HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Semmiképp se tegyék le a poharukat

2010.06.19. 08:00 AG 2.0

Egyre több a boros program, lassan ki sem látszunk az alkoholos italokból, megint ideje összeszednem, ami mostanában következik. Először is ma van a Borbarát 7x7 a Festetics-palotában, amelyen a körülmények különös összjátéka folytán még soha nem vettem részt, sőt ezúttal is lemaradok róla. Kár, hiszen a vájt érzékszervűek állítják, ennél különb-színvonalasabb felhozatal nincs ebben a hazában. Menjenek, fogyasszanak helyettem is. Délelőtt még vinagorázok – pénteken is azt tettem, érdekes volt, majd mesélek –, amiről eszembe jut a július 3-ai borgála: az Iparművészeti Múzeumban a nemzetközi borverseny teljes szortimentjére rá lehet szabadulni az előrejelzések szerint. Erről a két rendezvényről már tettem említést egy hete, most jöjjön három, amelyekről még nem volt szó. 1. Prestige Reserve díjkiosztót és borbemutatót szerveznek június 24-én a Spoon hajóra, 16 és 21 óra közé (borászatok: Etyeki Kúria, Bolyki János, Jásdi István, Andrássy Pincészet, Patricius Borház, St. Andrea, Merfelsz Pince, Majoros Birtok, Tokajicum, Vincze Béla, Szepsy István, Takler Pince). 2. Június 30-án lesz az idei első félárasított Borszerda, erről még keveset tudok, jövő héten ismertetik a részleteket; annyi biztos, hogy ez évben négyszer hoznak össze ilyen akciót. 3. Közeleg a 14. egri bikavérünnep, július 9–11. a dátum, a helyszín szokás szerint a Dobó tér. Végezetül arról se feledkezzünk meg, hogy a Pannon Top 25-bemutatónak még csak az egyik napja ment le Pécsen. A kiválasztott borok június 25-én érkeznek Budapestre, az Ybl Palotába, nyitás 3-kor, zárás 8-kor. Igyunk.

50 komment

Címkék: programok rendezvények borszerda prestige reserve pannon top 25 vinagora borgála borbarát 7x7 egri bikavérünnep

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem kukacoskodni szeretnék, de a Prestige Reserve díjátadón szereplő borászatok között az esemény honlapja nem tesz említést Szepsy Istvánról. A borok és borászatok listája itt: www.prestigereserve.com/?boraszok-szortimentje-2010.06.24.,670
@loading: Cserébe viszont van Vincze Béla
Mi most a helyzet Vincze Béla körül?
Vagy meglelte a pincekönyvet?
Prestige Reserve: egy újabb értéktelen plecsni amivel "world famous in Hungary" borokat díjazunk.
Ezennel megalapítom a "Prestige exclusive reserve"
díjat, lehet jelentkezni érte: vinczebélák kíméljenek...
@loading: a mailben, amit kaptam róla, még benne volt, elnézést, ha nincsen mégse
@BZoltan: A Bországgyűlésen is ott voltak a borai. Gondolkodtam rajta, hogy megkóstolom. De elmaradt. Lehet csereszabatosak Szepsivel, vagy valami hasonló..... (?)
@AG 2.0: Csak megnéztem a linket, amit csatoltál. Szerintem többen csak miatta mennek/mentek volna.
@loading: Elég szomorú, hogy a szakma is és a fogyasztók is némán úgy csinálnak mintha mi sem történt volna :(
@BZoltan: mit kéne még csinálni, karóba húzni?
@BZoltan: @Parci: Mindkettőtöknek igaza van.
Motoszkál bennem valami a vezeklésről és a megbocsátásról, de nem tudom "jól" megfogalmazni. Talán: még nem telt el annyi idő, hogy a megbocsátás elérkezhessék. Mert Zoli, ez utóbbit ne tagadjuk meg tőle.
@Parci: Azt azért egy kissé radikális megoldásnak találnám, de nem érzem azt, hogy a méltó büntetését elnyerte volna.

@loading: Én tanultam erkölcstant. A megbocsátás valóban jár mindenkinek. De csak akkor, ha a vétkes a közösség előtt elismeri a bűnét, azt a lehetőségeihez képest jóvá teszi és erős fogadalmat tesz, hogy többet ellene áll a kísértésnek.
Amúgy emberileg én soha nem ítéltem el Vinczét, sőt meg is értem, hogy miért tette azt amit tett. De mindezzel együtt botrányosnak, kártékonynak és keményen büntetendőnek tartom azt amit tett.

Egy biztos, én személy szerint nem meggondolnám erősen, hogy hajlandó lennék-e egy színpadon megjelenni vele mindaddig nem vezekel kellőképpen.
@BZoltan: Szerintem vajmi keveset számít, hogy ki tanulta az erkölcstant, és ki az, aki csak az erkölcsöt.

Mi lenne, ha a borhamisítókkal csinálnának valamit?
Vagy az olyan, mint a politikusbűnözés, meg a cigánybűnözés? A probléma megvan, de nem létezik?

Vagy megrekedünk Alex Liddell 10 évvel ezelőtti megállapításánál, miszerint a borhamisítás problémájának a megoldását az hátráltatja, hogy politikailag támogatják? (Elnézést, ha pontatlan vagyok, csak fejből próbálom idézni a magyar kiadást.)

Ennyit tud ez az ország? (Igen, mondjuk ki, hogy ennyit tud a független magyar bíróság.) Azt gondolom, hogy Vincze Béla ügyét is ezért hagyják sokan figyelmen kívül - azt gondolják, hogy nem róla szól, hanem sz*rháziakról, ingyenélőkről és maffiózókról.
Nem Vincze Béláról. És most nem akarom rehabilitálni - csak sokan sztem erről nézik, és az államilag/politikailag támogatott bűnözés áldozatnak tekintik őt is, mint az egyszeri autópályahasználó állampolgárt.
@loading: @BZoltan: @Szomjas Gödény: mindegyikőtöknek igaza van. én sem gondolom, hogy oké volna most már minden. (de amúgy fogyasztóként igazából csak a veszek/nem veszek döntés az enyém, amivel értelemszerűen "élek is")

viszont az is biztos, hogy az én igazságérzetem is maximálisan bántaná, ha őt most pellengérre állítanák, és közben az igazi nagy disznóságok maradnának a szőnyeg alatt. mert a "kirakatper", mint műfaj qrvára nem oké.
ha volt valaki a 7x7-en, és van kedve írni pár sort a benyomásairól, ne fogja vissza magát, köszönöm :)
@AG 2.0: rábeszéltél :)

Szép volt, jó volt, köszönjük, megint,
jöttek izgalmas tételek:
volt Ráspi 07 zweigelt válogatás, Electus néven, mint a 06-os, csak kevesebb palackérettség, 120%-kal több zweigelt, szép volt, izgalmas volt.

A Vylyan elhozta a 08-as PN-t, Gombás néven, ami szintén nagyon tetszett, kár, még elég sokáig nem lesz kapható. Lehetett kóstolni a 06-os Duenniumot is, amiről megint könyörtelenül a palackérett villányiak jutottak eszembe, semmi esetre sem a primér gyümölcsösség, de kétségkívül szép volt így is. Szentesi vörös dinkája egy illatbomba volt, valahogy az igazán nagyon eltalált rizlingszilváni műfaját idézte, vessetek a mókusok elé...

A Pázmánd küvé is nagyon szép volt, igazán jól illeszkedett a PN, a KF, a merlot, meg a nemistudommi egy könnyű, vörös küvébe. Sajnos Kaló Imre csak egy 2006-os kékfrankossal képviseltette magát, amit Demeter Zoltánnál lehetett megkóstolni. Volt több felvidéki és erdélyi borászat is, pl a gyulafehérvári püspökség küvéje, ami ismét összekavarta a régi magyar fajták lassan világosodó útvesztőjét a fejemben, volt 6 rizling a riesling.hu-ról, amiből 2 tetszett jobban, mint a többiek,

sok mindent sikerült megkóstolni, egyáltalán nem sikerült jegyzetelni, lemaradtam az Elysium 2007-ről, a Ráspi PN-ről, de a syrah-ról nem, lemaradtam a Weninger CF-ról, cserébe volt 09-es Spern Steiner KF hordóminta, jól szórakoztunk, két lábon jöttem haza, kissé meg is lepődtem.
@Szomjas Gödény:
Ez a Raspi PN nagyon boki a csoromet. "Ha en egyszer kinyitam a szamat" talan tolt is bele valaki, valahol, de hol, hogyan...?
@Szomjas Gödény: A rieslingek közül nem emlékszel melyek tetszettek jobban és kevésbé?
@Parci: @Szomjas Gödény: Azért mert nagyon nagy disznóságoknak nincsen következménye az még nem azt jelenti, hogy a közepesen nagy disznóságok mellett el kellene menni.

Sajnos enpluszegyedik alkalommal vagyunk kénytelenek végignézni, hogy mennyire abszurd módon következmények nélküli ez az ország :(
@Szomjas Gödény: ráspi syrah: mesélj! :)
Hűha, eljött hírességem idejének 15 perce :)

@londonercsecse: egyelőre ez nekem is kérdés, kíváncsi lennék rá, most egyszerűen csak lemaradtam... Weningeréké tetszett többször is, így azt gondolom, hogy van fantázia a soproni pinot-ban, de Ráspinál igen nehéz tippelni a végeredményre, míg meg nem kóstolod.
@Parci: Nekem inkább a syrah volt "pinot-s", abból a szempontból legalábbis, hogy semmi fajtajellegeset nem találtam benne, csak töményen terroir-t, savhangsúlyosan, relatíve vékonyabb testtel - Kovács Antinak nagyon tetszett a szomszéd standnál, fel is tette már a webshopja kő-juice rovatába, azt mondta, és én is oda helyeztem volna kapásból. Szóval meglesz a bor rajongótábora, de vakteszten legfeljebb az egyediségén bukhat le. Mindenképpen atipikus, én nem feltétlenül lelkesedtem érte, nem igazán tudnám kibontani ezt a bort semmihez, talán ha van egy "versenyborok" kategória, aminél mindenki tudja, hogy mire kell gondolni, lehetne egy "terroir-verseny" kategóriát is csinálni, és ez oda kerülhetne. Ebből a borból sem kortyolgatnék el egy palackkal ugyanis, legalábbis úgy éreztem egy randiból.

@BZoltan: értem mire gondolsz - de ha helyre lennének téve a rendszer alapjai/keretei, akkor sztem (és valszeg sokak szerint) Vincze Béla esete elő sem fordult volna. Azt gondolom, hogy ezt jelenti a nagy csend. Ami nem jelenti azt, hogy méltatlanul reklamálnál.

Azt gondolom, hogy ebben az ügyben nem a fogyasztóknak kellene lépni, nyilvánosság előtt vitatkozni, sokkal inkább a termelőknek kellene nyilvánosság elé citálni/nyilvánosan meghurcolni azokat, akiket ez illet.

Mi mondhatjuk itt fogyasztóként, kívülről-alulról fél(re)informáltan az igazat, de csak kotnyeleskedés lesz, amit csinálunk, mindenesetre talán valaminek a kezdete lehet.
@Szomjas Gödény: köszi az infót. 7400 ft-ot nem fogok adni egy palackért mindezek fényében (amúgy sem igazán adok ennyit egy borért). majd én is megkóstolom valahol. :)
@Szomjas Gödény: Én nem akarok meghurcolni senkit és nem is hiszem, hogy a szakma dolga lenne ítélkezni. Erre vannak (kellenének hogy legyenek) a hatóságok.

A fogyasztóknak viszont egyértelműen felelőssége - ha nem is jogi - van az ilyen kérdésekben. Ha lapogatjuk a pancsolók vállát és vigyorgunk rájuk megbocsátóan akkor azt az üzenetet küldjük, hogy minden frankó, helyén vannak a dolgok.

Azt meg nem hinném, hogy a közvélemény nem tudná pontosan, hogy mi történt. Tudja, tudjuk.
@Parci: Be kell valljam, hogy én is így vagyok vele - mondjuk ha valakinek zsánere ez a műfaj, akkor érdemes lehet meggondolni. Tényleg elég sok pénz 7400 forint, és mindenkinek más az A bor, amire kiadja, de szerintem meglesz a rajongótábora. Minerális, ez egész biztos sokszor el fog hangzani róla.
Azt is gondolom, hogy még a Ráspi kínálatból is kiemelkedik ""különcségével", szerintem egy igazi, keményvonalas rajongóknak való bor lesz.

@drbarta: elnézést, kifelejtettelek az előbb :)

Előrebocsájtom, hogy nem vagyok nem rizling-rajongó, és valószínűleg eléggé "magyaros" ízlésem is van, így a kerekebb savak és a gazdag, változatos illat- és ízjegyek körül keresem a rizlingmennyországot. A szép szerkezettel párosuló élesebb savakat és tiszta egyszerűséget elismerem, de nem ragadja meg igazán a fantáziámat.

Nekem a kisebbik, kb 5 hektáros birtokkal rendelkező, sárga címkés moseli tetszett, amit másodikként kínáltak a sorban, illetve az ötödikként kínált pfalzi, aminek legalábbis a kapszulája kék-fehér volt. Josef Leitz bora nekem túlontúl savas volt, és nem igazán tetszett. Finom volt a kései szüret is a végén, az illatjegyekben csak ott jelent meg határozottan az a petrolosság, amit szeretek, de inkább az érett furmintokhoz fordulok érte a fent elmondottak miatt. (Próbálom megkeresni a pontos neveket a honlapon, de nem biztos, hogy könnyen menni fog.)

A szárazak után megkóstoltam gyorsan a szomszéd asztalnál Bott Frigyes 2009-es rajnaiját is, ami nagyon tetszett pár hete is, és láss csodát, most is egyértelműen rávert a német (alap)rizlingek mezőnyére. Ugyanakkor az is igaz, hogy az ő rizlingje sem ragad magával - valahogy nem az én fajtám, az a helyzet.

Talán pontosabb és jobban használhatóbb véleményt kapsz, ha egy igazi rajongót kérdezel (bár az te vagy, igaz :)), többen is végigkóstolták mellettem a kínálatot szakértőnek tűnő módon szürcsölgetve, köpködve, mire végeztem.
Majd elfelejtettem, hogy nagyon tetszett az Orsolya pince 2008 nevű könnyebb, világos színű, felettébb jó ivású kadarka-kékfrankos-zweigelt küvéje. Nagyon jó iránynak tűnik ez a bor a "bármelyik nap szívesen bontanám" műfajban.

Valami ilyesmit várnék Villány felől is a kékoportó-kadarka műfajában, természetesen déliesebbre hangszerelve, mert azt gondolom, hogy valami ilyesmi lehetett elődeink ivóbora, nemhiába ezzel a két fajtával volt betelepítve egykoron a borvidék...
@Parci: a Jászainál nyílt egy Dropshop nevű hely (honlap egyelőre nem működik, de itt írogatnak róluk, magukról: http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100000766952566&v=wall&ref=ts), a lényeg, hogy folyamatosan 50-60 bort nyitva tartanak, Ráspi Syrah biztos hogy van nekik, hogy épp a nyitva levők között van-e, azt nem tudom, de ha elég sokan kérjük hogy legyen, lesz. (és nem ár alapján bontanak, a múltkor egy Felton Road pinot kóstoltam náluk).
@vörös és fehér: hmm, érdekes koncepció, "lájkolom". :) kösz a tippet!
@vörös és fehér: ej, az aztán a borbár. Még csak terepet felmérni voltam ott, de nagy dobásnak tűnik, rengeteg, itthon nem elérhető jó borral
@vörös és fehér: Bármilyen bort kibontanak, ha a felét legalább kifizeted (a drágább borok esetében, ha nincs éppen nyitva). Ha jól értettem meg a filozófiát.
@loading: ez szimpatikus filozófia, ha kiöntik a felét, akkor sincs bukta anyagilag. Magam is ezt próbáltam a Maligánban, amíg pár hónapig ott küzdöttem tavaly.
@loading: Én is így értettem!

@Hepci: Ezt most nem értem, mire gondolsz? Akkor nyitnak palackot, ha a felét azonnal eladják. A másik felét ha nem tudnák eladni, akkor féláron ment el egy palack, ami sztem lazán ráfizetés...
Sziasztok!

Ha már így meg lettünk szólítva, hadd kerüljön tiszta víz a pohárba, maximum jó Gazdánk kimoderál bennünket (persze nincs harag érte:)

Szóval, minden nap van minimum 60 borunk bontva, ebből 8-10 Champagne, (plusz hamarosan Cava-k és Franciacorta-k), 12-15 az aktuális téma borai közül, a többi pedig hazai és külföldi érdekességek vegyesen. A téma két-három hetente változik, a többi akár naponta.

A táblán szereplő borokból a legkisebb kóstolható mennyiség 1 dl, a palack árak 7 - 7,5 -lel vannak osztva, tehát szinte semmilyen „felár” sincs a pohárral kóstolásra.

A fél palack minimum a Fine Wine kategóriára vonatkozik. Tehát aki mondjuk egy 2001-es Serpico-val szeretne komolyabb ismeretséget kötni, attól azt kérjük, hogy egy fél palackot (0,375l) vállaljon be. Ezt karaffban megkapja, felszámolásra pedig a bor polci árának a fele kerül. Fair enough? Ja, érdemes egyébként lepattanóra is menni, ugyanis az így fennmaradt fél üvegek onnantól pohárra is foghatók!
Az aktuális téma a Pinot Noir, (ma épp 15 volt bontva, a nap nyertese pedig kétségtelenül egy Nuits-Saint-Georges 1er Cru volt).

Nem merem leírni, hogy mindenkit várunk szeretettel, nehogy ez legyen az utolsó csepp a Moderátor sokat látott poharában, szóval szolgálatilag legyen elég ennyi.

Üdv.:
DROP SHOP
@Szomjas Gödény: miért, nincs rajta egy szokásos-normális haszonkulcs (min. 100%)? Akkor miből élnek?
A magam gyakorlatában úgy történt, hogy beszoroztuk a nettó beszerzési árat hárommal, az volt a bruttó ár a borlapon. Ha valaki rendelt egy drága nullahetes palackból 3 decit, akkor kinyitottunk bármit. A maradékot legfeljebb hazavittem oszt jól megittam, pimpósodás előtt.
@Hepci: nem is mentem el a Maligánba egyszer sem.

(ez a Drop Shop viszont szimpi, kár, hogy kiköltöztem a városból azóta. nodemajdha bent járok... :)
@Parci: miért, azt gondolod, ez kirívó haszonkulcs bornál (ráadásul úgy, hogy közvetlenül termelőktől vásárolsz)? Nézz körül a jobb budapesti éttermekben!
Én speciel csökkentettem a borárakat az elődömhöz képest.
@Hepci: nem, sajnos tudom, hogy nem kirívó. nem is igazán tudunk úgy borozni étteremben, ahogy szeretnénk/lehetne.
@Parci: azért gondolj bele picit! Ha az étterem gazdája jószándékú (én az voltam, remélhetőleg), akkor enged kinyitni gyakorlatilag bármit. Ehhez az is kell, hogy a "bármi" folyamatosan be legyen hűtve, nem egy palacknyi mennyiségben (ketyeg a rengeteg borhűtő vagy a tároló klímakamra). Aztán ad kortynyi kóstolót ingyen a bármiből (baromi sok hatalmas poharat el kell mosogatni). A drágább palackokat pedig nagy eséllyel nem lehet teljesen eladni decizve a felbontás után, vagyis tisztes mennyiségű bor megy a kifolyóba, vagy jobb esetben a stáb issza meg (ha még eltalálják az optimális pillanatot, amikor iható, és nem reménykednek tovább az eladásában).
Remélem, belátható, miért nem lehet bort 50%-os haszonkulccsal értékesíteni egy étteremben, mint egy zsák krumplit a boltban.
@Hepci: Igen, abszolút belátható, de mint fent is olvashattad az elsőkézből származó kommentben, nem ez tűnik a tervnek! És ők nem is étterem, tkp inkább egy állandó "mini-borfesztivált" tartó borbolt. Borbolti árakat megcélozva.

A terv persze gondolom csak akkor tartható, ha pörögnek a palackok, mi meg szurkolunk ezerrel, hogy legyen annyi fanatikus, aki fenntartja a helyet, mert ez egy nagyon szimpatikus kezdeményezés, és jó lenne, ha megmaradna nekünk!
@Szomjas Gödény: persze, igazad van, csak azért fejtegettem, hogy ne keverjük ezt a műfajt (és az árak iránti elvárásokat) egy étteremmel.
Ha normál borbolti árak vannak (nagyjából), megyek majd én is kóstolni, ha arra járok.
@Hepci: ezeket elhiszem, azonban önző fogyasztóként valahol nem is érdekel. nem fogok több mint dupla áron bort venni, étteremben sem. vállalnám, hogy azt mondják, hogy fizessünk ki és igyunk meg egy teljes palackot, elfogadom, hogy messze nem kérhetek bármiből 1-1 decit stb. de nem fogok 4500 ft-ot fizetni egy 1900 ft-os borért.

továbbra is megoldásnak tartanám egyébként, hogy adott felár mellett én hozhassak bort. kár, hogy csak kevés helyen van ilyen rendszer.
@Parci: ez utóbbit biztos engedtem volna, de a bő három hónapos vendéglősi kudarctörténetem alatt senkinek nem volt ilyen kérése.
@Parci: Az étteremben nem a borért fizetsz, hanem egy szolgáltatásért. A szolgáltatásba beletartozik az, hogy valaki megkeresi, kiválasztja a bort, szakszerűen tárolja, a megfelelő ételpárosítással a vendégnek javasolja. Kibontja, tiszta pohárba tölti és a vacsora végeztével a hulladékot/göngyöleget kezeli és elmosogat a kedves vendég után.

Hogy ezek a szolgáltatások a legtöbb magyar vendéglátóhelyen csapnivalóak és nem érik meg az árukat az igaz. De ha mindezt jól csinálják akkor szerintem létezik az az összeg amit a bolti ár felett érdemes kifizetni pluszba. Hogy ez az összeg mennyi, na arról lehet vitatkozni :)
@Parci: kíváncsivá tettét, ugyanis boltban 1900 forintos bort budapesti étteremben aligha kapsz meg 4500 alatt. Hogyan oldod fel az ellentmondást? Nem iszol étteremben bort egyáltalán, vagy esetleg 1-2 decit azért igen? Vagy nem iszol semmit (az egyebeket pont úgy szorozzák, mint a bort)? Vagy nem is jársz étterembe egyáltalán? Hiszen ott minden a 3-4-szeresébe kerül minimum, mintha otthon megcsinálod magadnak (ha képes vagy rá)?
Egyáltalán nem gúnyolódni akarok, de tényleg érdekel. Természetesen én is szívom a fogam, amikor - mondjuk - a Heimann Ideit 500 forintért decizik ki nekem és az a hely legolcsóbb bora (ez egy konkrét étterem, ahol amúgy 3 fogásos ebédmenü 1400-ért van), de azért szoktam inni egy decit. Különösen, amióta belekóstoltam a vendéglátásba és tudom, hogy szinte minden másnap jön valaki sarcolni a vendéglőst valamivel, és ez soha nem kerül 20-30 ezernél kevesebbe.
@BZoltan: asszem az index fórumon valahol 40-50% körül állapodtunk meg (mondjuk a kisker árhoz képest, tehát nem a legjobb netes árat alapul véve). :)

@Hepci: szoktunk étterembe járni, átlagban mondjuk 2-3 hetente kb. ritkán kérek bort. ha mégis igen, akkor igen, 1-2 decit bevállalok.

az ételt értelme sem volna így számolnom, hiszen pont az a lényeg: olyasmi ételeket kérek, amit úgy egyáltalán nem tudnék megcsinálni. vagy borzasztó sok munka lenne. ezzel szemben egy palack bort én is ki tudok választani, el tudok fektetni, ki tudok bontani. az analóg hasonlat az volna, ha azért nem vennék meg egy 3-4000 ft-os bort, mert azt mondanám, hogy azt én is elő tudom állítani 1000 ft-ból. hát nem tudom. :)
@Parci: Igen, nagyjából 40-50% körül kellene, hogy legyen a gasztróban a bor az átlagos kisker árakhoz képest. Vagy lehet ennél több, de akkor elvárom a komoly szolgáltatást. Nekem az nem szolgáltatás, hogy egy étterem egy az egyben kirakja az asztalra egy azaz egy darab bornagykereskedés borlapját és a felszolgálónak lövése sincs a borokról és az ételpárosítás is kimerül abban, hogy marhához-vörös, csirkéhez fehér.

De vannak azért helyek (például a Kistücsök) ahol a pénzedért szolgáltatást is kapsz. Ilyen helyeken örömmel fizetem ki a magasabb árat is.
@BZoltan: persze, ahogy azt is megbeszéltük, hogy simán lehetne (nincs, de lehetne) olyan, hogy bizonyos spéci borokat eleve csak az adott étteremben kaphatsz meg (mert pl. kis mennyiségben készült kézműves cuccok, amihez az étterem ért/beszerzi stb.). de amíg gere portugiesert ihatok millióért, vagy bock ermitage-t kétmillióért, én inkább a vacsora után otthon bontok egy palackkal.
@Parci: én mindig csak olyat iszom, amit poharaznak. érdekes, hogy egy palackért dupla árat fizetni nem esik jól, egy pohárért viszont nem okoz gondot, még akkor sem, ha végül öt pohár lesz belőle
@Parci: egy időben rendszeresen jártunk át a szigetre egy bizonyos fogadóba, ott ez működött, természetesen előzetes egyeztetéssel. palackonként 500 pénz volt a "szervizdíj" .
@Benikuty: no, majd mesélj, mert "a sziget" nekem sincs messze ugye.. :)

@AG 2.0: pszichológia. :) pohárnak van értelme, ha például egy új és érdekes bort lehet megkóstolni. de ismert borból is van, hogy kérünk. a lényeg részemről talán az, hogy ha nem ilyen volna a hazai árképzés/rendszer, akkor minden alkalommal boroznék. így csak nagyritkán. ez - szerintem - nekem is rosszabb, és az étteremnek is.
@Parci: jó hír: ha legközelebb éttermet üzemeltetek, megfontolom a javaslatokat és előrukkolok valami különlegesen kedvező boros ajánlattal.
Rossz hír: reménykedem, hogy ez nem a közeli jövőben lesz. :)
@Hepci: azért szólj, ha mégis, alap, hogy elmenjek lemeózni. :)
süti beállítások módosítása