HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Mi építettük, nekünk kell lebontanunk

2010.02.12. 08:00 AG 2.0

A múltkori bormarketinges négy pont és a még múltkoribb pontmentes diagnózisfelállítás és bortestület-kezdeményezés után 12 ponttal hozakodott elő az ország ismert borászainak meghatározó csoportja. Amely a kezdeményezők reményei szerint bővülni fog, hiszen várják a nyilatkozathoz csatlakozni kívánók jelentkezését, szakmán belülről és kívülről, itt: boraszok12pontja@gmail.com. Bortermelők esetében kérik a borvidék, a területnagyság és az éves termelt palackszám megjelölését. Az aláírók csütörtök esti állapot szerint: Bacsó András, Bárdos Sarolta, Berecz Stephanie, Bock József, Bodó József, Bodó Judit, Bolyki János, Bott Frigyes, Bussay László, Demeter Zoltán, Dúzsi Tamás, ifj. Figula Mihály, Gere Attila, Heimann Zoltán, Homonna Attila, Horváth Ráspi József, Jásdi István, Kaló Imre, Karner Gábor, Laposa Bence, Laposa József, Légli Ottó, Lőrincz György, Matolcsy Sára, Molnár Péter, Pók Tamás, Szentesi József, Takács Lajos, Tiffán Zsolt, Vesztergombi Csaba, Vesztergombi Ferenc, Vida Péter. És akkor a lényeg: "A magyar szőlő- és bortermelők fentebb felsorolt csoportja 12 javaslattal támogatja Magyarország jelenlegi és jövőbeli kormányát nemzetünk szőlészetének és borászatának sikeressé tételében. Két évtized alatt a magyar borban rejlő lehetőségeknek csupán töredékét fedeztük fel, de már közel állunk ahhoz, hogy az ágazatra nehezedő bürokrácia felőrölje jelenünket és felszámolja jövőnket. Fájdalmasan növekszik az esélye, hogy a bortermelés közösségépítő szerepe megszűnik, sőt unokáink számára borkultúránk maga is csak történelmi emlék marad. A magyar bor sikerének akadályait magunk építettük, így magunknak is kell lebontanunk. Ezért kérjük minden jó szándékú szakmán belüli és szakmán kívüli ember támogatását az alábbiakhoz. 1. A szőlészet és borászat kiemelt mezőgazdasági ágazatként történő kezelése. 2. A jövedéki és termékdíj-szabályozás jelenlegi formájának megszüntetése. 3. A hegyközségi törvény és rendtartások újragondolása. 4. A kutatás és oktatás megújítása. 5. A mezőgazdasági alkalmi munkavállalás egyszerűsítése. 6. A forgalomba hozatali engedélyezés európai normákhoz igazítása. 7. A támogatások igénylésének egyszerűsítése. 8. Kormányzati tanácsadó bortestület létrehozása. 9. Országos bormarketing kialakítása az árubor termelők felügyeletével. 10. Szőlő- és bortermelő települések építészetének különleges felügyelete. 11. Saját készítésű párlat és pezsgő forgalmazási lehetőségének egyszerűsítése. 12. A borfogyasztás és gépjárművezetés viszonyának ésszerű szabályozása."

61 komment

Címkék: hírek nyilatkozat gondolatmenetek

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Mi építettük, nekünk kell lebontanunk"

Berlini nagy fal?
Sorsunkat tehát megérdemeljük?
A témához máshol már hozzászóltam.
Nekem ez nagyon így hangzik:

1.Dobjátok a gyeplőt a lovak közé mi meg majd azt csinálunk amit akarunk.
2.Cserébe ellenőrizhetnétek, milyen présházat építünk.

Fura módon ebben a kiáltványban egy szó sem esik a minőségbiztosítás fontosságáról, az ezzel kapcsolatos önszabályozásról és az ellenőrzés rendszerének megújításáról.
Nem szól a borvidékeken telepíthető fajták meghatározásáról, a termésmennyiség, borminőség szigorú előírásairól,a szőlőtermesztés elvárható struktúrális változásairól szóval leginkább egy borkóstoló utáni agymenésnek tűnik.
Szomorú, hogy vezető borászok is hajlanak a mindent megengedő szabályozás igenlésére a korlátok lebontására és a szabad garázdálkodás elfogadtatására.
Profán dolog de nekem erről a kiáltványról az Indul a bakterház Bendegúza jut eszembe aki arról álmodik,hogy ha ő lenne a miniszterelnök milyen szabályokat hozna, hogy a tehénpásztoroknak jó legyen.
A 2-es, 9-es és a 12-es pontokkal nem értek egyet, olyan formában ahogy megjelentek. És tényleg nem tudom, hogy miért gondolják azt, hogy több bor fog fogyni, ha x ezrelékkel megengedett lesz vezetni. Szerintem nem emiatt fog növekedni a borfogyasztás, legfeljebb az ittas vezetők száma,stb, stb.
@Wágner Úr: A szabályozás értelem felé mozdítása és az oktatás támogatása, szerintem teljesen normális igény. Az újabb bizottságosdi már kevésbé az.
"-Da bibere!" Kinek is? Mennyit? Mennyiért?
A borászat az egyetlen gazdasági sikertörténet Magyarországon. Ez nem az államigazgatás érdeme, hanem a szőlészeké-borászoké.

A kiáltvány figyelemfelhívás, nem szándékmagyarázat.
@Hullafotós: A szőlőtermesztést és borászatot semmiképpen nem tekinteném gazdasági sikertörténetnek.
Ez csak akkor igaz, ha a belterjesen működö önfényező sztárborászok szintjét látja.
Ha hajlandó lenne lemenni a termés zömét előállító szőlőtermesztők közé talán másképpen látná.
Attól, hogy az urak egymásk között rotációban levajazzák az " év borásza " és hasonló címeket és ehhez "független" ujságíróktól publicitást kapnak-a való világ egészen más.
Kérdezze meg a termelőket, melyik sztárborász mióta mennyivel tartozik a beszállított de ki nem fizetett szőlőért.Ne lepődjön meg, ha talál 2008-as tételt is
@Wágner Úr: Te ki vagy Wágner úr? A Rejtő könyvből vagy? Minden esetre bírom amit írsz, többet kellene itt lófrálnod.
Sok az igazságod...
@Wágner Úr: @Kóstolómester:

azt gondolom, a borkulturális fejlődést nem lehet nem sikertörténetként értékelni. azt nem gondolom, hogy a borból élők mondjuk 80 - de lehet, hogy még több - százaléka számára mindez gazdasági sikertörténet is. azt viszont megint csak gondolom, hogy a ki kinek tartozik mennyivel témakörbe nevek említése és bizonyítékok bemutatása nélkül belemenni nem szerencsés.
@Wágner Úr: @Kóstolómester: olyan, mintha Mester alternatív nick-ével beszélgetne :-)

Bocsánat, nem akarom egyikőtöket sem megbántani, de ezt nem tudtam kihagyni, ne vegyetek komolyan.
@Wágner Úr: Tudok olyan "sztárborászról"(de ronda ez a szó), aki fizet ugyan a szőlőért, de szintén csak 30-60 Ft-ot, annyit, mint más, de ha nem tetszik neki a szőlő, elhajtja a termelőt a vérbe. A palackos borokért meg elkéri az ezer forintokat. Jó biznisz.
@Wágner Úr: Nem próbálok egyedi esetek példázatán ágazatra érvényes sommás megállapításokat alátámasztani, ez így aránytalan és logikátlan lenne.

Rossz példák, ki nem fizetések, szerződésszegések – igazad van - mindenhol vannak ebben az országban, de nem állítottam, h nincsenek. A legelitebbnek mondotttak tevékenységében is lelni kifogást, csak vélemény és szándék kérdése, erről korábban ha láttad én is szóltam a már-már életében boldoggá avatott Szepsy interjú kapcsán. De az egyedi esetek lététől függetlenül az ágazati eredményeket, a megtett utat sikernek értékelem.

A sikertörténet (hagyományok újraélesztése, nemzetközi, hazai elismerések, fogyasztói öntudat formálása, regionális és márkatudatok kialakulása, vállalkozások indulása stb.) a többi hazai ágazat viszonylatában még inkább megalapozottnak tűnik.

Segítsetek mondani egy hasonlóan rövid idő alatt ilyen (termelői/fogyasztói) eredményeket felmutató hazai nemzetgazdasági ágazatot. Én egyet sem tudok.

PS: És ettől a vélenyemtől teljesen független, h mennyire gondolom hitelesnek az egymás között osztogatott díjakat, elismeréseket és az is, hány borásztól vagyok hajlandó bort vásárolni.
@Wágner Úr:
Szerintem ha névvel vállalná a véleményét sokkal hitelesebb lenne.
üdv
@Wágner Úr: Mi a sikertörténet akkor ebben az országban? Tudnál mondani néhány példát? Őszintén érdekel.
@shiraz: ha jól saccolom, András, szelíd nógatásod süket fülekre talál... OG
@Hepci: úgy érted, nem kóstolom meg a 2008-as bott-rozét?
@Hepci: hopp, elnézést, az a másik poszt alatt van :)
Én szeretném ezt a tizenkét pontot inkább figyelemfelkeltésként felfogni. Található közte ugyanis nem egy, amit a borásztársadalomnak magának kellene megoldania, pl.: szakmaközi szervezet (ha jól tippelek, ez lenne a bortestület), a hegyközségi törvény és rendtartások újragondolása, országos bormarketing kialakítása az árubor termelők felügyeletével.
A zérótolerancia eltörlésével maximálisan egyetértek, míg volt blogom, én is írtam egy ilyen bejegyzést. Itt inkább a társadalmi ellennyomással lehet gond.
A 2. és a 11. pontok esetén viszont nagyon nagy politikai támogatottságot kell szereznie a szakmának, a PM nem egy egyszerű tárgyalófél.

Mi egyébként csatlakoztunk (így növelve egy picit a reprezentativitást :P).
@Wágner Úr:
"Nem szól a borvidékeken telepíthető fajták meghatározásáról, a termésmennyiség, borminőség szigorú előírásairól,a szőlőtermesztés elvárható struktúrális változásairól"

Szerintem is ezek a legrelevánsabb problémák, azonban ezek helyi dolgok, tehát nem lenne szerencsés még csak egy országos kiáltvány tárgyává sem tenni őket, nem hogy kampánytémává.
Amúgy a harmadik pontban szó esik a rendtartásokról, nem tudni teljesen, hogy a fogalmazók milyen rendtartásokra gondoltak.
@t f 1: ha nem tetszik a szőlő, akkor miért venné meg? Mellesleg pedig mindent az árán kell megvásárolni.
Én is nagyon-nagy (sőt, a legnagyobb) problémának tartom a szőlő felvásárlási árak alacsony voltát. De ezért nem csak a felvásárlók a felelősek. Sőt.
Tényleg szívesen olvasok mindenkitől AG-tól kezdve BorBoy-on keresztül az MA-ig, de egyre többször akadnak össze ugyanazon témák/borok/hírek, egyre nehezebb követni és kommentelni több fórumon.
Értem én hogy..., mégis.

takács bálint - zsebtévé
Csak nekem hiányzik Szepsy István neve az aláírók közül?
@Wágner Úr: kedves WÚ aki ma magyarországon eyg kis pincét vesz, és pár hektó farikcsált borát megpróbálja forgalomba hozni, az olyan minősíthetetlen szar és felesleges szabályzással, és dokumentálási követelményrendszerrel találja szemben magát, ami kivitelezhetetlen szükségtelen agyatlan, és kib idegesítő.
A hegyközségek képtelenek az alapvető feladatokra is, a jövedéki szabályzás átláthatatlan a marketing egy kalap sz.. sem ér, és nem sikerágazat.
Így cseppet sem meglepő hogy az értelmesebb borászok lázadásba kezdenek, én már az első lépésnél elbuktam mikor bor adóraktár alapításánál az ANTSZ a polgármesteri hivatal az mgszh és a vámosok nem tudták eldönteni kinek kell az első engedélyt kiadnia, ahhoz hogy egy szaros pincében 10 hl bor kereskedelmi forgalomba kerülhessen. Én itt feladtam.
Úgyhogy legyen az a gyepklő csak bedobva mert a mostani helyzetnél minden jobb.
@egri Fehér: "Található közte ugyanis nem egy, amit a borásztársadalomnak magának kellene megoldania, pl.: szakmaközi szervezet (ha jól tippelek, ez lenne a bortestület), a hegyközségi törvény és rendtartások újragondolása, országos bormarketing kialakítása az árubor termelők felügyeletével."

Ezt kicsit továbbgondolva, a problémák vélhetően majd akkor jelentkeznek, amikor ezekben a kérdésekben a "borásztársadalomnak" ténylegesen konkrét programot, illetve javaslatokat, neadjisten döntéseket kell(ene) majd tennie az egyes pontok mögé: létrejöjjön-e, milyen formában, milyen vezetőséggel, de elsősorban milyen jogokkal és kötelezettségekkel a szakmaiközi szervezet? hogyan változzon a hegyközségi törvény? hogyan változzanak a rendtartások? hogyan, milyen eszközökkel és milyen befizetési rendszer alapján működjön a bormarketing? És amit nem említettél: kik is legyenek abban a bizonyos "korányzati tanácsadó testületben"?

Legkevésbé sem gúnyolódni akarok, de kiáltványból, nyílt levélből, közleményből mostanában akadt bőven, ugyanakkor nem látom, hogy valóban formálódna egy olyan csoport (akár spontán szerveződés, akár valamelyik szervezet keretein belül), aki ténylegesen életképes javaslatokat, netán program-tervezeteket fogalmazna meg. Ha pedig ez elmarad, úgy még az sem kizárt, hogy ezeknek a megszólalásoknak tönn negatív hozadéka lesz, mint eredménye.
@Wágner Úr: Az egyes borvidékeken telepíthető fajtákról FVM rendeletek szólnak, nem értem, miért gondolod, hogy a borászoknak erről kéne beszélniük. Persze azokat is át lehet íratni, de talán nem ez a legnagyobb probléma a borászok szerint.
Kedves kollégák!
Elnézést de csak most kerültem gép elé , ha megengeditek válaszolnék mindenkinek.
Először is köszönetem azoknak akik et gondolkodásra késztetett ez a "Futurista kiáltvány", és kommentemet nem a vertikum elleni támadásnak vették.
AG 2.0
ha nektek sikertörténet az, hogy
-borvidékeink jelentős részén tisztességes hosszútávú szerződések híján a termelő júliusban még nem tudja, hogy kinek , milyen nyomott áron fogja a termését eladni
-Ahol a feldolgozók kartellben állapítják meg az árakat
-ahol az átvételi ár az önköltség alatti
-ahol sokszáz hektár jó állapotú termőszőlőt hagynak el évente
-ahol az alföldi borvidékről nem csak az alibi ültetvények , hanem teljes termőkorú Ezerjó, Sárfehér stb ültetvények tűnnek el
-ahol atermelő az átadott termésért jó esetben következő májusban már némi pénzt lát, atöbbit majd augusztusban, vagy soha
ahol a különféle érdekek mentén szerveződő borász akadémiák, szervezetek, gittegyletek a marketingpénzekért gyalázzák, ölik egymást
-ahol sztárborászok buknak meg borhamisításon

Nos, ha ez nektek sikertörténet-hát legyen, lengessétek a lobogót és tüntetgessétek ki egymást.
Én ezt nem tartom annak.
A következő kommentben válaszolnék néhány felvetésre.
@Wágner Úr: kedves barátom, egyfelől nagyon szeretném, ha nem használnál többes számot, ha hozzám beszélsz. másfelől pedig megkérlek, előbb értelmezd értelme szerint a fenti kommentemet, vitázni vele ráérsz azután is. köszönöm.
AG2.0
Ha bizonyíték kell, adj fel egy hírdetést, hogy jelentkezzenek azok a szőlőtermesztők akiknek a borászati üzemek tartoznak az átvett szőlő árával.
Lesz név is cím is összeg is.Egyébként ti is pontosan tudjátok , hogy ki lóg a tavalyi termés árával.Ez egy kis ország és ez egy kis szakma.

Shiraz
Ezen a blogon mondenki a nickjével szerepel.
Azt kérdezném, hogy van-e igazság abban amit leírtam?merthogy azzal nem szálltál vitába névvel és címmel.

Szomjas Gödény
Ez nem a "Sikertörténet " blog.Azon biztos találsz ilyet.Olvasd el az előző kommentemet.Ha ezek után is sikeresnek tartod a dolgot-ám legyen

Egri Fehér
A kiáltványban szereplő kívánságlista mellé bizony oda kellett volna tenni a másik 57 pontot Cserében mi vállaljuk címmel.Úgy tűnik ez lemaradt.

Borkősav
Tudomásul kell venni , hogy a borászat és borértékesítés az nem egy útszéli krumpliárusítás.A szakma és az állam együttes érdeke, hogy szigorúan szabályozott keretei legyenek.Hiszem, hogy kellő rámenősséggel az általad említett hatóságokból ki lehet verni a döntéseket.
Igen a követelményrendszer szigorú de nem teljesíthetetlen.Hiánya pedig beláthatatlan következményekkel járna.
Bocs , de még egy válasz lemaradt
RAMBO
A járművezetők alkoholszintjéről is rendeletek szólnak.Ha abban van konstruktív ötletük akkor az általam felvetett szakmai kérdésben miért nincs?
@Wágner Úr:
pont a téma miatt nem szeretnék úgy beszélgetni Önnel, hogy én vállalom a nevem Ön pedig nem.
üdv
Kató András
@AG 2.0:
A többes szám használatáért elnézést.
Valóban inkább mások erőlteték ezt a sikertörténet kérdést.
Szerintem persze egy mellékszálon huzakodni csak arra jó, hogy a fő témakörről elterelődjön a figyelem.
Ettől függetlenül jelezhetnéd, szerinted jogosak-e a felvetéseim.
@shiraz:
Kérésed egy internetes blogban egyedülállóan szokatlan.Megbocsáss de bizonyos érdekek arra kényszerítenek, hogy ne tegyek neki eleget.
Ha az állításaimmal és értékelésemmel van nitád, annak szívesen állok elébe.
@Wágner Úr:
kérésem nem szokatlan, már többször sok helyen kifejtettem, hogy komoly kérdésekben csak véleményüket névvel vállaló emberekkel beszélgetek.
pont a témakör miatt nem tudom elfogadni a "bizonyos érdekek arra kényszerítenek" és hasonló kezdetű érveléseket.
vagy tisztán, egyenesen, mindent az asztalra téve beszélgetünk a magyar szőlészet-borászat problémáiról vagy sehogy.
én megértem ha valaki nicknévvel kíván ilyen fontos kérdésekben kommunikálni, sok más hozzászóló ezt elfogadja, tehát azért van kivel beszélgetni.
őszintén sajnálok minden ilyen kimaradt lehetőséget a dolgok tisztázására, érdemi párbeszédre. ettől függetlenül tartom magam az elhatározáshoz. nothing personal.
üdv
Kató András
@shiraz:
Úgy vélem, hogy egy-mégoly színvonalas - internetes fórum is csak arra alkalmas, hogy felvessen probélmákat, de jellegénél fogva megoldásukra nem.
Anno sok olyan regionális és országos összejövetelen vettem részt ahol ezeket a dolgokat sokan sokféleképpen elmondtuk, és az eredmény -az ami most van.
Ha a döntéshozók egyszer elszánják magukat és változtatni akarnak -nem egy szűk lobby hanem az egész szakma érdekeinek megfelelően-akkor én is elmondom a véleményem,de bocsásson meg , a felesleges hosszúpályás ködevésben már csak nicknéven veszek részt.
Amúgy tisztelem az álláspontját , optimizmusához pedig minden jót kívánok

Wágner Úr.
Wágner úr: Shiraz kérdése nem szokatlan, csak annak, aki kizárólag név nélkül szeret légfénykardozni (v.ö. Kóstolómester).
Megteheted, jogodban áll. Másnak meg jogában áll, hogy ne törődjön vele(d). :)
@Wágner Úr:
Köszönöm a válaszát. Nem tudnék élni optimizmus nélkül. Most is az vagyok.
@Hepci:
Senki nem kérte, hogy törődj velem.
Van egy blog, elmondtam a véleményem.Az említett urat nem ismerem, légfékfénykardozni, ködöt enni és felhőkakukkvárat, légvárat építeni pedig utálok.
Shiraznak azt is kifejtettem, hogy miért nem látom értelmét egy itt lefolytatott mélyenszántó strukturális vitának, ha a felelős a döntéshozók eddidg is tettek a szakma véleményére, illetve pár csókos érdekeit azért figyelembe vették.
Sapienti sat.
Ha nem hát sajnálom.
@Wágner Úr:
kérdezted, hogy jogosak-e a felvetéseid. a válaszom az, hogy sok igazságod van. nagyon sok

az viszont, hogy olyanokra rúgod rá itt az ajtót, akik erre a legkevésbé sem szolgáltak rá, nagymértékben csökkenti a mondandód súlyát

az agresszivitás rossz vért szül, pedig a téma tényleg olyan, amiről érdemes értelmesen beszélni. akár itt is
@Wágner Úr: mi a szakma véleménye? és ki képviseli azt?
Magyar kormányra lenne szükség a szőlészet/borászat problémáinak megoldásához (is). Ezzel véletlenül se akarom azt mondani, hogy a jelenlegi kormány nem az, vagy az Orbán-kormány az lesz. Még kevésbé, hogy a Jobbik-zombiknak kellene részt venni bármi ilyenben.
De egy magyar kormánynak kellene már felállnia végre. Egy olyan kormánynak, aminek a haza boldogulása az elsődleges. Ha egy kormányban csak három ember akadna, akiről nyilvánvaló, hogy ez vezérli, gyorsan megváltozhatna (sok)minden.
Az pedig, hogy a haza boldogulását szolgáló kormány óhajtása legfeljebb viccként fogalmazódhat meg, nagyjából mindent elmond arról a helyzetről, amiben vagyunk, valamint a liberalizmus és a modern "demokráciának" nevezett képződmény képességeiről és értékeiről...
Na megint repkednek a szurikenek:) meg a sikertörténetek. Sikernek egyébként ezt a blogot lehet nevezni, rövid idő alatt szépen felfejlődött és hogy ráadásul egyedül csinálja AG, ez tényleg remek. Most valld be hogy legalább egy 10 fős háttércsapatod van:)

Na de vissza a témához, a legfontosabb és amivel kezdeni kell az a 8. pont. Kormány és tanácsadó testület együtt tudja ezt megcsinálni, csak akkor ha van erre kormányzati törekvés. Persze én csak akkor állok e mögé, ha ismert a tanácsadó testület teljes névsora és egyetértek azok törekvéseivel. A részterületek külön mozgatása, tilitolizása semmit nem ér. Újra kell elemzni az EU-s keretjogszabályokat, mert a magyar jogszabályok sok esetben sokkal szigorúbbak mint kéne. Jaj, eszembe jutnak azok a szép idők amikor az fvm menzáján vertük a lebbencslevest, az a nyugdíjasklub hangulat fejlethetetlen...
A boraszat egy uzlet. Az mellett lehet hobbi is de elsosorban uzlet. Az hogy egy borasz egy szolotermelo egy borboltos sikernek vagy katasztrofanak latja a helyzetet az o egyeni uzletpolitikajanak az eredmenye legalabb 80%ban. A tobbi A szabalyozasi kornyezet meg a kulso kornyezeti adottsagok. Ismerek minden egyes bor szegmensben sikeres embereket es olyanokat is akik megtesznek mindent de nem jol es igy nem azok Meg olyanokat is akik csak igy ugy adhoc vegiggondolatlanul tevekenykednek es elvannak. Mi lenne ha tudatosak lennenek?Ez a 12 pont azt celozza hogy az a 20%os kulso behatas kedvezobb legyen, ettol ha valaki nem ert az uzlethez csak a borhoz illetve forditva akkor nem lesz a jobb kornyezetben sem sikeres. Ne altalanositsunk
Abban én is csatlakoznék Wágner Úrhoz, hogy nehéz gazdasági sikeretörténetnek nevezni a szőlészet-borászatot. Inkább morális sikerként lehet elkönyvelni az elmúlt 20 évet, ha csak a jéghegy csúcsát nézzük.
Onnantól kezdve merném azt mondani, hogy siker az ágazat, ha az arra érdemes termőföld magához kötné a szőlőművest, biztonságot, megélhetést nyújtana hosszútávon a tisztességgel dolgozóknak.
Nyilván értem én, hogy európai, sőt világszintű probléma ez, de amíg nincs valós presztízse, tisztességes életmódot nem nyújt az abból élőknek, addig én is inkább hajlamos vagyok borúsan látni a helyzetet.
Tán Villány az egyetlen hely nálunk, ahol nincs nyomott ára a földnek, a bornak. Valahogyan elérték ezt önerőből, saját meglátásom szerint megannyi többre hivatott bortermő hely haldoklik, az eltűnés határán van.
Üdvözlöm a 12 pontot, az összefogásra való akaratot, de túl sokféle Magyarország, túl sokféle igénnyel, hogy ellencsoportok és érdekek kialakulása nélkül keresztülvihető lenne minden, én inkább hiszek a regionális kezdeményezésekben, összefogásokban, ha érdekeket is sértve, ha kell, kirekesztő módon, de vhogyan előre kell mozdítani a közös ügyet, talán a jó példa is ragadóssá válhat. Nézzen mindenki körül a szomszédságban, kivel tudna együttműködni és el kell kezdeni a lassú építkezést, a hatalom asszisztálását nemigen lehet elvárni, persze gáncsolni se hagyjuk magunkat.
@Wágner Úr:

Én azt nem értem a felvetésedben, hogy mi a probléma szerinted az egyes borvidékeken termelhető fajtákról. Mert BÁRMILYEN fajtát ültethet BÁRKI, de a borvidéki fajták telepítésére igényelhető EU támogatás. Ha a borászok fel akarnak vetetni egy-több fajtát a borvidékhez, az általában menni szokott különösebb probléma nélkül. Én tehát itt nem látok olyan tényezőt, ami gátat szabna a borászat felemelkedésének. Arra várnám a válaszodat, hogy szerinted ez miért probléma.
@ringsider: "Csak nekem hiányzik Szepsy István neve az aláírók közül?"

Elcsúsztatok efelett (kivéve shirazt)a nagy Wágner vitában.

Vajon miért nem írta alá Szepsy?
Kiváncsi lennék shiraz régiós tippjére.
Véleményem persze nekem is van.
"Fel kellene végre hagynunk azzal, hogy az áldozat szerepében tetszelgünk. Vegyük tudomásul, hogy a 21. század sem fog több érdeklődést mutatni a magyarok szenvedései iránt, mint a 20. A panaszkodás kultúrájáról jó lenne leszokni. Munka, tanulás, felelősség, rugalmasság, tehetség és kreativitás. Ezekre az erényekre van szükségünk, és arra, hogy vessünk véget az érzelmi politizálásnak.. Át kell állnunk a reálpolitikára és a szívós érdekérvényesítésre. Minden lehetőségünk adva van hozzá. 1989-ben, húsz évvel ezelőtt, szabaddá és függetlenné váltunk. Megszabadultunk a kommunizmustól és a szovjet megszállástól. Képesnek kell lennünk arra, hogy a rendszerváltoztatáskor létrehozott kereteket lassan és megfontoltan tökéletesítsük."
@Enemy No 1: Simán igazad van :)

De ahhoz össze kellene fogni, és itt még kis közösségekben is komoly diszkrepanciák vannak.

Sokat segítene, ha elkezdenék a lopást büntetni ebben az országban is, bár akkor kik irányítanák kis hazánkat...
@Szomjas Gödény: itt már csak az iszlám törvénykezés bevezetése segítene. Utána, persze, szinte azonnal elakadna a törvénykezés, mert minden törvényhozó - ökumenikusan - félkarú lenne. :
Összefogás. Háááát. Két magyar összehajol. Mi történik? Azonnal összebalhéznak. Később hosszan szidják egymás mamáját a neten, különféle álneveken. LOL
@Hepci: ugyan már, itt abszolút kulturált párbeszéd folyik :)

@Fűrészpor: köszönöm!
@AG 2.0: tényleg, ez itten a béke kicsiny vulkáni tanúhegye a nagy magyar agyargásban. :)
A radiocafe-n most éppa 12 pontról beszélgetnek. Mivel Heimann Zoltán nem veszi fel a telefonját, egyelőre csak a két műsorvezető...
A sok kis szőlőtermelő miért nem készít bort, és adja el a pincéjében?
Ha azért, mert az adminisztráció, a borminősítés stb. költsége (enyhén szólva) nem tenné rentábilissá, akkor lehet, hogy nem a 12 ponttal van a baj, még ha nem is konkrét cselekvési program. Azért nem tekinthetjük normális állapotnak, hogy egy falu szüreti bálján a helyi hobbitermelők nem adhatnak kóstolót a borukból, vagy egy falu borospincéi előtt elsétálva a fáradt vándor nem vehet egy pohár bort, csak illegálisan.
Nem vagyok borász, de Magyarországon bármerre néz az ember, csak túlbonyolított, drága és emellett büntető-számonkérő és nem támogató jellegű adminisztrációval találkozik; szerintem az adminisztráció nagyobb akadálya a gazdasági fejlődésnek, mint az adórendszer; pont a szavakban rengeteget támogatott mikrovállalkozásokat, az önálló egzisztenciák kialakítását fojtogatja. Én minden olyan kiáltványt, ami ez ellen szól, támogatok.
@muskotály küvé: Olaszországban létrehoztak egy minisztériumot az adminisztráció csökkentésére. Képzelem, mi lett az eredmény...
Az adminisztráció százkarú medúzája, ami az állampolgárok helyből bűnözőnek és adócsalónak (v.ö politikusaink magukból indulnak ki, JOBB híján) minősítése lassan minden értelmes, kisléptékű kezdeményezést megöl itthon. Nem lehet meginni egy deci bort ebédhez autózás előtt a buzik miatt, akik egy üveggel megisznak, de képtelenek kiszűrni őket. Nem horgászhatok egy csomó helyen, mert ott orvhorgászok szoktak ilyet tenni, azokat meg nem tudják/merik hős (véznatestű nyugdíjasokat boldogan sallerozó) rendőreink elkapni. Nem lehet már bemenni se egy csomó falu/város bizonyos részeibe, mert ott a lokális winnetu populáció nem tűri meg a fhér embereket. Van egy pi***nyi méretű cégem, havi áfás és pont úgy kell adminisztrálni, mint a MOL-nak. Etc.
Késő estig sorolhatnám, de minek, csak egyre jobban berágok. Inkább elmegyek pecázni, oda, ahol tilos. Aztán ha véletlen jön a (másodállásban orvhalász) halőr, megmutatom neki a tőröm. Ha meg ez nem elég, behajítom a Dunába. :)
...minősítéséből ered, lassan...
@Hepci: a 12. pontot nem vettem eddig észre, de azzal is egyetértek.
Horvátországban bevezették a zéró toleranciát, aztán a vendéglősök lobbija miatt megváltoztatták: pohár bor mehet. Nálunk a racionális gondolkodás, az emberek emberszámba vétele nem megy.
@muskotály küvé: hogy is lehetne másként egy olyan országban ahol egy Draskovics belügyminiszter lehet, a rendőrkapitánynak meg közös üzletei vannak prominens maffiózókkal...
@Hepci: ... és menedzserbeteg rendőrkapitányok seggrészegen autóznak...
@muskotály küvé: miután lehugyozták az épületük falát...
Amire korábban géppisztolyból rálövettek...
Aztán azt mondják, az a fickó a hasonmásuk volt...
Nem, aki lőtt, mert azt nem találják az idők végezetéig...
Ha valaki mégis megleli véletlenül egyenruhában, az ügyet a parlament illetékes bizottsága 500 évre titkosítja...
Egy ország, ahol úgy lesz valaki vámparancsnok, hogy leváltják - vele - azt, aki tenni akart kicsinyég az olajcsempészek ellen...
És milliárdos ügyben áfacsalási eljárást akart indítani a Drazsé fedőnevű érinthetetlen barátai és üzletfelei ellen...
Később kapitány is lesz ő, püffedt arccal, vizenyős szemekkel...
A szeretőjét előlépteti (a szo*ás minden gondot megold)...
Na, ebben az országban nem szabad két korty bort inni autózás előtt...
Nekünk...
Mert zéró a tolerancia...
LOL
@Wágner Úr:
-Bizony mondom néked Wágner Úr, igazad van. Pedig mocsokul nem szeretek bárkinek is igazat adni. Van bizony ki nem fizetett szőlő még 2008-ból is. És az, hogy a sztárborászoknál? Kit érdekel? Köpés a tengerbe. Száz milliós jó magyar forintokról van szó. Az, hogy a jobb cégek most kezdik kifizetni a szőlő árának második felét vagy harmadát teljesen rendbe lévőnek mondható. Amúgy a bor árát a támogatott lepárlás várható bevétele és az akármilyen import bor ára határozza meg. Tudok olyan 1000hl tisztességes vörös borról, mely 56Ft/liter+ÁFA áron kelt el. Na jó van azóta 63Ft/liter, meg még 70 is. Sok a bor, nincs ára, mégsem tud pl. egy boros cég sem egyedül megfelelni egy svéd rozé tenderen.
Azt meg, hogy morális válság már nem is mondom mert azt hinnéd rossz verkli vagyok.
Tőlem mindenki olyan kiáltványt meg bisz-baszt ír alá amilyet akar, csak azt remélem, hogy az aláíró ezt a szívére tett kézzel teszi és nyugodtan alszik.
süti beállítások módosítása