HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Bárdos és Fia Irsai Olivér 2009

2010.01.18. 08:00 AG 2.0

Alkoholista-pályafutásom elején a Szőlőskert Szövetkezet volt az egyik legbiztosabb választás a hipermarket-kategóriában. A rengeteg kistermelő rengeteg hektárjának termését integráló nagyrédei borászat a szegény ember Hilltopja volt, nagyjából hasonló minőséget produkált szerényebb áron. A Mátra Hill sorozat elemei ritkán okoztak csalódást, a Cool Ridge fantázianevű, enyhén barrique-ot chardonnay mindent vitt, a fehér újbor pláne, és a Gróf Nagyrédei sorozat pár száz forintos darabjai elől sem kellett félreugrani. A közben részvénytársasággá alakult Szőlőskert borászatát – amely 2002-ben megkapta az év pincészete díjat –, hosszú éveken át Bárdos Benjámin irányította. Ha minden igaz, a cég az utóbbi időben bajba került – innen nem sok minden derül ki, aki tudja, pontosan mi hogy áll, ne habozzon megosztani mindnyájunkkal –, Bárdos azonban nem tűnt el. Fiával közös farkasmályi családi pincészetét már régebben elindította, alighanem arra koncentrál, boraik egyre több helyen bukkannak fel. Az iskola minden jel szerint nem sokban különbözik attól, ami nagyüzemi méretekben bevállt, a fehérek pl. könnyedek, üdék, technológiailag hibátlanok, ivósak. A 2009-es irsai olivér színe világos, sárgáját zöldes árnyalatok díszítik, illata elsöprően fajtajelleges. A virágok és a szőlős-muskotályos frissesség mellett a kelleténél talán több a parfümösség, de nem emiatt nem éri el az okészintet. Hanem azért, mert bár ízben is finom gyümölcsökkel indul, elégséges savak híján mindezt nem követi szinte semmi vibrálás. Alig kezdődött el, máris véget ér a bor, amelynek teljesítménye így legfeljebb 3 ponttal honorálható. Másképpen: valahol a hetvenpontos tartomány közepén landol a fogyasztás tárgya.

3 komment

Címkék: hárompontos mátra irsai olivér 2009 bárdos és fia

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilyen nagyrédei korszakom nekem is volt :) Viszont most kóstolva ezeket, az okészintet már nemigen érik el nálam sem, ahogy a Hilltop se nagyon (kivéve a "Prémium" szériát). A Bárdostól a szürkebarát szokott jobb lenni, a fajta kezd meggyőzni, ilyen egyszerűbb szinten is; őszintén szólva sokkal inkább, mint az olaszrizling. Bántani nem szeretném utóbbit, főleg mert le vagyok maradva, nem sokat kóstoltam mostanság, igyekszem majd bepótolni. Ja, van a Bárdosnak egy Imperial nevű vöröse is 2000 Ft körül, az is jó szokott lenni, kb mint a Juhász bika 2006-ból
AG2.0: Ha ez a kategória, akkor inkább Szent István Irsai (hmmm: 4 pont?).
A 2009. illatos fajtáknál valószínűleg ez tendencia lesz, mármint a vibrálás hiánya. A forró nyár miatt elégtek a savak, az almasav szint alacsony volt a szőlőben. Bárdosék, gondolom, 2009-ben sem gondozták másképp a szőlőt, illetve készítették el a bort. Itt az évjárat hatás játszik közre.