HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Jásdi Siralomvágó Olaszrizling 2006

2009.12.20. 08:00 AG 2.0

A 2006-os Jásdi Siralomvágót tökéletes csopakinak titulálta a föld és a bor szerelmeseinek lapja, a Borbarát, és szemrebbenés nélkül kiosztotta az 5 csillagot. Nemcsak a szakirodalom lelkesedése miatt bontottam nagy várakozások közepette a palackomat, hanem azért is, mert őszi látogatásom alkalmával meggyőződhettem róla, egyre szebb és karakteresebb borokat készít a füred–csopaki borvidék egyik legfontosabb termelője. Hatos Siralomvágót akkor pont nem kóstoltunk. Nem kérdés, hogy ez a Jásdi Pince legfontosabb és legtöbbre hivatott dűlője, kiváló adottságokkal, szép szőlővel. Jásdi István már három évvel ezelőtt is úgy tudta, a szőlőt nem túlérett állapotban kell szüretelni, a bor nem attól lesz nagy, ha kikacsint belőle a botritisz, és mindent feléget az alkohol, amihez hozzáér. Ennek megfelelően ennek a bornak is mindössze 12-es a szesze. Világos, kicsit matt szín, amúgy olaszrizlingesen, legutóbb a Szeremley-rizling mutatott konkréten ilyen árnyalatot. Tömör, határozott illat, kövekkel, gyógynövényes-teás fajtajelleggel – mások talán mandulát meg rezedát emlegetnének –, gyümölcsei a legkevésbé sem harsányak. Egyben van az egész, nem igazán van mit szétszálazni. Szájban úgyszintén igen markáns, és továbbra sem összetettséggel, sokkal inkább koncentrációval operál. Távolról valahogy úgy működik, mint a minap felskiccelt burgundiak. Savai határozottak, de nem bántóak, lecsengését hosszan elnyújtják. Kedvesség nincsen benne, de nem is azért csopaki, hogy hízelegjen. Elbírja a burgundi nagypoharat, sőt abban érzi magát elemében. Újabb válasz arra a néhány éve felvetett fontos kérdésre, hogy milyen is az olaszrizling. Alulról karcolja a 7 pontot.

6 komment

Címkék: balaton 2006 olaszrizling jásdi csopak hétpontos siralomvágó

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha Jásdiéknál ilyen örvendetes átalakulások mennek végbe, hogy az ananász-citrus-stb. gyümölcsös csodák helyett tényleg a termeőhely adottságait megmutató bort készít, akkor visszaírja magát a komolyan veendő borászok közé. Amikor pár évvel ezelőtt azokat az eszméletlenül túlárazott termőhelyidegen izéket csinálta, nagyon megfogadtam, hogy soha nem veszek tőle bort. Jó arról hallani, hogy a túlpartról van visszaút. Márcsak azért is, mert megvan a tőkéje ahoz, hogy tényleg a borvidék egyik legfontosabb termelője legyen.
@RAMBO: Mennyiben változtatott Jásdi a technológián?

Én nem vagyok híve az ilyen szekértáborosdinak. Jó bort lehet többféleképpen készíteni. Egy ésszerű kereten belül szerintem nem érdemes ördögöt kiáltani.
Én birom a Jásdit...főleg a birtokot, még az egyszerűbb borainak is jobb az íze ha a nyári napfényben a Balatont nézem a teraszáról. A csúcs fehérei nekem sem tetszettek annyira mert már megjelenéskor fáradtnak tűntek, túlságosan megdolgozta őket. A siralomvágót kedvelem és nálam fontos az alacsony francia alkoholszint.
Jó lenne ha újra reflektorfénybe kerülne...
AG, a nagy kutya megvan még?
@Kóstolómester: a csípőficamosra gondolsz? megvan, de nincs jól.
@BZoltan: kidobta a vásárolt fajtaélesztőket.