HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Németh János Porkoláb 2007

2010.02.22. 08:00 AG 2.0

Szekszárdon egymás sarkára hágva bukkannak fel az újabb és újabb nevek. Németh János persze attól még nem ismeretlen, hogy én most kóstoltam először a borait, a konkurencia például már a 2006-os évjárat egyik-másik terméke alapján beszámolt munkásságáról. Azt a Pécsi Borozóból tudtam meg – ha dél-pannon vonalon kérdés merül fel, ott kell keresni a választ –, hogy a 2008-as szekszárdi hegyközségi borverseny legeredményesebb ifjú termelőjének művei 2007 óta vannak piacon, és a visszhangok jók. Nem használok fajélesztőt, nem használok segédanyagokat, mondja ugyanott a fiatal borász, és ez is örvendetes. Benyomásaim azonban felemásak azok után, hogy három 2007-es évjáratú dolgát magamhoz vehettem. Tudom, 2007 milyen volt, de akkor is túlzásnak érzem, hogy a kékfrankos, valamint a merlot-ból és cabernet sauvignonból házasított Porkoláb az elegáns címkék tanúsága szerint 15-ös, a cabernet franc 16-os alkoholt erjedt. Ez a körülmény annak ellenére dohogásra késztet, hogy a szesz a lecsengésben nem csípked. Ha azt nem is teszi, a jelentős édesérzet fokozásában nagy szerepet játszik, különösen a cabernet franc esetében. A színek egyformán szépek és mélyek, az illatok intenzívek, a tanninok édesek, a savak kidolgozottak mindhárom borban. Komondottan nagynak nem nevezném egyiket sem, a kékfrankos karcsúbb és intenzívebb savú, a franc hízelkedőbb, a Porkoláb összetettebb. Nem véletlenül emeltem címszereplővé éppen utóbbit. A merlot kedvessége és a cabernet sauvignon komolysága okosan egészíti ki egymást, rétegzettebb, színesebb a Porkoláb, mint a másik kettő. Ám ahhoz, hogy mindenestül tetsszen, megfontoltabbnak, kifinomultabbnak, izgalmasabbnak, fineszesebbnek kellene lennie. Így az 5 és a 6 pont határvidékén jár.

Szólj hozzá!

Címkék: szekszárd hatpontos merlot kékfrankos cabernet franc cabernet sauvignon 2007 németh jános

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.