HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Merfelsz Bikavér Selection 2007

2010.01.01. 08:00 AG 2.0

A Merfelsz Pince tízéves, nem is gondoltam volna, éppúgy meglepődtem, mint amikor kiderült, hogy Bárdos Sarolta és Molnár Péter családi vállalkozása is pont ennyire van benne a korban. A szekszárdi borászat a közelmúltban került az érdeklődés homlokterébe, különösen azok kedvelték meg, akik a fajsúlyos, mégis barátságos borok híveinek vallják magukat, és alighanem nagy sikernek kell elkönyvelnünk azt is, hogy a Borbarát már 2008-ban a 7x7 legjobb magyar birtok közé sorolta. Merfelsz Gábor, aki Arató krisztinával közösen rakta le az alapokat, civilben bankár a fővárosban, gyökerei azonban szekszárdiak, meg is van az indíték. Tizenkét hektár, remek területek, szép présház, modern technológia, ez mind megvan. Sajnos van olyan is, aminek jobb lenne nem lennie: túlbonyolított, néha kínos bornevek az Agent Provocateurtől a Bel Cantón át a Musica Nobiléig és az Esti Csókig, hogy a márkanévként működő Nectar Sexardique-ról sok szó ne is essék. Persze a belbecs mindig fontosabb a külcsínnél, úgyhogy utóbbit csak hozzá kellene igazítani az előbbihez. A 2007-es bikavér-válogatásról annyit tudni, hogy embert próbáló kóstolgatás révén jutottak el összetételéhez, fele kadarka és kékfrankos, másik fele titok. Csillogó rubinvörös, nem igazán mély, ne is legyen. Illata kellemesen gyümölcsös és fűszeres, meggy és cseresznye játszik benne, melegebb, erdei gyümölcsös árnyalatok is gazdagítják, a kadarkát kiszagolhatónak véli az ember, pláne, mivel értesült róla, hogy van benne. Szájban minimum közepes test, finom savak, visszafogott tannin. A magas alkohol ellenére könnyed, tiszta ízű, jól iható. Egyelőre vastag 5 pontot kap, nem biztos, hogy kedvezett neki a kontextus.

12 komment

Címkék: szekszárd ötpontos bikavér 2007 merfelsz

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ehhez nekem is volt szerencsém, nekem (is) tetszett. Vannak szép vörösei, bár tényleg nem egyszerű átlátni a kínálatot.
Ami nem tetszik Merfelsztől, az a rozéjai. A tavaly kapható is asszemm 13,5% alkohollal bírt a szénsav mellett, de a mostani Nérója 15%-os alkohollal nyomul... Tényleg kegyetlen. (A szőlőfajta nevének és a bor jellegének szerencsés egybeesése.)
@muskotály küvé: az a rozé elég rettenetes lehet. :( Számomra egyébként is aggasztó a borok alkoholtartalmának általános növekedése.
Vörös: a hímesnevű Nectar S. igen jó benyomást tett rám tavaly.
@Hepci: szerencsétlen cukornak csak ki kell forrnia. Bár a túlzott,-13 feletti alkohol-nagyon nem a barátom.
@muskotály küvé: @Hepci: @Benikuty: tavelben pl. vannak rozék 14 feletti szesszel, és egészen kiválóak. de azoknak kb. olyan a karakterük és a beltartalmi értékeik, mint mondjuk egy egészen komoly fehérbornak. szóval, nem nélkülözik a harmóniát. ha viszont könnyed-reduktívra próbálják hangszerelni a rozét, és olyanban szalad el az alkohol, az valóban rettenetes. az említett merfelszeket mindazonáltal még nem kóstoltam
@Hepci:@Benikuty:@AG 2.0: a magas alkohollal a piaci kényszer miatt már kezdek megbarátkozni - ha harmonikus marad a bor. De reduktív, szénsavas rozénál rettentően zavar...

Azért nem akarok senkit lebeszélni róla, a Kézműves Borok Házánál kapható a Néró, hátha másnak bejön.
@muskotály küvé: Mit értesz piaci kényszer alatt?

Én az elmúlt néhány év boraira jellemző magasabb alkoholt elsősorban annak tudom be, hogy a 2006-2008 évek kimagaslóan melegek, naposak voltak a legtöbb magyar borvidéken és többen szüreteltek magasabb mustfokot adó teljesen érett szőlőt. A 2009-es borok szerintem már kevésbé lesznek tüzesek.
Másodsorban pedig az az ok, hogy egy az elmúlt évek során a hozamkorlátozást jóval komolyabban veszi sok termelő mint a 90-es években és az alacsonyabb terhelés sok esetben nagyon megnyomja a gyümölcs cukortartalmát még mielőtt az élettanilag érett lenne. Így születnek a magas alkoholfokú, de karcsú és zöld borok.
Egyszóval én nem piaci szándékot látok a dolog mögé, hanem az évjárathatást és a technológiai fejlődést, útkeresést.
@BZoltan: azt nem tudom, hogy muskotály hogy érti - majd elmondja, gondolom -, de ha én mondtam volna ilyet, akkor úgy érteném, hogy nem nagyon kapok mást :) némi túlzással, persze. és természetesen nem feltétlen - vagy legalább gyakran nem, mert azért vannak kételyeim - a piaci szándékok, hanem inkább az útkeresés következményének látom ezt, ha jól értem, hozzád hasonlóan
@AG 2.0: Hát igen, ha nem lehet mást kapni azt végül is lehet piaci nyomásnak érezni :)

Amúgy a magam (és a mi boraink részéről) annyit tennék még hozzá, hogy a tapasztalataink szerint messze nem triviális úgy eltalálni a szüret időpontját, hogy a szőlő az már tökéletesen érett legyen, de ne szaladjanak az egekbe a cukrok. Főleg a 2006-2007-es évekhez hasonló forróságban. Gyakorlatilag órákon tud múlni a dolog.

Az alkohol meg persze olyan mint a maradékcukor kérdése. Koncentrált, testes bort nehéz 12vv% szesszel és maradékcukor nélkül csinálni, sőt ez majdhogynem ellentmondás.
@BZoltan: @AG 2.0: úgy értettem, hogy kis túlzással, nem nagyon kapni mást :) Vörösnél a 14% sem szokott már kilógni, fehérnél ha választani lehet, egyre inkább a a maradékcukrot, mint a 13,5% feletti alkoholt választom... Szerencsére az Alföldön még vannak a könnyű boroknak egyre erősödő bástyái. Mindenesetre, ha a dolog mögött nem divat, hanem az évjárathatás ill. a terméskorlátozás következménye, az megnyugtató.
13.5vv%-os borhoz ugye 21 mustfok kell. Az elmúlt években ez nem volt ritkaság szerintem sehol.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a Somlón 21-23 mustfok között van az amikor a gyümölcs teljesen érett. Ez 13.5-15vv% alkoholt jelent 0-25g/l maradékcukor "opcióval". Ezen utóbbit én befolyásolni már nem tudom, a forrás ott áll meg ahol megáll.
Az alkohollal amúgy ugyanaz a móka mint bármely más analitikai adattal, önmagában semmit nem jelent. Aminek jelentősége van az a sav-cukor-szesz-extrakt négyes harmóniájának és egyensúlyának.

A lényeg pedig az, hogy az alacsony alkoholfokú és csontszáraz de testes és koncentrált bor az olyan mint az egykezes tapshang. Már feltéve ha betartjuk a törvényeket.
@BZoltan: hát ezt nem tudom. azt hiszem, ahhoz harmóniához, amit én szeretek, nem feltétlen van szükség brutális testre és koncentrációra. elég sok németet iszom, persze sokkal többet szeretnék, esetenként 12-es vagy akár az alatti alkohollal, és simán van közöttük, ami az én mércém szerint 7-8 pontos teljesítményt nyújt. vagy ott van bordeaux, hatalmas borokkal 13 alatt. még egy példa tokaj, ahol 9-es szesszel 9-10 pontos bor is elképzelhető. persze nem kérdés, hogy az aszú más pályán játszik. másfelől írtam már erről, egy 16-os is lehet simán kiegyensúlyozott, sőt egy fortified is, másképpen. minden szín lehet szép, ha szép :)