken van még egy feltörekvő jó kis hely ambíciózus szakácsokkal, amúgy Sopronban nehéz igazán jót enni!Ha ezentúl mégjobban megosztja magát lehet nehéz lesz tartani a egyenletes színvonalat.
"az" természetesen.Ja és Rákoson nem lehet cigizni
Az Én részemről, kóstoltam annak idején az egyik Etyeki Borfeszten, ha jól emlékszem 2002-es Zweigeltjét a mesternek és az életem egyik legjobb bora volt, le a kalappal előtte...Viszonyitási alapként pedig a hétvégén is $100+ Napa Valley borokat kóstoltunk egy csomót és egyik se gyakorolt rám akkora hatást mint az a Zweigelt, bár lehet hogy bennem van a hiba......Talán egy kivételével: 2005 Edmeades, Perli Vinyard, Late Harvest Zinfandel a Mendocino County-ból, Huh.......
gondolom csak jó chefet választ az étterembe maga mellé.....aki hasonlóan lelkes, ötletes és a minőségre törekszik....osztódni biztos nem tud a Ráspi:))

Sztem nemdohányzó lesz az új étterem is.Remélem
Hát, eddig csak egy kommentelő volt, aki evett a Ráspiban, és nem csalódott benne "szerencsétlen módon éppen akkor, sajnos". Só(?)
Én már ettem Gál Attila főztjét, kiváló volt.
Gondolom Ráspi sem akárkivel közösködik. Előre felesleges találgatni. El kell menni, ki kell próbálni és utána nyilatkozni.
kérlek segítsetek: hogyan kell azt értelmezni, hogy "nem egészen 1000 forintos bort kilónként 1500 forintos költségű szőlőből készítik"

(( 1500 forintos szőlő, az legalább 1900 forintos palackárat feltételez, a brutálisan megszorított :-) költségekkel is, annál alacsonyabb nettó nagyker átadási árral csak a veszteséget lehet növelni - márpedig ahol ilyen méregdrágán termelik a szőlőt, ott nyilván a bort is komoly költségráfordítással alkotják meg a szőlőből, nem 600 HUF-os órabérű napszámosokkal- ))

úgy, hogy egyértelmű elírás, mondjuk 150 forintos szőlőre gondoljunk, vagy
-egy atomvillanással felérő parasztvakításra kell gondolni,
-vagy úgy, hogy rohamléptekkel a csőd felé halad a József?

egyéb opció?
@rubigan: Sztem nem érdemes szó szerint venni Ráspi szavait. Elragadtatja magát és hajlamos túlzásokba esni. Lásd: itt már száz éves szőlőt olt át, máshol még 80 évesek a legidősebb tőkéi.
Ha a 6-os Mátéra azt mondja, annyit ér, az igen lesújtó hír a Kopárra nézve, hacsaknem mégis szeret Polgárt pukkasztani. Vagy Gerét?
Nyilván azért is provokatív, hogy sokat beszéljenek róla, el is éri a célját. Tagadhatatlan viszont, hogy általában egyediek a borai, nem csak jó értelemben. Nálam pl. kiváltotta a Ráspi-hatást a nemrég kóstolt tavalyi rozéja: szúrós szagától, rezesen pirkadt színétől tényleg libabőrös lettem...
@rubigan: Szerintem simán kiszámolta az adott ültetvény művelési költségeit (az ő dolga, hogy ebbe mit számol bele) és ezt elosztotta a termés mennyiségével.

Horváth József temperamentumos és színes retorikával megáldott gazda :) aki megosztja a borivó közönséget. De a borai szerintem jók, egyediek és tiszták.
sztem is ki kell próbálni és aztán itt megvitathatjuk:)))
Ráspi borai és konyhálya egészen egyedülálló. Attila pedig nagyon profi, emellett klassz arc. :-)
@BZoltan: azt, hogy miképpen lehet kiszámolni a termelési költséget, értem ám:-))
hogy ebből hogyan lesz olyan árú bor, aminek vagy 5-ször annyiba kellene kerülni, azt nem. persze ha 4 fürt van hektáronként, az megdrágítja nagyon.

de igaza van Zolinak: provokatív, sőt sokszor direkt orbitális baromságot mond. és lám, róla beszélünk. egy zseni, na.
@rubigan: Szerintem az árazás témájában nem beszél baromságot. Pont azt mondja, hogy az egyik borát olcsóbban adja mint amennyibe neki került, de ezt behozza az a bora amit viszont magasabb áron is visznek az emberek. Horváth József ugyebár vendéglős. Pontosan tudja, hogy például amit bukik az olcsó levesen azt behozza a drágább desszerten :)
Kétszer ettem Nála, egyszer 2001-ben, amikor Alkonyi László Borbarátbeli beszámolójának hatására ültünk autóba egy jóbarátommal (aki egyébként megcsinálta a kétezres évek közepén a Culinarist) meg apámmal, ettünk sok mindent, összesen 9 fogást, hibát nem találtunk semmiben.

Az idén ismét ellátogattunk Hozzá, most is igen jó volt az összélmény, azonban voltak gyengébb kivitelezésű fogások is. Túlzott sóhasználat is előfordult, bár nem volt jellemző. Nagyon értékeltük a rengeteg természetes szörpöt, főleg én, aki ezúttal vezettem.

Ami a borokat illeti, azokat folyamatosan kóstolom, főleg a 7x7en, Zwackon, de találkoztunk többször az Etyeki pincefesztiválon is, meg a pincébe is ellátogatunk egy pünkösdi bortúrán pár éve.
A fehérborait nagyon szeretem, a vörösök között is vannak kiemelkedő tételek. A Máté tényleg zseniális, de a sokat emlegetett Zweigelt is. Egyes boraiban a kénhidrogénes illatjegyeket akkor sem díjazom, ha elfogadom, hogy az a vörösboron átjövő mineralitás. Sokat tud Jóska, nagyra is van vele, elég keményen küzd, hogy sokan útálják - sikerrel teszi.
Én minden esetre respektálom.
@etna: "Egyes boraiban a kénhidrogénes illatjegyeket akkor sem díjazom, ha elfogadom, hogy az a vörösboron átjövő mineralitás." - ne fogadd el, az biztos, hogy nem az.
Az étteremről: remélhetőleg csak jót fogunk hallani pár hónap múlva is:))EGY KALAPPAL...
kedvesem, most már kommmmmenteltem látod.......
Hattyút majd szerzek;)
jaaaa........veuve cliquot champagne-t durrantunk a csajokkal az étteremre és a 2010évre......valamint NEKED és mindenkinek, aki szereti a minőséget, ételben/italban/ruhában/szerelemben:))

BÚÚÚÚÚÚÚÚÉK
Tegnap a Király utcában jártam, és örömmel tudatom, hogy az étterem megnyitott! (Király u. 53.) Hamarosan tesztelem is és beszámolok! BUÉK mindenkinek!
Voltunk a budapesti Ráspiban vacsorázni és
őszintén szolva fertörákosi szinvonallal talál-
koztunk.A csicsókaleves világszám,a borjúmirigy fantasztikus.A csokiszuflé valószínüleg a legjobb
az országban.A héten is visszatérünk amig van szabad hely.Hurrá
egy elég izgalmasnak tűnő program, most kaptam róla a mailt:

Szeretettel meghívjuk Önöket a február 1-én megnyíló Ráspi Budapest (Király utca 53.) étteremünk MEGNYITÓJÁRA. Asztalfoglalását megteheti a déli borkostolóra 12 órára, amely 15 óráig tart, a vacsora pedig 19.00-tól kifulladásig a +36302972348 vagy +3617899807 telefonszámokon. A rendezvényen alkalmuk nyílik olyan ritkaságszámban menő Ráspi borok kostolására, mint a 2004, 2005, 2006 Máté Cuvée, 2006 Zweigelt válogatás vagy még forgalomban nem lévő 2007 Zweigelt válogatás. Kifejezetten erre az alkalomra összeállított menüsorral, ahol megtudhatja, hogy miért és milyen elgondolással mutatja meg magát a Ráspi Budapesten. Kovács Antal a mindenkori sommelier bajnok segítségével bemutatjuk a Ráspi, a gasztronómia és a bor kapcsolatát. Losonci Bálint és Szentesi József általunk nagyra tartott, igazi megszálott kézműves borászok közreműködésével megismerhetünk olyan régen elfelejtett ősi magyar szőlőfajtákat, mint a Csókaszölo", vagy a Vörösdinka, és megbizonyosodhatnak róla, hogy az ilyen régi magyar fajtákból is milyen kíváló bor készülhet.
Itt lakunk a házban, ahol a Ráspi étterem van. Egyszer voltunk, az ételek nagyon finomak de luxus árak vannak természetesen, meg egy eléggé fura pincér, aki szerintem néha kinézi a vendéget. Nem tudom mennyire jövedelmező az étterem, de nincs elég vendég szerintem. Azt látom, hogy a pincérek viselkedése meghatározó. Ha van egy undok felszolgáló, oda nem szívesen mennek vissza a vendégek. Mi is így vagyunk ezzel. Pedig a kis étterem nagyon szép, elegáns, különleges exkluzív, és finom, de nagyon kis adag ételeket szolgálnak fel.