HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Előbb a Somló, aztán a VinCE

2010.03.17. 08:00 AG 2.0

Minimum két remek kóstolási lehetőség van kibontakozóban erre a hétre, az egyik csütörtökön, a másik szombaton és vasárnap esedékes. A továbbra is igen aktív Somlói Tavasz Egyesület többedszer rendezi meg évjáratbemutatóját a magyar fővárosban. Az egyre népszerűbb közösségi boros helyszínnek számító Festetics Palotában ott lesz a borvidék színe-virága, hogy mintegy hatvan hordómintán keresztül mutassák meg az érdeklődőknek, mire lesz képes a 2009-es évjárat. Kezdés négykor, még egy-két részlet itten. Közép-Európa Budapestre érkezik, írtam még november végén, a Decanter-szervezésű VinCE első beharangozása alkalmából. Jelen állás szerint a március 20-21-ei, Corinthia Grand Hotel-beli rendezvényen kevesebb nem magyarországi pincészet képviselteti majd magát, mint amennyit én magam ideálisnak tartanék, másfelől azonban így sem maradnak szárazon a torkok. A kiállítók listájában itt mélyedhetnek el, nem kérdés, két napra elegendő érdekes standot is találhatnak simán. A VinCE további érdekessége, hogy szupersztárok tartanak előadásokat fontos dolgokról – nyilván Jancis Robinsont indokolt említeni első helyen –, egyikre-másikra minden bizonnyal lehet még jegyet venni. Úgyhogy fogják a poharukat, és lesz, ami lesz.

18 komment

Címkék: somló vince rendezvények

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon érdekes...VinCE.
Tavaly én részt vettem néhány mesterkurzuson külföldön, ott is az itt említett témák közül feszegettek sokat:

www.vince2010.com/img/teljes.program.pdf

Most Budapesten aztán minden együtt.
Kiváló alkalom, érdemes lesz elmenni bár a "mi lesz a globális felmelegedés hatására a borvilágban?" az uncsi meg egy-két más téma is.

A Decanter vesszőparipák ismét előtérbe kerülnek.
MW mint égen a csillag.
Jó lesz ez a buli.
Mi kerül 5 év múlva a poharakba? – előadó: Zilai Zoltán.

Haha...ez aztán érdekes lesz? Mégis miről fog beszélni Zilai?
@Kóstolómester: elmegyünk és meghallgatjuk. Vagy örülünk, vagy csóváljuk a fejünket.
Na így már értem miért nem veszi fel a telefont és nem hív vissza. Zilai Úr biztos ezerrel készül a hétvégére. Kállay Úr őt ajánlotta mint lehetséges külföldi termelőszövetkezet szakértőt, ismerőt. Ha esetleg valaki tud pár dolgot mondani a külföldi példákról, szívesen venném tudását és információit, a diplomamunkámhoz inkább használnék élőszót és tapasztalatot mint könyvet.
@fiatalborivo: óóó...hát most itt, ebben a kontextusban nem vágod??? Nézz meg az első két hozzászólás gazdáját...hát kell ennél több ;)
@Kóstolómester: Lehet, hogy sötétzöldnek számítok, de szerintem a globális felmelegedésről nem lehet eleget beszélni. De térjünk vissza erre majd öt év múlva.

tb - zstv
@takács bálint - zsebtévé: Ez a téma csak egy a felsoroltak közül.
Az már érdekes lehet, hogy találkozhatunk-e kövidinkával? Vagy magyar cabernet sauvignon-nal? Azaz átoltanak-e bizonyos fajtákat másra, akár időjárás, akár kereskedelmi okokra visszavezetve.
De mint írtam, majd meglátjuk, mi fér bele abba 1,5 órába. És hogyan.
Albert, te tervezel menni az évjárat kóstolóra?
@BZoltan: sajnos most nem tudok, másnap hajnalban külföldre utazom, és előtte még sok a dolog. elnézést
@AG 2.0: Ne kérj elnézést :) Nem hiszem, hogy megbocsáthatatlan hibát követ el az aki nem megy el erre az eseményre. Hogy diplomatikusan fogalmazzak.
@AG 2.0: Á, nem erről van szó :)

Egyszerűen arról van szó, hogy március van, minden fajtabor 2-3 hordóban, más állapotban és más jövővel. Még nem döntöttük el, hogy mit mivel és mikor egalizálunk, ha egyáltalán. Van ami túl jó arcát mutatja és van ami még szégyenlősködik. Magyarán gyakorlatilag nagyon kevés köze van annak a bornak amit holnap nagy tömegben, tolongva fog kóstolni sokszáz ember ahhoz a borhoz ami majd egyszer palackba kerül.
Persze most jogosan kérdezheted, hogy akkor miért leszünk ott :) Na látod ezt nem tudom én sem. Egy tanulási folyamat része ez is :) kipróbálunk különfére fórumokat és rendezvényeket és amit jónak látunk azt tovább visszük amit nem tartunk jónak azt meg leadjuk.
@BZoltan: Hát igen...ez a márciusi időpont korai szerintem is...

Azért én benevezek egy '08-as Hársatokra a héten...:)
Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy a palackozás és forgalomba hozatal előtt minden korai.
Persze érdekes és izgalmas a születőben, fejlődőben levő bort kóstolni. De, hogy szervezett formában mennyire érdemes és mennyire korrekt a leendő fogyasztónak azt nem tudom. Mert végül is egészen biztosan nem azt kapja a fogyasztó mint amit most megkóstol.

Azért aki megy az érezze jól magát :) csak elhamarkodott és messzemenő következtetéseket ne vonjon le, ha rám hallgat.
Hm, igen szerintem is korai kóstolni somlói borokat ilyenkor mert érlelésre szorulnak. A gyümölcsösebb reduktív borokat kóstoltatnám ilyenkor amik kb 1 év alatt elkopnak, ugyanígy a területi, községi, városi borversenyeken is hülyeségnek tartom versenyeztetni az újvörös borokat, amik gyakorlatilag még mozognak februárban sok helyütt. Azokat speciel júliusnál előbb nem kóstolnám versenyen. E Somlo termette nagy borokat is palackozás előtt kellene kóstolni, annak lenne értelme, mert mondjuk akkor akinek van rá kerete az kössön le X palackkal magának a neki tetsző borokból, mittomén 10-20%kal olcsóbban mint a bolti ár lesz.
@fiatalborivo: így van, az érlelést igénylő boroknak március még nagyon korán van. Ilyenkor még nem sokat mutat a legtöbb bor.

Amúgy szakmai szempontból nagyon kevés rációt látok abban, hogy nagy közönségnek fesztiváljellegű kóstolón mutogatjuk a hordómintákat. Pincében, hordóról, hordóra járva, átbeszélgetve a korábbi évek emlékeit szakmai szempontból érdekes és a termelőnek nyilván fontos. De, hogy egy ilyen nagyobb rendezvényen jut-e kellő figyelem és idő egy-egy tételre azt nem tudom. Vagyis inkább nem hiszem.
@BZoltan:
Ha a tavaszi és őszi Somlói Tavaszos rendezvényt kicserélnék a szervezők, már is nyernétek fél évet. Így már lényegesen készebb formában lehetne kóstolni a borokat.
@Juventusy: Most hogy vége az eseménynek :) nyugodtan mondhatom, hogy szakmailag semmilyen értelmét nem látom annak, hogy a fogyasztóknak olyan borokat mutatunk szervezett fesztivál jellegű kóstolón amiket sem akkor sem máskor megvenni nem tudnak. Sőt, konkrétan becsapjuk őket, mert nem az a bor fog a palackba kerülni mint amit kóstolnak. Az ilyen hordóminták ráadásul még nem stabilak, érzékenyek lehetnek az utaztatásra és a hőmérsékletre. Illatra, színre és ízre teljesen mást adnak mint amit fognak fél-egy év múlva.

Hangsúlyozom, hogy egy komolyabb lélegzetvételű pincelátogatás ahol van idő a borokra és szakmailag nézzük, hogy melyik bor épp hol tart melyik hordóban az érdekes lehet. Mondjuk ezért meg szerintem nem illik pénzt kérni :)

Szerintem olyan bort kell kóstoltatni ami le van palackozva. Ha a fogyasztó ennél többre kíváncsi akkor látogassa meg a pincét.

Így én jelenleg úgy gondolom, hogy hacsak valaki meg nem győz, hogy van szakmai értelme ennek a hordóminta kóstolónak úgy részünkről ez volt az utolsó ilyen jellegű rendezvény amin részt vettünk. A palackozott borok bemutatója persze jó dolog, ha hívnak akkor oda megyünk. Mivel mi sem vagyunk tagja a Somlói Tavasz Egyesületnek így számunkra ez nem kötelező,
süti beállítások módosítása