HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A Szentesi Pince 2010 februárjában

2010.02.07. 08:00 AG 2.0

Több mint két év után ismét eljutottam Szentesi József budaörsi pincéjébe, ebből az alkalomból újraindul a Pincék és borászatok alrovat. Éppen ideje, október óta nem volt helyszíni szemle, ez tarthatatlan. Szentesi érdekes szereplője a magyar borvilágnak, úgy is mondhatnánk, kívülről jött, bár másfelől az a helyzet, hogy a konkrét pincét az édesapja vásárolta nagyon régen. Kicsiny kis objektum ez, közel a város zajához – van egy másik, sokkal nagyobb föld alatti világ a fővárosban, a Budafoki úton –, a szőlők pedig az Etyek–budai borvidéken teremnek, Nadap és Pázmánd környékén. Egyes függönyön, hektáronként kevés tőkén, embertelenül drasztikus hozamkorlátozás mellett. Szentesi amúgy tényleg az az ember lehet, akinek némi túlzással még soha nem jutott eszébe, hogy valamit úgy kellene csinálni, ahogy valaki más csinálja. Ez nemcsak a szőlőtermesztési és borkészítési módozatok megválasztásában – semmi fajélesztő, semmi adalékanyag, ezért gyakori a maradékcukor, ami nyilván jól áll az általában élénk savaknak –, a fajták kiválasztásában is tükröződik. A mester annak idején elhatározta, megpróbálja feltámasztani a régit – bizonyos értelemben, ugye –, és telepített vagy húsz fajtát, amelyek egy részéről én pl. tőle hallottam először. Ezek immár termőre fordultak, sorakoznak a borok, egy Szentesi Pince-látogatásnak az a legizgalmasabb eleme, amikor lemegy a nép a föld alá, és száz-, ötven- és tízliteres tételekből kóstol, meg azon agyal, hogy akkor erre vagy arra érdemes-e inkább koncentrálni a jövőben, vagy amarra lenne érdemesebb. Ami tehát az e héten megejtett pincejárás tapasztalatait illeti, úgy gondolom, fehérben a vörös dinkát elfelejteni nem szabad – egészen másmilyen volt amúgy, mint a 2008-as –, vörösben meg sok ősi van, ami képes kivágni a rezet. A már dettó dicsért csókaszőlő biztosan ilyen, de a kék bajor és különösen a laska is kimagaslóan teljesített. Az ismertebb játékosok mezőnyében ezúttal a kékfrankos és a merlot vitte a prímet, a kadarka, amelynek egy korábbi évjárata frenetikusan odatette magát az Alkeszen, strukturálisan lemaradt az egyébként nem meghirdetett versenyben. Szentesi Józsefnek természetesen forgalmi tételei is vannak bőséggel, az A és a B cuvée-t nemrégiben bemutatták itt, nálam is a B nyert. Ám a nagy hatást elsősorban a 2008-as rajnai rizling, illetve a bonyolult összetételű vörös Velence cuvée gyakorolta rám. Úgy sejtem, mindkettő a 7-8 pontos kategóriában játszik – a rizlinget jóval színesebbnek, gazdagabbnak és élettelibbnek véltem, mint a korábban általam is sztárolt 2007-est –, ha egyszer megnézegetem őket szólóban, konkrétabb leszek.

36 komment

Címkék: szentesi etyek–buda pincék és borászatok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon érdekes dolog ez a Velence küvé...
Szóval bordói összetétel, burgundiai ízvilág és 270 palack hozza ki magából a csaknem 6 ezer forintot.
Aztán ott van a buktató...már megint KÉKFRANKOS ami olyan mint a Jehova tanúja...valahol hátul van a listán de ha beengeded a küvé ajtón, átveszi az irányítást...
Lehet hogy tévedek de legyen ez a bor 7 pont és jó vétel.
Ui: 14 évesen renegeteget bicikliztünk a haverokkal fel a nadapi dombra, csak azért hogy visszagurulhassunk Lovasberénybe...
Mostanában én is Szentesi-lázban égek, mindegyik mostanság kóstolt bora mély hatással volt rám, a legutóbb kóstolt B-cuvée szenzációs, akárcsak a Zengő, rajnai, és a vörösdinka.
@Kóstolómester: mit buktat el a kékfrankos, Mester? Miből gonolod, hogy egy bordói utánérzés a cél? Amúgy érdekes, amit mondasz, a kf nem agresszív házastárs, az inkább a kabszav, 20%-nyi is elég lehet, hogy uralja az összképet...
@zoli: "Miből gonolod, hogy egy bordói utánérzés a cél?"

Összetétel: Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot....

Ebből.

A kékfrankosnak nulla keresnivalója van itt hacsak nem összképrombolás miatt van a küvében.
@zoli: @Kóstolómester:

"Szentesi amúgy tényleg az az ember lehet, akinek némi túlzással még soha nem jutott eszébe, hogy valamit úgy kellene csinálni, ahogy valaki más csinálja."
@Szomjas Gödény: Melléfogtál. Valaki más is csinálja a módit.

"Egész kis család szelleme van a palackba zárva: a franciás eleganciájú cabernet franc apuka és az édes és kerekded merlot anyuka mellett a fanyar humorú zweigelt öcsüke is részt vesz az összhang kialakításában, s mindez meg van hintve még 2 százalék kékfrankossal és képzavarral is, gondolom, a gyümölcsös-savas érzetet fokozandó. Finom tannin és az ízképben eltűnő elegáns hordójáték.

Villányi Montenuovo Cuvée 2006, Vylyan › Alkohol: 14,6% › Sav: 5,7% › Extrakt: 31,1 g/l › Nívós magyaros vörös húsételek, például egy pincepörkölt, médium bélszín, szarvasjava, bárány mellé › 2940 forintos pinceár"
Figyelő-ből metszve.

Méghozzá ALAPOS képzavar, kékfrankos barátunk hazavágta ezt a küvét egy év alatt.
@Kóstolómester: mesti, miért haragszol annyira szegény kékfrankosra? elnyerte a pénzedet kártyán? az a jehova tanúja hasonlat tetszett, de szerintem ennyire azért nem gyilkos a csávó. gerének például még a terméskorlátozás előtt készültek olyan kékfrankosos küvéi, amelyek tízévesen is álltak. azt pedig, hogy két százalék megölne egy házasítást, még neked sem hiszem el, minden tiszteletem ellenére
@AG 2.0: " két százalék megölne egy házasítást, még neked sem hiszem el, minden tiszteletem ellenére "

Kóstold meg, majd meglátod.

Kb 5 évvel ezelőtt érdekelt engem a kékfrankos, a Weningernél jöttem rá hogy a legjobb ha ez a fajta egyedül áll. Ő készít egy ilyen monstrum szuperbort, meg ittam jónéhány pofás kékfrankost itthon is amik nem voltak házasítva.
Ezt a fajtát egyszerűen NEM javaslom semilyen bordói küvéhez mert kiáll mint a szmokinghoz a piros alsógatya.

Túl sok a "B" kategóriás szőlő ebben az országban.
A görögök és portugálok is szenvednek a saját béjüktől. Vigyázni kell. Még szerencse hogy a tapasztaltabbak már visszavesznek.

Ui: A legroszabb az mikor gyenge évjáratban adják ezt a savbombát a küvékhez. Az már veszi a fogzománcot meg csavarja a nyelvet.
A kékfrankos nálam olyan mint a frissen szabadult rab, még ha ártatlan is, gyanakodva figyelem küvéközelben.
@AG 2.0: "elnyerte a pénzedet kártyán?"

Ésmég. Ha hazavágja a Velence küvét is akkor azzal levesz hatezerre. Nem komálnám.
@Kóstolómester: tényleg nem akarklak sportból és visszatérően cukkolni, de hogy a túróban vagy képes ekkora baromságokat, ekkora arccal leírni?
Két százalék kékfrankos egy natúr narancslevet se tesz tönkre, nemhogy egy vörös küvét...
A Szentesi borok meg nagyon jók, de szvsz nem adnék 6 rugót azért a küvéért, akkor se, ha Jóska kiextrahálja a kékfrankost abból a 270 palackból. :)
@Kóstolómester: a csókaszőlőt, mint ősi bordói fajtát persze nagyvonalúan kihagytad. A Montenuovo megint teljesen más, össze se lehet hasonlítani az előzővel.
Hugh Johnson mondott vmi rosszat a kékfrankosról, vagy mi a bajod vele?

Nem lehet csak nemzetközi szemmel mérni magunkat, hiszen nem nemzetközit eszünk és nem vagyunk nemzetköz. Alaptalanul hangzatos kategórikusakat végképp felesleges...
@Kóstolómester: Tehát a kf b-kategória szerinted. Szerinted a sangiovese is az, mert Olaszhonban elég sokan "próbálkoznak" ilyen barbár dologgal már pár évtizede hogy bordói fajtához házasítanak egy helyi provinciálisat?! Vagy a tempranilloról mi a véleményed? Az is sokkal jobb lenne mint a kf?
A kf esetében nekem az a véleményem, hogy óriási tehetségű fajta, csak csúcs-terroiron kiemelkedő termelő még nem sok próbálta ki, pláne nem megfelelő klónokkal.

Meg nehogy már egy rosszabb évjáratban a kékfrankos legyen a gyengébb láncszem, ne pedig a kékfrankos. Igazán komplex, szépen érett cs-t még nem kóstoltam itthonról(teljesen értelent rengeteget), ellenben varázslatos kf-et már jópárat. És egy hűvösebb évjáratban a cs meg szerintem eleve reménytelen, ellenben talán a kf a legmegbízhatóbb, persze csak alaposan hozamkorlátozva.
Általában sem tartod sokra a kf-eket vagy csak a küvéket rontják el szerinted?
Ráspi és Moritz legjobb kf-jeiről mi a véleményed?

Ja meg most jut eszembe hogy a 06-os Ráspi Mátéban is van nemzetközi fajta meg kf is, ha jól tudom. Azt is elrontotta szerinted a kf?
bocs, a második bekezdés első mondata helyesen:

"Meg nehogy már egy rosszabb évjáratban a kékfrankos legyen a gyengébb láncszem, ne pedig a cs"
Pinotnoir_777: Ráspi kf (etalon?) mellé lehet gondolni nyugodtan a Lővér, Luka, Karner, Orsolya, Pfneiszl, Szeleshát, Weninger, etc. kékfrankosokat, meg ahogy hallottam, a Tiédet is.
Bár ezeket tényleg vétek lenne küvékben feloldani...
Hehe, kf, mint b kategória :D
ja meg St.Andrea Merengők, bár az utóbbiakat sajnos még nem tudtam kóstolni, de sokaknak nagyon tetszik.
@zoli: "a csókaszőlőt, mint ősi bordói fajtát persze nagyvonalúan kihagytad."

Azt ki mert nem ismerem. Amíg nem kóstoltam magát az érett szőlőt az ültetvényen, nem nyilatkozom.
Ismeri valaki közelebbről és leírná jellegét?
@Kóstolómester: Ismered, nem ismered, akkor is ott van és bordóiatlanít.

Egyébként nagyjából ennyit érdemes tudni róla: kevés fürtöt hozó, alsóbb rügyei sokszor terméketlenek. Kisebb és lazább fürtű, apróbb bogyókkal. Szép színanyagokkal, kocsánybénulási hajlammal. Gyakori továbbá, hogy idejekorán elkezd száradni, aszalódni (nem töppedni). Savakban, csersavakban gazdag, aszalt meggyes, finoman fűszeres, jól érlelhető bora van.
Tényleg nem is merek szólni, de kit érdekel, hogy egy fajta A, B, vagy C kategóriás, ha a belőle szűrt bor A-kategóriás???
@Kóstolómester:
ezzel nagyon nem értek egyet, a kfr. kiváló alapja a házasításoknak, nagyszerű struktúrát képes adni a vörösbor-házasításoknak, és tapasztalataim szerint az ízre sem telepszik rá, még akkor sem ha a házasításnak majdnem a felét alkotja
@egri Fehér: Látszik hogy egri vagy.
Gondolom azt vallod hogy a Bikavér az egyik legjobb borunk tele gyönyörű házasításokkal és a régió az ország büszkesége.

Ezt én NEM így látom, a Bikavér kérdés rendezetlen és a borok könnyűek, hamar elöregednek, 10-15 éves állóképesség nuku és Szekszárd kezd ráverni Egerre.
A "valódi" Bikavér küvé még mindig talány és az a szomorú igazság hogy "nincs vér" a bika pucájában. A kékfrankosnak ÓRIÁSI szerepe van a küvé lejáratásának.

Mikor néhány éve Torontóba jártam, a magyar klub tele volt jófajta 5 dolláros bikavérekkel amit 56-ban, 60-ban stb idegenbe szakadt hazánkfiai boldogan és büszkén fogyasztottak mint magyar jellegzetességet.

Nekem 15 ezer forintos Bikavér kell aamiben nincs kékfrankos és amiért sorban állnak a külföldiek.

Hozzászólásomhoz kérem ne szóljatok hozzá mert ez a Szentesi cikk.
Várjuk meg míg AG feldob egy Bikavért és akkor kibeszélhetjük hogy mi újság e téren.
Azért az nem úgy megy, hogy jól megmondok valamit, majd megkérem a többieket, hogy ne szóljanak hozzá, no...ráadásul, ha jól emlékszem, Albert is feldobta részben a kékfrankos témát -ráadásul eddig és itt a kf-ről szól a dolog, amiben szerintem még nagy potencia rejlik.
@Kóstolómester: Hogy a 2006-os Montenuovo túl van a csúcsán azt nem vitatom. De ezt a kékfrankosra fogni érdekes kérdés. Ott van a Vylyan 2005-ös Múzeum cuvée-je (kékfrankos-merlot-syrah), ami lazán felszállóágban van még (pedig szar évjárat). Ha már tippelni kéne, én a zweigeltre tennék. Kékfrankosból ittam már nagyon jó 1x évest, de zweigeltből nem. Pedig szeretem a fajtát. Mintha a 1998-as Duenniumban is lett volna zweigelt és az is hamar leszálló ágba került.
@benchmade: Érdekes módon a minap az utamba került Vylyan Zweigelt reserve 1998 teljesen rendben volt, abszolút éretten, ez igaz, tehát nem az a tipikus alsó hangon 15 évre elteendő bor volt (melyik volt ilyen az akkori Villányban, kérdezhetnénk),

de teljesen rendben volt a bor, még tetszett is.

Mondjuk kb. ez az egyetlen ilyen zweigelt praxisomból.
@lackó: Csak arra gondol Kostolómester, hogy épp mindenki off a témában,
amiben igaza van - bár azt gondolom, hogy nem akarja Albert sem átterelni ezt a beszélgetést másik poszt alá.

...és közben megjött a zweigelt is a képbe, ugye,
hehe.
@Szomjas Gödény: "Vylyan Zweigelt reserve"

Kétséget kizáróan a legjobb magyar amivel eddig találkoztam. Tömény, izgalmas és sokrétű. Jobbat csak osztrákhonból ittam.
@Kóstolómester: Tippeket, pls,

ui. én az osztrákoknál írtam le végképp a zweigeltet mint fajtát, túl viccesek voltak a késői szüretelésű félédes változatok.

Ráspi mentegeti a fajtát nálam, de egyedül őt még nem tartanám legitimáló erejűnek az egész fajtára nézve - ő bármiből hajlandó/képes hiperkoncentráltat készíteni.
@Kóstolómester: Tippeket, pls,

én épp az osztrákoknál írtam le a fajtát - túl viccesek voltak a késői szüretelésű félédesek...
@Szomjas Gödény: Villányban Lelovits kísérletezget a Zweigelttel, nem tudom, most hogy áll vele.
@Szomjas Gödény: A 2002-es osztrák zweigeltjeimet iszogattam tavaly de ma már nem kaphatók azok a palackok. A most kaphatókkal nem vagyok képben mert általában Shiraz/Syrah vadászaton vagyok ha kimegyek. Minden esetre a legegyszerűbb az ha megveszed a "Salon" matricás üvegeket mert ez azt jelenti hogy díjnyertes borokról van szó és szinte biztos hogy valami jót kapsz.
@Kóstolómester: Köszi, majd ránézek a témára, ha kimegyek Szabihoz Bécsbe.

Ha tudsz termelőket mondani, akiket érdemes figyelemmel kísérni, az lenne a legjobb.
@Szomjas Gödény: Most ez a legmenőbb cucc:

www.nachrichten.at/oberoesterreich/muehlviertel/art69,302817

Remélem vágod a németet egy kicsit, ki lehet böngészni a lényeget.
jó nagy késéssel ugyan, de megtudtam, pontosan miből van a velence, hátha jár még erre valaki: 35% cabernet sauvignon, 35% cabernet franc, 8% merlot, 8% csókaszőlő, 5% kadarka, 5% kékfrankos, 4% petit verdot. az alkeszen amúgy pont ma értékelik elég nagyra ezt a bort:

alkoholista.blog.hu/2010/03/10/pincearon_kostoltam_ii
@AG 2.0: kár, hogy már elfogyott, én is nagyra értékeltem :)
süti beállítások módosítása