Bolyongtam nagyjából négy órát a Balatoni Borok Fesztiválján vasárnap, kellemes volt. Próbáltam több figyelemre méltó vöröset – a Tamás Pince cabernet franc-ját, a Csobánc Cooperation Kurucvérét, Szeremley Huba merlot-ját, Konyáriék cabernet–syrah-ját, Figuláék Fülöpjét, Légli Géza merlot-válogatását, a Kreinbacher Birtok syrah-ját –, mégis úgy döntöttem, a szubjektív toplistát fehérekből állítom össze. Mondjuk azért, mert tavasziasan-melegen sütött a nap, így inkább emezek estek jól. Elöljáróban megjegyzem, okosan válogattak a szervezők, színes-színvonalas szortiment állt össze. A kóstolópohár minőségét külön szóvá kell tennem, a minimum lenne, hogy mindenütt ilyet kapjon a látogató. Hazavittem, használni fogom. 10. Söptei Olaszrizling 2009. A Söptei Pince Csopakon gazdálkodik 1997 óta, még nem találkoztam termékeivel, a friss-gyümölcsös olaszrizling ígéretes, ezentúl figyelni fogok rá. 9. Szabó és Fia Csicsói Olaszrizling 2008. Ebből a rizlingből Hepci hozzászóló közreműködésével eljutott hozzám egy palackkal, durván fülledt illata miatt nem írtam róla, csekkolni akartam. Megvolt, az állott-szénás jegyet megint éreztem, de csak halványan. Szájban szép a bor, telt, jó kiállású, harmonikus. Kíváncsi vagyok a következő évjáratra. 8. Petrányi Olaszrizling 2008. Hasonlított a Söpteire, korának megfelelően teltebben, érettebben járt a kedvemben. 7. Kislaki Bormanufaktúra Birtokfehér 2009. Légli Géza borai közül mindig az alapkategóriásak okozzák a meglepetést, a chardonnay-ból, sauvignon blanc-ból és rizlingből most először összerakott fehér házasítás ráadásul meglehetősen jó vételnek tűnik. 6. Borbély Kőmagas Rajnai Rizling 2008. Borbély Tamásék badacsonyi pincéje ügyesen jön fölfelé, végigkóstoltam a sorukat, a rajnait véltem a legfrissebbnek és -harmonikusabbnak, a kő is szépen mutatta magát benne. 5. Villa Tolnay Rajnai Rizling 2004. Ilyen egy rajnai, ha szépen korosodik. Oxidálódásnak halvány jelét sem mutatta, mindene elsimult-összeérett remekül, a maradékcukrot is beleértve, más kérdés, ehhez szakszerűen kellett tárolni. 4. Kreinbacher Nagy Somlói 2007. Írtam már róla, szerettem. Baráth Sándor szerint a 2006-os Öreg Tőkék többet tud, én kitartok. Arányosan magas szerkezetű somlói, nem a nehezen érthető, napokig nyílogató műfajból. 3. Légli Ottó János-hegyi Sauvignon Blanc 2009. A borászok borásza lendületesebb, könnyedebb sauvignont szeretett volna készíteni ebben az évjáratban, kevesebb fával-érleléssel, jó ötlet volt. 2. Jásdi Siralomvágó Olaszrizling 2008. Nem tudom, hányszor fogom még dicsérni ezt a fantasztikus rizlinget. Egyszerűen tökéletes. Demeter Zoltán birtokfurmintjának nagy ellenfele az év bora versenyben. 1. Szászi Endre Kéknyelű 2009. Mielőbb szeretnék belőle szerezni egy üveggel, alapos elemzést igényel és érdemel. Tartalmas, komplex, zamatos kéknyelű, ilyen fiatalon még soha nem sejtettem többre hivatottnak ennek a különleges és nehéz fajtának a borát.
10 finom bor a Balaton-fesztiválról
2010.05.04. 08:00 AG 2.0
150 komment
Címkék: jásdi borbély kreinbacher rendezvények szászi villa tolnay légli ottó légli géza kislaki bormanufaktúra söptei petrányi szabó és fia
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Csak a 100 legfrissebb kommentet szeretném látni!
lackó 2010.05.04. 09:09:48
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.04. 09:17:04
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.04. 09:31:12
lackó 2010.05.04. 09:57:12
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.04. 11:24:31
Az ilyen bor jó fröccsnek egy nyári reggeli mellé, jó rizottóba, egyszerűen jó mindenkor.
Tegye fel a kezét (és írja ide gyorsan) aki tud még ilyen bort 1700 forintért :) Mert szerintem nincsen sok.
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.05.04. 11:46:51
vörös és fehér 2010.05.04. 11:48:45
vörösben pedig érdekes volt a fischer shiraz 2007, fűszeres, kellemes bor, de a nap vörösbora címet egyértelműen egy pult alól kiimádkozott tabunello (2HA birtok) kapta meg tőlem. a 2008-as, épphogy lepalackozott sangiovese markáns savakkal, finom gyümölcsökkel és fűszerekkel vett le a lábamról.
vörös és fehér 2010.05.04. 11:49:42
@ringsider: no az most épp elég gyönge állapotban van. sima merlot?
shiraz 2010.05.04. 13:50:42
hát a piaci hatások miatt egyre több az 1500 és 2000 közötti jó alapbor. fehérben is vörösben is.
személyesen nem értem a Légli Géza borai iránti lelkesedést.
2010.05.04. 14:01:18
a javuló alapborok pedig szerintem a legnagyobb eredmény az utóbbi időben, 2008-ban már eléggé húztuk a szánkat családilag az átlag/árak miatt, aztán tavaly sok-sok kellemes meglepetésben volt részünk.
ennek örömére valamikor beugrom hozzátok némi Hollóvár 2005-ös Hársért. :DDD
shiraz 2010.05.04. 14:22:47
miért nem mertél volna írni erről? a véleményed, bárhol bármikor leírhatod, nem hiszem hogy bármi bajod származna belőle :)
fontos az alapborok megléte. én mindig a legelső áras borát kóstolom meg minden birtoknak. utána lehet továbblépni.
sorolhatnám az ilyen borokat, hogy csak a TC kínálatnál maradjak :)) :
Bott Frigyes Grand 3 08, Bott Frigyes +3 08, Karner Szűcsi Kékfrankos 07, Ráspi rosé, Kopár és nemsoká jön Maurer Oszkár Zöldfülú-je 1600 Ft-ért.
Fontos piaci kategória.
üdv
palack 2010.05.04. 14:43:24
A lényegre térve Szászi kéknyelű és olaszok, Tamás olaszok, Bussay olasz 08, Szeremley rajnai 97, Villa Tolnay rajnai 04, Légli Géza birtokfehér 09 és sima merlot 08 voltak a kedvenceim. Érdekes volt még a Szentkállai Pince pinot-ja, megnézném még egyszer.
vörös és fehér 2010.05.04. 14:49:39
negyed deciből mit lehet kikóstolni?
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.04. 14:51:39
De abban meg vagyok győződve, hogy nagyon kell a magyar borkultúrának az ilyen bortermelő és az ilyen borok.
2010.05.04. 15:19:16
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.05.04. 15:51:27
vörös és fehér 2010.05.04. 16:20:22
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.04. 17:39:42
A Szentkállay Káli olaszrizling egy házasítás, ami 20% körüli túlérett rizling házasítása egy reduktív rizlingével ugyanabból az évjáratból, majd némi tölgyfahordós érlelést kapott - szerintem az igen ihatós bor.
Nekem a reduktív borok annyira nem jöttek be, mindig azt érzem, hogy az állandó ülepítés-szűrés már-már Sauvignon Blanc jelleget ad az ilyen bornak, csak a kesernye emlékeztet arra, hogy rizlinget iszok.
Ezzel szemben a Jásdy-féle Siralomvágó olasz bemutatja, hogy oxidatívan is lehet gyümölcsös komplex bort készíteni (tényleg jó az a bor).
Senkit nem akarok megbántani, de szerintem a reduktív olaszrizling teljes tévút.
lackó 2010.05.04. 19:01:57
2010.05.04. 19:38:01
Tájbor 2010.05.04. 22:07:04
palack 2010.05.04. 22:26:17
vörös és fehér 2010.05.04. 22:33:28
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.05. 10:42:19
shiraz 2010.05.05. 11:15:32
én személyesen örülnék ha elfelejtenénk ezt a reduktiv oxidativ iskola dolgot. annyiszor hallom... nagyon kevés értelme van és könyvszagú. a valóság teljesen más. hordóban is lehet minimális oxigén felvételt biztosítani és tartályban is lehet oxigént bejuttatni. én is a hordóban való erjesztésben érlelésben gondolom jobbnak az olaszrizlingeket de ez nem redox környezet kérdése csak.
üdv
2010.05.05. 12:57:21
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.05. 15:30:51
A reduktív technológiát minden velejárójával (must flotálása, beoltása, acéltartályban, oxigén nélkül érlelve) értem, és az oxidatív technológiát pedig a hordós erjesztésre és érlelésre, vadélesztőkkel (azaz nem úgy képzelem el, hogy kétujjnyi vastag borkő gátolja a polifenolok beoldódását és a mikrooxidációt).
Mindenesetre ha javasolsz két szót a két technológiára, azt fogom használni.
t f 1 (törölt) 2010.05.05. 16:32:56
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.05. 20:22:05
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.05. 20:38:14
@RAMBO: szerintem nincs ilyen kettősség és a határ sem olyan egyértelmű. De két markáns iskola azért van amik között van részben átjárás és a szabályok sincsenek lefektetve. Az egyik a természetesség és a beavatkozás mentes technológia a másik pedig a teljes kontroll az élelmiszeripar és az agrártudomány minden vívmányának segítségével. De még itt sem jó-rossz szembenállás van, hanem pusztán különböző termelési modellekről és különböző anyagi, eszközbeli kompromisszumokról.
Például, ha nincs elég erjesztő kádra pénze a gazdának akkor bizony a különböző fajták különböző időpontban való szüretelése miatt kénytelen irányított erjesztést alkalmazni, ugyanígy ha le van szerződve a kereskedővel a gazda, hogy csak száraz vagy éppen csak félédes bort kell készíteni és anyagilag ki van szolgáltatva a gazda akkor ugyancsak bele fog nyúlni a rendszerbe.
Ha például csak fahordója/acéltartálya van a gazdának és nincs pénze acéltartályra/fahordóra akkor bizony kénytelen kelletlen fogja az egyik avagy másik technológiát használni.
Akinek nincsen saját permetezője az kénytelen programszerű bérmermetezést alkalmazni, akinek meg van az vagánykodhat a csökkentett permetezéssel.
Tucatszám köti minden termelő az ilyen kompromisszumokat.
Én problémának csak azt látom amikor erről nem beszél a gazda őszintén és ideológiai maszlagot gyárt és azzal eteti a fogyasztóit.
pecz 2010.05.05. 21:19:55
Ezekután Jásdi Lőczedombi Szükebarát 03-ashoz nyúltam, ez kicsit ihatóbb, nem hibamentes, de jóindulatúan legyen 4 pont.
A Vincze-n mindkét bor 08-as változatához volt szerencsém, az OR tényleg nagyon jó volt, a szürkeberát büdös és ihatatlan, egyértelműen hibás, de rendületlenül kóstoltatták.
Légli Gézához hozzászólva, jók a borai, nekem most a 09-es rozé ízlett legjobban.
Söpteiék meg régebben ismertek voltak a kitűnő száraz sárgamuskotályukról.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.05.05. 21:43:30
zoli 2010.05.05. 22:56:27
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 05:52:38
Persze sokat segít a konstruktív beszélgetésben, ha ezen mondat előtt leírtakat is elolvasod.
zoli 2010.05.06. 07:18:58
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 07:28:29
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 07:48:27
Megbántottalak valamivel? Mondtam, írtam valahol olyant amivel megsértettelek téged vagy az érdekeidet?
zoli 2010.05.06. 08:22:09
Hogy kivétel nélkül témától függetlenül szólogatnék-e be? Furcsa, ahogyan a dolgokat látod.
Utolsó mondatra nehéz úgy válaszolni, hogy ne legyen sértődés és parttalan vita, annyit mondok csak, hogy bizonyos magatartási formák valóban piszkálják az orromat.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 08:46:37
Azt meg nem értem, hogy mik azok a "bizonyos magatartási formák". Az én magatartásomat utoljára kisiskolás koromban értékelték.
Én egy szakmai dologról írtam, te pedig erre személyeskedéssel reagáltál. Hogy ennek mi az értelme azt én nem értem.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.06. 09:17:18
Jobban tenné mindenki, ha a borai minőségével próbálna elsősorban kitűnni, nem pedig azzal, hogy a kétszáz éves tőkéi tövébe középholdkor leásott egy Janus Pannonius által talált, kenguruhúggyal félig töltött ökörszarvat.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 09:40:14
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.05.06. 09:42:21
részben meg a borok megismerés pusztán kevés, az emberi száj nagyon könnyen becsapható!
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.06. 10:03:55
"BZoltan: nem, nem írok neveket."
De aztán úgy gondoltam, inkább nem bántalak meg. Előre legalábbis.
Szóval, Zoltán, ne akarj neveket. Ismered őket Te is.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.06. 10:05:14
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 10:14:54
Ideje lenne rendet tenni a fejekben a magyar borvilágban. Vállald a véleményed, írjál konkrétumokat. Légy hiteles. Vagy halgass. Üres vádaskodás, intrika, rosszmájúság van már bőven a magyar bor körül. Nincs rá szükség.
Mindenesetre furcsa, hogy ismét egy nagyon szűk és nagyok kis volumenben termelő csoport felé megy rúgás, miközben a milliós palackszámban az ügyesen kilobbizott törvényes lehetőségeket vígan kihasználó nagyvállalatokról alig beszélünk.
Kettősmérce...
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.06. 10:21:35
Akkor hallgatok, ha kedvem van hozzá. Azt írok és arról, amit akarok. Megnevezem őket vagy sem, ahogy nekem tetszik. És nem rúgok bele szeparáltan se kicsi, se nagy csoportokba.
Én a jó bort szeretem, BZoltan, származhat egypalackos termelőtől vagy akár a Varga Pincészettől. Te meg inkább politizálj, ha véleményvezér/megmondóember szeretnél lenni.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 11:30:39
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.06. 11:49:09
Bizonyos okkult okfejtések borászati előadóit pedig - részben - azért nem nevezem meg, mert mások hitét (nem zárható ki, hogy hit is van benne, nem csak marketing) nem szeretem nevetségessé tenni, a termékeikben (borok) meg nem találok semmi olyat, amit pellengérre kellene állítani. DE vannak számosan olyan kisebb és nagyobb termelők, akik "csak" tisztességes borokat készítenek és nem építenek melléjük-alájuk elméleti, nekem légvárszerűnek tűnő konstrukciókat.
Remélem, Te is ilyen vagy, majd egyszer megkóstolom a szortimented, de attól már elment a kedvem, hogy tudassam is Veled, ki Hapci.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 12:42:29
Egy dolog van amiről én nem beszélek nagy nyilvánosság előtt az pedig egyszerűen a somlói viszonyok. Ennek csak és kizárólag az az oka, hogy nem tartom etikusnak.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.06. 12:50:24
Ha le akarlak hülyézni, ezt írom: "BZoltan, síkhülye vagy". De nem gondolom így, így nem is írom ezt.
A magam részéről bármilyen színvonalra lesüllyedek, egy horgászblogon pl. a beszólogató orvhorgászokat egészen elrettentő stílusban szoktam "kezelni". Ez van, vadbarom vagyok. :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 14:20:14
Én épphogy nem beléd akartam fojtani a szót, hanem szóra akartalak bírni.
Évente millió számra kerül a polcokra mocsadék lőre és akkor te úgy gondolod, hogy azoknak kell beszólni akik énekelnek a tőkéiknek? Minek? Miért? Kinek árt az a gazda aki biodinamizál? Egészségre nem ártalmas, a környezetnek a biodinamika csak jót tesz, mert kevesebb vegyszert használnak. A fogyasztó dolga, hogy tetszik-e neki avagy sem. Nem kötelező megvenni a biodinamikus bort.
Akkor te miért érzed kötelességednek, hogy konkrét nevek nélkül általánosan minden biodinamikus módon termelőnek beszóljál? Ők a magyar bor kerékkötői? Szerintem nem. Ártanak ők bárkinek is? Szerintem nem.
Még azt sem árulod el, hogy pontosan kikre célzol. Miért?
Szólj be a mustsűrítő, sűrítményező, savpótoló, aromázó, glicerinező, répacukrozó és más törvényesen vagy törvénytelenül pancsoló hulladék moslékkal a magyar borkultúrát pusztán üzleti érdekből az iszamos pocsolyában tartó nagyvállalatoknak.
Én megteszem amit megtehetek, ne velem kekeckedj, ne nekem szólj be és ne velem személyeskedj.
shiraz 2010.05.06. 14:22:12
azért tényleg jó lenne ha példákat mondanál.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.06. 15:05:48
Minek bántsam, most mondd meg?
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.06. 15:10:23
Nem tehetek mindenki kedvére, Zoltán. És azt tüsszögök bárhol a neten, amit jónak tartok. Nem vezet semmiféle érdek vagy egyéb sandaság, csak fogyasztóként van közöm heti 4-5 üveg jobb-rosszabb borhoz.
shiraz 2010.05.06. 15:13:44
mert így hiteles lenne a kritikai véleményed amit megfogalmaztál.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.06. 15:18:38
Amúgy semmi bajom vele, ha valaki éjfélkor énekel a tőkéinek. Csak azt nem szeretem, ha ezeket a lila ködben úszó ezoterikus bűvészkedéseket valaki magasrendű tudományos/minőséget célzó tevékenységnek szeretné beállítani.
Abban viszont nincs kétségem, hogy a biodinamikus "bohóckodás" jóval kevésbé ártalmas, mint az egyes - khmm, milyen jelzőt is használjak rájuk - szargyártó cégek (pölö Weinhaus, Promontorbor, hogy példa is legyen végre) által egyöntetűen produkált alávaló "minőség".
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.06. 15:22:49
A magam részéről igyekszem elfogulatlan lenni, de mindenben a jó minőséggel párosuló visszafogott verbális tevékenység szokott rám leginkább pozitívan hatni.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 15:31:29
Ezért kérdezem, hogy te kiről tudsz.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.06. 15:35:33
Azt szokták mesélni: "ezt a hóbortos marhaságot jó és újszerű marketing ötletnek tartjuk, mert mostanában egyre divatosabb az ezotéria, már a Nők Lapja is ezzel van tele?"
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.06. 15:42:34
---
Az antropozófia a XX. Század kereső embere előtt új szellemi világ- és emberképet tár föl. Kapcsolódik az emberiség ősi bölcsességéhez, azonban a keleti tradíciókkal ellentétben a nyugati szellemi életen gyökerezik és centrumában a Krisztus-esemény áll. [...] A gondolkodás világprincípium, teremtő erő amelynek realitása van. Steiner szellemtudományos kutatási eredményei a gyakorlatban az élet számos területén mutatkoznak, így például [...] a mezőgazdaságban (biodinamikus metódus) [...].
A Rudolf Steiner mezőgazdaságról szóló előadásai magyar fordításban megvásárolhatók. A könyv címe: A mezőgazdaság gyarapodásának szellemtudományos alapjai.
---
2010.05.06. 15:47:44
én ölni tudnék a zweigelt válogatásáért (meg még jópár boráért), és lehetne a világ legidegesítőbb embere (nem az) is, ha közben ilyen bort tesz le az asztalra.
szóval sztem ha zavaró a mese, koncentrálj a palackra. :D
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.06. 15:49:16
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.06. 15:54:54
Bennem a túlhajtott marketing verbalizmus mindig ellenkező hatást vált ki. Nem veszek semmit a legfukarabb cégtől és nem rohanok a teszkóba, ha hirtelen rájön, hogy ő a magyar gazdaság felkent védelmezője. A különféle szélhámia-közeli okkult tanok hirdetőitől is kissé idegenkedem.
De ez van, nem kell engem kedvelni. Most viszont nem érek rá tovább szájkaratézni, megyek horgászni.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 15:55:58
@RAMBO: Igen, értem. Ez egy idézet valahonnan. Miért zavar ez téged?
Hülyeségnek tartod a biodinamikát? Szíved joga. Ártott bárkinek is bárki aki biodinamikus szemlélettel dolgozik? Tudtommal nem? Egészségre ártalmasak a biodinamikus termékek? Tudtommal nem. Akkor meg mi a baj?
Tán tucatszám milliomosodnak meg a kezüket gonosz kuncogás közben dörzsölő biodinamikusok? Erről sem hallottam.
Mi értelme van ekézni meg savazni egy teljesen ártatlan alapvetően tiszta, természetes technológiával dolgozó termelőket?
Nekem is megvan a magam rituáléja és a saját hitem, filozófiám ami alapján dolgozok. Miért ne lehetne meg bárki másnak is a sajátja? Vallásszabadság van, vagy mi.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.06. 16:35:16
Az én állításom az, hogy ha az alapjai ezek, akkor mindenki, aki ezzel foglalkozik ilyen termelő. Másra nem tudok gondolni, amikor valaki "szellemtudományos" alapú földművelést választ módszertannak. Mi másért alkalmaznák ezt a módszert? Csak nem azért, mert az ilyen termékek a prémium árkategóriába tartoznak?
Én nem írtam semmit a termelőkről, nem minősítettem semmit és senkit (csak idéztem), soha nem állítottam, hogy bármi módon ártana: kérlek, ne vitatkozz úgy velem, mintha ezeket mondtam volna.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.06. 16:35:49
shiraz 2010.05.06. 17:03:25
Kissé összemosol dolgokat. Látszik nem sokat beszélgettél még biodinamikus szemléletű gazdálkodást folytató emberekkel. az idézet természetesen az egész rendszer szellemi alapját képező eszméről szól. a legtöbb szőlőbirtokos akivel én találkoztam, nem foglalkozik a Steiner-i alapokkal, leginkább az egészséges,természetes bor előállítására koncentrálnak, ami jól kifejezi a termőhelyük egyedi ízét. Nem olvasnak Steinert.
Persze ha Nicolas Joly-val beszélsz az más szint, ő egy filozófus mélységével ismeri pl Steiner életművét. De pl Noel Pinguet vagy Didier Barral a mindennapi munka gyakorlatiasságával fordul a biodinamika felé. Kérlek ne ítélj felületes tudás birtokában.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.06. 17:16:11
Abból dolgozom, ami van.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 17:21:02
Én úgy tudom, hogy jelenleg, Magyarországon senki ember fia, sem kereskedő sem fogyasztó pusztán azért mert egy termék biodinamikus nem hajlandó felárat fizetni. Nem tudok egyetlen olyan borról sem ami a minőségtől függetlenül azért lenne magasabban árazva mert biodinamikus. De szólj ha te viszont igen :)
Sőt az én tudomásom szerint a biodinamikus művelésmód nem éppen olcsó mulatság és rövid távon inkább többletköltsége van vele a termelőnek.
Én úgy gondolom, hogy van egy olyan rétege a termelőknek akik az lehetőségeikhez mérten tényleg szeretnék kihozni az ültetvényükből a maximumot és ezért kísérleteznek a biodinamikával.
Szerintem adjunk annyi bizalmat a termelőknek, hogy nem látunk minden szakmai döntésük mögé kemény üzleti elgondolást.
Én amúgy olvastam Nicolas Joly könyvét és azzal együtt, hogy a filozófiai hátterét én inkább szépirodalmi szinten értékelem sok érdekes és hasznos gondolatot találtam benne.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.06. 18:03:55
De te is nagyon fontosnak tartod a pontos gazdasági számításokat! Nem te mondtad az interjúban, hogy pontosan ki kell számolni, mennyiért tudsz eladni egy palack bort? Miért feltételezel mást egy biodinamikus gazdáról?
shiraz 2010.05.06. 18:12:43
a Joly könyvben el lehet olvasni a szőlőtermesztést érintő gyakorlati dolgokat is. de még egyszer ne keverjük össze a filozófiai alapokat a gyakorlati megvalósítással. ez nem magyar nyelvű szakirodalom kérdése. más a Biodinamikus Közhasznú Egyesület célja és más a természetesen eredeti ízű bort termelni akaró termelőé.
btw borászati irodalom magyarul en bloc nincsen. sajnos akinek ilyen kiskörben beszélt nyelve van mint nekünk, tudnia kell valamiylen világnyelven a magas színtű szőlő és borismereteket elérése érdekében.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 18:56:17
Mi is csinálunk borokat nem üzleti alapon. Minden évben készül kisebb-nagyobb tételben többféle bor nálunk amik nem kereskedelmi célból kerülnek palackba.
De a hozzászólásom lényege nem ez volt.
Te tényleg nem tudod elképzelni, hogy pusztán szakmai kíváncsiság, ambíció és kísérletező kedv is lehet bizonyos technológiai döntések mögött?
Az, hogy fontosnak tartom a gazdasági alapokat és pontosan tudom, hogy mi mennyiért éri meg azért nem jelenti azt, hogy minden döntésemben a lehető leggyorsabb profitmaximalizálás állna. Ha így lenne akkor egy palack bort nem adnék el Magyarországon, hanem a jelenlegi pinceár duplájáért eladnám Skandináviában az utolsó cseppig. Elhiheted nem a levegőbe beszélek.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.06. 20:49:02
Amit a Joly könyvből TECHNOLÓGIA címszó alatt el lehet olvasni, azzal nem vagyok előrébb. Ahogy anno írtam: tessék szíveskedni definiálni pl. a fénytisztaság fogalmát, aztán beszélünk arról, hogy a hegyikristály miként javítja ezt a mutatót.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.06. 20:52:05
De igen. Ekkora méretben:
"Mi is csinálunk borokat nem üzleti alapon. Minden évben készül kisebb-nagyobb tételben többféle bor nálunk amik nem kereskedelmi célból kerülnek palackba."
De ha valaki EBBŐL ÉL, akkor nem hiszem ezt el.
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.05.06. 21:54:06
Olvasgatva meg beszélgetve velük nekem úgy tűnik, hogy a legfőbb motivációjuk hogy jobb, jobb egyensúlyú és a terroirt kifejezőbb borokat akarnak készíteni.
Ráadásul a legtöbb ilyen kísérlet pozitívan végződött (t.i. jobb lett a bor).
Általánosságban véve, BZoltánnal egyetértve, én is féloldalasnak érzem, hogy a maroknyi kísérletező kedvű ember van állandóan rúgdosva, szektásozva, nem pedig a másik pólus közelében állomásozó tömegek.
Hiteles-e az ember, hiteles-e a bor és jó-e a bor, nekem ez a három fő kérdés mindig.
zoli 2010.05.06. 23:56:19
-Én problémának csak azt látom amikor erről nem beszél a gazda őszintén és ideológiai maszlagot gyárt és azzal eteti a fogyasztóit.
-Ha nem írsz neveket akkor egy üres blöff, kamu az amit írsz.
-Te tényleg nem tudod elképzelni, hogy pusztán szakmai kíváncsiság, ambíció és kísérletező kedv is lehet bizonyos technológiai döntések mögött?
-Kettősmérce...való igaz.
Számomra az is aggályos, ha az okkult dolgokat ártalmatlannak tituláljuk, mert ilyen alapon szentesíthetjük Gyurcsók József munkásságát is...
Biodinamikáról: hiába vannak alapvetően jó és követendő gondolatok benne, ha a ráragadt maszlag messze távoltartja a racionálisan gondolkodó embert.
A szűk csoport rúgdosásáról: sztem még datálni is lehetne, mikor és kitől származóan kezdődik egyfajta szakadás a borivók tábora között, mióta van szó cuccozókról és ennek ellenhatásként szektásokról. Ugye megvan?
Én lennék a legboldogabb, ha túlléphetnénk már ezen...
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.07. 00:40:14
@pinotnoir_777: ezt picit másképp látnád, ha lenne olyan kedves ismerősöd, aki szabályosan becsavarodott valamilyen ezoterikus vagy egyéb maszlag kitartó tanulmányozásától. Ezek ugyanis sokkal ártalmasabbak tudnak lenni, mint egy "egyszerű" istenhit.
Azért - szerencsére - jelen esetben jó eséllyel vélelmezhető, hogy nem a beleélés, hanem nagyrészt a szikár üzleti megfontolások dominálnak a külföldi és hazai borászok többségének esetében. Ez egy új rés a piacon, amit azok aknázhatnak ki leginkább, akik először teszik be a résbe a lábukat.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.07. 05:12:38
Én természettudományos karra jártam, végtelenül racionalista vagyok és végtelenül elvetek mindenféle okkult maszlagot, élen a Gyurcsók József féle ökörségeket.
Ezzel együtt a biodinamikus módszerekről egészen más a véleményem. Szerintem a biodinamikus technológia lényege teljesen függetleníthető az Steineri filozófiától. De ezt már shiraz is leírta.
@Hepci: Melyek azok a magyar borászok akik szerinted szikár üzleti megfontolásból térnek át a biodinamikus módszerekre. Kérlek írj konkrétumokat, mert anélkül csak a levegőbe beszélünk.
Amúgy a Romanée-Conti nem adja drágábban a borát azért mert biodinamikus. Sőt fogadjunk azt sem tudtad, hogy ők is biodinamikusak. Sehol nem írják ki a címkére és enélkül is a világ legdrágább bora. Igazán ezoterikusnak avagy irracionálisnak is vicces lenne őket hívni :)
Tessék itt egy cáfolat arra amit írsz.
El kellene végre felejteni, hogy az organikus, környezettudatos, biodinamikus termelés az valami okkult, ezoterikus, vallási szekta.
Ezek a módszerek pusztán tisztább, vegyszermentesebb, természethűbb, emberi munkát preferáló, a mennyiségi szemléletet elvető, kis volumenű termeléshez illőek.
Ahol a kutya el van ásva az az, hogy ezek a módszerek olyanok a vegyipari vállalatoknak és a nagyipari módszerekkel moslékot termelőknek mint ördögnek a szenteltvíz. Megy is a kampány ellenük rendesen.
Csak éppen nézzük meg, hogy melyik termelési mód tette tönkre a környezetet, zsigerelte ki a földeket, üldözte el a parasztokat, tette élhetetlenné a falvakat és veri át nap mint nap a fogyasztókat.
A biodinamikus termelők ma kisebbségben vannak, számszerűleg és volumenileg is. Ellenük agitálni, őket szapulni értelmetlen ostobaság.
Agitáljatok inkább a pancsolással ganajt termelő nagyvállalatok ellen.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.07. 06:43:00
Ma reggeli közben megkérdeztem a páromat, hogy ha íztől függetlenül választania kellene két zsák krumpli közül úgy, hogy az egyik az a modern agrotechnológia minden vívmányát kihasználva és a törvények adta lehetőségekkel élve készült a másik pedig teljesen organikus de a termelője okkult mágiát gyakorol a munka közben.
Gondolkodás nélkül az utóbbit választotta... én is. Ugyanis szerintem vallásszabadság van.
Van aki imádkozik reggel munka előtt és vasárnaponként templomba jár van aki pedig trágyával töltött ökörszarvat ás el a kertjében. Van aki meg mindkettőt csinálja és van aki meg egyiket sem.
t f 1 (törölt) 2010.05.07. 07:09:52
Az ökörszarvas baromságot hagyjuk.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.07. 07:39:42
Miért lenne ez más a szőlő esetében.
A nagyipari szemléletű mezőgazdaság közismert rákfenéje pontosan és egyértelműen az, hogy az elmúlt 50-100 év során a mennyiségi termelés volt az egyetlen prioritás. A stabil hozam alapján válogatták a klónokat minden területen (nem csak a szőlészetben) és a termelési módszereknek is a kiszámíthatóan nagy hozam volt a szempont. Az ilyen egyoldalú technológiának köszönhetően azonban a jól tejelő marha, jól tojó tyúk, jól termő szőlő betegesebb és rosszabb ellenállóképességű lett. Na ezt próbálta kompenzálni az intenzív növényvédelem.
Az egész személet hibás.
Jobb ellenálló képességű alanyokat kell nevelni akár az alacsonyabb hozam árán. Nem a termésmennyiségre hanem az ellenálló-képességre kell szelektálni.
A vegyszermentes és organikus termelési módoknak az alanyválasztás sokkal fontosabb része mint bármi más.
Az organikus termelés _NEM_ azt jelenti, hogy minden ugyanúgy megy mint korábban, csak most organikus szerrel permetez a termelő... Aki ezt hiszi az olyan mint aki folyamatosan azt mondogatja, hogy "értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja" :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.07. 07:42:18
Szóval azt írod, hogy a termelő nem hinni akar, hanem megvédeni a szőlőjét.
Nos, szerintem ez sok esetben nem igaz. A termelő nem csak megvédeni akarja a szőlőjét, hanem lehetőleg minél kevesebb munkával minél nagyobb hozamot akar elérni. Na ez az ami nem megy... vagyis megy, de nem organikusan.
t f 1 (törölt) 2010.05.07. 08:10:18
Vagy álljunk át a interspecifikus fajtákra, mint pl. a Bianka? Egyébként pont ez a fajta cáfolja az állításodat, miszerint "minél kevesebb munkával minél nagyobb hozamot akar elérni", ráadásul ezt a fajtát akár organikusan is lehet termelni. De a minőség egyelőre alacsonyabb, mint nemes fajtáknál.
zoli 2010.05.07. 08:11:52
Nem a környezettudatosságot eredeztetem onnan, hanem az alaptalan rágalmazásokat, csúsztatásokat, ami ártott mindennemű szőlészeti, borászati párbeszédnek...hajlamaos a magyar a végletességre.
Látom a többin most nagyvonalúan átsiklottál.
A zsák krumplis példádhoz: nem kell kétdimenziósítani a témakört, az bioezoorganikus és a pancsolók közt azért találni egy komoly százaléknyi egyiksemet. Ha azt akarod kihozni, hogy az okkultizmus még mindig jobb, mint a méregkeverés, talán igazad van, de attól függetlenül ez még szerecsenmosdatás.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.07. 08:28:11
Nem léptem át semmin. Tudtommal vallásszabadság van. Mindenki abban hisz és úgy gondolkodik ahogy akar. Tudtommal ártani nem árt senkinek egyetlen biodinamikus termelő sem.
A méregkeverésnél pedig minden jobb.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.07. 08:29:45
Szóval az alaptalan rágalmazásokat, csúsztatásokat pedig kérlek kérd számon azokon akik szerinted ezzel élnek. Jogod és lehetőséged is van erre. Hajrá.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.07. 08:36:45
Ha pedig elfogadod, hogy a jó klónszelekcióval, az alacsony terheléssel és más módszerekkel növelni lehet az ellenálló-képességét a szőlőnövénynek akkor már konszenzuson vagyunk.
Szerintem itt kell kezdeni. Évek, ha nem évtizedek alatt meg kell keresni azokat a klónokat amik az adott termőhelyen, ültetvényben kevésbé érzékenyek mint a többi.Valószínűleg egy ilyen hosszadalmas klónszelekció eredménye egy alacsonyabb hozamú és munkaigényesebb ültetvény lesz.
Hogy ez után milyen növényvédelem kell és milyen kínálat lesz azt majd én akkor fogom tudni megválaszolni. Egyelőre ehhez nem értek. De ha érdekel, akkor szerintem keress meg organikusan termelő szőlészeket. Vannak Európaszerte nem kevesen és szerintem szívesen segítenek.
zoli 2010.05.07. 08:57:12
Gyurcsók se árt, ő csak a hit vámszedője.
Pedig átsiklottál a saját kettős mércéden, szíved joga.
Azért ne vitassuk el azon emberek érdemeit, akik olyasmiket hoztak be a köztudatba, amivel táptalajt szolgáltattak a hülyeség vadhajtásainak.
zoli 2010.05.07. 08:59:33
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.07. 09:37:22
Kiről beszélsz? Kire utalsz? Melyik termelőtől, mikor és milyen kontextusban hallottal "gyűlöletbeszédet"???
Az integrált növényvédelemnek pedig sok köze nincsen a klónszelekcióhoz sem pedig a hozamkorlátozáshoz.
Amúgy semmin nem siklottam át. Gyurcsókot belekavarni az organikus szőlőtermesztésbe pedig abszurd és komikus.
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.05.07. 09:41:10
azt ha a természetben harmónia van, azt a természet meghálálja...
hogy ennek megteremtéséhez az ember miből merít erőt, az egyénfüggő...
de miért baj az ha valakinek van ereje hozzá, és van hite benne?
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.07. 11:08:17
Egyszerűen nem kedvelem a kettős mércét. Attól se, aki kettős mércével meg bizonyos csoportok (nevezetesen a kistermelők/kézművesek/biósok/organikusok) szisztematikus fikázásával vádol, mintha én lennék a Varga Pincészet meg a Weinhaus közös marketingese.
Van szar bor, éppen iható bor, átlagos bor, jó bor, kiváló bor, nemzetközi csúcsminőség. A pohárban kutakodjunk, ne azzal próbáljon valaki kitűnni, hogy minden utcasarkon elmondja, egyenként fényezi a fürtöket fehér tógában, titánsaruban fogyó holdnál vagy soha nem termelne szőlőt 250 évnél fiatalabb tőkéken.
A helyén kell kezelni mindent, akkor kevesebb lesz a sértődés.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.07. 11:14:52
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.07. 11:37:28
A Bűvösön pl. nyilván olvastad, amikor éppen a Vargáék ellen hadakoztam verbálisan. Akkor nem szóltál hozzá, hanem lapítottál.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.07. 12:09:35
Te állítottál valamit és amikor konkrétumokat kértem akkor jött a személyeskedés és a mellébeszélés. így ennek nincsen értelme.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.07. 12:18:46
Tehát: ha ekkora damil vagy, miért nem kapcsolódtál be - például - abba a vitába Varga Bálint és egy spanja ellenében?
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.07. 12:57:14
A szidalom az indulatos dolog. Alapos, jogos kritikát kell tudni megfogalmazni, konkrétumokkal, tényekkel és érvekkel azt alátámasztani és névvel, arccal azokat vállalni.
Név, arc, tét és felelősség nélkül beszólogatni jól tud esni, de semmi értelme nincs. Az ilyen a gyávák és a kibicek szokása.
A bűvös szakácsot nem olvasom rendszeresen, nem is tudtam róla, hogy a Vargáékat ott ekéznék. Nem tartok korrektnek, hogy ilyent kérsz rajtam számon.
A Vargáéknak immáron egyébként blogjuk is van: vargabor.blog.hu/. Ott le is írtam a véleményemet, kérdéseimet (van is nagy hallgatás)
Én amúgy soha, semmilyen kritikát nem írok le úgy, hogy azt ne vállalnám a nevemmel, érdekeltségeimmel és minden kritikámat igyekszem konkrétumokkal alátámasztani.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.07. 15:49:22
"Amúgy a Romanée-Conti nem adja drágábban a borát azért mert biodinamikus. Sőt fogadjunk azt sem tudtad, hogy ők is biodinamikusak. Sehol nem írják ki a címkére és enélkül is a világ legdrágább bora. "
Azoknak az embereknek, akik ezt a bort megengedhetik maguknak, pontos ismereteik vannak erről. És bizonyos szinten elvárás is, hogy valami különlegességet kapjanak pénzükért. Talán egyetértünk abban, hogy a Rolex órák sem a legpontosabbak, de elég komoly karbantartási igényük van, "feelingjük" - és ezt el is várják a vevőik. Szóval ezzel az állítással nem sikerült megcáfolni az "öncélú minőségi tökéletesség keresés" elméletét.
"Agitáljatok inkább a pancsolással ganajt termelő nagyvállalatok ellen."
Vissza lehet olvasni az írásomat a Varga Pince blogján.
"Szerintem a biodinamikus technológia lényege teljesen függetleníthető az Steineri filozófiától. De ezt már shiraz is leírta."
Kérlek mondj valamit arra, hogy miként függetleníthető az az állítás az ezotériától, hogy a gombabetegségeket a "talajerő túlcsordulása" okozza? (Shiraznak marad a fénytisztaság-o-meter.)
Lássuk azoknak a kísérleteknek az eredményeit, ahol egyszerűen magára hagytak egy parcellát és mellett a kontorllparcellát, ahol elégetett rovarporhüvellyel űzték el a kártevőket!
shiraz 2010.05.07. 16:24:06
a fénytisztaság mérésével én nem foglalkoztam soha életemben, tehát infot sem tudok Neked adni róla.
de ha ilyen részletes kérdéseim lennének én biz elmennék egy biodinamikus farmra és ott tanulnék, tájékozódnék.
és próbálnék nem a részletekben elveszni.
t f 1 (törölt) 2010.05.07. 17:06:49
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.07. 17:19:40
t f 1 (törölt) 2010.05.07. 18:05:44
Akárhol próbálok tájékozódni a biodinamikáról, mindenhol egyfajta "hitgyülis" süketelést találok
Biztos rossz helyen keresem :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.07. 19:52:26
@RAMBO: Én nem vennék mérget arra, hogy a Romanée-Conti fogyasztói azok annyira képben lennének a birtok termelési modelljével kapcsolatban. Vagy szerinted az összes Ferrari tulajdonos ismeri a mérnöki háttet a gyár kutatás-fejlesztési részlegéről?
Az, hogy te nem tudod elképzelni, hogy egy szakmáját szerető ember (bármilyen szakmában) néha kisérletezik, kiváncsiskodik, kockázatot vállal és új utakat keres az nekem furcsán hangzik. Nem ismerek semmilyen szakmában komoly mesterembert aki ne keresné az új utakat. Az emberi innováció és felfedező szellem mérhetetlen lenézése az, hogy mindenben csak és kizárólag a marketingszempontokat látod.
A biodinamika pedig végtelenül egyszerűen függetleníthető az ezoteriától. Egyszerűen nem foglalkozol vele. Én sem vagyok ezotéria rajongó és borsózik a hátam minden new-age dologtól. Ezzel együtt a biodinamikában én az organikus és környezettudatos szemléletet nagyon jónak tartom.
Ami ezen túl van az számomra a hit területe ami felett én nem ítélkezem. Vallás és lelkiismereti szabadság van és én tiszteletben tartom mindenki világnézetét, hitét, vallását. Ha valakinek a lelki életéhez az kell, hogy elégetett rovar hamuját szórja szét az ültetvényben akkor tegye, engem ugyan nem zavar. Azt pedig nem értem, hogy téged, vagy bárki mást miért zavar. Nem ártanak senkinek, semminek.
Én nem nevetek ki senkit a hite és a meggyőződése miatt, engem így neveltek. Nekem is van hitem ami sokak szerint irracionális és tudományosan megalapozatlan és nem esik jól ha emiatt kinevetnek és kigúnyolnak.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.07. 20:01:24
Jelzem, ha én abból akarnék megélni amit az egyetemen nekünk tanítottak akkor azért nem lenne könnyű dolgom :)
zoli 2010.05.07. 22:05:03
Továbbá tévedsz is: az integrált növényvédelem egyik alapja a fizikai védekezés, ebbe pedig a hozamkorlátozás is beletartozik. Másik alapvetés, hogy ellenállóbb fajtákat/klónokat favorizál.
Azért arra is várnék adatokat, hány termesztésben szaporítható klónt adott a biodinamika a világnak? De hagyjuk, fárasztó ez az egész...
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.07. 23:01:32
@BZoltan: a kettő kombinációját tanultam. Vagyis a szocialista tömegtermelésnek megfelelő szakmai és tudományos hátteret, vegyítve a vegyipari cégek által újabban kilobbizott oktatási szemlélettel. Sőt, még ennél is rosszabb a helyzet: ezeket tanítottam is.
Aztán mélyen magamba néztem és átláttam, buta, tudatlan, szánalmas seggfej vagyok. Ekkor félig hátat fordítottam a szakmának, amit mérhetetlenül alávaló szinten ismerek. És nekiálltam vigéckedni, amit mostanában a neten végzett személyeskedéssel, arcoskodással és emberkedéssel kombinálok, a nagy borászati és vegyipari cégek megbízásából.
Nagy borászati és vegyipari cégek, figyelem: várom a további jól fizető megbízásokat!
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.07. 23:12:04
Engem nem "zavar" sem hit, sem babona. Roppat megengedő vagyok az ilyesmivel.
Én a parasztvakítást utálom. És bocs, de azt sem szeretem, ha azt próbálod megmagyarázni, hogy a biodinamikus termesztés nem ezoterikus, vagy leválasztható a Steineri ökörségekről. Hiszen minden preparátum, amit használnak, ezekből lett levezetve: a szarvasmarhakoponya, a tülök, a szarvas bélfodra ... ezek a Machbet díszletei, a boszorkányos jelenetből. www.youtube.com/watch?v=f3ZWlSK00xU
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.08. 06:03:28
Az adott kérdésben _NEM_ a biodinamika volt a kérdés, hanem a szőlőnövény ellenállóképessége. Az, hogy te hogy hívod ezt az tökmindegy.
A biodinamika által adott klónokat illetőleg nyilván megkérdezted a te i a Demeter szervezeteket és a nemzetközi biodinamikus szövetségeket...
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.08. 06:04:15
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.08. 06:16:22
Én nem alkalmazom a biodinamikus módszereket. AZ ezoterikus része nem is érdekel azzal nem is foglalkozom, de amiatt, hogy a biodinamikus termelés az gyakorlatilag organikus is ezért én alapvetően jónak tartom.
Amúgy hiába mondod, hogy te roppant megengedő vagy, mert nem vagy az. Miért nem teljesen mindegy neked, hogy valaki milyen okkult mágiában hisz??? Árt bárkinek az aki ilyen dolgokban hisz? Nem. Árt a bornak az, hogy ilyen rituálékkal készítik? Nem.
Akkor meg, mi a bajod vele? A világ nagy és elférünk benne. Vannak népek akik esőtáncot járnak, vannak akik fekete tyúkot áldoznak az esőért, vannak akik imádkoznak egy kőépületben egy fakereszt előtt, vannak akik az egyetemi jegyzeteikben és a kézel megfoghatóban hisznek és vannak akik marhaszarvat ásnak el az ültetvényükön.
Ettől neked rosszabb nem lesz, a boruk sem lesz rossz. Szíve joga mindenkinek abban hinni amiben akar.
Azt mondod, hogy megengedő vagy és nem zavar a babona meg a hit, de közben ki nem hagynál (hagynátok) egyetlen alkalmat sem, hogy kifejtsétek, mennyire utáljátok, kinevetitek, lenézitek azt aki a saját hite szerinti rituálékat követi.
Jó lenne, ha a tolerancia nem csak futó és elmúló szavakban nyilvánulna meg, hanem tettekben és szemléletben is.
t f 1 (törölt) 2010.05.08. 06:47:11
Hagyjuk már a hitet. Aki hinni akar, hát tegye, de hadd nevessek már rajta, amikor tények helyett jön az elveivel(maszatolással, tereléssel, dumával, mindenki nevezze vérmérséklete szerint)
Vannak jó dolgok a biodinamikában(pl. komposzt, amit alkalmaznak már régóta), de pl. a bolygók együtt állásának hatása a bor minőségére több mint röhejes.
t f 1 (törölt) 2010.05.08. 07:03:28
Csak a kölcsönös tolerancia jegyében
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.08. 07:49:02
Nem akarok itt ennél mélyebben belemenni abba, hogy mennyire fontos lenne tolerálni egymás és embertársaink világnézetét.
A bor világában szerintem értelmetlen és etikátlan ekézni, savazni egy termelőt ameddig az tisztán, környezetkímélően, a musthoz/borhoz hozzáadott segédanyagok nélkül termel és a használt technológiájáról nyíltan, őszintén beszél, azt bárkinek, bármikor hajlandó megmutatni.
Egy organikus vagy éppen biodinamikus termelő nem árt az égvilágon senkinek. Nem akarnak beszervezni sem téged sem mást sehova, nem akarnak pénzt szedni senkitől. Bort termelnek úgy ahogy ők jól látják olyan szemlélettel amiben ők hisznek. A boraikat nem kötelező megvenni és nem kötelező fogyasztani.
Ezek tudatában számomra felfoghatatlan, hogy miért érzi bárki szinte kötelességének, hogy az organikus és biodinamikus termelők ellen nagy nyilvánosság előtt kampányt folytasson és rajtuk gúnyolódjon.
zoli 2010.05.08. 07:58:13
Tehát te, a toleráns, megengedően leválasztod a rárakódott ökörszart a biodinamikáról, átválogatod, mint az olcsó lencsét és kibontod belőle a rációt, de az egyetemi oktatásra legyintesz en bloc.
Aztán ártalmatlan az okkultizmus, nyilván nem bukhat rajta senki semmit. Dehogynem.
A kuruzslás, a megvezetés belefér, a méregkeverés viszont nagyon csúnya dolog. Ez nagyjából olyan, mintha a tolvajt felmentenéd, mert embert azért mégse ölt.
Azt is halljuk már vagy harmadszorra, hogy kérdezzük már meg a dinamikus srácokat (miután érdemleges választ nem tudsz adni a felmerülő aggályokra), miközben simán kamuzol az integrált növényvédelemről a téma minimális ismerete nélkül.
Zavar a kis csoport rúgdosása, bezzeg a kiscsoportosok által terjesztett alaptalan vádaskodás belefér.
Ez mind-mind kettősmérce, nem csoda, hogy nem látod élesen a szálkát a szálfádtól.
Azon kellene még esetleg túljutni, ha megkérdőjeleznek vmit, ami a gondolati- és hitvilágodhoz közel áll, akkor nem az ellenpólust kell pellengérre állítani, mert még az is lehet, hogy az legalábbannyira távolesik az illető értékrendszerétól.
Még vmi: a klónszelekció nem annyit tesz, hogy kiválasztok egy csinos tőkét, majd azt szaporítom tovább. Több éves megfigyelés, azokból ültetvénylétesítés különböző helyeken, még hosszabb megfigyelés, újabb válogatás, adatgyűjtés, kiértékelés, stb. és akkor még mindig nem vagy sehol, bejelented elismertetésre a klónt, amit más intézmények is tovább szondáznak, mielőtt szentesítenék a döntést. Tehát felejtsd el bátran a biodinamikus klónokat, az nem több öncélú válogatásnál, ami persze sülhet el jól is, de véletlenül se nevezzük klónszelekciónak.
Most már tényleg folytasd ezt nélkülem.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.08. 07:58:13
Egyébként abban (is) roppant erősen tévedsz, hogy az okkultizmus/ezotéria nem káros. Ezek a "szellemi" rendszerek magukba zárják és a létező világtól leválasztják, majd - rosszabb esetben - megzizzentik a híveiket. Ráadásul - a saját toleráns voltuk hangsúlyozása ellenére - szemernyi tolerancia sincs bennük.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.08. 08:37:11
A Romanée-Conti tulajdonosai és irányjtói pedig nyilván magukba zárt, a világtól elszakadt, megzizzent emberek.
Aubert de Villaine, Henri-Frédéric Roch, Jacques-Marie Duvault-Blochet.
Az a baj, hogy szemmel láthatólag a leghalványabb gőzöd sincs sem az organikus sem pedig a biodinamikus termelési technológiákról.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.08. 08:46:33
en.wikipedia.org/wiki/Biodynamic_wine
demeter-usa.org/about-biodynamic-agriculture/
De van még forrás bőven.
Sokat tud segíteni az értelmes véleményformálásban az, ha az ember először tájékozódik és csak utána alakítja ki a véleményét.
shiraz 2010.05.08. 11:26:59
tényleg csak csendben jegyezném meg, hogy a biodinamika biztos nem fog klónszelekciókat végezni, mert pont a tömegszelekcióban hisznek.
zoli 2010.05.08. 13:27:25
Amúgy meg a tömegszelekciót tudtommal generatív úton szaporított növényeknél alkalmazzák, a szőlőt meg vegetatív úton szaporítjuk, így annál egyedszelekcióról beszélünk, kivéve fajtanemesítés.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.08. 15:28:53
Azt pedig már sokadjára kérdezem tőled is, hogy kik azok a biodinamikus termelők akik szerinted vádaskodnak. Várom a válaszod türelemmel.
A klónszelekció pedig akkor is klónszelekció ha azt nem elismertetésre csinálja a gazda. Tudod, klón mint klón és szelekció mint válogatás... nem lefoglalt szakkifejezés ez. Hogy öncélú? Lehet. De akkor is csinálják ezt sokan.
Az a baj a veled való beszélgetéssel, hogy nem arra válaszolsz amit írok (szerintem azt el sem olvvasod) hanem azzal veszekszel amit te az én véleményemnek gondolsz.
Ehhez én tényleg nem kellek. Írd le magadnak, hogy szerinted nekem mi a véleményem :) és döngöld sárba, majd dőlj hátra elégedetlen :)
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.05.08. 18:44:31
"Azért - szerencsére - jelen esetben jó eséllyel vélelmezhető, hogy nem a beleélés, hanem nagyrészt a szikár üzleti megfontolások dominálnak a külföldi és hazai borászok többségének esetében."
Biztosan van ilyen jelenség is, bár a többséget kétlem. Számomra PONT az a meggyőző, hogy olyan nagyon nagy presztízsű birtokok kísérleteznek a módszerekkel (teszem hozzá újra, nagyrészük sikerrel), amelyeknek semmi de semmi szüksége sincs piaci/marketingszempontból blöffökre, mert több évre előre el vannak adva a boraik, sorba állnak a pinceajtóik előtt a vevők, évtizedek óta. Egyszerűen jobb, kifejezőbb borokat szeretnének, emellett jogosan érzik úgy, hogy egy zsákutcába került a mezőgazdaság a hatvanas évek vegyi forradalmával, és a radikálisan szar helyzet radikális gyógyszereket igényel.
De azt bizton állíthatom, hogy a legtöbb borász akitől olvastam a témában/beszélgettem vele, teljesen le tudta választani a filozófiai alapokról a konkrét módszereket, egy kicsit sem tűnt holdkóros hippinek, csak kísérletező kedvű nyitott embernek.
A magyarul is megjelent Joly könyv legelső gondolatai szerepel, hogy ez nem egy zárt rendszer, vannak sokan akik csak egyes apró elemeit használják fel, és ez az egész lényege, a kísérletezés, a tapasztalatszerzés, saját ültetvényünk, környezetünk az eddiginél sokkal alaposabb megfigyelése
. Pl van két alapiskola, az egyik fontosnak tartja a bolygóállásokat is, míg a másik teljesen ignorálja azt a témát.
A hitgyülis példa meg azért sántít, mert ott tényleg anyagilag is lehúznak, míg a bd módszerekkel pont hogy a töredékére csökken a szerköltség, a mezei zsurló meg a kvarckristály nem túl drága dolgok. Viszont megnő a munkaigény.
Meg érdekes, nekem, ha belegondolok jobban, azok a borok amik leginkább tetszettek az elmúlt években, legtöbbször olyan emberek készítették, akiket szokás leszektásozni, dilettánsamatőrözni, holdkórosozni.
zoli,
Shiraz gondolom a franciában általánosan használt "seleccion massale" kifejezést magyarította. Ami amúgy számomra roppant szimpatikus, olyan, mintha lenne rengeteg klónunk egyszerre, és a változatosság irányában hat. A legjobb burgundi és német (meg biztos mások is, de ezekről olvastam sokat, illetve kérdeztem tőlük) birtokok szinte CSAK így létesítenek új ültetvényeket.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.08. 19:24:45
Sajnos, amit én eddig a biodinamika című dologról hallottam, annak alapján azt leginkább egyfajta ködevésnek tudom tekinteni. Abban meg egyáltalán nem lennék biztos, hogy egyes borászok borainak érdekessége/kiválósága és az általuk ilyen-olyan formában alkalmazott/felvállalt biodinamika között bármi összefüggés lenne. A minőség sokkal inkább konkrétan megfogható technológiai fogásokon (metszés, terhelés beállítása, tápanyagok utánpótlása, korrekt pinceműveletek, stb.) múlik. Ezekhez a biodinamika aligha ad hozzá bármi érdemlegeset, bár nyilván el se vesz belőlük (hiszen mérhető - bármilyen - hatása kétséges).
@BZoltan: Téged egyébként milyen képzettség segít eligazodni a szőlőtermeszés és borkészítés világának szerteágazó ismereteiben?
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.08. 20:19:43
Minden más organikus módszer legfontosabb minőségjavító része pontosan az amit Bálint is ír. Ezek a technológiák nagyságrendekkel több kézi munkát és sokkal több személyes jelenlétet követelnek meg.
A minőség szerintem nem pusztán diszkrét technikai fogások halmazának az alkalmazása. A minőség sokkal inkább egy szemlélet, hozzáállás és a rendelkezésre álló erőforrásoknak ezen utóbbi technikai fogásokkal való felhasználása.
A technológia adja azokat a cölöpöket amikre az építmény kerül, de az alap és maga az épület össze kell álljon egy konzisztens és harmonikus rendszerré. Ezen rendszer szerves része a személet, világnézet, hit, vallás. Bármilyen hit és bármilyen vallás.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.08. 20:30:25
Ráadásul az agrártudomány messze nem olyan egzakt mint elméleti matematika. 40-50 éve még a tűzbe tette volna a legtöbb sokdiplomás, píédzsdís agrártudós az olyan módszerekért amikről manapság már pontosan tudjuk, hogy kártékonyak és messze kerülendők.
A magam részéről inkább ráolvasnék az ültetvényre és denevérszőr meg fekete macskafarok főzettel permeteznék mint használnék olyan gyomirtó szereket és műtrágyákat amikre minden nagytudású esküdött még nem is olyan rég.
Szóval azért némi szkepszist megérne áldoznod neked is, a Ferinek meg a Zolinak is a manapság még főcsapásnak számító agrártechnológiára.
zoli 2010.05.08. 20:49:01
Talán újat mondok azzal, hogy újkori metódus szerint a magyar kutatóintézetek is egyszerre több klónt javasolnak egy-egy fajta telepítésekor, de az nem tömegszelekció, hiszen az egyes klónokat külön-külön válogatták vmilyen tulajdonságuk szerint.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.09. 00:37:25
Az egyebekben is eléggé földhöz vagyok ragadva, nem hiszem, hogy jó bort csak nagy adag - a jó bor elkészítésének reményén kívül másba is vetett - hittel lehetne előállítani. Bár mint írtam, a hókuszpókuszok károsak se nagyon lehetnek, mivel hatásuk nehezen igazolható.
Én egyébként Csepregi professzor úrtól tanultam szőlészetet és Hargitai proftól talajtant, sajnos, ismereteim a Steiner-féle "elvekkel" nehezen egyeztethetők össze.
t f 1 (törölt) 2010.05.09. 06:59:25
???
Mintha úgy emlékeznék hogy az ilyesmi tekintélyelvűséget régebben visszautasítottad volna
t f 1 (törölt) 2010.05.09. 07:05:50
Tegyünk egy pontot a végére, mert a vakhittel nem lehet mit kezdeni
Van az egészben olyan rész, ami helyes és követendő(komposzt-ez már ősidők óta használatos), és van olyan rész, ami agyament baromság(bolygók együtt állása)
Én így látom, szigorúan SZVSZ.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.09. 07:21:18
Az egész agóra arról szól, hogy vajon lehet-e részben alkalmazható egy módszer, lehet-e értékelni egy technológiát a számunkra kezelhetetlen ideológia nélkül.
Ennyi, tényleg nem több.
A többit én vallásszabadságnak tartom. Van aki a csillagok együtt állása szerint csinál avagy nem csinál dolgokat és van aki a hét egy adott napján elmegy egy kőépületbe. Mindketten meg vannak győződve arról, hogy jelentősége van a dolognak. Civilizált, felnőtt, kultúrember pedig egyiket sem ekézi ezért.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.09. 07:24:58
Szerintem pedig nemcsak borból, de semmi másból nem lehet nagyot alkotni hit nélkül.
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.05.09. 09:51:20
Sok ilyen kísérletben a birtok már eleve bioművelésű, és ehhez képest értékelik egyes bd elemek hatását, és bizony sokszor így is ugrásszerű pozitív változásokról számolnak be. Egy ilyen konkrét példa az Eymann, akivel egy kiállításon beszélgettem, az ő elmondása szerint a konvencionálisról a biora való átállásnál rengeteg gond volt, ellenben ehhez képest a bd elemek nagyban könnyítették a munkát, hatékonyabb lett a védekezés.
Ezeken a birtokokon, amikről írok, már évtizedek óta alapvetés az alapos zöldmunka, alacsony terhelés, stb...A Romanée-Conti birtokon pl minden egyes fél hektárnak külön gazdája van, aki az összes munkát napról-napra irányítja-kontrollálja, illetve részben maga végzi.
zoli,
Ez már egy sokkal jobb megoldás, de még nagyon messze van a seleccion massale-tól. Az olyan mintha soktucatnyi/ több száz klónod lenne.
tf1,
Bizony sok kérdésben mindig is "tekintélyelvű" voltam és vagyok. Ha sok, számomra igazán hiteles és kiemelkedő birtok valamit máshogyan csinál, mint azt a konvencionális szakma szokta, akkor én nagyon hajlamos vagyok megelőlegezni nekik a bizalmat hogy őnekik vabn igazuk. A nagy bor legitimál.
Renegeteg híres burgundi borásszal készített interjúban jön elő egy visszatérő motívum: miután elvégezték a lyon-i vagy bármilyen más egyetemet, a legtöbb dolognak a gyakorlatban a szöges ellentétét kell, hogy alkalmazzák az ott tanultakhoz képest, ha igazán nagy borokat akarnak készíteni.
Inspirációért, jövőbeni tervek érleléséhez elsősorban az ilyen, számomra izgalmas és hiteles birtokok tapasztalatait szeretem olvasgatni.
Bzoltan gondolatát folytatva, hány olyan részterülete van az életnek, hány olyan tudományág van, ahol akár 1-2 évtized alatt nem voltak alapvető változások az alapfeltételezésekben vagy a konklúziókban? Ráadásul túlzottan összefonódtak nagy üzleti lobbiérdekek és a kutatás, sok részterületen.
Nyilván a tudományos világ nagy része nem tartja ártalmasnak a különböző élelmiszeripari adalékanyagokat, hiszen ezért legálisak. Szerintem MÉG nem mérhető a káros hatásuk (illetve nem igazán motiváltak abban, hogy valóban föltárják a kockázatokat, káros hatásokat), ettől függetlenül meg vagyok róla győződve, hogy komoly károkat okoznak, és amennyire lehet, kerülöm fogyasztásukat. Ezen a területen pl EGYÁLTALÁN nem hiszek a tudományos közvélekedésnek és kicsit sem tudnak megnyugtatni bármilyen logikai érveléssel.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.09. 09:54:30
A biodinamika - ahogy/amennyire én látom - nagyjából a hókuszpókuszokban különbözik [vagy több (?)] a biotermesztésnél, ezért a fogalom számomra az ezoterikus (vagy marketing) indíttatású ködevések gyűjteményét fedi, kb.
A biotermesztés ellen semmi kifogásom, sőt, pártolom. Mindössze egy bajom van vele: szigorúan vett biotermesztésből (rajta a Biokontroll Hungária pecsét) származó igazán jó borral még nem volt szerencsém találkozni, bár tettem pár kísérletet. Hogy aztán ennek mi az oka, arról tényleg fogalmam sincs, lehet nyugodtan elmélkedni a nálam okosabbaknak.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.09. 10:22:27
Itt is így kellene csinálnom, de itt türelmesebb vagyok, mert tudom, hogy sokan az anonimitás és az internet távolsága miatt nem érzik, hogy ez is pontosan olyan társalgás mint élőben és ezért olyan stílusban írnak amilyenben nem kellene.
Próbáld kérlek megfogalmazni a véleményedet úgy hogy arra érdemes legyen válaszolni. Köszönöm előre is.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.09. 10:36:56
Hálás lennék ezért, ha megvilágítanád, hogy most (éppen) milyen stíluselemeket találtál sértőnek a mondókámban.
Üdv.: Oláh Gábor
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.09. 11:21:05
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.09. 11:49:13
"Ha velem élőben valaki olyan stílust enged meg magának mint amit te itt"
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.09. 11:55:16
A témáról leírtam (többször is) a véleményemet, olvashattad a Bálint és az András meglátásait is. Semmi olyan nincs amit ehhez a témához hozzá tudnék tenni.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.09. 12:04:25
Kellően kivitáztuk magunkat, újra "ignore on" üzemmódba kapcsolhatsz, ha kedved tartja.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.09. 12:24:57
A környezettudatos gazdálkodás és a tiszta technológiák nekem szívügyem, ráadásul van némi konkrét felelősségem a témát illetőleg. Én egy szóval sem érintettem egyetlen itt hozzászóló személyét és nem nevettem ki senkit a véleménye miatt.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.09. 12:36:09
Abban egyet tudunk érteni, hogy a vita nevű valami nem olyan, hogy az egyik azt mondja, kék az ég, a másik meg erre azt válaszolja, miért nem azt elemzed, hogy a fű zöld.
Khmmm és khmmm.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.09. 14:04:29
A sulinetes csevegőcsatornákon és sok más könnyedebb témában biztos elmegy ez a cukkolós, beszólogatós stílus, de komolyabb témában, értelmes társaságban nem.
Részemről a téma ezzel lezárva.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.09. 14:25:48
Most indulok süllőzni hamarosan, további épülésemre. :)
zoli 2010.05.09. 20:05:52
Amióta világ a világ az emberek szelektálnak, ma már talán furcsán tekintenénk egy 3-400 évvel korábbi furmint tőkére. Nem is kell ennyire messzire menni, maradva a furmintnál, tájegységenként másmilyen volt, akár másképpen is hívták, csak később tisztázódtak a rokoni szálak. Az eltérő változatok, a tájszelekciók értelemszerűen előremutatnak.
Elsősorban azokon a helyeken születtetek meg az igazán nagy fajták, ahol évszázadok óta háborítatlanul virágzik a szőlő- és borkultúra, azaz volt idő finomítani, javítani a fajta milyenségén. Nagyon sokat mond el az ott élő népről a tájfajtája, de ez már kicsit más tészta.
Szóval a pozitív szelekció sztem természetes és igen hasznos folyamat. Ellenben azzal is egyetértek, hogy összetettebb a végtermék, ha nem homogén az ültetvény, de hangsúlyozom, sztem kizárólag a tudatosan válogatott, kipróbált változatokat érdemes favorizálni.
Csak most ugrik be, nem lenne időszerű változtatni a nickeden? :)
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.05.09. 21:54:58
Csak most ugrik be, nem lenne időszerű változtatni a nickeden? :)
Ott a pont:)) de már nem változtatok, az ember vállalja fel fiatalkori tévelygéseit:)
Mentségemre legyen mondva, kadarkából "seleccion massale" lesz telepítve.
Abszolút egyetértek azzal, amiket írtál, talán annyival kiegészítve, hogy nagy kár és így pár évtizednyi hátrányt jelent, hogy az elmúlt fél évszázadban nem a borminőség állt a kutatói szelekciós munka középpontjában, hanem sokkal inkább a mennyiség.
Érdemes utánanézni, hogy Burgundiában majdnem a korábbi hírnév teljes pusztulásához és komoly forgalomcsökkenéshez vezetett a nagyfürtű pinot klónok elterjedése, aminek egyenes következménye volt a minőség hanyatlása (továbbá a mezőgazdaság vegyi forradalma is közrejátszott ebben, a legtöbb mai kiemelkedő termelő szerint). "pinot droits"-nak is nevezik azokat a változatokat. Komoly gondokat okoznak most is a legjobb gazdáknak, mert az ültetvényekben kimarad egy generáció: az előtte telepített ültetvények lassan azért kipusztulnak, az újabb telepítések, amik már jobb minőséget adó, kisebb fürtű klónokkal történtek kb a nyolcvanas-kilencvenes évektől, meg még túl fiatalok ahhoz, hogy csúcsminőséget adjanak. Ezért általános vélemény, hogy 2-3 évtized múlva a mainál még jobbak lesznek majd a burgundi pinot-k. Érdemes ennek fényében belegondolni kékfrankosainkba, kadarkáinkba, furmintjainkba. Szentesi Józsi barátomnál a régi kisfürtű kf változat rögtön sokkal kifejezőbb, tömörebb bort adott az átoltás után, mint a bevett klónból származó bor, ugyanolyan módszerekkel készítve.
zoli 2010.05.09. 23:43:41
Stimmel, amit a magyar klónokról írsz, bár a terjedésük inkább csak a 70-es évekre datálható, a valódi probléma talán inkább az volt, hogy kötelezően ezekre redukálták a szaporítóanyag előállítását.
Én mindenesetre attól is óvnék mindenkit, hogy gyökeresen szakítson a "régi" metódussal. Pl. lazafürtű, apróbb bogyójú kadarka több színanyaggal, határozottabb csersavtartalommal nem biztos, hogy telitalálat. Ittam már ilyet és bár vörösborosabb élményt nyújtott, de tán épp a "kadarkaságát" veszítette el, összességében kevésbé tetszett.
Azt is megjegyezném, hogy a P.9-es klón egyáltalán nem olyan rossz, mint azt sokan híreszteleik, meglátásom szerint Németh Márton kielégítette az aktuális igényeket, de emellett egy kifejezetten összetett és zamatgazdag változatot emelt ki. A baj inkább a kadarka hektikusságában és évjáratérzékenységében keresendő, azaz esetében valóban szerencsésebb több lábon állni.
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.05.10. 08:24:39
A seleccion massale csak annyit tesz, hogy éveken keresztül megjelölik azokat a tőkéket, amelyek a leginkább jó tulajdonságokat mutatják (betegségeknek ellenállóbb, valamint szebb, jobb a termés), és ezekről szednek oltócsapokat.
A kadarkánál az történt hogy Szentesi Józsit elkísérhettem egy 100 év körüli, heterogén állományú szekszárdi kadarka ültetvénybe, ahol éréskor jelöltük a legszebb tőkéket, ezekről oltott át Józsi. És egymás után már három olyan bora lett, amitől mindig elájulok, gyakorlatilag a kedvenc magyar vörösboraim. amellett, hogy kifejezőbbek, tömörebb szerkezetűek, mint a többi, szerintem csak olyan mértékben vált vörösborossá, hogy számomra azért még bőven rendelkezik azzal a bájossággal és fűszerességgel, ami miatt általában szeretem a fajtát.
De volt egyszer egy komoly vakkóstoló is, ahol az akkori magyar kadarkák legjava mérettetett meg (Gróf Buttlerek, Orsolya, St. Andrea, Heimann meg egy villányi meg lehet hogy mások is), és a meglepetésként benevezett Szentesi-féle nyerte meg azt is. Anno a művalk írt erről.
Hát eddig azért a p9-ről szinte mindenkitől nagyon rosszat hallottam, főleg a rothadékonysága miatt. Bukolyi szinte átkozta, hogy telepített belőle, szerinte jó ha minden 2-3. évből lehet belőle jó bort készíteni, meg nemrég egy híres szekszárdi termelőtől is azt hallottam, hogy bármilyen szép is volt egész idényben, éréskor ha jön egy kisebb eső, a klónkadarkát 2-3 napon belül le kell szedni, mert különben lerohad az egész. Amit Józsival szelektáltunk (összesen nagyságrendileg kb 10-15 változat) az nem rothadékony.
zoli 2010.05.10. 08:39:28
Én azt mondtam, hogy ittam olyan kadarkát, ami kizárólag kis, aprófürtű kadarból készült és nem tetszett. Ezzel azt akartam érzékeltetni, hogy van a lónak másik oldala is.
A tömött fürt hozadéka a rothadékonyság, igaz, amit írsz róla, de a minőségét ettől függetlenül se mondanám rossznak. Nyilvánvaló, hogy kadarkánál a több lábon állás működik igazán.
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.05.10. 09:19:04
Nekem is úgy rémlik, hogy ugyanaz az ültetvény, csak nem biztos hogy a szelekciós szempontok is megegyeznek. Biztos hogy van a lónak másik oldala is, meg én sem szeretném, ha eltűnnének a könnyen iható, silleres hatású kadarkák.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.10. 10:26:12
Na, ha naponta valaki végigmegy a szőlőn, és letépi pl. az atkafertőzött leveleket, vagy azonnal látja, hogy a levél foltosan kivilágosodik, akkor én ezerszer inkább ennek tulajdonítom a minőségi bort, mint az (egyébként vízben oldhatatlan) kristállyal történő permetéezésnek.
@BZoltan: légyszíves írd már le, hogy mit tartasz a biodinamikában követendőnek, amit nem tartalmaz a biogazdálkodás! Komolyan!
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.10. 10:31:11