HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Takács Lajosnak kételyei vannak

2010.01.20. 08:00 AG 2.0

"A borok jók, a körülmények nem, dolgozunk" – foglalta össze a helyzetet Takács Lajos, a somlói Hollóvár Pincészet tulajdonosa, szőlésze, borásza. A hír, hogy a Hollóvár eladó, igaz, erősítette meg, de az információ részletezésekor egyrészt az derült ki, hogy a munka megy tovább, másrészt az, hogy a vevők nem tolonganak, harmadrészt meg, hogy a hegy legkiválóbb termelőinek egyike minden nehézség ellenére tele van tervekkel. "Ebből a borból nem lehet megélni" – magyarázta, hiába van belőle kevés, évjáratonként ötezer palack, a réteg is szűk, amely szívesen fogyasztja. "Nem vagyok benne biztos, hogy érdemes ezt így folytatni, nem tudom, még vagy tíz évig ezt akarom-e csinálni" – tette hozzá. "Ha jön valaki, és leteszi a pénzt, vége, nem készítek több bort" – fogalmazott. A Hollóvár éppúgy 10 ezer tőkénél tart, mint négy-öt évvel ezelőtt, van egy hektár, amelyet be kellene még telepíteni, de erre eddig nem volt lehetőség. A borok fogadtatásának és visszhangjának örül Takács Lajos, azt mondja, fogyasztóinak készíti a bort, nem magának. "Azt is elviszik, ami nekem kevésbé tetszik" – jegyezte meg. A 2007-eseket nem szerette, tömények, alkoholosak, nehezen élvezhetők lettek. A néhány hetes afrikai hőséget eső, rothadás, töppedés követte, a teljes területről kétezer üveg lett, a borokat legfeljebb kóstolgatni lehetett, inni nemigen. "A könnyedebb borokat kedvelem, azokat, amelyek lecsúsznak jóízűen" – vallotta be Takács. 2006-ot és 2008-at emelte ki évjáratai közül, azzal, hogy a 2009-esek is ígéretesek. "Vannak ötleteim arra, hogyan lehet még finomítani a borokon" – mondta. Szűrni nem kell, előbb deríteni és kétszer fejteni ellenben fontosnak tűnik. Nem kell annyi hordó, a 2009-esek közül a furmint és a hárslevelű is kevesebbet lesz fában, az olaszrizling talán egyáltalán nem kerül bele, annak ellenére, hogy így nem kaphatja meg a védett eredetű jelölést. "Van mit tenni, előre is lehet lépni, arról sem beszélhetünk, hogy holnaptól nincs többé Hollóvár" – igyekezett végül megnyugtatni rajongótáborát Takács Lajos.

33 komment

Címkék: hírek somló emberek hollóvár takács lajos

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A pénzt hamarosan leteszik véleményem szerint...Ki lehet találni hogy a "hollóvár" lesz Kreinbacherék új dűlősora?
A 2007-esek valóban kemény borok, éppen ezért pihentetek jópárat a pincémben, én bízom bennük hogy hosszútávfutók lesznek.
A hatosokat most iszom, a nyolcasokat meg már várom hogy kóstoljam...
Ja, és végre valaki nem teszi az olaszrízlinget hordóba! Évek óta megyőződésem hogy a fajtának nem kell hordó.
@Kóstolómester: Én nem tartom valószínűnek hogy a Kreinbacher letenné azt a pénzt az asztal sarkára amit a Lajos mond. Ugyanis olyan csillagászati áron "árulja" a birtokot, hogy egyszerűbb lenne azt mondania, hogy nem eladó.

Amúgy, ahogy Albert is írja a 3,67 hektáron 10 ezer tőke az nagyon kevés. Gyakorlatilag ez a terület úgy 15-18 ezer tőkére lenne elég. Ráadásul a Lajos ültetvényének egy nagy része kordonos tőketávolsággal van telepítve de gyalog műveléssel. Ez persze szellős, tágas ültetvényt jelent, de ha valaki kordonos művelést akar ott csinálni akkor súlyos milliókat kell befektetni a támrendszerbe vagy el kell fogadni, hogy ekkora területen csak ennyi terem.

Takács Lajos fantasztikusan jó arc és a borai zseniálisak. Nagyon jó a Somlónak,hogy van egy ilyen karakteres figura a hegyen aki ilyen mértékben van elkötelezve a minőség iránt.

Sajnos a 2007-es évben a lisztharmat tényleg brutális károkat okozott nála is. Sőt nála okozott talán a legkomolyabb kárt.
Szerintem Takács Lajos elképesztően jó és különleges borokat készít. Minden eddig kóstolt bora nagy élmény volt. A sokat emlegetett 2005-ös hárslevelű mellett, számomra a 2007-es sauvignon blanc még ebből is kiemelkedő. Az olaszrizling és 2008-as borok még váratnak magukra.
Kár lenne, ha megszűnne a pincészet, én nagyon szertem Lajos borait.
Az olaszrizling szerintem elbírja a hordót, de az is igaz, hogy a termelők Magyarországon nem készít reduktív csúcsbort, és a legjobb olaszokat hordóba rakják. A Tornai sima olasz pedig nem túl jó reklám a somlai reduktív boroknak.
Minenesetre veszek egy üveg Hollóvárt, hátha segíthetek vele a pincének...
Ha van sokat dicsért kistermelő, akinek mindeddig nem sikerült kóstolnom a borát, akkor az Takács Lajos. Úgy látom sietnem kell ezzel a kóstolással, még mielőtt vmi pótolhatatlanról maradok le, Albert köszi a sürgetést.
Mindennemű rossz szándék nélkül, épp ellenkezőleg és általánosítva.
Gyakorta hallható és ünnepelt szófordulat: "nem kötök kompromisszumokat". Megérzésem szerint nem feltétlenül ez a leghelyesebb út. Szinte minden műfaj klasszikusának van olyan munkája, amire nem feltétlenül büszke, az egész munkásságát nézve mégis fontos lépés volt, utólag úgyse arra emlékeznek.

Annak örülök, hogy a 2007-es borokról pont a termelővel értünk egyet. Meglátásom szerint a terroir megnyilvánulása nem koncentráció kérdése és nem egy fokozható mértékegység.
Ami a szekértábor éljenzésén túlról érkezik, az is vagy az még inkább tanulságos lehet, főleg, ha valóban a fogyasztóknak készül a bor.
Szüntelen önvizsgálat, kísérletező kedv és kitartás - most leginkább az - szükséges, hiszen hosszútáv ez és igen megerőltető.
Én meg drukkolok az út széléről.
Hat ez fura.. egy ember aki a minőséget hajszolja,legendák keringenek róla, és akkor olyan bort hoz forgalomba amit nem szeret???
"A könnyedebb borokat kedvelem, azokat, amelyek lecsúsznak jóízűen" ???
Nem mellesleg gondolom a birtokon a borász a legfőbb értrék, de a szaktudást nem tartalmazza csomag...
@borkősav: hát szerintem nem a reduktív gyorsborokra gondol itten a riportalany
@borkősav: Szerintem egyáltalán nem fura. A minőséget hajszolja, de pl. a sokat emlegetett 2007-es Olasz 17-es alkoholja már sok volt. Nyilván ez a hozamkorlátozás és a kései szüret eredménye. Itt nem a minőség a kérdéses, hanem az ízlés. Légli Gesztenyés Rieslingjének is magas az alkoholja, mégsem kérdőjelezi meg senki a szakértelmét. (Nekem mindkét bor ízlett)
@borkősav: A birtokon a legfőbb érték a jól beállított ültetvény, hasonlóan fontosak a szőlőmunkások és a szőlész. A borász is nagyon fontos, de egy olyan birtokon amit nem egy ember művel meg nehéz kiemelni egyetlen feladatkört.

@zoli: Kompromisszumot mindenki köt. Még az is akinek tengersok pénz áll a rendelkezésére, mert nem minden eladó. Az idő például ugye nagyon nem :) Néha egy csapat jó szőlőmunkás sem vehető le a polcról készen. Akinek pedig végesek az egyébként akár jó anyagi lehetőségei az meg végkép köt kompromisszumokat. Az már hihetőbb lehet, hogy bizonyos kérdésekben és területeken nem köt valaki kompromisszumot. Például a hozamkorlátozás, gyomirtás, növényvédelem lehetnek ilyen területek.
@BZoltan: Miért, mennyiért árulja Lajos a birtokot? Hátha akad egy érdeklődő ebből az irányból is...
borkősav,

Nyilván ilyenek miatt eladó a birtok. Mármint hogy pengeélen táncol a jövedelmezőség, állandó túlélési harc van. Őszintén szólva nem nagyon tudok olyan magyar birtokot, ahol nincs más megélhetési forrás és egy évjáratból sok, vagy az összes bort nem hozza ki, mert éppen azoknak extrém lett a stílusa (tehát NEM borhibákról van szó).
A Királyudvarnál van pl borzasztó szigorú szelektálás a kész borok közt is, de Hwangnak mások a céljai és a tőketartalékai.
Inkább ez az út szimpatikus, de legalábbis értékteremtő, minthogy sokan meg sem próbálnak kiemelkedő bort csinálni, mondván hogy meg kell élni. Az ilyen "őrültek" mint Lajos, építik leginkább magasra a magyar bor piramisát.

számomra óriási csalódás a piacon, hogy még mindig nem fogyott el a zseniális, korszakalkotó 05-ös hárs, amiből néhány száz palack készült, 5000 körüli áron, mindeközben csomó 10 ropi körüli vörösbor ára simán elfogadott.
@Szomjas Gödény: A pontos összeget nem tudom, így lehet, hogy ordas baromságot írok, de én 100 milliós nagyságrendre emlékszem. Ha érdekel, akkor szerintem hívd fel a Lajos és kérdez meg, hogy most mire tartja.
Szerintem a Somlón egy hektár száz százalékos készenlétű korrekt ültetvény, elfogadható helyen úgy 10-20 millió között reális. Vagyis egy 4 hektáros birtok szerintem max 60-80 millióért reális. Már ha rendesen fel van szerelve és ki van építve.
De mondom, ezek csak úgy hasból számok... mivel sem eladni sem venni nem tervezek :) földet a Somlón így lehet, hogy nagyon tévedek.

Az biztos, hogy egy birtok értékének megbecsülésében fontos, hogy milyen az egész kubatúra, milyen felszereltség, csapat, gépek, hordók, pincék vannak. Ha egy birtok legnagyobb értéke maga a gazda aki a pénz átvétele után elballag, akkor az amit árul nem olyan értékes.

Akárhogy is, szerintem badarság attól tartani, hogy a Lajos bedobja a törölközőt.
100 milkabol mashol mondjuk 20 hektart tud venni vagy vesz 10et es a masik felebol meg kenyelmesen megel anelkul hogy nyomaszto lenne a sporolas, beosztas, penzzavar
@BZoltan: egy 3 hktáros 10000 tőkés birtokot egy ember vezérel mind szőlészetileg mind borászatilag. Gondolom a HOLLÓVÁR is így működik, pár kisegítő segítségével, tehát ha avezér nem része a csomagnak, akkor szőlőár van, de akkor nem birtokot=filozófiát=minőséget veszeel, hanem fődet meg pincét, nálam így már félértékű a dolog.
@AG 2.0: én a váltást nem értem, meg a kinyilatkozást, ha én véletlenül ilyen hírhedt borász lennék, és ezt nyilatkoznám hát nem tudom. a fogyasztók részéről én átverve érzem magam, és nem ANYAGI értelemben.
@borkősav: de miért? azért, mert azt mondja, hogy a 2006-osait és a 2008-asait jobban szereti, mint a 2007-eseit, mert az előbbiek jobban csúsznak, mint az utóbbiak? mi ebben az átverés? nem kötözködni akarok, tényleg nem értem
@borkősav: Szerintem annak a "pár kisegítőnek" a szerepe messze alul van értékelve a köztudatban. Én lényegesen nagyobb jelentőséget tulajdonítok szőlőmunkásoknak és a lényegi munkát elvégzőknek. Hatalmas jelentősége van annak például, hogy ki végzi el a növényvédelmet, mikor és hogyan. A 2007-es évben is kulcsfontosságú volt, hogy milyen gyorsan tudott reagálni az ember a lisztharmatra. Ráadásul a Lajos pont abban az évben próbált rá a biodinamikára és ezt nem kevés bora bánta.
Csak akad olyan bankár, akinek még nincs borászata is kivágja a lóvét:)
Hat ha bankar veszi meg akkor az lenne az erdekeltsege hogy Takacs Ur maradjon, egy bankar par szolomunkassal nem sokra megy, uj birtokigazgatot felvenni meg lutri. Ha eladja es valaki megveszi azt gondolom borasz lesz, vagy ugy veszi meg valaki hogy rabirja Ot a maradasra.
@BZoltan: Köszi az infot.
Ha ellenállhatatlanul rám tör, hogy megvenném a birtokot, akkor felhívom a mestert.

De egyelőre nekem még kényelmes ez a felállás, hogy Takács Lajos bort csinál, én meg iszok, mint a gödény...
@Szomjas Gödény: Ez a beszéd :) Azért ha hirtelen találsz úgy 100-150 milliót a paplanba varrva és kitalálod, hogy borászatba akarod ölni ezt a pénzt akkor javaslom, hogy ennek a feléből csinálj a Somlón egy frankó 3 hektáros birtokot és hagyd a Lajost csinálni azt amit eddig csinált :) Jó a hegynek nagyon, hogy ő ott van és jó a fogyasztóknak is.
@AG 2.0: az hogy le volt komunikálva hogy TL így meg úgy meg hogy milyen király borai vannak, és a kedves fogyasztói úgy védték mint a farkasok amikor megpedzettem hoy a 07 es olasz számomra fogyszthatatlan, és nem értem mért hozta forgalomba.
Na most Ő maga nyilatkozik nem túl pozitívan 07-ről, és ezzel az őt védő fogyasztókon ejt csorbát.
borkősav,

Sajnos nem kóstoltam a 07-eseket, de az általam elismert kóstoló ismerőseim/barátaim azért nem mondták hogy ihatatlanok és rossz élmények lennének, az meg még biztosabb hogy átverve nem érezték magukat. Extrémek, az biztos.
Azonkívül számomra NAGYSÁGRENDEKKEL szimpatikusabb ez a hozzáállás, amelyik elismeri hogy radikális különbségek vannak évjáratok között, mint az, ha egy borász minden évjáratáról azt zengi hogy "zseniális" ezért meg ezért jó, meg úgy állítja be magát hogy ő a szent grál ismerője, minden bor mértéke és az ő stílusa az üdvözítő.
Szerintem a nehézségekről is beszélni kell egy-egy évjárat kapcsán.
Meg azt is díjazom ha valaki egy pár éve működő birtokon néha extrém újításokat is bevezet, kipróbál, pláne egy olyan termőhelyen, ahol nincs elfogadott klasszikus stílus, illetve amit annak mondanak az egy légvár.

Szvsz Lajos nélkül feleennyit sem tudnánk Somló valódi kvalitásairól.
@pinotnoir_777: csak norrisz a legenda..lepattanok mint a takonylabda a plafonról
@borkősav: A Lajos 07-es hársa úgy frankó ahogy van. Ezzel együtt nyilvánvaló módon nem mindenkinek jön be.

Az viszont abszurd felvetés, hogy hiba volt forgalomba hozni azért mert van akinek nem ízlik.

Remélem ugyanilyen határozottsággal kéred számon az 500-600 forintos kaliberben pancsolt, hulladék lőrék forgalomba hozatalát is... azok ugyanis minden igényes fogyasztó szerint csapnivalóak.
@BZoltan: Adatok megadása előtt illik tájékozódni!
Egy-két pontosítás:A 10 000 tő nem egész 3 ha-on van, mint a cikk is írja van telepítésre váró szabad terület!
A biodinamikára Lajos 2008-ban talált rá, nem 2007-ben. (Az más lapra tartozik, hogy most hogyan vélekedik róla.)
A 10-20 millió közötti hektárárak reálisak a Somlón, de az leginkább szőlőterület, épületek, pincék nélkül. A birtokon nagyon ízlésesen felújított házak is vannak. Érdemes szétnézni, ha vki arra jár. Másrészt egy blokkban 4 hektár területet találni sem egyszerű arrafelé, ez is dob az átlagárakon.
@mmarkus: A biodinamika évét illetőleg igazad van, elnézésedet kérem. Mentségemre legyen mondva, hogy csak a számot rontottam el, mert 2008-ban volt a brutális lisztharmat ami sajnos eléggé betette a kaput a biodinamikának. Én amúgy szurkoltam a Lajosnak a biodinamika miatt. Szerencsésebb évben sikerült volna neki szerintem, de évtizedes balszerencse volt ez a lisztharmat.

A Lajos területének a pontos méretét magam is a Terroir club oldaláról lestem le és nem állítottam, hogy az egész területen lenne 10 ezer tőke. A Lajos ültetvényének az egyedisége (értsd, kordonos telepítés bakművelésben) adja azt, hogy nem feltétlenül optimális a terület kihasználtsága. Persze előnye is származik ebből.

A Somlón az épületnek nem sok értéke van. Konkrétan annyi ház van mint égen a csillag. Nálunk a 3 hektáron van 6 ház plusz egy régi pince. Fele lenne, jobb lenne. A ház csak pluszköltség, mind fenntartásban mind felújításban, haszna meg nincs, csak foglalja a helyet a szőlőtől. Aki bortermelésben gondolkodik a Somlón annak elég 1-2 ház egy jó pincével, ami efölött van az nyűg és költség.

Ezzel együtt mindenki annyira tartja a földjét amennyire akarja. Semmi ne álljon tőlem messzebb annál, hogy én egy szóval is megkérdőjelezzem, hogy a Lajos mennyire tartja a birtokát. Sőt én személy szerint annak örülök, ha sokat érnek az ültetvények a Somlón :)
@BZoltan: Off
Igaz nem láttam ezeket a házakat, és nem tudom milyen állapotban vannak, de nem érné meg kiadni ezeket pl. borturistáknak? Jelenleg igen szegényes a szálláslehetőség Solmlón, és ez nagy hátránya a borvidéknek
On
Borkősav
A címkén szerepel, hogy mennyi alkohol van benne. Nem vásárolsz zsákbamacskát. Azért a mai világban kóstolójegyzeteket is kereshetsz egy borról, én pl. ha egy drágább bort veszek, előtte rá szoktam keresni.
Még tavaly voltam egy Szepsy kóstolón, ahol István azt mondta, hogy a 05-ös aszún sokat gondolkodott, hogy kihozza-e. A kóstolón résztvettek egyike sem tudott elképzelni olyan elvárásokat, amiknek ez a bor ne felelt volna meg. Szóval attól, hogy egy borász nem teljesen elégedett valamivel, még nem azt jelenti, hogy egy rossz borról van szó.
"kordonos telepítés bakművelésben" - ez mit jelent?
@zoli: Olyan tőketávolságot ami jellemzően kordonos művelésnél szoktak használni, de bakműveléssel. A részleteket Takács Lajostól érdemes megkérdezni.
...érdekes, pedig Lajos az egyetlen borász Mo-n, aki el tudja adni az összes borát.
@akov: Több oldalról is vitatnám ezt a kijelentésedet.
süti beállítások módosítása