HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Lisicza Pécsi Cserszegi Fűszeres 2009

2010.04.22. 08:00 AG 2.0

A Lisicza Borházat 2006-ban fedezte fel Csite blogger, szépeket írt róla többször is, nálam azonban eddig nem sikerült kivágniuk a rezet. Kóstoltam több borukat, durva leegyszerűsítéssel a fehéreket nehezeknek, alkoholosaknak, a vörösöket savasaknak, egyensúlytalanoknak találtam. Balszerencsés randevúinknak nem kerítettem nagy feneket, gondoltam, kivárom, amíg egyenesbe fordul a viszonyunk. A birtokról sokat nem mesélnék, a fentebb linkelt szöveg mellett innen további részleteket tudhatnak meg az érdeklődők. A lényeg, hogy a napokban két friss, egyaránt 2009-es tétellel is összefutottam, az egyik palack portugiesert, a másik cserszegi fűszerest tartalmazott. A címkéken 12,5-es és 13-as alkoholról szóló jelzésekre bukkantam, ennek gyorsan megörültem. A portugieser tiszta, elsöprően gyümölcsös és kedves illatának pláne, kár, hogy az ízek-zamatok és a lecsengés nem hoztak beteljesülést, megint közbeszólt a savérzet, a hatpontos magasságok eltűntek a ködben. A cserszegi nem követett el ilyen hibát, bár ezúttal is az orrpróba hódított, és nem a zamatok. Igen világos, szinte fehér szín, végtelenül finom virágosság és gyümölcsösség. Szájban a színek töredéke köszön vissza, szárazság és szikárság játszik, hibátlanul, de egyvonalúan. Balanszproblémák ellenben szerencsére nincsenek. Kissé kritikusnak tűnhet a hangütés, úgyhogy szólok, nehogy félreértés essék: kimondottan jó inni ezt a bort, remekül passzolt a 8-0-s magyar–horváthoz, és fájrontig elfogyott annak rendje-módja szerint. Csak éppen az orromnak azt ígérte, hogy többet fog mutatni. Persze nem kizárt, hogy a cserszegi fűszeres ennyit tud – a tramini és az irsai olivér házasságától nem várhatjuk, hogy hegyeket rengessen meg –, múltkori kóstolónkon például egy versenyző sem kapaszkodott magasabbra. 5 pont.

5 komment

Címkék: pécs ötpontos lisicza 2009 cserszegi fűszeres

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

én is a napokban kóstolgatom, nagyon hasonló a véleményem...
de, a tökéletes fröccsbor! :-)
Én a 2007-est kóstoltam, hasonlóan komplex illat, szép savak (4-5 pont). Szerintem többet is ki lehetne hozni a CsF fajtából, de az emberek az 1000-1500 Ft-os árhoz vannak kondicionálva; magyarul nem éri meg (bár a Lisicza CsF már 2 eFt körül van). Úgy vélem, hogy szükség van ilyen borokra is (nekem a CsF a hétköznapok bora - nyáron).
@IWAS: mit értesz az alatt, hogy többet is ki lehet hozni belőle? A Cserszegi alacsony terhelésével nem érdemes foglalkozni, késői szüretben meg 0 sav marad benne. A helyén kell kezelni a fajtát, akként, ami.
@lackó: azért nézz rá Losonci Bálint barátom Virágbor-aira ha teteheted...:-)
@ringsider: ránézek :D még az is lehet, hogy megkóstolom :D