A már kétszer megidézett minapi borozgatás alkalmából bontottunk egy 2006-os Szepsy-birtokfurmintot is. Előbb vakon próbálkoztam vele, nem tudtam hová tenni, egyenesen lebussayztam tanácstalanságomban. Más volt, mint amelyről tavaly nyáron írtam, világosabb színű, frissebb, dinamikusabb, ugyanakkor kevésbé rétegzett és tekintélyes. A történtek után muszáj volt kidugóznom valami igazi Bussayt, amúgy is régóta várt a sorára egy palack rajnai rizling. Sokan tudják már, a fajta megszállott rajongója vagyok, fehérben mindennél jobban szeretem, a doktor 2007-eséről pedig rengeteg szépet hallottam, így komolyak voltak a várakozásaim. Világos szín, azonnal támadó minerális-citromos illat. Inkább erőteljes és intenzív, mint barátságos és színes. Mégoly közeli emlékek összevetésének sincs sok értelme, hadd állapítsam meg ennek ellenére: nem beszéltem nettó hülyeséget a furmintos pohár felett. Szájban is dinamikus, savai talán túl karcosak és egyvonalúak, az áttetsző, acélos vibrálás, amit egy osztályon felüli rajnaitól várna az ember, csak nyomokban érzékelhető. Lendületes és tiszta, de összetettebbnek és csiszoltabbnak, végső soron finomabbnak kellene lennie ahhoz, hogy belehabarodjak. A hétvégén fogyott el egy Federspiel zöldveltelini Pragertől, azt a szintet hozza nagyjából – nincs ezzel gond, hiszen annyiba is kerül –, ami magyarra fordítva kereken 5 pont.
Bussay Csörnyeföldi Rajnai Rizling 2007
2010.04.09. 08:00 AG 2.0
6 komment
Címkék: balaton bussay ötpontos rajnai rizling 2007
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kóstolómester (törölt) 2010.04.09. 08:35:11
Én is szeretem. Már csak a Bussayinak kéne szeretnie a rajnai rizlinget, felkötni a gatyát és készíteni egy jó 9 pontosat, mert rizlingből lehet. Ehelyett összedobott egy 5 pontos furmint hasonmást?
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.09. 08:55:58
Feltételezem, hogy ezzel a fajtával kevésbé vagy elnéző:)
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.09. 11:58:56
Bussay rajnai volt, de pont az ellentéte a leírásodnak: lustán hömpölygő, olajos textúrájú, nagyon kerek (inkább kornyadt) savakkal rendelkező, sok vaníliás-karamelles aromát hozó bor, kevés (gyakorlatilag hiányzó) fajtajeggyel. Nagyon nem tetszett, a vacsorához kóstolt 4 fehér (Miklóscsabi Csoda, Béla&Bandi Szürkebarát, meg valami Figulától) közül a leggyengébbnek találtuk.
Hmmm...
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.10. 00:26:15
Én még mindig a tegnapi Hollóvár Hársomat iszogatom, és még a húsvéti borozást sem írtam meg... Hiába, ahogy a költő is mondta:
aki kemény, az a legkeményebb...
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.10. 00:36:31
számomra a Kerkaborum Furmint jelenti igazából a furmintot, annak a fajtajellegét (nem a csúnyán megfázott res és res res, hanem a sima, olcsó, alap tétel). És ez a furmint abszolút mindig Szepsy Urbánját juttatja eszembe, számomra a két tétel szinte ugyanaz, ez A furmint. Az Urbánból sokkal kevésbé jön a mineralitás, sokkal inkább a furmintot vélem érezni belőle.
Szóval talán nem áll olyan messze egymástól a két termelő... de nem igazán tudom még, hogy pontosan hogyan is áll ez össze.
Ray Tango 2010.04.10. 11:41:53