HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Karner Nagyapám Bora Siller 2007

2010.03.08. 08:00 AG 2.0

A gyöngyöspatai háromállomásos túra megörökítésének második fejezeténél tartunk. Az elsőben Szecskő Tamás munkásságáról esett szó a szortiment jelentős részén keresztül, a folytatás másképp építkezik. Karner Gábornál a szücsi pincében kóstoltunk hordóból, markáns, marcona, rakoncátlan, alakulófélben lévő tételeket, a tanninokon és a savakon túl a potenciált észrevételezhettük mindegyikben – a tavaszföldi és a vitézföldi kékfrankosok egyaránt masszívnak tűntek –, az arra vonatkozó kép azonban nem kristályosodott ki, hogy milyenek lesznek ezek akkor, amikor megpihennek palackba zárva. Már helyben kitaláltam, vásárolok valami aktuálisat a fővárosi kereskedésben, hadd lássam, merre mennek a borok, és utána mondhassak véleményt. A választás adta magát: egyrészt eleve szeretem a sillert mint műfajt, másrészt ez alatt a bejegyzés alatt nemrégiben rövid vita bontakozott ki a könnyed-divatos és a fajsúlyos rozék közötti különbségekről, melynek során külön felhívták a figyelmemet a 2007-es Karner-sillerre. Karner Gábor igazán autentikus kézműves a különböző kézművesek tempósan gyarapodó táborában. Négy hektáron gazdálkodik, természetes módszereket alkalmaz, ennek okán borai akár hónapokon át erjednek. Mindenekelőtt a kékfrankosból szeretné kihozni, amit csak lehet, de olaszrizlinget is telepített. Tudjuk, a rozé iránti érdeklődés tömeges – nekem sem esik rosszul a ropogósabbja –, a sillert ellenben inkább csak az eltökélt ínyencek keresik. Sokan nem mindig tudják hová tenni: már nem rozé, még nem vörösbor. Én a rozét is akkor tisztelem, ha odateszi magát alaposan, ha struktúrájában mondjuk komolyabb fehérekre emlékeztet. Karner Gábor sillere ezen is túl van, inkább vöröseket idéz, a csersavak szigora nélkül. Nem véletlenül: a fahordós érlelés okosan eljátssza a neki szánt szerepet. Színében a téglavörös és a málnapiros között jár félúton, illatában a gyümölcsök mellett határozott fűszeresség és érettség érezhető, lendületnek sincs híján. Telt korty, komplex, koncentrált ízek, zamatos és rétegzett, üde és tiszta, lecsengése hosszú és száraz. Nem emlékszem ennél izgalmasabb és tartalmasabb sillerre az elmúlt évekből. 6 pont. Ezek után a hordómintáknak is hiszek.

6 komment

Címkék: hatpontos kékfrankos mátra 2007 karner siller

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcs döntés, hogy a borok, amelyek nem mutatták legszebb arcukat nem ledorongolásba hanem türelembe részesülnek...
én kb 2 hete kóstoltam a 2008asokat és 2009eseket is, megpihentetve, felmelegedve...
a 2008as Vitéz nagyon szép, a Tavaszföld csodás, de a 2009es vitéz olyan erényeket csillogatatott amit én vörösbortól nem sokat tapasztaltam...
Én pont tegnapi nap kóstoltam, illetve ittam, iszogattunk, nagyon jó sillert. Viszont nem ez a kategória, a sillerek másik készítési módja szerint készült,amit szokás paksi sillernek is nevezni(ha jól tudom le is védették). Tehát a sok fajta vörös és fehér szőlő, egybe szedése, darálása és kiforrásának az eredménye. Ízben, gyümölcsösségben gazdagabbak szerintem ezek a borok és nagyon jól ihatók. 3 napos cefreáztatás után lett préselve és azóta is 6 hektós ászok hordóban van. Nem tudom hogy kereskedelmi forgalomban vannak-e ilyen borok Pakson kívül?
@fiatalborivo: Ez régen országszerte bevett gyakorlat volt, sőt ezt neveztük mi először sillernek, holott a pontos definíciója ennek a borstílusnak a kástélyos bor.
A vegyes szüretnek magvan a maga helye és az értelme, de sajnos már csak elvétve találkozni ilyesmivel.
@fiatalborivo: @zoli: rokonaim (Albertirsa környéke)ezt hívták "fukszos" bornak. Én csak oxidált, pimpós kivitelt "kóstoltam".
Viszont ez a Karner nagyon felkeltette az érdeklődésemet; lehet, hogy el kéne kirándulni a mátraalji háromszögbe...
@muskotály küvé: kétségkívül léteznek olyanok is de nem a bor, hanem inkább a gazda hanyagsága, 200 éves hordóinak minősége és eleve az miatt hogy neki jó úgy is, másét meg sose kóstolta és azt hiszi az övé a jó. Ismerek jónéhány ilyet is, de ahol tényleg jó a régifajta siller, az érték és az ma már ritkaság