HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Rókusfalvy Etyeki Sauvignon Blanc 2008

2010.05.17. 08:00 AG 2.0

Ha ezentúl is csak minden 15. rendezvényünkön történik ilyen, elfogadom – mondta vasárnap dél körül Rókusfalvy Pál, az Etyeki Pincefesztivál szervezője-motorja, amikor telefonon arról érdeklődtem, hogy vannak ott kint az ítéletidőben. Elmesélte azt is, a szabadtéri sátrakat-egyebeket bontják, mentik, ami menthető, a borászok egy része elmenekült, tető alatt, a pincékben van valami élet, a legelszántabb borisszák azért sem hagyják magukat. Rókusfalvyék is befűtöttek a kandallóba, hadd melegedjenek az emberek. Azt már én mondom, hogy nem vagyok tinédzser, mégsem igen emlékszem ilyen május közepi szombat-vasárnapra az elmúlt négy évtizedből. Annyi rémlik, hogy pár évvel ezelőtt a Városház téri húsvéti fesztiválozáson kellett rámarkolva melengetni a fehérborokat is, másszor meg a Budai Gourmet összes napját verte el az eső kíméletlenül. Ezek után az jutott eszembe, a minimum, hogy Rókusfalvy-bort bontok vasárnap estére – nyilván a többiek is mind megérdemelnék, akik munkája-igyekezete kárba veszett ezen a hétvégén –, történetesen a címpszereplő sauvignon blanc volt kéznél, nyakára hágtam. Korrekt szín, fás illat. A gyümölcsök és az egyebek nehezen bújnak ki a hordós érlelés hatása alól, Légli Ottó sauvignon blanc-jának korai évjárataira emlékeztet. Aztán telik-múlik az idő, és kibomlik, de muszáj várni rá nem keveset. A korty több, mint becsületes. Komoly test, tartalmak, zamatok és színek, kerekded, szép szerkezet, ügyesen intergált savak, élénk, okos lecsengés. Lendületes, életteli, talán jó lett volna kivenni a fából egy hónappal előbb. Kisebbfajta 6 pont.

23 komment

Címkék: hatpontos sauvignon blanc 2008 rókusfalvy etyek–buda

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Azt már én mondom, hogy nem vagyok tinédzser, mégsem igen emlékszem ilyen május közepi szombat-vasárnapra az elmúlt négy évtizedből."

...a globális felmelegedés furcsa fintora?
..."korrekt szín, fás illat. A gyümölcsök és az egyebek nehezen bújnak ki a hordós érlelés hatása alól..."

A Sauvignon igazi szakértelmet kíván...ezt a bort szerintem túlpontoztad. Hordózzon az aki tisztában van a helyzettel. Acélban kellett volna futtatni...
@Kóstolómester: annyira nem is fintor. a globális felmelegedés egyik fő ismérve nem az, hogy mostantól mindig marha meleg lesz :), hanem az időjárás szélsőségesedése. nagy kilengések, extrém értékek (szélben, csapadékban, hőmérsékletváltozásban stb.).
@Parci: mint azt kedves földimtől Rázsi Andrástól megtanultuk:)
@Benikuty: ööö, na most elvesztettél... mire nem kapcsolok épp? :)
@Parci: erre gondoltam, az András is meteorológus...
@Kóstolómester: "Aztán telik-múlik az idő, és kibomlik, de muszáj várni rá nem keveset. A korty több, mint becsületes. Komoly test, tartalmak, zamatok és színek, kerekded, szép szerkezet, ügyesen intergált savak, élénk, okos lecsengés."

És ezzel mi lesz? :)

@Parci:
A konkrét összefüggést én nem látom. És senki nem látja. Mindenki beszél össze-vissza, a Föld éghajlatrendszerének működését pedig k***ára nem értjük. Volt már vihar is, árvíz is. Csak nem álltak le a vonatok, mert nem voltak, nem öntötte el a házakat, mert nem laktak ott, stb.
@kezdő alkoholista: Pedig vannak összefüggések és meglehetősen konzisztens érvrendszer valamint bizonyítékok tömkelege áll rendelkezésre azt igazolandó, hogy az emberi civilizáció a mai formájában befolyásolja a Föld klímáját. Csakhát ugyebár túl sokan keresnek túl sokat a jelenlegi rendszer fenntartásával ahhoz, hogy mindenki egyszerre kirántsa a fejét a homokból :)

Parcinak amúgy igaza van, a klímaváltozás egyik jele a szélsőséges időjárás.

Mindezzel együtt, ha véletlenül mégsem igaz az egész klímaváltozás az nem ok arra, hogy tovább szemeteljük és szennyezzük a lakhelyünket :)
@Benikuty: aye, mindjárt megkérdem Nórát, ismeri-e.

@kezdő alkoholista: az asszony meteorológus, de villanymérnök nagybátyám is átképezte magát. van még geológus és biológus a családban.

van összefüggés, és nem igaz, hogy senki sem láthatja.

természetesen korábban is voltak jégkorszakok, extrém felmelegedések stb. egyrészt, némileg más időintervallumban, másrészt, ki is haltak komplett fajok, teljesen megváltozott a Föld élővilága, szóval engem ez nem nyugtatna meg. :)
Szerintem meg vannak sokkal komolyabb problémák a Földön, mint az, hogy sokat fogyaszt a 100W-os izzó. Pláne, hogy nincs megfelelő fényforrásunk az izzó helyettesítésére.

Én sem vagyok teljesen outsider a témában azért, erről biztosítok mindenkit. :) És nagyon nyitott vagyok, de eddig a konzisztens érvrendszerrel még nem találkoztam. Pedig elég sokat foglalkoztam/foglalkozom a témával...

Attól meg pláne rosszul vagyok, hogy sokan pont a klímaváltozásból akarnak meggazdagodni. Aki a környezetért tesz bármit, azt nagyban támogatom. Aki az extraprofitért, azt nem annyira.

A klímarendszerünk pedig sajnos extrém bonyolultságú, nem nagyon sikerült eddig a kellő részletességgel lemodellezni. Illetve, talán sikerülhetne, de nem túl használható addig, amíg a számítógépek számítási teljesítménye nem javul még jó pár nagyságrendet.
@kezdő alkoholista: ki beszélt most izzókról? amúgy meg általánosságokat mondasz. no meg, aki például extraprofitért tesz a környezetért, az akkor most milyenfej?

no mindegy, kiszállok a vitából, mielőtt elkezdődne, már a biodinka topik is sok volt. :)
Az izzók kivonása ékes példa arra, amikor valami hülyeséget csinálnak csak azért, hogy azt a látszatot keltsék, hogy az éghajlatváltozás ellen tesznek.

Biodízel és -etanol dettó. Ezektől vagyok rosszul.

Ha nem általánosságokat mondanék, akkor elkezdődne az, ami a múltkor a biodinamikánál. :)

Az, aki az extraprofitért tesz úgy, mintha a környezetért tenne, az nemjófej. :)

Az álláspontom röviden pedig: a Természetet mindennél többre tartom!
@kezdő alkoholista: Rosszul vagy valamitől ezért ignorálsz egy amúgy rendkívül jelentős problémát. Attól függetlenül hogy az izzók lecserélése hülyeség avagy sem a Föld nevű bolygó bajban van és elsősorban miattunk.
Nem az izzók és nem is a bioüzemanyag a lényeg.
@kezdő alkoholista: nyilván igyekszik mindenki meglovagolni egy adott trendet, és úgy növelni a forgalmát, lobbizni stb. ez a mai gazdasági-társadalmi berendezkedés ilyen. érthető, hogy nem tartod optimálisnak, sok dologban én sem. ennek azonban az éghajlatváltozáshoz SEMMI köze. millió egyéb trend van, aminek nyomán eladásokat akarnak növelni cégek. a gazdasági racionalitásuk vezeti őket.

az, aki extraprofitért tesz a környezetért, az milyenfej? elég pontos a kérdés (bár fölösleges), nem is válaszoltál rá. talán te voltál, aki tavaly a borfesztivál után nemes egyszerűséggel megtiltotta volna, hogy bárki rágyújtson egy szivarra, ott, a bazinagy szabad térben.

most is ezt érzem, van egy véleményed, és beton. pedig ritkán ilyen fekete-fehér a világ.

ha tényleg sokra tartod a természetet, akkor végképp nem értem, hogy a klímaváltozást miért utasítod el élből. tegyük fel, hogy nem lehet egzaktul bizonyítani a létét. ebből miért következik, hogy mostantól bármennyi műanyagot égethetek a kertemben, hogy minden jó, ahogy most van? érted, mi történik akkor, ha "false alarm" van, és annak nyomán figyel oda jobban a fenntarthatóságra az ember?
Igyekszem vigyázni a természetre, és kóstoltam szombaton a 2008-as Sauvignon Blanc-t. Ízlett, tetszett, fogyasztanám bármikor örömmel. A 2007-es fahordósat nem kóstoltam, így utólag már bánom kicsit.
@BZoltan: Nem ignorálom a problémát. Illetve, semmiképp nem azért, mert valakik hasznot akarnak húzni belőle. Nem látom, hogy ilyet állítottam volna. Azért, mert nekem eddig semmi komoly bizonyítékot nem mutattak fel. Szerintem komolyabb problémák is vannak, amik viszont nem hogy bizonyítást nem igényelnek, hanem tények. Azokkal meg semmit nem törődik a média.

Mindezektől függetlenül környezettudatosan próbálok élni. Mindig is próbáltam, erre neveltek, és ezért nagyon hálás vagyok a természetbarát szüleimnek, nagyszüleimnek. Ha nem erre neveltek volna, akkor is eljutottam volna ide mostanra, de így legalább gyerekként sem szemeteltem. :)

Szerintem elég egyértelmű volt az állásfoglalásom ahhoz, hogy tudhassátok, nem én vagyok az ellenség. :)

@Parci:
Szerintem válaszoltam. :) Mindig van elsődleges cél. Ha az extraprofit szerepel benne, akkor muszáj annak lenni az elsődleges célnak. Ugyanis, ha nem extraprofitra törekedne, hanem csak sima profitra, urambocsá' fenntarthatóságra, akkor sokkal hatékonyabban tehetne a másik célért. Ergo az nem is lehet cél.

Ott, a bazinagy szabad téren is elég nagy körzetben száll a füst. Én konkrétan 10 méterről simán megérzem a sima cigarettát is, anélkül, hogy felém fújná a szél. És nagyon utálom. Azt is utálom, amikor valaki egy cigaretta után 5-10 percen belül a közelembe jön. Büdös és kész. A szivarról nem tudok véleményt mondani, nem túl sűrűn szivaroznak a közelemben. Szerencsére.
És biztos nem én voltam, aki ilyeneket mondott, mert nem voltam a borfesztiválon. :) És amúgy is, ha tehetem, inkább arrébb sunnyogok a bagósoktól. Tuskók és kész, nem fogok arcoskodni.

És mi lesz majd, ha rájönnek, hogy "false alarm" volt, és onnantól mindenki szarik majd bele megint nagyívben? A tudomány dolga a hitelesség, és a jószándékú hazugság szerintem nagyon rossz választás a részéről.

Sajnos a fenntarthatóságra nem nagyon figyel oda az emberiség. A természettel egyensúlyban csak akkor tudnánk élni, ha nem hajkurásznánk a mindig többet. Tehát amikor elértünk arra a szintre, ami nekünk megfelel, mert van mit enni, jó körülmények között nevelhetjük a gyerekeinket, stb., akkor lassítanánk.

Komolyan nagyon szívesen beszélgetnék erről egy pár pohár bor mellett, viszont így nem annyira esik jól. :) De természetesen szívesen fejtegetem tovább a véleményem, de ez így nem túl hatékony.

@dagatt: Ügyes nyitás! :D

Hogy ontopic is legyek:
Albert, ez a sima SB volt? Vagy a fahordósból volt neked szuvenír? Továbbá: valaki mondjon már egy-két olyan bort, amin nagyon jól meg lehet figyelni/tanulni a hordós jegyeket! Tehát, amiben majdnem mindent elnyom a fa, és csak a fát lehet szagolni, ízlelni.
@kezdő alkoholista: Örülök, hogy azért alapvetően te is komolyan veszed a környezet védelmének a kérdését. Elnézést, hogy félreértettem a gondolatodat.
Sokan sajnos tényleg pusztán arra használják a klímaváltozással kapcsolatos szkepszisüket, hogy nyugodtan folytathassák azt az életvitelüket.

Az, hogy klímaváltozás ügyében kinek mi a meggyőző érv és az elegendő bizonyító tény az szuverén magánügy. Én olvastam olyan dolgozatokat, láttam olyan dokumentumfilmeket amik engem meggyőztek arról, hogy az emberi tevékenység következtében változik jelenleg a klíma.
három különböző alkalommal kóstoltam eddig. a hordóhasználattal / hordóválasztással komoly hiba lehet. iható, de semiképpen sem élvezhető.
@pupa pupánszky:

másképp látom. a hordóhasználat idején persze szerintem is célszerű lenne rövidíteni. igaz, én toleránsabb vagyok a jó minőségű fával szemben, mint a kedves emberek általában. már ha vannak alatta-mellette egyéb tartalmak is
@AG 2.0: a jó minőségű fával nekem sincsen fundamentális problémám, de erre a borra valahogy oly fura módon telepszik rá, hogy számomra elfedi a fajtajelleget is...
@Parci: offolok, nekem a lányom Nóra:))
@Benikuty: hát akkor erre innunk kell, amúgy is miattam dőlt kútba legutóbb. most elmegyek somlózni a hétvégén, utána valamikor összeszedek pár palackot. :)
süti beállítások módosítása