HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

PTE SZBKI Pécsi Cirfandli 2006

2010.04.16. 08:00 AG 2.0

A pécsi cirfandli elvben egy komplett borvidék zászlósbora lenne, ehhez képest nagyából húsz hektáron termesztik mindössze. Nem sok. Mindazonáltal minden, aminek identitása van, érdekes, úgyhogy próbálkozik az ember. Több-kevesebb sikerrel. A cirfandli esetében egyelőre a kevesebbnél tartok, az utóbbi időben a szárazak nem jöttek be, az, hogy most bejegyzés születik a témában, egy félédes tételnek köszönhető. Azt mondják, a fajta kiismerhetetlen, gyakran maguk a termelők sem tudják hova tenni. Termesztéstechnológia, növényvédelem, borkezelés szempontjából roppant nehéz ügy a cirfandli, állítólag a kadarka és a pinot noir is elbújhat mellette. A hírnevét inkább a maradékcukros változatok hozták meg, ezen eddigi tapasztalataim alapján nem csodálkozom. Úgy tűnik, kell neki a teljes érés, akár a túlérettség, hogy vadságát levetkezze. Persze a cirfandliút elején járok még, ráadásul Gumpoldskirchen környékit soha nem kóstoltam, nem vagyok valami nagy expert, ha tévedek, javítsanak ki. A címszereplőt tehát a PTE SZBKI készítette – amelynek nevébe újabban bekerült még három betű, cserébe egy másik kikerült, most így hívják: PTE TTK SZBI, ha valaki nem tudná megfejteni, kommentben segítek –, és elnyerte a Pécsi Tudományegyetem Bora büszke címet. Negyedik évében jár, ehhez képest aranya még nem öregszik, illatai szépek, finoman aszalt gyümölcsöket, barackot és palackbukét mutatnak. Meg valami földes-füstös árnyalatot, amit cirfandlik esetében gyakran érezni vélek, de még nem tudom, szeretem-e fenntartások nélkül, vagy sem. Közepes test, érett, összerendeződött anyag, becsületes sav-cukor egyensúllyal, kerekséggel. A vibrálás már a múlté, ha volt egyáltalán, sok kanyart sem kínál, de hibájaként sincs mit felróni. Korrekt munka, 5 pont 1600 forintért.

8 komment

Címkék: 2006 pécs ötpontos cirfandli pte szbki

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha ugyanazt adják 3L-es kiszerelésben 2000 Ft-ért, jobban megérte volna...
Mindenesetre kicsit erősnek érzem a félédes kínálatot; biztos, hogy jó dolgokat tanulnak az egyetemisták?
@muskotály küvé: Igen biztos. Ha valóban az érett szőlőből származó maradékcukorról van szó és nem sűrítményezett lőréről akkor mindenképpen. Érdemes levetni az az újsznob balgaságot, hogy a bor az mánpedig száraz.
@BZoltan: Nekem semmi bajom a természetes cukortartalommal, kedvelem az utóbbi években megjelenő maradékcukros fehérborokat (hirtelen Németh Géza Oldalolasza jut eszembe) - de azt nem gondoltam, hogy vörösből, cabernet-ből is lehet ilyesmit készíteni.
@BZoltan: @muskotály küvé:

hát a három- és ötliteres kiszerelésű szortiment nem túl lehengerlő. de azt azért remélem, hogy engem nem vertek át :)
@muskotály küvé: kékfrankos, portugieser, merlot, turán - Thummerer Tréfli 2005 - minőségi édes vörösbor, én sem tudtam elképzelni hogy létezik édes vörösborba olyan amit egyáltalán le tudok nyelni, de ez rendben volt, nagyon is.
Ja most egy-két hónapja ittam tehát nem primerként, úgy lehet kicsit direkt lett volna
@e_easy: lehet, ez esetben elnézést az érintetttől :)