HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Jó sok jó bor a Budai Gourmet-n

2010.05.09. 08:00 AG 2.0

Simán megírhatnám az alkoholista is ember sorozat harmadik részét – ez volt az első, ez meg a második –, komoly alkoholos befolyásoltságra tettem szert péntek este a Budai Gourmet-n, ezért arra például nem emlékszem, mit kóstoltam az Andrássy Kúriánál. Azt tudom, hogy három borral kínált meg Zsurki Sándor, azt is, hogy ízlett mind, de a részletek sehogy sem akarnak kikristályosodni. Pedig határozott ismeretszerző szándékkal vágtam bele az egészbe, köptem is itt-ott, de úgy látszik, túl nagy volt a merítés. Még szerencse, hogy ami a finálé előtt történt, az nem veszett el, születhet bejegyzés. Először is azt szeretném elmondani, hogy ez a rendezvény most tetszett nekem legjobban. A várbeli helyszín sokkal kellemesebb, mint a korábbi, a kétezer forintos belépőt ki lehet izzadni, a pohár használható, a gasztro- és a borszínvonal rendben van. A látogatottság délután szerénynek tűnt, estére besűrűdött kicsit a tömeg, de közel sem annyira, amennyire a szeptemberi borfesztiválon szokott. Elfértek a népek. Az viszont nem feltétlen vált a dolgok előnyére, hogy az egyik udvarban vígan bográcsoltak, szállt a füst szanaszét, ha úgy fújt a szél, semmit sem maradt a borok illatából. Azt hallottam, a nagyszabású Cos d'Estournel-mesterkurzus szervezői-résztvevői bosszankodtak is emiatt rendesen. Alább felsorolom azokat a borokat, amelyeket szeretettel ajánlok olvasóimnak, előbb azonban két élményről picit részletesebben. A wineage-esek megint találtak egy figyelemre méltó borászatot, történetesen Chilében. Alvaro Espinozát a legnagyszerűbb dél-amerikai borászok egyikének tartják napjainkban, annyira kézműves és természethű, hogy csak na. Az Antiyal tipikus garázsborászat, összesen két vörössel, a carmeneréből (50%), cabernet sauvignonból (40%) és syrah-ból (10%) házasított Antiyallal és a syrah-ból (55%), cabernet sauvignonból (35%) és carmeneréből (10%) küvésített Kuyennel. Mindkettő nagyon színes, nagyon finom, nagyon elegáns. Hadd jegyezzem meg új szokásom szerint: a tengerentúlon sem csak pancsolt bor van. A nap pincéje címet pedig ezúttal a Jackfall Bormanufaktúra kapja. Hosszú ideje nem kóstoltam tőlük semmit, elhelyeztem őket egykor a villányi középmezőny sűrűjében, tudtam, hogy vannak, teszik a dolgukat, de ritkán találkoztunk. Most azért kerestem fel őket, mert egy hozzászóló bekommentelte a Tótágasukat, kíváncsi lettem rá haladéktalanul. Végül négy borukkal ismerkedtem meg, ezek közül három tökéletes a maga kategóriájában. A 2007-es Tótágas érett-összerendeződött ivóbor, a 2008-as Gesztenyés portugieser mindent visz – válogatott tétel, nemcsak a minősége, az ára is magasabb az átlagnál –, a Pillangó nevezetű, komplex és fineszes 2006-os cabernet sauvignon a hab a bortortán. Egyszer ennyit, jöjjön az ömlesztés. Fehérek: Gedeon Birtok Kövidinka 2009, Dobogó Satöbbi Hárslevelű–Sárgamuskotály 2009, Pannonhalmi Apátság Tricollis 2009, Töltl Soproni Pinot Blanc 2009, Matias Badacsonyi Hordós Kéknyelű 2008, Györgykovács Somlói Tramini 2008, Petrányi Finale Csopaki Olaszrizling 2008, Szecskő Tamás Szürkebarát 2008, Kovács Nimród Chardonnay 2007. Rozé: Sauska Villányi Rosé Cuvée 2009. Vörösök: Perrin Nature 2009, Sterlik Soproni Éjszaka Kékfrankos 2008, Luka Soproni Zweigelt 2008, Ákos Pince Réthly 2006, Jackfall Tótágas 2007, Gesztenyés Portugieser 2008 és Pillangó 2006, Antiyal Antiyal és Kuyen (az évjáratokat elfelejtettem), Kovács Nimród NJK 2006. Még nincs vége a gourmet-zásnak, ma van a zárónap.

17 komment

Címkék: györgykovács perrin dobogó ákos szecskő pannonhalmi apátság budai gourmet rendezvények kovács nimród luka töltl gedeon matias jackfall petrányi antiyal sterlik

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha valaki még nem lenne kint:

lehet primitivo-zni, amerikaiul zinfandelezni, ráadásul (saját, szerény praxisom szerint) kiemelkedő minőségben, merthogy kint van a szokásos Starry Night sorozatból a Tom Feeney és a Montafi egyaránt a Monarchiánál, mellé a Nier Fine Wines-tól is található egy öreg tőkés primitivo di Manduria, illetve a lépcső alatti sor végén levő olasz boros népeknél is van egy szintén hasonló öreg tőkés (plusz alap változatnak van egy primitivo di Puglia, illetve a Monarchiánál is van Lodi)

A WineAge-től kint van legalább 6-8 ritkán kóstolható ikonbor - a VinCE kapcsán is emlegetett La Cumbre shiraz mellett kóstolható féldecire is a Don Maximiano, nekem sokkal szebb volt, mint tavaly ősszel, illetve a Kai nevű csúcs-carmenére is bontva van. Kóstolhatók a Sena és a Chadwick nevű ikonborok is, és mindenképp érdemes venni a belsőségpörköltből (tán ma marha lesz?), ha már telefüstölik az ember pofáját az újvilág csúcsán...

Vannak még dűlős és vadélesztős érdekességek is, pl chilei sangiovese, de ezeket már nézze meg mindenki magának.

(és nem állhatom meg, hogy meg ne jegyezzem: Albert megint jókor ment ki - pénteken még kóstolgattak egy egypalackos csúcs-shirazt a fiúk a placcon, szombatra már megint csak a sztori maradt :))
Megjelent a Royal Tokaj félszáraz sárgamuskotálya, sszerintem méltó párja lett az örökös bestbuy furmintnak. Egyszerűen tiszta, gyümölcsös és megkérdőjelezhetetlen, a borász szerint magas a 15% alkohol, de most ilyen lett - nekem kissé elcsúszva már fel sem tűnt.

Mivel megjelent a borász is, így előkerült az ő révén egy új, épp megjelenés alatt álló dűlős furmint-kísérlet a Szent Tamásból - ez is nagyon tiszta, gyümölcsös, nem túl nehéz/nagyboros, jó ivású, és ráadásul igen jó árú bor lesz asszem, 3000 forint alatt marad a tervek szerint, ha jól emlékszem. Mit is mondjak, asszem nem kell semmi, kóstolgassanak bátran.

Van Ararat konyakos stand is, végre itthon is beszerezhető, helyben is kóstolhatóm, csak helyben lehet 3 féle kisüveget venni.
@Szomjas Gödény:

szerintem erre gondolhattál:

mcguiganwines.com.au/Wines/Handmade/Shiraz.aspx

nagy volt, azért nem írtam róla, mert nincs a kínálatban, valaki kivitte, mert nem akarta egyedül meginni, ha jól értettem. isten tartsa meg a szokását :)
@AG 2.0: Utolsó ausztrál bortúrám alkalmával jártam Lisa McGuigan borszaküzletében Sydneyben,

www.agfg.com.au/guide/nsw/sydney/sydney-city-surrounds/sydney-city/bars-entertainment/lisas-wine-vaults

a Wine Vault-ban találni egy két jó ritkaságot a sok kommersz cucc között.
Egyre jobb borokat készítenek.
@Szomjas Gödény: "Van Ararat konyakos stand"

Ararat konyak nincs, csak brandy...
@Kóstolómester: :))

...de van stand!

Igen, ez így igaz, tiltott az ilyetén való önazonosítása / reklámozása az italnaka, de néha nagy kedvem van leszarni a franciákat, így nem szaknyelvi, hanem köznyelvi kifejezésként várhatóan továbbra is fogom használni a brandy-re a konyak kifejezést, azt gondolom, hogy az átlagorosz és az átlagörmény is így hívja az italt... Továbbá számíthattok a cujka és tsai helyett a pálinka, a szamorodni technológiával készült borok esetében a szamorodni, az aszútechnológiával készült borok esetében az aszú megnevezésre a részemről. Lévén nem nekem tilos ezt így használni, hanem a termelőknek. Én csak akkor fogok pontosítani, ha a hagyományos használat értelemzavaró lenne.
Előre is elnézést mindenkitől :)
@AG 2.0: Na asszem erre találták ki azt a viccet, hogy "ne tetézd, ne tetézd..."
Mindenesetre köszi a linket!
:)
A Tótágas nekem is egy szimpatikus is ivóbornak tűnt, pláne 1400-ért, bár ivócimborámnak voltak kétségei, miután megszaglászta - megérne egy alaposabb tesztet talán. A Gesztenyés portugieser tényleg érdekes kísérlet volt, még az újfát is elbírta, simán benyomnék egy palacktól, van annyi alkohol benne, de kellemes program lenne egy megfelelően fesztelen estére... Azért asszem 4000-ért nem vennék, akármilyen egzotikus - de jó lenne, ha lenne egy alacsonyabb kategóriás, de még komoly portugieser jó áron minden termelő kínálatában. Azt gondolom, hogy nem véletlenül volt az egyik fő villányi fajta régen, nagyon stabilan jó bort adhat a többi fajtához képest minden évjáratban.
@Kóstolómester: amúgy milyen régen volt ez az ausztrál bortúra? Rendszeresen nyomod még ezt a messzire bortúrázós műfajt? Mert ha igen, akkor most irigyellek (egy kicsit) :)
@vörös és fehér:

te voltál az ivócimbora?

nekem nem tűnt annak, ha mégis az, akkor annyi kell is bele :)
@AG 2.0: dehogy voltam, de kóstoltam én is, és enyhén brettesnek éreztem. ettől függetlenül szép volt. viszont a 15-ös szeszű portugieser szerintem zsákutca :) - még ha kísérletnek is szánták a bort
a 2003-as magnum grand is egész jó volt náluk.
újra megkóstoltam a weninger sopront, savanyú volt, a matias kadarka pedig remek, a drive cuvéejük is tetszett. a szomszédban ma megírt zinfandelt is kóstoltam (alkoholista.blog.hu/2010/05/10/csillagfeny_3), egyetértek a pontszámmal, leírással, talán ez is lett nálam a nap vörösbora.
@Szomjas Gödény: Kétszer-háromszor megyek egy évben. A karácsonyt mindíg igyekszem melegebb területeken ünnepelni. Jövő hónapban a genfi tó fölötti borvidéket túrázom Svájcban, júliusban Ausztria, augusztusban Erdély...szeptemberben Ticino. Szeretek más nemzetek boraival a helyszinen találkozni.
Az idei Gourmet kiemelkedő pontja (mindeddig kihagytam eztánm sosem fogom), a Sauska 07'es furmint, a Szent Tamásról.

Jaj, csak minden nap életem végéig ilyen bort ihatnék...!
@Szomjas Gödény:
egy apróság: a Cognac az egy jó körülhatárolt, ellenőrzött erdedetvédelmű régió nem pedig készítési technológia. így védeni való. A Tokaj név védelmével sem értesz egyet?
@shiraz: Igen, világos, hogy mire gondolsz,
természetesen nagyon helyes, hogy más termelők nem írhatják rá a termékükre a bármilyen szempontból félrevezetőnek minősített elnevezést. De én hadd használjam már úgy a hétköznapokon, ahogy az a magyar nyelv részévé vált már igen régóta. (Írásmódjában is megjelenik: konyak.) Megígérem, hogy ha termelek, akkor nem fogok semmi védjegybitorlót írni a palackra :)

Egyébként engem nem zavar a Tokai meg a Tokay megnevezés Elzászban és Olaszországban, csak a tót tokajit tartom kétesnek mivel ők tényleg visszaélnek az eredeti nevével. És még ott sem lenne baj részemről, ha betartanák a brovidéki szabályozást.

Azt sem szokás mindig tudni, hogy mennyi hétköznapi használati tárgyunk viseli a gyártó cég nevét, mégsem ugrálnak az illető cégek, hogy ezek bizony az ő neveik, tessék róluk leszállni, pláne az olcsó utánzatok használata esetén.

@vörös és fehér: nekem nem volt brettes a Tótágas, ellenben már nem a nap elején jártam, ez igaz.
Ha valakinek ízlettek a soproni borok a Gourmet-n, jöjjön el ide is!
2010. május 19. Bor,- és sajtkóstoló a Picanter Delicatbistroban
Bemutatkozik a Gangl Családi Borászat Sopronból
Helyszín: Picanter Delicatbistro (VIII. kerület, Rákóczi út 49.)
A kóstolón való részvétel 4900 Ft, mely az alábbiakat foglalja magában:
Sonka és sajttálak: Jamón Serrano (sonka), Lomo Bellota (szűzpecsenye kolbász), Bodega diós kolbász, Don Picon szőlőlevélben érlelt 3 tejes keménysajt, Queso Portillo kecskesajt, Rocinante juhsajt, Manchego juhsajt, Edami sajt, vegyes olivabogyó, kékszőlő, dió, sajtos baguette, teljes kiörlésű baguettina
Kóstolható borok: Soproni Sauvignon Blanc 2009, Soproni Kékfrankos Rose 2009, Soproni Kékfrankos 2007, Soproni Cuvee 2006, Soproni Merlot 2005, Soproni Kékfrankos 2003
Jelentkezni lehet az info@borsopronbol.hu címen vagy a www.borsopronbol.hu webáruházon keresztül május 14-ig.
Minden résztvevőnek 10% kedvezményre jogosító kupont ajándékoz a Picanter Delicatbistro és a www.borsopronbol.hu webáruház is.