Borversenyekre nem hívnak gyakran, és még ritkábban megyek, alig bírok elszabadulni Budapestről. Holott érdekes az ilyen: elsősorban azért, mert új neveket lehet megismerni, akikből aztán vagy lesz valami, vagy nem. A hétvégén nemzetközi olaszrizling-bajnokságot rendeztek Egerszóláton, zsűriztem, a mi bizottságunk volt a legbőkezűbb, a csupán hat aranyérmes tételből ötöt mi emeltünk magasra. Az összesített szigor meglepett engem, persze az is lehet, hogy mi kaptuk a legjobb borokat. Ha igen, ha nem, nekem az volt a tapasztalatom – valami ilyesmit itt is kifejtettem már –, hogy az olaszrizling-színvonal dinamikusan emelkedik. A poharamba keveredett harmincvalahány tétel közül alig néhány nem ütötte meg a 4 pontot, miközben jöttek és jöttek az 5-6 pontosak. Ráadásul egy nemzetközi klasszist is találtam. 100-as rendszerben pontoztunk, igyekeztem alkalmazni a néhány hónapja kifundált konvertálást, egyszer tértem el kicsit felfelé, a favoritomat megszórtam 96-tal, hogy biztosan legyen aranya. Lett, 91,2-es átlaggal. A hat legjobb összesítésben: Pálinkás Pincészet Olaszrizling K12 2008 (92,0 pont), Rabóczki Attila Egerszóláti Olaszrizling 2005 (91,8), Jásdi Siralomvágó Olaszrizling 2008 (91,2), Dr. Hrabár Jenő Olaszrizling 2008 (91,0), PE AC Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Olaszrizling 1963 (91,0), Spiegelberg Somlói Szent Ilona Olaszrizling 2008 (90,0). Ebből tehát öt járt a 3-as számú bizottságnál, azaz nálunk, a Pálinkásnak 90-et, a Rabóczkinak 90-et, a Jásdinak 96-ot, a Hrabárnak 87-et, a badacsonyi vénséges vén aszúnak 88-at adtam, élt még, ez tiszteletet érdemel. Kiemelnék néhány ezüstös-bronzos bort is, amelyek konkrétan nekem tetszettek: Fekete Béla Olaszrizling 2006 (90 pont), St. Andrea Egerszóláti Olaszrizling 2005 (89), Mátyás Pince Rizling Vlassky 2008 (89), Vitis Rizling Vlassky 2006 (89), Balázs András Olaszrizling 2009 (88), Gellavilla Olaszrizling 2008 (88), Bussay Csörnyeföldi Olaszrizling 2007 (87), Istvándy Badacsonyi Rizling 2007 (87), Laposa Badacsonyi Rizling 2008 (86), Istvándy Badacsonyi Rizling 2009 (86), Gál Lajos Egerszóláti Olaszrizling 2008 (85). Szép sor. Néhány megjegyzés a legjobbakhoz. A Pálinkás Pince Abasáron található, a Mátrai borturista c. kiadvány szerint többgenerációs oltványkészítő és szaporítóanyag-előállító család ez, komoly borászati tapasztalatokkal. A feltörekvő Rabóczki Attila pincéje a Kőporos soron van Egerben, információim szerint főként hordós borokkal foglalkozik, úgy tűnik, érdemes elmozdulnia a palackosak felé. Jásdi István 2008-as Siralomvágójától múltkor még sajnáltam a 8-ast, már nem tenném. Dr. Hrabár Jenőről pedig nem tudok semmit. Aki igen, segítsen.
A nagy olaszrizlingfutam Egerszóláton
2010.04.27. 08:00 AG 2.0
58 komment
Címkék: olaszrizling jásdi spiegelberg borversenyek pálinkás pince peac hrabár
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
zoli 2010.04.27. 08:33:08
lackó 2010.04.27. 08:39:25
vinos 2010.04.27. 08:53:17
zoli 2010.04.27. 09:02:52
2010.04.27. 09:47:03
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.27. 10:32:12
metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.04.27. 11:48:10
Kóstolómester (törölt) 2010.04.27. 14:22:46
1963?
1963???
Kifejtenéd kedves AG bővebben hogy itt mi történt?
Egy 47 éves kommunista tétel ma 91 pontra viszi?
Ne suhanjunk át felette. Csodabor? Csoda olasz? Az olasz ilyen sokáig érlelhető? Hogy bírta az éveket a kor 1,5 centis parafa dugója?
Rengeteg kérdésem lenne még...vagy ez az 1963-as kérdés senkit sem érdekel?
napoletano 2010.04.27. 14:26:59
Vakkostolas v. sem, ez hihetetlen, nagyon nem valoszinu, tehat hiteltelen. Bocs.
Oscar Matzerath · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.04.27. 14:35:17
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.04.27. 14:38:23
de hát szó nincs világklasszisokról, ha rákattintasz az amúgy belinkelt "így pontozok én"-re, akkor ez azért kiderül. nem kell itt a parker-skálára gondolni. saját rendszeremre konvertálva volt egy 8 pontos, ezt mindenkinek nagy szeretettel ajánlom, néhány 7 pontos alsó széle, és jó néhány 5-6 pontos. ez azért szerintem nem hihetetlen vagy hiteltelen egy olyan versenyen, ahová összehordták magyarország és a felvidék legjobb olaszrizlingjeit
@Kóstolómester:
dehogy csodabor. egy múlt rendszerből származó jó kis aszú, amely még él, némi élvezeti értéke is van, és a kora iránti tiszteletből kapott egy hatost. egyébként nem igazán pontozható
Kóstolómester (törölt) 2010.04.27. 14:47:40
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.04.27. 14:49:31
"a badacsonyi vénséges vén aszúnak 88-at adtam, élt még, ez tiszteletet érdemel"
napoletano 2010.04.27. 19:29:35
Kisse zavaro azonban, hogy sokan (engem belertve) ugy velik, hogy a 90 pont folott nem az AG -fele specialis pontozas ervenyesul, hanem az alt. ismert 100 pontos...
Udv
zoli 2010.04.27. 20:19:09
fiatalborivo 2010.04.28. 08:03:03
Kóstolómester (törölt) 2010.04.28. 11:13:13
Én is szeretem ha a Parker által népszerűsített 100 pontos rendszer egyetemesen elfogadott.
Van egynéhány hely a világon ahol kacifántoznak (101, 110 pontos stb, rendszerek)továbbá a magyar hozzáállás.
Szerintem Parker úgy jó ahogy van. A 20-as, 10-es rendszer is fáraszt, de ez van.
A 100 pontos rendszeren belül viszont szerintem NE legyen eltérés mert nem jó senkinek.
AG megmondta, csak EGY (legalkábbis nekem)figyelemre méltó bor volt a sorban 8 ponttal...bár ez nem derült ki míg hozzá nem szólt. Az olasz nem olyan jelentős vagy erős fajta hogy röpködjenek a magas pontszámok...
zoli 2010.04.28. 12:02:48
A probléma csak az, hogy ez egy régebbi rendszer Parkerénél, a nemzetközi gyakorlatról nem tudom mennyiben igazodik hozzá, de abban se vagyok biztos.
Igazából sztem teljesen felesleges uniformizálni, leegyszerűsíteni, ez alkalommal is kiderül, hogy a leírás sokkal beszédesebb. Sőt, meggyőződésem, hogy a pontozás borversenyekre való, napi használatban csak silányítja a borélményt és félrértéseket szül.
zoli 2010.04.28. 12:07:21
Kóstolómester (törölt) 2010.04.28. 12:38:19
Milyen elmélet? Az olasz nemzetközi besorolása elfogadott tény.
A 100-as rendszert Parker hozta be a bor-köztudatba-mégegy tény.
shiraz 2010.04.28. 12:39:55
ez engem érdekelne, forrás?
Octopus 2010.04.28. 13:38:46
nem jó, nagyon nem. Vicces, amikor bizonyos emberek magyar rendszerben kiadott pontjaikat WS pontokhoz mérik
"Hogy a magyar rendszer nem egyezik a világ többi részén elfogadottal?"
Igazából nem magyar, tudtommal ez az OIV ajánlás, azaz kvázi európai. A pontozólap külön móka, annak segítségével sikerült (gondolom) Angelina Muir MW-nek 100 pontosra adni a Nyakast tavaly
fiatalborivo 2010.04.28. 14:24:29
fiatalborivo 2010.04.28. 14:25:56
Kóstolómester (törölt) 2010.04.28. 14:31:22
Haha...vagy keményen be vagy rúgva, vagy olyan gyorsan gépeltél hogy nem értek utol az újjaid...
zoli 2010.04.28. 14:42:02
Tudtommal nálunk is a nemzetközileg (OIV) elfogadott 100pontos rendszert használják, ami nem korrelál a parkeri pontozással. Lehet, hogy tévedek és ez az újabb, én abból indultam ki, hogy Parkernek lehet max. 30 éves ez a rendszere, nemzetközi borversenyeket meg már a XIX. sz. végetáján is rendeztek.
shiraz 2010.04.28. 15:03:37
azért én megnézném a helyedben mikor vezetett be 100 pontos rendszert az OIV.
egyébként magam semmilyen pontozási rendszert nem szeretek, idejétmúlt dolog.
zoli 2010.04.28. 15:12:24
Pontozásnak én se vagyok a híve, anélkül viszont nehéz lenne egy borversenyt lebonyolítani.
fiatalborivo 2010.04.28. 15:20:01
shiraz 2010.04.28. 19:08:14
minek vannak borversenyek?
én megelégednék borvidék specialistákkal, akik leírnák melyik bor hogy tetszik. még pontozni sem kell.
felesleges sok pénzért nagy versenyeket szervezni.
szerintem.
zoli 2010.04.28. 20:07:32
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.28. 20:31:17
Értelme annak van, ha a borvidék termelői összejárnak és megkóstolják egymás borát és megbeszélik, hogy ki mit gondol.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.04.28. 22:00:50
a magyar borágazat nem 1000 jól felkészült, széles látókörű termelőből és 2000 értő fogyasztóból áll, hanem több tíz- és százezer ilyenből meg olyanból, akiknek a visszajelzést nem a blogom jelenti, hanem az, amit a szomszéd mond egyszer, és az, amit egy helyi verseny másodszor
persze, hogy torz a kép
de nem lehet egyik napról a másikra azt mondani, hogy nincs többé nb3 és területi bajnokság, menjetek mind a bajnokok ligájába, csak az számít
és azért a pocsék, a majdnem jó, a nem annyira jó és a nem is olyan rossz között hatalmas különbségek vannak, ami egy helyi borsersenyen szépen kibukik. szóval, nem kell az ilyesmit lefitymálni, még akkor sem, ha csak a legfelső szint az igazi. különbségek az alatt is vannak
szigorúan szerintem :)
zoli 2010.04.28. 22:57:11
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.29. 06:49:38
El kellene végre felejteni ezt a versengést. Partnereknek és szövetségeseknek kellene lennie a termelőknek és nem versenytársaknak.
Majd ha azt látom, hogy együtt rendelnek palackot, dugót, címkét, permetszert a gazdák, mert úgy lényegesen olcsóbb. Majd ha közösen vesznek traktort, hogy ne legyenek külön-külön kiszolgáltatva a bérpermetezőnek és ha együtt fektetnek be egy jó kézi palackozóba és együtt szerezik meg rá az engedélyt, hogy a kisebb tételeiket is le tudják törvényesen palackozni, na majd akkor beszélhetünk versenyzésről, mert addigra kialakul az egészséges együttműködés.
De ettől még messze vagyunk és a versenyzés nem segíti ezt a folyamatot, hanem gátolja.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.29. 06:59:12
10-15 éve még nem voltak ilyen blogok ahol bárki leírta a véleményét. A jól felkészült, széles látókörű termelők és az értő fogyasztók száma szerintem növekszik és ennek szerintem az egyik jelentős oka az elektronikus és közösségi média.
zoli 2010.04.29. 07:27:07
Az ördögöt se kell a falra festeni, hogy okvetlenül rossz támpontot ad egy ilyen versengés.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.29. 07:33:58
Szerintem a magyar borvidékeken a versengésnek még nincs itt az ideje. Versengeni majd akkor kell, ha már megtanultunk együttműködni.
zoli 2010.04.29. 07:40:54
Hozzáteszem, a korábbi kommented együttműködésről írt bekezdésének szinte minden egyes pontjára tudok példát a közvetlen környezetemben, sztem nem kell általánosítani.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.29. 07:47:42
zoli 2010.04.29. 07:55:01
fiatalborivo 2010.04.29. 08:20:08
A borversenyek igenis ösztönzik a termelőket ez a tapasztalat. Ha az mellett hogy a borról kapnak pár szó jellemzést a pontszámon és érmen kívül,még egy általános értékelést is kapnak néhány bizottsági elnöktől a fő hibákról, tapasztalatokról, az nagyban segíti őket. Nálunk a 40. borversenyt tartottuk idén és a régen oda járó bírálók( Módos Ernő, Sárosdi Ferenc) egyértelműen látják hogy fejlődnek a gazdák. Kidobták a régi 30 éves hordókat, amit kell azt savállóba raknak, amit kell annak vesznek újabb hordókat. 1 gazda kiemelkedésével(értsd kap 15 mintájából 13 aranyérmet), az utóbbi években többen kérnek tőle tanácsot hogy mit és hogyan kéne és ők is nyernek. A fiatalabbak már termést is korlátoznak. Ha nem lenne a borverseny semmi nem változott volna az elmúlt 10 évben. De igenis fontos hogy a gazdák akik beadnak bort, azok kapjanak információt az érmen túl szóban is a boraikról és kapjanak megoldási javaslatot is az általános hibákra. Ezentúl nagyon fontos az összefogás is, ebben egyet értek, de ezt nem kell feltétlenül egy és ugyanaz kontextusban vizsgálni a borversenyekkel, az egy külön kezdeményezés.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.29. 08:48:53
Ezek sima borhibák.
Amúgy azok jó dolgok amikről írsz. Az én véleményem az, hogy ezekhez nem kell verseny. Ugyanezek az eredmények elérhetők versengés, sorrendesítés, pontozás, veszesek és nyertesek kinevezése nélkül.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.29. 08:50:54
zoli 2010.04.29. 09:04:55
Ezek a versenyek ártalmatlanok és inkább hasznosak.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.29. 09:12:28
Persze, ez se abszolút igazság, mert ugyanezt hihetik akkor is, ha nem mennek versenyezni.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.29. 09:35:22
Leírtam ma már elég sokszor... leírom még egyszer, hátha most sikerül úgy megfogalmazom ahogy kell: a versengésnél előrébb való lenne az együttműködést és a partnerséget erősítő rendezvények szervezése.
Azok a rendezvények amiket most versenynek hívnak jók és hasznosak, csak a verseny részét kellene kihagyni. Kóstolni kell egymás borát, meghívni értő és kitekintéssel bíró független borértőket és beszélgetni a borokról. Majd hazamenni pontszámok, sorrend, érmek és oklevelek nélkül.
fiatalborivo 2010.04.29. 09:52:21
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.29. 10:14:54
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.29. 10:54:15
Egyébként se értem, miért lehetne a versengés/versenyzés káros, egy ligán belül. Ebből nem képződnek halmozottan lelki sérült emberek. Az amatőr tenisz pont olyan szép, mint a Wimbledon, csak nekem nyilván nem ott kell indulni.
pecz 2010.04.29. 20:45:27
Lehet, hogy frissen ez is jó volt?
Ja, egyébként most látom, hogy a 08-ast én is kóstoltam a Vincze-n és tényleg jó volt (6 pont).
Ugyanott a Lőczedombi Szürkebarát egyértelműen hibás volt! Nem kéne akárkire bízni a kóstoltatást...
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.04.30. 07:36:50
savprobémával még nem találkoztam jásdi-bornál, igaz, nem derül ki, melyik évjárattal szenvedsz. a nyolcas siralomvágót sokszor kóstoltam igen alaposan, tartom, hogy eddig a legszebb jásdi, és számomra az egyik legszebb magyar olaszrizling is evör
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.05.04. 00:03:43
Tudod, az a baj, hogy a te gondolatmenetedet követve Bourdeaux meg nem az a jelentős borvidék, hogy repkedjenek a magas pontszámok...
Gyenge hasonlatom alább terül el:
Ha veszel egy véletlenszerű mintát bordóból, hehe, a hordóból, hehe, elnézést, akkor (innen jön a statisztikai sokaság alapos ismerete nélkül történő ex has vádaskodás) várhatóan és átlagosan egy alacsony minőségű, talán eleve lepárlásra termelt lőrével találkozol, amit azért termel az illető, hogy kapjon valami támogatást, exportálja az agárárlobbi Ibéria irányába, satöbbi...
És persze van egy kiemelkedő mezőny, akiket pl Parker is bemutat kiadványaiban, de azt azért vállalható kijelentésnek érzem, hogy ők a piramis egy relatíve csekély csúcsa...
Szélesebb lehet a középmezőny is, valszeg ezt látnám és érdemi különbségnek, de ez is csak tipp.
Szerintem hasonló mennyiségű kiváló olaszunk nekünk is van, pláne, hogy ha ahhoz mérünk, hogy mennyi össz-szőlőterület és összesen hány fajta van a borvidékeinken.
Aláírom, hogy az olasznak mint fajtának nincs túl nagy nemzetközi neve Nyugat-Európában, vagy Amerikában, de ez nem jelenti azt, hogy a fajta alkalmatlan lenne bármire. Szerintem pl a savignon blanc sokkal alkalmatlanabb bármire úgy általában véve, ha az olaszhoz kéne hasonlítanom, mégis mindenhol ott van, és kurvára egyforma kiválóságokat készítenek belőle minden izgalom nélkül, rohadt drágán. 3 EUR-ért meg inkább más fajtát veszek, a csalánt inkább teában szeretem. De én elfogult vagyok a fajtával szemben, ezt azért hajlandó vagyok bevallani. És pont a minap kommenteltem be pár helyre, hogy mennyire tetszett a Ch Smith.Haut.Lafitte Bécsben, de azt gondolom, hogy leginkább a borkészítő nagyon profi munkája miatt. Mint egy kóstolótársunk megjegyezte, ehhez a borhoz már némi tapasztalat kell, hogy valaki jó bornak, nagy bornak érezze, mert az utcáról beeső átlagos fogyasztónak hétköznap fel sem tűnne. Olyan kis semmilyen az íze és az illata. És egyet is tudtunk érteni többen a véleményével. Néha picit úgy érzem, hogy milyen jók lehetnének a fehér bordóiak, ha nem ezzel a két zseniálisan hátrányos helyzetű fajtával, a Stalloné-san ezerarcú sb-vel, meg a hírhedten semmilyen semillon-nal erőlködnének...
Olyan ez mint egy toptoptop Sautern-Tokaj vakkóstoló :)
Címke nélkül meztelen a marketingigazgató. Jujj.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.05.04. 00:11:58
Szerintem ha van itthon egy Takács Lajos, meg egy Kaló Imre, aki foglalkozik a fajtával, hogy most csak a hirtelen és legkönnyebben felismerhető nevekre gondoljak, az már viszi a piramis tetejét, külföldön meg van még pár extraklasszis, azt gyanítom...
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.05.04. 13:05:06
nem mondhatnám, hogy teljes egészében értem a gondoloatmenetedet, de hogy mindössze a két említett név vinné a piramis tetejét, akik közül az egyik bora ráadásul elérhetetlen, azt azért barokkos túlzásnak érzem, különösen a nyolcas siralomvágó többszöri kóstolása és sok minden más árnyékában
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.05.04. 14:57:07
A gondolatmenet lényege pusztán annyi, hogy ha Kóstimesti és a "szakirodalom" az olaszrizlinget másodrangú fajtának tartja, előbbi szerintem még azt is gondolja, hogy nem lehet belőle nagy bort csinálni, utóbbi valszeg csak sosem hallotta, így marginalizálja, akkor bizony könnyen lehet hasonlóan idióta állításokat tenni. Ezt illusztráltam egy olyan példával, bordóval meg az sb-vel, esetleg szoternnel meg a semillon-nal, ami elég nonszensz, a saját elfogultságommal esetleg még tartható is, de nem sok egyéb tartja meg az érvelést, viszont hasonló színvonalon megindokolt állításnak tekinthető, mint az olasz besorolása Kóstimestinél.
És igen, olaszrizlingben Csopak és azon belül Jásdi egyaránt megkerülhetetlen. Este már nem megy úgy az asszociáció :)
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.05.04. 14:59:17
ok, így már értem, és egyet is értek :)
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.05.04. 15:02:32
Szóval az igaz, hogy mégiscsak a konkrét példákon lesz a hangsúly, és egyszerűen csak azon vitatkozunk, hogy Kóstimesti szerint nem lehet komoly olaszt csinálni, szerintünk meg lehet, csak talán még nem csinálták meg, vagy csak azt a példányt nem csinálták meg, ami külföldieket megragadja, elismerésre készteti.
Ez esetben persze felesleges a fenti agymenésekkel próbálkozni, egyszerűbb, és a vállalhatóbb/ellenőrizhetőbb gondolatmeneteket érdemes ütköztetni.
Utólag is elnézést a virtuális környezetszennyezésért - remélem azért volt értelme elolvasni :)