HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Megismerni Burgundiát

2009.12.18. 08:00 AG 2.0

Bourgogne-ra úgy szokás tekinteni, mint a világ tetejére, nemcsak vörösben, fehérben is. A legjavát viszont földi halandónak nem könnyű megismernie az árak miatt, ezért amit tudunk, többnyire nem saját tapasztalatainknak, hanem olvasmányélményeinknek köszönhetően véljük tudni. Elég sok kiváló bort magamhoz vettem az elmúlt másfél évtizedben, a burgundi fehér grand és premier cruket azonban ha a két kezemen nem is bírnám megszámolni, néhány tucatnál nagyobb nagyságrendről nem beszélhetek. Nemrég úgy döntöttünk páran, összedobunk egy csomó pénzt, vásárolunk presztízstermékeket, megkóstoljuk őket alaposan. Az volt a tervem, hogy a legjaváról egyenként számolok majd be, ám a történtek keresztülhúzták számításaimat. A mezőny fele-kétharmada tájékán elvesztettem a fonalat. Vagyis azt talán mégsem, de bizonytalanság és tanácstalanság úrhodott el rajtam. Nem arról van szó, hogy csalódtam volna, bár kétségtelen, a várt-remélt reveláció elmaradt. Tisztában vagyok vele, hogy a Cote d'Or nagyjai nem kínálják fel magukat visszakézből, megfejtésükhöz odafigyelés és idő kell, mégis arra számítottam, hogy sokkal több komplexitást, színt és izgalmat találok bennük. Nem jött össze. Rengeteg ásványosság, markáns szerkezetek, törhetetlen gerincek helyettesítették mindezt. A két magyar belövő, az Ikon Chardonnay 2008 (5 pont) és a Légli Landord 2007 (7 pont) elhelyezése nem ütközött nehézségekbe, ahogy az elegáns, friss-virágos, kicsit éles Saumaize Puilly Fuissé 2007-nek sem volt bonyolult kiosztani a megérdemelt 6-ost. A többiek esetében maradt a rácsodálkozás, a tiszta, halvány színek, a kőkemény savak észrevételezése, és a megfelelő szavak-kifejezések keresése. A William Fevre Chablis Les Preuses 2006 sűrű volt és komplex, az Albert Grivault Meursault 2006 zamatos és köves, az Etienne Sauzet Puligny Montrachet 2007 mélyen-összetetten illatos, a Bonneau du Martray Corton Charlemagne 2005 diós-vasas, a Lafon Meursault Premier Cru Charmes 2005 tekintélyes, a Leflaive Batard Montrachet 2006 a sorban elsőként érettebb, színben és egyebekben is. Részemről nem merült fel, hogy bármelyik is nyolcasnál többet érdemelne, már ha annyit egyáltalán igen. Nem sikerült megértenem ezt a világot. Úgyhogy egyelőre gondosan óvakodom a konzekvenciák levonásától.

21 komment

Címkék: franciaország chardonnay ikon légli bourgogne chablis fevre pouilly fuissé saumaize grivault sauzet bonneau du martray lafon leflaive meursault puligny montrachet batard montrachet

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szóhoz sem jutok...

Hogy illeszkedett az eddigi top burgundi fehéreid közé? Mi volt a legjobb amit valaha ittál?
(Mármint hogy ez a sor hogyan illeszkedett a burgundi képedbe? Mértékadónak tekinthető a "max 8 pont"?)
hol szereztétek be a borokat?
A
és tőlük mikor és ki szállította ide a borokat?
@shiraz: értem, hogy nem nekem szól a kérdés, de ez miért fontos számodra?

Neked nem sikerült rendelni / haverod a futár / befolyásolja a kóstolót valami módon a válasz?

Bocs, ha tolakszom, csak még sosem láttam ilyen kérdést borkóstolóról :)
@Szomjas Gödény:
nem tolakszol :)
télen hidegben csomagküldővel bort szállítani kockázatos (de a nyári melegben szintén). a bor nem szereti a szélsőséges hőmérsékletet, sem az ingadozást. az sem mindegy milyen raktárban tárolják őket.
nem szereti a rázkódást sem. Szállítás után egy komoly bornál az egy hét pihentetés sem extrém gomndolat mielőtt megkóstolnánk.
fokozottan igaz ez a nagyértékű borokra, hizs ott még jobban szívjuk a fogunk ha nem teljesítenek.
ennyi.
a fenti borsorból én is ismerek 1-2-t és azok komoly borok, ha nem is felejthetetlenek.
@shiraz: szia, csomagküldővel jöttek, akkor még nem volt ennyire hideg azért. Természetesen így is kockázatos, de ezzel egyszerűen nem lehet mit kezdeni.

Melyiket ismered? Ha van időd, röviden leírhatnád őket, érdekes lenne olvasni!
Nekem a savakkal voltak főként gondjaim, és ezt első hallásra nehéz a szállításnak betudni. Egyébként mi is komoly boroknak éreztük őket - de valóban nem felejthetetlennek.

Egy bor verte ki nálam igazán a biztosítékot, a Bonneau du Martray Corton Charlemagne 2005, 80-100 eurós bor létére ugyanis nekem hibásnak tűnt, az az égett gyufás-vasas illat volt mindkét palackban, melyet pl a cellartrackeren a kénezéssel hoznak összefüggésbe. (Ezzel van valami tapasztalatod?)
@shiraz: kérdés: 1 hosszú szállítás (akár a jelemlegi nagy hidegben) viszontagságait 1 hét pinentetéssel kiheverik a borok?
@dagadtos:
szia,
a csomagküldökkel csak az a bajom, h nem tudom mi történik a borokkal útközben... sokszor tényleg nincs más megoldás, de akkor sem nagy hidegben vagy nagy melegben. A TC-nél mi ilyenkor nem hozatunk be messziről bort (és nagy nyári melegben sem), pl Leroy ki sem szolgál július közepétől aug végéig.
néha szőrszálhasogatásnak tűnhet amit mondok, de komoly értékű boroknál érdemes kerülni a kockázatokat.
nem szoktam hosszú kóstolási jegyzeteket írni, de
a Leflaive Batard és a Grivault Meursault 06-os szerintem csodás borok főleg az előbbi.
Azt a Cortont én nem ismerem, de túlkénezéssel sokszor találkozom, ha erre gondoltál. Én híve vagyok a minél alacsonyabb kénszintnek.
üdv
KA
@drbarta:
hát minusz 10-ben nem jó szállítani napokat (de 5-6 órákat sem ) nagy értékű borokat. egy átlagbornál sem jó de feljebb...
a rázkódást kipiheni a bor 3-4 nap alatt szvsz (persze bora válogatja)
@shiraz:
1/A hőmérsékletingadozást is kipihenik a borok türelmes fektetéssel?
2/Melyik a rosszabb, a hideg vagy a meleg?
/A Leroy-nál télen van -e kiszolgálás?/
@shiraz:
... 3/A cikkben is hivatkozott "kőkemény savak", amit már többször róttak fel a burgundi fehéreknek, azokat befolyásolja-e a szállítás/hőmérséklet/egyéb szállítási viszontagságok? Vagy azok mindenképpen maradnak kőkemények?
Nekem van egy olyan érzésem, hogy ezek még büszkék is a nagyon savas borokra. Nem nagyon rémlik, hogy angol nyelvű sajtóban hallottam volna kritikát túlzó savak miatt, mintha minden borkritikus savbuzi lenne, valahogy azt képzelem, hogy annyira a savszegény borokhoz vannak szokva (főleg az amcsik), hogy még a maró savat is élményként élik meg :) De persze lehet tévedek, és eltúlzom a dolgot...
@drbarta:
1.attól függ menniyre extrém az ingadozás
2. szerintem a meleg előbb okoz károkat
3. nincs
@Szomjas Gödény:
nem tudom milyen az a kőkemény sav. nekem van érett és éretlen sav, illeszkedő vagy kilógó sav stb.
a viszontagságok nem a bor egy alkotóelemére hatnak, hanem a bor egészére.
@shiraz:
Szia!
A posztból próbáltam idézni - ha jól veszem le, az volt a kifogás (részben a kommentelők felől is), hogy túlzóak a savak - ezen a motívumon úgy látom senki szerint nem változtat a szállítás - annak ellenére, hogy az összkép szétzilálása bizonyára befolyásolja ennek az érzékelését is.

Valahogy az jött le nekem, hogy stabilan feljön az a kifogás, hogy túl savasak ezek a fehérek. Ez meg az én szememben visszaveti a fehér burgundia értékeltéségét.
szia,
én tudom honnan idéztél, csak nem tudom értelmezni a kőkeménységet. a bor komoly sav nélkül nem eltartható sokáig. Bourgogne nagy fehérborai nem 1-2 évre vannak tervezve. a sok sav nem jelent feltétlenül éretlen nyers savat.
btw én a saját kóstolásaim alapján értékele egy borvidék fehérborait. más véleménye érdekes és tanulságis is de az én ízlésemet nem befolyásolja.
üdv
KA
@shiraz: szia, benyomásaim szerint élesek voltak a savak, és túl sokan voltak, felborították a borok egyensúlyát. az általad is kiemelt grivault illatát pl. abszolút világklasszisnak találtam, de szájban gyilkolt, nyilván némi túlzással :) és hát az volt a különös, hogy lényegében mindegyik ezt csinálta. korábban ilyesmit ilyen koncentrációban nem tapasztaltam, igaz, ennyire egyszerre nem kóstoltam ennyi burgundi fehéret. világos, hogy nem egy-két évre vannak tervezve, nem is számítottunk buta lágyságra, de ilyen vad keménykedésre sem. de ahogy írtam is, nem gondolom, hogy most akkor már mindent tudok a cote d'or fehéreiről.
@AG 2.0:
szia,
abban egyetértünk h az nem jó ha felborították a bor egyensúlyát.
egyébként szerintem nem gond a sok sav csak érett legyen.
hát Bourgogne fehéreiről 30 év kóstolás után is újdonság fog akadni :)
süti beállítások módosítása