HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Szepsy 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2003

2010.03.11. 08:00 AG 2.0

Szepsy István már akkor a magyar borvilág legendás alakjának számított, amikor elkezdtem jót fogyasztani. Bárhol került szóba, mindenki áhítattal beszélt róla. Azaz nemcsak róla, az aszúiról is, hiszen akkoriban egyebet még nemigen készített. A tökéletesség iránti vágy szinte elérhetetlen tárgyai voltak ezek számunkra, azt volt muszáj éreznünk, sokkal könnyebb megszerezni egy-egy 5 puttonyost a Disznókőtől vagy az Oremustól, mint a mester egyébként valóban jóval drágább csodaborait. Aztán hirtelen kiderült, Szepsy István a legkevésbé sem maga a boristen az Olümposz tetején, hanem nyitott és közvetlen ember, akit egyszerűen meg lehet látogatni. Első találkozásunk emlékeim szerint 1998 tavaszán volt, hosszan beszélgettünk fontos kérdésekről, és fantasztikus nektárokat kóstoltunk a régi mádi pincében. Azóta annyi minden történt, hogy végiggondolni is tereh, egy-két dolog azonban nem változott: egyrészt Szepsy István ugyanúgy a legfontosabb borászok egyike a Kárpát-medencében ma is, másrészt pedig bár szortimentje azóta változatos lett, még mindig az az ünnep, ha aszújával végződhet egy színvonalas este. Tegnap ez történt. Amit a 2003-as 6 puttonyosról tényszerűen tudni kell, azt itt megtalálják. Fiatalosan aranyló szín, lehengerlő illatvilág. A rengeteg friss és aszalt barackos gyümölcsösséget furmintosan férfias tisztaság színesíti, mélyről mineralitás tűnik fel, a fának nincs közvetlen hozzászólása. Az első fél kortyban túlteng az édesség, de percek múltán összeáll a kép, kialakul az egyensúly, minden gömbölyűvé válik. Gyönyörű ízek, krémesség, végtelen komplexitás. Hiába az aszúesszenciányi maradékcukor, a finom savak ügyesen megtartják. Búcsúzni nem akar, lecsengése kivételesen hosszú. Hatalmas, mégis elegáns és kifinomult. 9 pont. Mert még épp csak elindult felfelé.

8 komment

Címkék: 2003 tokaj szepsy kilencpontos aszú hatputtonyos

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemrég voltam oly szerencsés és a Disznókő 99-es Lapis aszújával tudtam összekóstolni. Gigászok harca, akkor a Disznókő kerekedett felül, de ezt kizárólag a négy év fejlődési előnynek írom fel. Minden szavaddal egyetértek egyébiránt.
@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol):
A Disznókőé a Kapi. A Lapis az Királyudvar aszú.
@Friend of Wine:
Igy igaz,bar mind a harom azt hiszem hogy meg nagyon sokaig marad a Nagy bor"

Ha valakit erdekel meg van egy Palack Lapis aszum
90 Euroert marcius vegen (28.-atol atvehetö)
@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): a két aszú teljesen más világ, más évjárat és más termőhely gyümölcse...
nekem ami nagy kedvencem most, az István 2005ös aszúja, egy csipet muskotály bolondítja, felejthetetlen...
@Friend of Wine: először beírtam a Királyudvart, aztán javítottam Disznókőre..teljesen jogos a meglátás + sorry

@ringsider: igen, csak kicsit büszkélkedni akartam, mert igen nagy élmény (talán nagy aszúk kerülnek legritkábban az ember poharába egymás után)
@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): irígyellek is érte...:-)
ha engem Köpcös barátom néha napján nem szánna meg, sosem kóstolhattam volna talán...;-)
Van még szerencsére Királyudvar Lapis 99-es, Szepsy 99-es és Disznókő Kapi 99-es is, érdemes lenne összenézni.
Szepsy Pista bácsi mondta egyszer, hogy a 99-es aszúját tartja a legnagyobbnak és ugyanilyen nagy a Királyudvar Lapis 99-es is.
Én csak a '05-öst kóstoltam Szepsytől...tényleg leírhatatlan...és véletlenül került is hozzám egy palack...