HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A Puklus Pincészet és a többiek

2010.06.07. 08:00 AG 2.0

Jöjjön akkor a rövid beszámoló a Pannon Bormustra zsűrijében töltött napom második feléről – pontosabban kétharmadáról. Előbb háromrészesre akartam tagolni a történetet, de meggondoltam magam, a bikavéreken túli vörösök nem érnek most külön bejegyzést. Noha akadtak közöttük egészen kiválóak is, teljes-összeszedett képet nem alkothattam, a további bírák is azt állították, a szerdai felhozatal izgalmasabb volt, a toplistások zöme vélhetően az első napi versenyzők közül került ki. Úgyhogy csak futtában említek néhány bort a minimum 6 pontos szintekről: Cezar Merlot Selection 2007 (89 pont), Bock Cabernet Janosta Selection 2007 (91, a Janosta elírás lehet, az előző napi listán pl. Oremusként szerepelt Gere Tamásék Aureusa), Malatinszky Noblesse Cabernet Sauvignon 2007 (88), Vincze Béla Cabernet Franc Arcanum 2008 (89). A meglepetések édes boros vonalon értek. Azaz egy konkrét termék nyűgözött le ügyesen, csak néztem nagyokat, amikor kiderült, kinek a mijéhez volt szerencsém. A Puklus Pincészet általában nem abban a körben aratja sikereit, amelyben mozgok-iszom-munkálkodom, az oldszkúler módszerek híveiként inkább mások elismerésére számíthat a család. A krémesen gyönyörű 2007-es késői szüretelésű kövérszőlő azt mutatja, érdemes az új generációnak elmélyülnie másmilyen műfajokban is. 93 ponttal szórtam meg a tételt, amint tehetem, ránézek alaposan. A második helyen a badacsonyi Borbély Családi Pincészet sűrű-hömpölygős jégbora végzett nálam (90 ponttal), míg a harmadik pozícióban hármas holtverseny alakult ki a balatonfőkajári Feindek 2009-es prémium sárgamuskotálya, a hegyaljai Zsirai Pincészet 2007-es sárgamuskotálya és Orosz Gábor 2003-as 6 puttonyos aszúja között, mindegyiküknek 89 ponttal kedveskedtem. Mielőtt megkérdeznék, a többi aszú hol maradt, mondom magamtól: zömük a másik bizottság poharaiba került, nem sajnálom tőlük. A mustra eredményhirdetése csütörtökön lesz, majd pénteken kezdődik a Pannon Bországgyűlés a Városligetben.

10 komment

Címkék: borbély malatinszky bock vincze feind puklus orosz gábor pannon bormustra cezar winery zsirai

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon köszönöm a Puklus linket, korántsem szeretném a honlapot kritikával illetni, ugyanakkor a kövérszőlőről semmit nem találtam (legalábbis magyar nyelven)náluk. Lehet hogy felületesen olvastam, mindenesetre az általad említett bor nagyon érdekel, vajon hol kapható és mennyiért?
@európai: a termelő tájékoztatása szerint a corvinumnál kapható a bor, illetve helyben, a pincénél. mindenesetre rákerestem, és ez jött ki:
www.google.hu/search?q=puklus+k%C3%B6v%C3%A9rsz%C5%91l%C5%91&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a
Puklusék igazán érdekesek. Bodrogkeresztúron sokat meséltek róluk, a különc enyhe kifejezés. Mindazonáltal a tehetségük mindenki elismeri. A régi iskolát viszik, de amit csinálnak, azt igazán jól. Ami még érdekes, nem is tudom, hány nyarat töltötünk már B.keresztúron, de még egyszer sem sikerült bejutni hozzájuk. Pedig a szomszédban laktunk, és minden évben megpróbáltuk...
A 3000 ft-ot biztosan megéri. Meg fogom vásárolni.
Köszi a linkeket. Ez a legjobb:

www.bor-bolt.hu/kategoria.php?ID=75
A Cezar az zalai pincészet, akik a pécsi pezsgőgyárat is megvették?
@muskotály küvé: Igen, nagyradai a pince, és valóban a pezsgőgyárral kezdtek.
A Bock Janosta pedig minden bizonnyal Jammertal, és CS :)
Én már évek óta nyomon követem a Puklus Pincészet tevékenységét. Tudomásom szerint már a korábbi években is többször eredményesen szerepeltek a Pannon Bormustrán (2000-ben a '94-es 6 puttonyosuk lett csúcsbor, 2007-ben pedig a 2003-as aszúeszenciával taroltak).
Az idei eredményükhöz is gratulálok, csak így tovább!!!
@európai: Ha megengedsz egy tanácsot.
Amennyiben beregisztrálsz a honlapon, és ott rendelsz, automatikusan a kartonárat kell csak fizetned (Ezzel elég sokszor verik a konkurensek árait.). Ugyanúgy átveheted Debrecenben és Budapesten is a szaküzleteikben a borokat.
@AG 2.0: Oh, jut eszembe. A cukortartalmát hova lőnéd be a Puklusnak? 100 körülre? Vagy alá, 60 köré? Mert ki vagyok ám segítve mindenhol (értsd Puklus-honlap és borboltok) az édes kifejezéssel...