HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Aszústratégiák 3. – Patricius Borház

2010.04.21. 08:00 AG 2.0

A Patricius Borház a nagyobb birtokok közé tartozik Tokaj-Hegyalján, hét dűlőben, több mint 80 hektáron gazdákodik. A kezdetektől, az első, 2000-es évjárattól mindent úgy alakítottak ki, hogy a dűlők termését külön dolgozhassák fel és érlelhessék – meséli Molnár Péter birtokigazgató, aki a Disznókő és Homonna Attila után harmadikként ismertet aszústratégiát. Mindennek az alapját a termőhely által kínált sokszínűség képezi, a borvidéken a dűlőszintű tudás újramegalapozása zajlik. Ez a tudás Molnár szerint a II. világháború előtt megvolt, a kombinátos időkben elsikkadt, itt az ideje, hogy ismét felhalmozzák, hasznosítsák. Ennek a munkának az elsődleges célja most még az ismeretszerzés, az, hogy a különböző tételeket hosszú időn át elkülönített kezelik, nem eredményez bonyolult termékválasztékot a piacon. A Patricius évjáratonként egy-két aszút állít össze, csupán két dűlőválogatással jelentkezett a birtok a négy évvel ezelőtti premier óta. Az első a nagy sikerű 2000-es 6 puttonyos Bendecz volt, a másik a 2002-es Szárhegy aszúesszencia. A kiindulópont a birtokra jellemző ízvilág és karakter megalkotása, bevezetése, ahhoz valóban egyedinek kell lennie a bornak, hogy dűlős tételként kerüljön a fogyasztók elé. Így például bár a 2006-os évjáratban 24 különböző aszút gondozott a Patricius, a közönség csak egy 6 puttonyossal barátkozhat majd – akár már a pénteki Tokaji Nyitányon –, 2003-ból pedig annak ellenére mindössze egy-egy 5 és 6 puttonyos készült, hogy fantasztikus tulajdonságainak köszönhetően minden minta megérdemelte volna a kiemelt státust. Molnár Péter tapasztalatai alapján úgy tartja, kemény munkával mindenhová be lehet törni a nemzetközi exportpiacokon. A Patricius ott van már Angliában, Skandináviában, Ázsiában, a tengerentúlon. Az árbevétel folyamatosan növekszik, a gazdasági válság sújtotta 2009-ben is komoly előrelépést tudtak produkálni. Évjáratonként 30-40 ezer palack aszút töltenek le, volt, amikor 50 ezer fölé ment a mennyiség, de 2001 például kimaradt, és 2009 sem a nemes édes borokról lesz híres. Ez idő szerint a 2000-esek és a 2002-esek vannak kint a piacon. "A száraz boraink is egyre népszerűbbek, a furmint mennyiségét meg kellett dupláznunk – mondja Molnár Péter. – De Tokajt az aszúról ismerik, amely az 5-6 puttonyos kategóriában egyedül fut, hozzá mérhető egyensúlyt más bor nem kínál. Az a dolgunk, hogy megmutassuk, a mienk a legkülönlegesebb borvidék."

1 komment

Címkék: patricius aszú molnár péter

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fura a helyzet, azt hiszem a Patriciusnál nagyon sokat tudnak az aszúkról, ennek az érdeklődő is csak töredékét tudhatja a borikból, a piaci tételek pedig bármennyire is szépek, abszolút csak a kezdetekről szólnak...
egyébként az egyik legjobb aszús pince szerintem, a szárhegy aszúeszencia csodás, de az 5-6 p-k is nagyon szépek!