HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Az év húsz legjobb magyar bora 4.

2009.12.29. 08:00 AG 2.0

2009 számomra az olaszrizling éve volt. Tudom, nem igazán kérdés, milyen szőlőfajtából kell nagy magyar borokat készíteni, hazánknak sokkal inkább a sokszínűségre érdemes építenie. Ezzel együtt drukkolok az olasznak, azt szeretném, hogy sok-sok jót csináljanak belőle. Hiszen ha már őt termesztik a legnagyobb területen, és az adottságai is kiválóak, kapásból muszáj képesnek lennie rá, hogy hozza, amit mondjuk Ausztriában a zöldveltelini. Hogy ott legyen a kocsmákban megbízható minőségben egyfelől, a csúcsborok között másfelől. Azt hiszem, az alapokkal még baj van, talán így is marad egy darabig, fent ellenben már látszanak az előrelépés jelei. Ennek örülök nagyon. Ami természetesen semmi olyasmit nem jelent, hogy a furmintot, a hárslevelűt, a juhfarkot, vagy netán a világfajták legizgalmasabbjait – a rajnai rizlingtől a chardonnay-n át a sauvignon blanc-ig – kevesebbre becsülném. Ebben az esztendőben legalább tucatnyi olaszrizlinghez volt szerencsém, amelyek a hétpontos magasságokban vagy azok közelében vágták ki a rezet – hosszan sorolhatnám őket, megemlítve Jásdi István, a Somlói Apátsági Pince, Takács Hollóvár Lajos, a Tornai Pince, Németh Attila, Bott Frigyes és sok más kiváló termelő nevét –, kettő közülük bekerült a legjobb háromba. Az idei listázásnak vége. 5. Balassa Betsek Hárslevelű 2008. Egy-két kóstolás után úgy érzem, ennek a bornak a legeslegjobb tokaji hárslevelűk között van a helye, pedig tekintélyes a mezőny. Fajsúlyosság és könnyedség, mineralitás és gyümölcsök perfekt egyensúlyban. 4. Sauska Cabernet Franc 2006. Sűrű és tartalmas villányi vörös, újvilágra hangolva, hihetetlenül gazdagon, rengeteg komplexitással, nemzetközileg is abszolút versenyképes. 3. Losonci Úrráteszi Olaszrizling 2008. Ahaélmény, a dűlőfaggatás és az útkeresés hibátlan gyümölcse, nagyszerű bor emberi áron. 2. 2HA Szőlőbirtok Tabunello 2007. Bazaltos talajon is készülhet komplex és elegáns vörösbor, avagy nemcsak Toscanában érezheti magát otthon a sangiovese. 1. Légli Banyászó Olaszrizling 2007. Egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy csak és kizárólag a Banyászó nyerhet. Már-már túlzásba viszem a rajongásomat Légli Ottó 2007-es évjárata iránt, de nem tehetek mást. Karácsony másodnapján is bontottunk belőle, élveztük minden cseppjét. Elfogyott, várjuk a folytatást.

8 komment

Címkék: olaszrizling légli losonci sauska top 20 balassa 2ha szőlőbirtok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon örülök, hogy a Losonci Bálint 2008-as Úrráteszi Olaszrizlingje ilyen előkelő helyen szerepel a listádon. Szerintem magasan a legjobb kereskedelmi forgalomban kapható olaszrizling ma Magyarországon. Egy Bányászóval az első és harmadik helyért való versengést talán már az egyéni ízlés határozza meg. A lényeg, hogy Bálint magasra tette a rizling lécét. Főleg ha azt nézzük hogy tized akkora birtokon és tizedannyi tapasztalattal tette ezt mint sokan mások.

Azt is jó látni, hogy két igen korrekt somlói is került a top10-be.

Remélem 2010-ben még több meghatározó somlói bor jut el hozzád és más borbaráthoz és tovább erősödik az olyan kisebb termelők jelenléte akik nem csak jó bort igyekeznek csinálni, hanem jól is.
@AG:Nem csak nalad volt olaszrizlinges ev :) de teny, hogy a losonci rizlingre itteni kattintas utan kerult sor (koszonet erte + persze Balintnak riszpekt).
Tegnap is dumcsi kozben sracokkal olasz-idoutaztunk, Guden birtok kertmog 08, Szaszi St Gyorgy-hegyi 07, Tamas csopaki 06 vonalon, peace :)

@BZoltan: szerintem losonci mar nincs kereskedelmi forgalomban > elfogyott :))
@e_easy: De neki legalább volt :) Az nagy fegyvertény ha valaki kereskedelmi forgalomba hoz egy bort. Mi le sem obiztatjuk 3 éve a rizlingünket, mert családi, baráti körben megittuk inkább. 2 palackot küldtem fel a Somlói portfólióra és egy palackot vittem a Zwack Openre. A pincénél még van konkrétan 6 palack :)
@BZoltan:

Az olasz nálatok szerintem a csúcs! :) Kár, hogy nem ismerhetik meg többen! Legalábbis nekem nagy kedvenc, rögtön utána pedig a hárs következik! :)
@BZoltan: a somloi kostolon elparolgott mire odajutottam :( legkozelebb jobban figyelek
@Ray Tango: Az első Juhfark forgalomba hozatalát 6 év kísérletezés előzte meg. Az olaszrizlinggel vagy 3 évvel később kezdünk el komolyabban foglalkozni. Mindennek eljön az ideje :)

@e_easy: Sajnálom és így utólag is az elnézésedet kérem. Az ilyen bemutatók/fesztiválok előtt mindig heteket vacilálok, hogy mit is vigyek/küldjek, mert a szívem szerint mutatnék én mindent. Aztán rendszerint oda lyukadok ki, hogy aki mindenre kíváncsi az jöjjön el a Hegyre :)
@BZoltan: no worries, amint megoldhato megyunk a hegyre :)
Nekem már a 2008 is a rizling éve volt és a 2010-nek is megelőlegezem, nálam mindent visz a fajta.

Figyel egy Úrráteszi a pincémben, még nem kóstoltam. A februári baráti rizling vaktesztre készültem bedobni, de látva ezt a helyezést lehet, hogy irigy leszek:-)

Bácsikám Mezőkövesden él, csinálgat borokat, de erősen a házibor kategóriában mozog. Pár éve eladta a szőlőjét ezért az utóbbi években csak akkor áll neki, ha tud szőlőt venni "ócsón".
Idén kipréselt rizling levet vett, a Kaló Imre édesapjától. (Szomolya közel van oda)
Állítólag Kaló úgy csinálja a borait, hogy darálás után nem présel, csak a magától lecsepegő levet használja fel (mint az olivatermesztők az extra szűz olivaolaj készítésénél), a maradék már "törköly".

Nos, állítólag ezt a "törköly"-t préseli ki az örege és adta most el a levet, többek közt a bácsikámnak is. Ha igaz, akkor végre idén talán lesz 150 liter iható rizlingje:-)))

Persze lehet, hogy baromság az egész, ha így van mondjátok!
süti beállítások módosítása