HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

J. Palacios Villa de Corullon 2006

2010.02.25. 08:00 AG 2.0

Annyira ízlett néhány héttel ezelőtt Alvaro Palacios 2007-es Camins del Prioratja, hogy amikor a viszonylag rég említett V. Prof megkérdezte, mivel koccintsunk egy fontos családi esemény bekövetkezte alkalmából, némi gondolkodás után azt mondtam, esetleg vásároljon valamit a fent említett termelőtől. Az önéletrajzi elemekről ennyit, a lényeg, hogy a választás a világhírű fenyegyerek 27 hektáros bierzói borászatának második legolcsóbb termékére esett, amely alig kerül többe 10 ezer forintnál. A Descedientes de J. Palacios Alvaro és Ricardo unokaöccse közös vállalkozása, a J. egy harmadik személyt jelöl, mégpedig előbbi apját, utóbbi nagyapját, Josét, előtte tisztelegnek a leszármazottak. Bierzóról, erről az eldugott északnyugat-spanyol borvidékről Palaciosék színre lépése előtt még kevesebbet lehetett hallani, mint Prioratról, de pillanatok alatt olyan ügyesen felrakták a térképre, hogy több száz euróért is bírnak bort értékesíteni onnét. A J. Palacios az autentikus mencia fajtát biodinamizálja, ebből is sejthető, olyan szőlő nincs, amelyet lehetetlen sikerre vinni. A menciáról azt hitték, azonos valamelyik cabernet-vel – itt és itt is ezt olvastam –, de most már biztosan tudják, hogy ez nem így van. Amikor a 2006-os Villa de Corullont kóstoltam, ezekről a tévelygésekről még nem tudtam, és eszembe nem jutottak róla Bordeaux fő fajtái. Sötét szín, intenzív, mégis elegáns illat. Gyümölcsös és fűszeres, kicsit talán gyógynövényes is, egyszerre hűs és meleg. A klasszis spanyolok így szokták, van bennük valami mediterrán áradás, mégis szárazan visszafogottak, soha nem édesek. Bizonyára azért is, mert a területek többnyire magasan vannak, klímájuk kiegyensúlyozottabb, mint laikusan gondolnánk. De vissza a borhoz: a nagy testnek tiszta ízű tanninok és derekas savak adnak lendületet, a kortyban semmi nehézkesség, lassúság nincs. Komoly, izgalmas, egyúttal jól iható darab, maga a tökéletes 8 pontos, tizednyi eltérés nélkül.

8 komment

Címkék: 2006 spanyolország nyolcpontos bierzo palacios mencia

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nálam is király Priorat és környéke.
A kézművesség csúcsa ez a hely. Ide kellene kinézni pár dél-magyarországi termelőnek hogy inspirációt nyerjen.
Bock például kimehetne biodinamika ügyben tapasztalni.

Szerény véleményem szerint a hihetetlenül eredeti terroir is segitett ezt a spanyol régiót reflektorfénybe hozni.

Végül,de nem utolsó sorban, ez volt az egyik legjobb kóstolójegyzet amit olvastam tőled.
Aztán, honnan vót Neked ilyen borod?

De komolyan, spanyol kóstolóra készülök és beszerzési helyeket keresek, a weinundco-nál szép a választék, de nem tudom, biztonsággal le tudom-e szállíttatni.
@Kóstolómester: köszönöm. pedig még mindig tart az olimpia :)

@lackó: hiszen be van linkelve :)
@AG 2.0: jóvanna, hülye vagyok, olimpiát néztem :D
pont akartam erről a borról írni. hosszú hosszú idő óta végre egy vörösbor amely a BT kinálatából tetszett.

együtt kóstoltam egy 2006-os Gere Kaparral. Tanulságos volt. Egyébként a Gere Kapar kissé rusztikusnak és szétállónak (parasztbor?) tűnt, szerintem max 3e forint lenne a reális ára. Ez különösen szembetűnő volt amikor ezt a két bort összekóstoltuk.
@kifli: "pont akartam erről a borról írni"

Merre lehet olvasni az írásaidat, kóstolási jegyzeteidet?
@drbarta: hát itt. csak offolnia kellett volna, így meg onolhatott, mindenki jól járt
@kifli: tleg, picit bővebben?
miért tetszett a kurujon?