HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Királyudvar 2009 és más évjáratok

2010.06.18. 08:00 AG 2.0

Meghívtak a Királyudvar szortiment-bemutatójára, elmentem, okosan tettem. A kilencboros sorban négy 2009-es jutott szóhoz, amely évjáratról a mindig meggyőző és színvonalas tulajdonos, Anthony Hwang elmondta, sokáig meleg volt, ám a végét elvitte az eső, és ennek az aszúk áldozatául is estek. A secek és a demi secek, illetve az édesek viszont sikerültek, többek közt azért is, mert a birtokon szeptember második felében már vígan szüreteltek, korábban kezdtek, mint más ismert termelők. Hwang szerint elképzelhető, hogy a szőlő a területek egyre nagyobb részén alkalmazott biodinamikus eljárásoknak hála érett gyorsan és egészségesen, bár a következtetések levonásával még nem szabad sietni. Első körben a 2009-es és a 2008-as secet vethette össze a szakértő szájú kompánia. Ezen a ponton vissza is utalnék a néhány hónappal ezelőtti Királyudvar vs. Domaine Huet kompetícióra, ahol az említett 2008-as volt az egyik kedvencem. Szerettem esmét, magas, feszes, penge, némi savhangsúllyal, ami azonban feltétlenül jól áll neki. Kénytelen leszek venni belőle előbb-utóbb, hogy kivesézhessem tetőtől talpig. Egy évvel fiatalabb párja kicsit kócos, az alkohol kikacsint belőle, de ígéretes. A 2009-es demi sec ellenben hiába gyermek még dettó, sokkal élvezetesebb máris. Abszolút nekem való. Az a bor, amelyben a magasabb cukortartalom (21 gramm literenként) nem elfed, hanem kiemel, játékosabbá, sziporkázóbbá teszi az egészet, a savakat is (7,0 g/l) beleértve. Megvan az egyensúly, kényeztetnek a zamatok, hosszú a búcsú. 8 pontot kér minimum, megkapja, ha eljön az ideje. Két 2009-es édes következett, az egyformán 64 grammos Lapis furmint és a palackozásig nem minden évben eljutó Lapis hárslevelű. Előbbi inkább bejött, azzal együtt, hogy ennek a bornak korábban sem voltam soha olyan lelkes híve, mint a felkészült kemény mag. A hárslevelű kissé fárasztó cseressége-botritiszessége mellett persze állt délcegen, mint a pinty. A 2008-as Ilona cuvée-vel akkorát léptünk felfele, hogy belebicsaklottak az érzékszerveink. Az ilyen robbanékony nagyságok mindig elvarázsoltak, Ilonával szemben sincs kifogás. Elsöprően komplex illatok, jelentős édesség, kackiás savak, krémesség, frissesség, ízek kavalkádja. Néhány korty alapján túlzás tízig számolni, csak lesz alkalom matematikázni máskor is. Ami az aszúkat illeti – Birtok 2006, Lapis 2006, Lapis 2003 –, egyértelmű: a Királyudvarban férfias-határozott 6 puttonyosokat szűrnek. Rengeteg tartalommal, mélységgel, szupermarkáns savakkal. Befektetésként a jövőbe mintegy. Elhangzott, a 2006-os birtokaszú pl. nemcsak fajsúlyos, hanem jól iható is – ezt a vélekedést nem osztom. Pontosabban azt gondolom, mindene megvan, hogy lenyűgözze a legnemzetközibb publikumot is – szinte hihetetlen, hogy ilyen koncentráció mellett ilyen komplexitás előfordulhat –, de az éveket nem lehet megspórolni. Ha ez igaz, akkor pláne igaz a Lapisokra. Még több mindenből, igaz, szerencsére eleganciából is. A 2003-as már mutatja a fejlődés irányait, noha hétévesen is felháborítóan fiatal, szigorú és komoly. Minden nagyrabecsülésem az övé, de a három kedvencem ezúttal: Sec 2008, Demi Sec 2009, Ilona 2008.

5 komment

Címkék: 2006 2003 királyudvar aszú 2008 2009 ilona sec demi sec

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát, igen, ez volt a benyomás részemről is...
Már megint nagyon reklámszagú lesz a véleményem, dehát ez a kóstoló ennyire jó volt.

Nekem is a 2009-es Sec tetszett a 2008-assal szemben, most is 7 pont köré mertem volna tenni mind a kettőt. (Pedig elhatároztam, hogy hiperkritikusan fogok hozzáállni a borokhoz :
))

Az édesek közül leginkább talán az Ilona kér még időt, de roppant megnyerő volt ő is elsőre. A Lapis aszúk is fiatalok még, de elképesztően sűrű és gazdag anyagok. Még ahol nehéz is ezt kiszagolni, ott is érezni, hogy valahol ez az édes borok műfajának a teteje. Pontoknál itt sem jutna eszembe 8 pont alatt semmi, ott is leginkább a 9p, dehát később kéne ismét elővenni a kérdést...
(más: a kóstolólapon közölt 14,4g-os sav az elborzasztó mérték a 2003-as Lapis aszúra, a honlapon közölt 9,8g tűnik hihető számnak, nem... ?)

Ilyenkor nem sajnálom, hogy itt élek - azért egy ilyen kóstoló 15 EUR-ért sehol nem érhető el Franciaországban, Németországban, akármerre...
(...és asszem igazából semmilyen áron nem érhető el, ezúton is köszönet a szervezőknek.)
Miért elborzasztó a 14,4-s sav? A 10 fölötti sav eléggé jellemző az aszúkra.
A Terroir Club szervezi a Királyudvar kóstolóit?
@Szomjas Gödény: @csite: a 290-es cukor volt inkább az elképesztő. Úgy már nem borzaszt el a 14,4-es sav...kellett hozzá az is.
@csite: @demisec:

Igen, a 10 feletti is már igen magas, és jellemző is, egészen úgy 12-13-ig, 14 közelében én viszonylag ritkán látom. Nekem az már olyan, mint alkoholban a 18-19. Kimagaslik a "magas, de nem lóg ki" 16-osok közül is :)

Nincs is baj a viszonylag magas savakkal, kellenek is a tokajiba, de sztem 14 már objektíve is igen magasnak tekinthető.

Néha mondják, a 14 körüli savakra is, hogy "de nem lóg ki", meg hogy "kell hozzá", de eddigi szerény tapasztalatom szerint kilóg, és lehet, hogy kell hozzá, de azonnal érzed, hogy ez az a sav, ami hajnali 2, 3 és 4 órakor is vissza fog köszönni könyörtelenül. Szóval engem elborzaszt a 14,4-es sav.

De konkrétan a 2003-as Lapis aszúról:
sokkal alacsonyabb volt a savérzete a 2003-as aszúnak, mint a 2006-osoknak meg az Ilonának, ezért is gondolom, hogy ezúttal honlapon szerepelhet a pontos érték. Szóval szerintem csak egyszerűen nem annyi az annyi. Meg tán szerintük sem.

www.kiralyudvar.com/aszuk.htm

@Hepci:

Igen, ők szokták, és szerintem ők a (kizárólagos?) hazai forgalmazók is. De mindjárt jön az illetékes :)