HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Breitenbach Lapis Furmint 2006

2010.04.04. 08:00 AG 2.0

A Breitenbach Pince még nincs benne a széles köztudatban, de nem sok kell hozzá, hogy belekerüljön. A feltörekvő tehetségek felbukkanására köztudottan fogékony borbarátosok már beválogatták B. Kiss János családi pincéjét a hétszer hét legizgalmasabb közé, mégpedig a rejtőzködők kategóriájában. Jómagam később futottam össze először a Breintenbach-borokkal, mint a kemény mag, de azt hiszem, így sem maradtam le semmiről. Az első évjárat a 2006-os, úgyhogy a java ezután következik. Az interneten egyelőre úgy kell összevadászni a szükséges információkat, a legjobb találat most a Bor és Vad témába vágó írása, amelyből egyebek mellett az is megtudható, hogy a birtok 5,5 hektáron gazdálkodik – ebből 3,3 a Lapisban van –, és a lehető legtermészetesebb szőlőművelési és borkészítési módszereket alkalmazza. Első élményeimet a furmintfebruáron szereztem, a két 2008-as hordóminta komoly hatást gyakorolt rám. Ezek után szereznem kellett valamit, ami készen van, itt sikerült. A 2006-os Lapis furmint 67 gramm cukorral és rengeteg extrakttal került palackba. Mélyülő aranyszín, illatában a gyümölcsök mellett érettség és ásványosság, utóbbi sokkal határozottabb, mint amit a késői szüretekben megszokhattunk. Szájban is összerendeződött, a savak megállapodtak, elsimultak, nem ficánkolnak, üde-friss szakaszán túljutott. Krémes és vastag, lecsengésében édes, de nem lustán-unalmasan, hanem barackosan-birsesen. Finom bor, mindenképp megéri az árát, de kicsit sajnálom, hogy nem találkoztam vele mondjuk egy évvel korábban. Talán szűkmarkú vagyok: 6 pont.

Szólj hozzá!

Címkék: 2006 hatpontos tokaj furmint édes breintenbach

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.