HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Movia Exto Gredic 2008

2010.01.26. 08:00 AG 2.0

Az elmúlt hónapokban bejártam virtuálisan Közép- és Kelet-Európát keresztül-kasul, lokálpatrióta vagyok a magam módján, érdekel ez a viharvert régió, nem is tudom, ennyire nagyon miért. A horvátok és a románok-erdélyiek jutottak szóhoz elsősorban, de voltak már ukránok és csehek is többek között. A szlovénok eddig kimaradtak. Ezen változtatni kellett, pláne, hogy Kató Shiraz András, aki tényleg avatott ismerője a közel-déli vidékeknek, általában szuperlatívuszokban nyilatkozik az ottani izgalmakról. Mivel pedig ő is, mások is, valamint a szakirodalom is a Moviát mondja etalonnak, amikor a kedves olvasó, aki egyszer már a csehügyi beszerzést is vállalta, Ljubljanába készült, megkértem, hozzon valamit az említett pincétől. (Meg egy másiktól is, amely majdnem akkora sztár, mint a Movia, de majd akkor fedem fel a kilétét, ha túlleszek a borán.) A Primorskában, Goriska Brdában tevékenykedő Movia a termőhelyekre és a természetességre koncentrál, főként öreg szőlőkkel dolgozik, és nem szívbajos, amikor be kell áraznia termékeit. Honlapja egyelőre csak szlovén nyelvű, az angolt építik, de magyarul is lehet róla olvasni keveset, hol másutt, mint itt. A 2008-as Gredic 13 euróba került Ljubljanában, és ez csak a piramis alja, ami az évjáratból is kikövetkeztethető, hiszen a pince irányítóinak eszük ágában sincs kihozni toptételeket ilyen poétikusan ifjú korukban. Számunkra azért is érdekes ez a bor, mert eredetileg furlanski tokajnak, avagy tocai friulianónak hívták, és szomorúak is amiatt, hogy miattunk meg kellett válniuk a névtől. És most hirtelen megtörik a szöveg lendülete. A címszereplő ugyanis nem volt alkalmas arra, hogy bármit is megmutasson a szlovén borok kivételes szépségéből. Minerálisan-gyümölcsösen hódító, egyedi és különleges, simán 6-7 pontos illatát értelmezhetetlen produkció követte szájban. Konkrétan: a fékezhetetlen savak úgy felborították visszakézből, hogy jól elszomorodtam. Pontszám ezek után nincs, de az elszántság megmaradt, legközelebb többet költök, ha moviázni akarok.

5 komment

Címkék: szlovénia 2008 movia gredic

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én meg egy pinot noirral fürödtem be a pincétől. Határozottan büdös illatban, hiába van ízében tartalom, struktúra, ha a díszítő(csúfító-)elemek élvezhetetlenné teszik a fogyasztását.
Pedig mind a szlovén, mind az olasz goriziai dombok telis-tele vannak fantasztikusan gazdag, ízes és tiszta borokkal.
kissé maflán kerestem lehetséges magyar nyelvű linkeket, holott az alkeszről kiderül, nyájas barátomnak is volt már több szerencséje a movia boraival:

alkoholista.blog.hu/2008/12/01/eppur_si_movia

itten meg elméletről lehet olvasni alaposat, és vannak képek is:

alkoholista.blog.hu/2008/05/13/terem_vagy_keszul
A Movia borok nem egyszerű műfaj!

Néhány éve rendszeresen jártam Ljubljanában és hallgattam a bölcs tanácsra, hogy érdemes a Movia boraira odafigyelni. Nekem egyértelműen mérföldkő volt a Movia fehérborait kóstolni. Számomra egy pálfordulással ért fel az a néhány palack.

A legnagyobb döbbenet (de ez inkább sok éves folyamat volt) az volt, hogy egy bor nagyon sokféleképpen lehet jó. Nem csak egy vonalon lehet jó a bor, nem kell követnie minden bornak azt a sormintát amit a fogyasztóbarát borok 99%-a belesulykolt az ízlelőbimbóinkba. Többek között pont a Movia borai voltak azon amik ivászata során rájöttem, hogy ki kell dobni a kóstolási szabványokat és a borra kell figyelni nem az elvárásainkra. Egy jó cimborám édesapja szokta mondani, hogy "ne a tükröt átkozd, ha a pofád ferde" :) Van ebben igazság és néha az ilyen formabontó borok a borkóstoló tükre amiben megtörik a jól nevelt ízlelőbimbó és értékítélet.

Nekem a Veliko-ról (nem emlékszem az évjáratra) az maradt meg, hogy nagyon tiszta szőlőillatú, érett almahéjas íz és szinte vörösboros teltség. A Lunar pedig lenyűgöző élményt nyújtott. Húsos, földes, minerális illatok, ízek elegáns tanninok. Tiszta, harmonikus, érett és továbbra is az eleganciával nyer nem a robusztussággal pedig vékonynak nem mondható.
Konkrétan emlékszem, hogy milyen meglepő volt, hogy a savak munkája teljesen más mint amit megszoktam a jó magyar boroktól.

Az fix, hogy nem olcsók a Movia borok de mindenképpen megérik az árukat.
@BZoltan:
"Nem csak egy vonalon lehet jó a bor, nem kell követnie minden bornak azt a sormintát amit a fogyasztóbarát borok 99%-a belesulykolt az ízlelőbimbóinkba."

ez nagyon fontos meglátás, száz százalékban osztom. viszont ha a sav mar, mint az ecet, és menthetetlenül savanyú lesz tőle minden, akkor a legnagyobb nyitottsággal sem mész a borral semmire :)
@AG 2.0: Hát igen, triviális ízproblémákra nem lehet kifogás. A mentség talán az lehet, hogy ha egy termelő a határokat keresi akkor néha bizony meg is találja :) Az más kérdés, hogy ilyenkor nem biztos, hogy le kell palackozni az adott tételt.
Mindenesetre azért mindenképpen javaslom a komolyabb Movia tételek kóstolását. Azt nem ígérem, hogy ízleni fognak, de hogy érdekes, izgalmas tételek lesznek azt nyugodt szívvel ígérem.