HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Bussay Csörnyeföldi Rajnai Rizling 2007

2010.04.09. 08:00 AG 2.0

A már kétszer megidézett minapi borozgatás alkalmából bontottunk egy 2006-os Szepsy-birtokfurmintot is. Előbb vakon próbálkoztam vele, nem tudtam hová tenni, egyenesen lebussayztam tanácstalanságomban. Más volt, mint amelyről tavaly nyáron írtam, világosabb színű, frissebb, dinamikusabb, ugyanakkor kevésbé rétegzett és tekintélyes. A történtek után muszáj volt kidugóznom valami igazi Bussayt, amúgy is régóta várt a sorára egy palack rajnai rizling. Sokan tudják már, a fajta megszállott rajongója vagyok, fehérben mindennél jobban szeretem, a doktor 2007-eséről pedig rengeteg szépet hallottam, így komolyak voltak a várakozásaim. Világos szín, azonnal támadó minerális-citromos illat. Inkább erőteljes és intenzív, mint barátságos és színes. Mégoly közeli emlékek összevetésének sincs sok értelme, hadd állapítsam meg ennek ellenére: nem beszéltem nettó hülyeséget a furmintos pohár felett. Szájban is dinamikus, savai talán túl karcosak és egyvonalúak, az áttetsző, acélos vibrálás, amit egy osztályon felüli rajnaitól várna az ember, csak nyomokban érzékelhető. Lendületes és tiszta, de összetettebbnek és csiszoltabbnak, végső soron finomabbnak kellene lennie ahhoz, hogy belehabarodjak. A hétvégén fogyott el egy Federspiel zöldveltelini Pragertől, azt a szintet hozza nagyjából – nincs ezzel gond, hiszen annyiba is kerül –, ami magyarra fordítva kereken 5 pont.

6 komment

Címkék: balaton bussay ötpontos rajnai rizling 2007

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Sokan tudják már, a fajta megszállott rajongója vagyok, fehérben mindennél jobban szeretem"

Én is szeretem. Már csak a Bussayinak kéne szeretnie a rajnai rizlinget, felkötni a gatyát és készíteni egy jó 9 pontosat, mert rizlingből lehet. Ehelyett összedobott egy 5 pontos furmint hasonmást?
Én modjuk több, mint 1 éve kóstoltam utoljára, akkor tetszett, bár tény, hogy nem hasonlít a külföldi etalonokhoz. Mint rajnai a nagy világban, talán jogos az 5 pont, mint hazai fehér ,talán kissé szigorú.
Feltételezem, hogy ezzel a fajtával kevésbé vagy elnéző:)
AG 2.0: azon töprengek, mit ittam legutóbb a klasszban, ezt vagy egy korábbit? Vagy netán későbbit? Netán ennyire szór vagy rosszul tárolták az étteremben?
Bussay rajnai volt, de pont az ellentéte a leírásodnak: lustán hömpölygő, olajos textúrájú, nagyon kerek (inkább kornyadt) savakkal rendelkező, sok vaníliás-karamelles aromát hozó bor, kevés (gyakorlatilag hiányzó) fajtajeggyel. Nagyon nem tetszett, a vacsorához kóstolt 4 fehér (Miklóscsabi Csoda, Béla&Bandi Szürkebarát, meg valami Figulától) közül a leggyengébbnek találtuk.
Hmmm...
Jéééézusom, te milyen tempóban iszol?
Én még mindig a tegnapi Hollóvár Hársomat iszogatom, és még a húsvéti borozást sem írtam meg... Hiába, ahogy a költő is mondta:
aki kemény, az a legkeményebb...
Hát igen, ezek az élet nagy kérdései, azon kevesek közt, aminek a megválaszolása igazán számít,

számomra a Kerkaborum Furmint jelenti igazából a furmintot, annak a fajtajellegét (nem a csúnyán megfázott res és res res, hanem a sima, olcsó, alap tétel). És ez a furmint abszolút mindig Szepsy Urbánját juttatja eszembe, számomra a két tétel szinte ugyanaz, ez A furmint. Az Urbánból sokkal kevésbé jön a mineralitás, sokkal inkább a furmintot vélem érezni belőle.

Szóval talán nem áll olyan messze egymástól a két termelő... de nem igazán tudom még, hogy pontosan hogyan is áll ez össze.
Szerintem pedig a 07-es Rajnaija a Dokinak már-már klasszikus, legalábbis az ő borait tekintve. Talán a legszebb bora 2007-ből, mérföldkő a birtok életében. Volt szerencsém kóstolni jópárszor, én általában 7 pontra taksáltam.
süti beállítások módosítása