HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Niepoort Redoma 2006

2010.01.02. 08:00 AG 2.0

A Niepoort iránti rajongásomat egyszer már megénekeltem, egy bécsi kóstoló végére tette fel a markáns pontot a portói borház sora. A legérdekesebb az volt, hogy nemcsak a fortifiedok ízlettek rettenetesen, hanem a száraz vörösök is. Utóbbiak kultusza nem annyira régi a Douro völgyében, ahogy Tokajban, ott is az utóbbi egy-két évtizedben jöttek rá, hogy az édes ma már nem elég a világ kézben tartásához. Néhány héttel ezelőtt, amikor F. Kapus kolléga bécsi kirándulásra indult, megkértem, hozzon vagy két Niepoortot, egyet lentről, egyet középről vagy fentről. Első körben a tíz euró alatti Fabelhaftot vertem csapra, hozta az 5-6 pontot visszakézből, másodjára a sokkal tekintélyesebb Redoma került terítékre, méghozzá közvetlenül a minap mennybe menesztett Fonterutoli Chianti Classico 2006 után. A Redoma nem a csúcsok csúcsa, a Charme és a Batuta felette van, de harminc-egynéhány euróért kell tudnia valamit. Tud. Ez volt a Niepoort első asztali vörösbora, a 90-es évek eleje óta készítik, elsősorban tinta amarelából, tinta rorizból és touriga francából,. 60-120 éves szőlők, francia hordók, 20 hónapos érlelés, minden, amire a legigényesebbek is büszkék lennének. Mély szín, még mélyebb illat. Érett, meleg, portóis-amaronés karakter, színesen, színvonalasan. Szájban hatalmas test, rengeteg krémesség, észrevétlen alkohol, csak 14-es, nem kell több. Hihetetlenül arányos, cserei finomak, savai diszkrétek, de elegendőek, zamatai gazdagok, utóíze tekintélyes és száraz. Intelligens bor. Erős 8 pont.

3 komment

Címkék: 2006 nyolcpontos portugália niepoort

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1) Dicséret Albert Gazdának, aki ilyenkor is iszik és közzétesz, az alkeszen ilyenkor még csak kommentelőt sem látok :)

2) Kíváncsi lettem!
Ilyenkor mindig az jut az eszembe, hogy ha lehet touriga francá-val, meg amarelával egyértelműen és vitathatatlanul szép borokat csinálni (mert úgy gondolom, hogy a 8 pontot már nehéz kétségbevonni), akkor simán van helye a nap alatt a hazai bikavéreknek, kadarkáknak, kékfrankosoknak, furmintoknak, hárslevelűeknek és egyebeknek.

Minden bizonnyal lassabban szokja meg a piac, de ez inkább idő kérdése, ha megvan a minőség, asszem. (Ráadásul a kékfrankos meg a kadarka amúgy sem hungarikum.)
Volt pár nagyszerű portugál vörös az idei Mondovinon is (autochton fajtákból leginkább), ami hasonló testtel bírt, erős, határozott, nem túl tanninos, épp elég savval, szépen értek a régebbi évjáratok, amiket hozott a bácsi, így nagyon jól iható volt, és a stílusa kedves a szívemnek.

Ezek azok a mediterrán borok, amikben sok a napfény, szelíd a tannin, és valahogy itatja magát, de mégis a komoly borok közé sorolná az ember, nem a hétköznapi ivóborok közé.

Azt gondolom, hogy ez szinte már egy piaci résnek is tekinthető a nemzetközi kínálatban is, és itthon is tudnak/tudnának hasonlókat.

Igyekszem előtúrni az elkövetőt és a terméket is a szekrényből.