HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Jásdi Siralomvágó Olaszrizling 2008

2010.02.23. 08:00 AG 2.0

Egy jó hónappal ezelőtt alapos vita bontakozott ki itten arról, mennyit ér az olaszrizling voltaképpen. Van, aki szerint másodrangú szőlő ez, és soha nem lesz világverő, mások úgy vélik, sztárfajtákkal tűzdelt mezőnyben is megállja a helyét. Nekem is van véleményem. Mint minden olyasmiről, amiből jószerével csak az utóbbi időben kezdtek korszerű és igényes száraz fehérborokat készíteni hazánkban – ide értve többek között a furmintot, a hárslevelűt, a juhfarkot, vörösben a kékfrankost és a kadarkát –, az olaszrizlingről is keveset tudunk. Éppen ezért felmagasztalnunk és lesöpörnünk is korai lenne őt. Tény: rajnai rizlingből tízpontoshoz is volt szerencsém, chadonnay vagy akár furmint is megkarcolta a 8-9 pontos magasságokat. Olaszrizlingek még nem tettek ilyet a  praxisomban. Szeremley Huba egyik-másik 90-es évek végi édese emlékeim szerint odacsapott rendesen, csakhogy az egy másik műfaj. Mindazonáltal számomra az sem kérdés, hogy az olaszmezőny egyre szélesebb és nívósabb. Jásdi István azok egyike, akik előbb-utóbb elkészítik a sztenderd nemzetközi klasszist. Az sem kizárt, hogy az a bor már meg is született, de mivel pályafutása elején jár, és még nincs is piacon, nem sietném el a végleges következtetések levonását. A 2008-as Siralomvágó a bejegyzés elején hivatkozott szekszárdi kóstolón a top háromban zárt, ideje volt a fenekére néznem alaposabban. Nagyszerű bort találtam a palackban. Sokkal színesebbet, összetettebbet és izgalmasabbat, mint amilyen 2006-os előde volt decemberben. Gazdag illatvilága, becsületes teste, élénk, iskolázott savai már most közel hozzák a harmóniát, amit csak a lecsengésében előtűnő halvány kesernye billent meg kicsit. 13-hoz közelítő alkoholja elegendő, nem kell több ahhoz, hogy komolynak, dinamikusnak érezzük, végre a fát is sikerült integrálni, és minden nehézkességet nélkülöz. Kölyök még, így remélem, joggal bízom abban, hogy néhány hónap, esetleg fél év múlva egy egységgel többet fog mutatni a mostani szupererős 7 pontnál.

25 komment

Címkék: balaton olaszrizling jásdi csopak hétpontos 2008 siralomvágó

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tényleg kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz fél év múlva, egyre ígéretesebb ez az olaszrizling téma.

Kicsit off vagyok, bocsánat érte,
de esetleg kóstoltad már Gál Lajos dűlős rizlingjeit? Olvashatunk majd róla ezeken a hasábokon?
A Borjouron már szerepeltek a 2008-asok, és hát bontás után nem mutattak valami sokat, de estére/másnapra a Tagi nagyon szépen összeszedte magát. Az is két olyan fiatal tacskó, amitől sokat várok, akárcsak te a Jásditól...
Én kérek elnézést.
De egyetértünk, a csúcsokra kívánkozik,
kíváncsi vagyok, hogy hol is tartanak mámamár.
Lehet, hogy megiszom mindet egy esős, tavaszi napon...
@Szomjas Gödény: még félreértenéd őket. társaságban kóstold, szerintem. független, borbloggerektől mentes környezetben.
A pincén kívül hol lehet még hozzájutni?
Én nem szeretem ha egy kóstolójegyzet nincs befejezve de megértem AG-t hiszen a jégkorong most fontosabb...

A Siralomvágót én a nagyszerű 2003-as évjárattól tartom szemmel.
Amiről nem ejtett szót AG az a "terroir", meggyőződésem hogy a dűlő rendkivüli adottságokkal rendelkezik.
A 2004-es Siralomvágó siralmas volt de még így is kifejezte származását.
Sajnos, bár a hordó jó minőségű, a fa elnyomja az olaszt. A 2003-as mára egy fahangsúlyos árnyékbor lett. A 2008-as nem mutatja a fát az nagyszerű...de ha egy év múlva elkezdi,akkor nem lesz megállás...
A B kategóriás olasz nagybora a Siralomvágó dűlőben születhet meg ha Jásdi odafigyel és az évjárat szerencsés.

A terroir szerepe itt kihagyhatatlan tényező, vakkóstoláson is felismerhető az innen származó bor.

Még a túlreklámozott "Kopár"-nál is egyedibb. (Amit vakkóstolásokon már tízedszer sem ismert fel a tisztelt klubközönsélgünk)
@Kóstolómester:

a jégkorong és a bor egyformán fontos :) ami a fát illeti, a múltkor kóstolt 2006-osban sem dominált, szerintem épp ez az évjárat, amikortól nem kell félni tőle

@kifli:

a gere kopár (mínusz ékezet) valóban nem dűlős, viszont a 2006-ost mindenképp ajánlom figyelmedbe, kiváló bor, a 2003-as pedig pláne most van a csúcsán :)
@AG 2.0: Terroir kérdésben nincs megfigyelésed a Siralomvágót illetően?

A Kopárral kapcsolatban én kifejezetten a dűlőt említettem...nem pedig Gere borát.
@AG 2.0: Jessz!!! Csak bekotortak az oroszlános srácok 2 gólt a cseheknek :) Jöhetnek a jenkik
@AG 2.0: Soha többet nem jövök be ilyen korán dolgozni. Perkele!
@AG 2.0: Miazhogy nem! A szlovák testvérek pedig meglepetésre elkenték a tre kronor száját. Az oroszok kiesését viszont mérhetetlenül sajnálom. Igazándiból egy svéd-finn vagy orosz-finn döntőnek örültem volna a legjobban, de az is megfelel ha az oroszlánosok összesöprik a juharfaleveleket :)

Bocs az offolásért :) de nem bírtam megállni.
Tanácsot kérnék, ha szabad. Nem teljesen off, Jásdi Siralomvágó is szerepel a kérdésben, csak régebbi.
A Tinto Fino új boltjában (Üllői út 5.) 600 Ft-ért láttam ilyeneket: Jásdi Siralomvágó 2003, meg Lőczedombi 2003 (félédes), 2004 (száraz).
Szerintetek érdemes ebből venni, életben van még?

Mivel 300 és 1000 Ft között nagyon sok hasonló (régi, de még talán jó) bor van, ezért egy csomó más borról is volna hasonló kérdésem, de az már elég off lenne, szóval visszafogom magam.
Előre is köszönöm, ha valaki tud nekem szakérteni ebben!
Bocs, Lőczedombi szürkebarát akart lenni...
@marvin__42: "Jásdi Siralomvágó is szerepel a kérdésben, csak régebbi.
A Tinto Fino új boltjában (Üllői út 5.) 600 Ft-ért láttam ilyeneket: Jásdi Siralomvágó 2003, meg Lőczedombi 2003 (félédes), 2004 (száraz).
Szerintetek érdemes ebből venni, életben van még?

A 2003-as Siralomvágóban a fa már nagyon kiáll de ha nem hűtöd túl, eléggé jó ital. A 2004-es Lőczedombiról minap említette valaki a klubban hogy jól tartja magát.
Az is kérdés hogy a Tinto Fino mióta és hogy tárolta őket...és miért 600 ft?
@Kóstolómester: Köszönöm a választ, ez mindenesetre biztató. Persze, az nekem is kérdés, hogy hogyan tárolták tintofinóék eddig ezeket a borokat.
Mindenesetre ha van rá esély, hogy jó tárolás mellett ezek még jó borok, akkor megér a dolog egy próbát 600 Ft-ért.
Nagyon sokmindent szórnak most ki, többnyire 2000 és 2004 közöti borokat, de hogy ez csak a korrekt állapotú, de nehezen eladható készletektől való megszabadulás, vagy egyszerű boltnyitási akció, vagy sz**rá tárolt vackok kiszórása balekoknak, azt nyilván csak a kóstolás dönti majd el.
@marvin__42: Vásárolj. Egyszer dél-franciaországban kempingeztünk (vagy 20 éve) és akkor akadtunk rá egy ilyen 5000 ft áthúz 600 forint értékű bor-végkiárusításra, vettünk egy kevert kartont és a pocsék négy éves rozék mellet szenzációs más borokat ittunk a patakparton.
Olcsó tanulópénz. Megéri a kockázatot.
@Kóstolómester: Így is tettem, meg még valszeg fogok is. És tegnap ugyan meglett az első, ami ment a lefolyóba, de a többi, amit eddig kóstoltam, minimum iható volt. vagy nyolc üveg 3300 Ft-ért :-)
Az esetleges érdeklődőknek: www.vinocastillo.hu, a Borturkáló menüpont alatt. Alighanem nem mindegyik borból van már, ami itt szerepel, de így is sokféle van.
@marvin__42: Sajnos elkéstetek!
A legjobbakat már kiürítettem:)
@drbarta: Hát, az nagy előnyt jelent, ha ismered a borokat, meg azt, hogy melyiknek van esélye még jónak lenni ennyi év után.
Én csak a neten nézegettem, meg itt kérdeztem rá.
Azért kíváncsiságból, 'versenyen kívül' szívesen elolvasnám, mik voltak a legjobbak :-)
Ha van kedved, időd, írd le légyszíves!
@marvin__42: Tavaly is voltak már akcióik, de akkor még messze nem ilyen mértékű, de jónéhányat már akkor megpróbáltam. Persze volt néhány amivel befürödtem. ÉS fontos tudni, hogy ezek általánosságban nem túl jó körülmények között tárolódtak, így szerintem csak kifejezetten az erősebb potenciállal bíró borok maradhatnak talpon.
Melyek ezek?

Általánosságban egy nagytestű, tanningazdag nagyágyú jellegű vörös jó eséllyel ma is élvezhető.
ilyenek pl: (még most is kaphatóak)spanyol tempranillok: Condado de haza ribera del duero reserva 2000, quinta de la quietud több évjárata-ezek nem feltétlen mindenki részére legizgalmasabb borok, de aki szereti a vastag érett tanninra épülő borokat sok mediterrán erővel az szeretni fogja, hazai kínálatból az ilyen testű, konzisztenciájú borok komoly pénzt kóstálnak

Másrészt komoly termelők természetes édesborai is jó eséllyel vannak talpon
Domaine de cauhapé symphonie de novembre 2003édes jurancon -ez már elfogyott, nagy kedvencem volt, tavaly közel 4 ezer forintért volt először akciós, akkor is bestbuy-nak éreztem, nálam többször kóstolva is 7-9 pont között szokott volt mozogni-most mikor ezt 590 ft-ért osztották, nem lehetett sajnos hagyni belőle:)
Dr.Loosen és Robert Weil édes rieslingek-ezek már a mostani gigantikus leárazást nem élhették meg, de évvégén pl. 2-3 ezer forintért kiszórták a dűlőszelektált édes (auslese) rieslingeket-amelyek nemzetközi piaci ára 30-50 Euro körül mozog, és jelentem ezek bizony talpon vannak és orbitális best buy-ok voltak annyiért is.

száraz fehérek között már más a helyzet, ott jónéhány szétesett, élvezhetetlen tételhez volt szerencsém, némelyiket nem is olcsón, az bizony lutri. Amik jók voltak, de már nem kaphatóak a robert weil birtok kabinett és spatlese borok- ezeken nem fog az idő, más termelők rieslingjei között volt már szerencsém szétesettekhez is
@drbarta: Köszi, hogy leírtad, művelődök... :-)
Ennek fényében figyelem majd a megmaradtakat, vagy az esetlegesen felbukkanó újabb akciós tételeket is.
Sajnos a nem akciós áraik nemigen versenyképesek a többi borkereskedéssel.