HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Bikavér reggelire

2010.06.06. 08:00 AG 2.0

Húsz év kevés volt, hogy közel kerüljünk a bikavér definíciójához. Az is lehet, hogy felesleges ezen rágódni. A szabályzatok megvannak – olyanok, amilyenek –, mindenki azt tehet a branddel, amit tud vagy amit akar. A helyzettel tisztában vagyunk: egyfelől ott vannak a hipermarketek polcain az olykor bornak is csak módjával nevezhető alkoholos italok, másfelől ismerjük a termelőket, akik nagy dolgokat szeretnének készíteni ez alatt a név alatt. Ami külön érdekes: az élvonal sem mindenben jutott szegeletre. Még mindig dilemma, hogy a bikavérnek sűrűnek és haraphatónak kell-e lennie – helyük van-e benne a cabernet-knek például –, vagy ellenkezőleg, a legismertebb világfajták mellőzése folytán nem a hömpölygésre, hanem a dinamizmusra, a vibrálásra indokolt játszania. Ami engem illet, mindig életteli töménységre asszociálok a kifejezés hallatán. Ha bika és vér, akkor nem világospiros színt és nem karcsúságot várok. Azt szeretném, hogy tegye oda magát a bor határozottan. A bikavérnek a legjobbnak kellene lennie. Nemcsak Egerben, Szekszárdon is. Persze úgy, hogy a kolor lokál ne vesszen el közben. Nem tudom, ez így egyáltalán lehetséges-e. Hogy kadarkára vagy kékfrankosra építve születhetnek-e olyan borok, amilyenekkel a kézenfekvő példának tűnő Chateauneuf-du-Pape az utóbbi időben meghódította a világot. Akárhogy is, hosszú az út. A héten bíráltam a Pannon Bormustrán, csak egy napot tudtam vállalni, és gyorsan megörültem, amikor kiderült, a bikavér-kompetícióval kezdünk. A végén az volt a következtetés, hogy nagy előrelépés nincs, de így is érdekes volt reggel tíztől megkóstolni tizenegy érdemdús versenyzőt – huszonkettőt neveztek összesen, a fele a másik bizottságnak jutott. Az általános tapasztalat: vacak tétellel nem kellett szenvedni – csak Hagymási József 2005-öse indult el a kiszáradás útján, ám a 4 pontot, azaz a mustra rendszerében a 80 egységet az is elérte –, de kimagaslónak sem örvendezhettem. Osztogattam az 5-ösöket (84-86 pont) és a 6-osokat (87-89 pont) rendületlenül, hogy majd holtversenyt hirdessek a két éllovas között. Hivatalos végeredmény pár nap múlva lesz, a díjakat csütörtökön adják át, úgyhogy fogalmam sincs, privát favoritjaim mire jutottak. Azért megdicsérem őket előre. A St. Andrea 2007-es Merengőjét és a Takler Pince 2006-os reserve-jét tiszteltem meg 89-cel. Előbbi könnyed-pinot-s karaktere nagyon jólesett – noha fásan indult –, utóbbi meleg fajsúlyosságával hódított. A Merengő szólóban 7-est kapott tőlem nemrégiben, a 6-os felső széle közel van. További sorrendem rövid helyszíni kommentekkel: Bodri Szekszárdi Bikavér 2007 (87 pont, elegáns), Mészáros Szekszárdi Bikavér Reserve 2007 (86, egyensúly), Varsányi Egri Bikavér 2005 (86, remek, a savhangsúly húzta le), Sebestyén Iván-völgyi Bikavér 2007 (85, kicsit szárított, múltkor szerettem), Eszterbauer Tüke Szekszárdi Bikavér 2008 (85, igen fiatal), St. Andrea Hangács Bikavér 2008 (84, gyerek még), Demeter Bikavér Selection 2006 (84, jó anyag, tapadós tannin), Csutorás Nagyapa Bora 2007 (84, kár az őrült savakért), Hagymási Egri Bikavér 2005 (80, szikkad). Nem rossz ez, de az áttörés még odébb van. A további vörösökről és az édesekről külön bejegyzés jön.

7 komment

Címkék: szekszárd bodri st. andrea eger takler bikavér sebestyén mészáros varsányi pannon bormustra

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fel kéne emelni a seggünket, és elmenni az öreghez a viadukt alá...,talán.
@Benikuty: a bácsihoz, aki nem is annyira bácsi :).
Bikavér kérdésben korántsem vagyok tapasztalt de már korábban felfigyeltem erre, amit akár 5-6 pontos jelenségnek nevezhetnék, hogy a Bikavérek között nehéz kiugróan jó bort találni.
Vajon miért van ez így?
A tokaji után a bikavér az egyik legismertebb borunk a világban.
@európai: nem lenne jó, ha a világ által ismert bikavér szintjét állítanánk fel mérceként.

El kéne végre dönteni nagyon alaposan és határozottan, hogy mit akarunk eladni bikavér címszó alatt. A rendtartások ködösek, kicsit átláthatatlanok, a szabályozás megengedő, sok a kategória, nincs egységes kép, nincs egységes üzenet. Nem reklámképp, erről már írtam: szegedikadarka.blog.hu/2010/03/03/bikaver_mizeriam
Én is elegánsnak találtam a Bodri Bikavér 2007-et: forum.index.hu/Article/viewArticle?a=98908834&t=9121619 , de a hasonlóan elegáns Juhász Egri Bikavér 2007 ár-érték aránya kedvezőbb.
Szerintem a sima Heimann 2006 - os is korrektül összerakott tétel. A Gróf Buttler 2003 - nál pedig nem volt nagyobb Bikavér élményben részem.
Akkor tisztázzuk újra, "törökverő" legendariom ide vagy oda, - inkább csak idee - a Bikavér eredetileg szekszárdi/szegzárdi kifejezés, borjelző ,Garay János 1846-ban írt róla, míg Gárdonyi Géza "csak" 1901-ben adta ki az Egri Csillagokat, amely alapja az észak-magyar bormítosznak.(55 év ide)...tudom 1552, bikák vére bla-bla (294 év oda):-)
Bocs, de a lokális elfogultság mégis azt diktálja, hogy Tolnára beszéljek baranyai pestiként:
Alles zusammen szekszárdiból eddig több jót ittam, mint egriből, bár ez egyéni ízlés és pofon kérdése.
Hadd hívjam fel mégis a figyelmet egy egri bikavérre, amely számomra nagyon kedves: Bíró és Fia 2003-as Bikavér, amely egyszerre tüzes, paprikás és letisztult, komoly, amolyan megfontolt várvédő benyomását kelti. Igazi összetettség, kékfrankos gerincben caberent, merolt,portugieser és zweigelt. Nekem nagyon ízlett, a Szépasszony-völgyben ittam két éve tavasszal, biztos, hogy "jól jött" a hely szelleme, de azóta is az egyik kedvenc egri.
Persze tudom a dolgom: Mészáros Bikavér Reserve 2006 került az asztalra ma este. Igazi klasszikus csemege, - bár ez nem meglepetés ismerve Mészáros Pál decens, hagyományőrző stílusát- szekszárdiasan lágy, könnyen fogyasztható, diszkrét ászkolt, mégis gyümölcsös illat, telt korty, hosszú íz, kékfrankos dominancia. Fél óra levegőztetés után mutatta meg magát igazán.Olyan ez a bor, mint egy jó érdekházasság: semmi bumm az elején, de évről-évre, kortyról-kortyra jobb, szebb. Nálam erős ezüstérem, 4/5, ötös alá,bátran ajánljató!
süti beállítások módosítása