HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Két Prosecco: Furlan és De Giusti

2010.06.22. 08:00 AG 2.0

Még a rendkívül jól sikerült városligeti bországgyűlésezés alkalmából nyomtak a kezembe két palack proseccót, amelyeket ügyesen megsétáltattam a városban éjszaka, és annak ellenére sem hagytam el őket, hogy a Corvin-tetőre nem engedték fel szegényeket a biztonságiak, lent kellett várniuk rám. Annyira ittas nem voltam, hogy megfeledkezzem róluk, úgyhogy két nappal később, az utolsó kánikulai vasárnapon igen jó szolgálatot tettek, kedves vendégeinkkel pillanatok alatt a nyakukra hágtunk. Szeretem a proseccót, pedig Champagne-rajongó olvasóim korábban jelezték, hogy az ilyesmi komolytalan. Az vagyok magam is, rajongok a finom-könnyed szénsavért – a súlyosabbért nem –, a gyümölcsös ízekért, a végtelen üdeségért, fel sem bírom fogni, miért nem iszom proseccót sokkal-sokkal gyakrabban. A két tárgyalt bor a következő volt: Furlan Prosecco Di Conegliano Valdobbiadene Extra Dry, De Guisti Prosecco Orgoglio Dry. A Furlan Vini meglehetősen ismert pince a régióban, a De Giusti pedig a Manuel Caffé márkája. Prosecco önálló DOC Venetóban, a glera nevű szőlőfajtából különféle szénsavasságú – mindkét tárgyalt tétel spumante volt – és édességű habzóborokat készítenek. A termékek egyre népszerűbbek világszerte, nemcsak a svájci, a németországi jégkorong-világbajnokságon is rendes flute formájú műanyag poharakban kínálták a közönségnek őket, fogyasztottam lelkesen. A címkén a jelölés olykor félrevezető, ezt a száraz De Guisti is bizonyította, amelynek ízvilágában kifejezett szerepet játszott a cukor. Ezért tetszett jobban a Furlan, tiszta illatának és gyönyörűen száraz-friss ízeinek képtelenség volt ellenállni, igaz, nem is próbálkoztunk ilyesmivel, hagytuk, hadd fogyjon el fél óra alatt. Ízlett a De Giusti is, zamatosan, selymesen csúszott lefelé a szomjas torkokon. Pontozni nehéz. Négy egységnél vitán felül többet érdemelnek, a hetest értelemszerűen nem érhetik el, legyen úgy, hogy a Furlan 6 pontot kap, a De Guisti 5 pontot. Így mindenki jól jár, pláne azok, akik forró napokon tekerik ki belőlük a dugót. Állítólag a különféle híresztelések ellenére lesznek még ilyenek az idén.

1 komment

Címkék: hatpontos ötpontos olaszország prosecco furlan de giusti

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A szóban forgó termékeket én is kóstoltam, és remélem nem csak múlt időben beszélhetünk róla, mert ez az élmény meghatározó volt az életemben, ekkor jöttem rá hogy a prosecco nagyon jó dolog tud lenni, úgyhogy már otthonra is vettem az egyikből, és innám is minden nap, de sajnos nincs rá keretem hogy minden nap lecsússzon egy üveg. A legnagyobb gond ezekkel a prosecco-kkal az, hogy gyorsan elfogynak, így nekem szegény embernek nem lesz mindennapi itala, csak alkalmakkor iszom ilyet, amikor már unom a bort meg a fröccsöt.
Ez a Furlan prosecco annyira rendeben van, hogy el sem tudom képzelni hogy egy prosecco ennél jobb lehet, tehát nekem 10 pontos élmény.
A De Giusti is kitűnő, de a maradék cukor miatt csak akkor javaslom, ha nem a kimondott száraz jelleget keressük, így biztos nem okoz csalódást.
A Furlanból nekem a fekete címkés jött be legjobban, de a kicsit kedvezőbb árfekvésű frizzante is lenyűgözött a fiatalos frissességével, a következő vásárláskor ő lesz a soros. A Budai Gourmet-n talákoztam velük először, de a Bországgyűlésen is kint voltak, ott árulták el hogy hol van szaküzletük Budapesten, így már nem lesz gond a beszerzéssel. A kávéjuk is nagyon rendben van. Akit érdekel: ManueL Delikátbisztro, Szent István krt. 17.