HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Takler Cabernet Sauvignon Res. 2006

2010.01.17. 08:00 AG 2.0

Jó néhány éve nem kérdés, Takler Ferenc a Szekszárdi borvidék legnagyobb sztárja. A mester és fiai az amúgy nem túl színvonalas 1998-as évjáratban vágták ki először a rezet, 2000-ből már jöttek a nagy borok, 2002-vel és 2003-mal meg beállt a szortiment, felépült a piramis. Amelynek tetején a kifejezés minden értelmében hatalmas cabernet-k, merlot-k és házasítások helyezkednek el. A kemény mag nem mindig kedveli ezeket, elvi ellenvetéseim nekem is szoktak lenni, ám amikor a poharamba kerül egyik-másik, mindig ellágyulok. Azóta okvetlenül, hogy volt szerencsém ereje teljében kortyolgatni a 2003-as Primariust. A merlot, a válogatott cabernet franc és a Regnum árnyékában kevesebb szó szokott esni a cabernet sauvignon reserve-ről, amelynek 2003-as változatát a borász pincéjében vehettem magamhoz egyszer. Akkor és ott úgy éreztem, leginkább ez kellene legyen a zászlós, nem a másik három valamelyike. Meglehet, benne van ebben, hogy a sauvignonból mindig kevesebb készül, mint a többiből, ezért végső soron különlegességként is értelmezhető. Néhány hete belekóstolhattam a monstruózus 2007-esbe, majd a minap a 2006-osból fogyasztottunk el egy palackkal hármasban, ez elég, hogy írjak róla. Mély szín, összetett illat. Erdei gyümölcsök, csipetnyi föld, mediterrán melegség, amelyet a fajta fűszeres frissessége ellenpontoz okosan. Grandiózus test, érett tannin derekas mennyiségben, savai szépek, megtartják. Komplex és koncentrált, a 15-16 közötti alkohol nem agresszív, csak a korty vége felé csípked kicsit. Sokkal visszafogottabb, mint egy évvel fiatalabb utóda. Búcsúja tiszta és száraz. Nincs benne semmi lomhaság, a túlérett szőlő nem butítja, a krémes szakaszon innen van. Igazán jól sikerült. 8 pont. Ebben a kategóriában ennyit muszáj is tudnia.

9 komment

Címkék: 2006 szekszárd takler nyolcpontos cabernet sauvignon

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"a túlérett szőlő nem butítja, a krémes szakaszon innen van."

Borotvaélen táncolsz Albert!

Nekem gondom volt ezzel a túlérett szőlővel de olyan vagyok mint te, túlságosan bírom Takleréket ahhoz hogy ebből gondot csináljak. Véleményem megegyezik a tiedddel ezzel a borral kapcsolatban-csak pontozás téren tér el de ajánlásod alapján a 2007-es az amitől többet fogok várni. Az a krémesség, fekete cseresznyés érettség és gazdaság ami engem megfog a 2006-os Takler cabernetben de csersavat és erőt várok a 2007-es változattól. Remélem bejön...
Jó néhány éve nem kérdés: nem veszek Takler bort. Amit meg kapok, mielőbb elajándékozom.
Ha egyszer Taklerék kijönnek a "megállbenneakanál és barrikoltmintegyszénégetőboksa" irányból, szóljatok.
Addig is - ha Szekszárd - Halmosi, Heimann, Prantner, Szeleshát.
@Hepci: Hapci! Ez egyáltalán nem fair Ferivel meg a gyerekekkel. Amennyire én tudom Taklerék nem jönnek ki semmi "újjal" a jövőben sem mert ez a SAJÁT stílusuk ami még vak kóstolókon is felismerhető. A Heimann-ban több a lehetőség az igaz de valamiért mindíg elcseszik a finomításnál a nagy borokat, ők olyan "majdnem" nagy borászat. Magyarországon ma nagyon kevés bor és borászat megbízható. Szerintem a Takler az.
@Kóstolómester: Finomítás alatt mit értesz?
Kaptam nemrég egy csomagba 2005ös borokat egy Primariust egy Csabát a Vesztergombitól meg egy Gere bort vagy Solus vagy Kopár ez most nem tudom biztosan melyik? Mikor javasoljátok a fogyasztást, illetve azok hol állnak szerintetek CS Reservehez képest?
@Kóstolómester: miért ne lenne fair, amit írtam? Remélhetőleg nem tőlem függ Taklerék megélhetése...
Igen, pont a borstílusukkal van bajom. Nekem már régóta nem az ilyen koncentrátum-, alkohol- és vaníliaillat-hegyek jelentik a nagy bort.
De mondtam, szerencsére nem vagyok szakértő.
ez a sauvignon az egyedüli, ami kimaradt a szortimentjükből, amikor tavaly szilveszter után náluk jártunk. a többi bor nekünk kifejezetten ízlett, kivéve a bartina cuvéét.
@Hepci: szia, szénégetőboksa azért szerintem nincs, a megáll benne a kanál stimmel, abszolút tolerálható, ha valaki ezt nem szereti. meg az is, ha igen :) szombat este egyébként volt szerencsém egy sima takler-merlot-hoz 2007-ből, külön poszt nem lesz belőle, mert túl közel lenne egymáshoz a kettő, úgyhogy itt jegyzem meg, hogy teljesen rendben volt az is
@AG 2.0: no, ez jó hír, ráspekuláltam a 2007-es sima taklerekre, fekszik pár merlot és cf. :)
@AG 2.0: :)
Pár napja én is kóstoltam azt a merlot-t étteremben. Meg is lepődtem, pozitív értelemben.
Lehet, már változott is az irány?