A Patricius Borház a nagyobb birtokok közé tartozik Tokaj-Hegyalján, hét dűlőben, több mint 80 hektáron gazdákodik. A kezdetektől, az első, 2000-es évjárattól mindent úgy alakítottak ki, hogy a dűlők termését külön dolgozhassák fel és érlelhessék – meséli Molnár Péter birtokigazgató, aki a Disznókő és Homonna Attila után harmadikként ismertet aszústratégiát. Mindennek az alapját a termőhely által kínált sokszínűség képezi, a borvidéken a dűlőszintű tudás újramegalapozása zajlik. Ez a tudás Molnár szerint a II. világháború előtt megvolt, a kombinátos időkben elsikkadt, itt az ideje, hogy ismét felhalmozzák, hasznosítsák. Ennek a munkának az elsődleges célja most még az ismeretszerzés, az, hogy a különböző tételeket hosszú időn át elkülönített kezelik, nem eredményez bonyolult termékválasztékot a piacon. A Patricius évjáratonként egy-két aszút állít össze, csupán két dűlőválogatással jelentkezett a birtok a négy évvel ezelőtti premier óta. Az első a nagy sikerű 2000-es 6 puttonyos Bendecz volt, a másik a 2002-es Szárhegy aszúesszencia. A kiindulópont a birtokra jellemző ízvilág és karakter megalkotása, bevezetése, ahhoz valóban egyedinek kell lennie a bornak, hogy dűlős tételként kerüljön a fogyasztók elé. Így például bár a 2006-os évjáratban 24 különböző aszút gondozott a Patricius, a közönség csak egy 6 puttonyossal barátkozhat majd – akár már a pénteki Tokaji Nyitányon –, 2003-ból pedig annak ellenére mindössze egy-egy 5 és 6 puttonyos készült, hogy fantasztikus tulajdonságainak köszönhetően minden minta megérdemelte volna a kiemelt státust. Molnár Péter tapasztalatai alapján úgy tartja, kemény munkával mindenhová be lehet törni a nemzetközi exportpiacokon. A Patricius ott van már Angliában, Skandináviában, Ázsiában, a tengerentúlon. Az árbevétel folyamatosan növekszik, a gazdasági válság sújtotta 2009-ben is komoly előrelépést tudtak produkálni. Évjáratonként 30-40 ezer palack aszút töltenek le, volt, amikor 50 ezer fölé ment a mennyiség, de 2001 például kimaradt, és 2009 sem a nemes édes borokról lesz híres. Ez idő szerint a 2000-esek és a 2002-esek vannak kint a piacon. "A száraz boraink is egyre népszerűbbek, a furmint mennyiségét meg kellett dupláznunk – mondja Molnár Péter. – De Tokajt az aszúról ismerik, amely az 5-6 puttonyos kategóriában egyedül fut, hozzá mérhető egyensúlyt más bor nem kínál. Az a dolgunk, hogy megmutassuk, a mienk a legkülönlegesebb borvidék."
Aszústratégiák 3. – Patricius Borház
2010.04.21. 08:00 AG 2.0
1 komment
Címkék: patricius aszú molnár péter
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.04.21. 09:06:19
egyébként az egyik legjobb aszús pince szerintem, a szárhegy aszúeszencia csodás, de az 5-6 p-k is nagyon szépek!