HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Varga Aranymetszés Olaszrizling 2006

2010.07.10. 08:00 AG 2.0

Konkrétan ennek a bornak ez az évjárata volt az első Varga Pincészet-termék, amelyről jót írtam, csaknem három éve, 2007 szeptemberében. Azután is volt szerencsém az Aranymetszés borcsalád egyik-másik élvezetes darabjához, de a 4-5 pontos magasságokkal már nem elégszem meg, többet szeretnék. És sokkal több jót, mint rosszat. Pontosabban arról ábrándozok, hogy eljön az idő, amikor a felkészült közönség meghatározó része elfordul az édesre sűrítményezett boroktól, amelyeket ennélfogva elkészíteni sem lesz érdemes. Szívesen gondolom azt, hogy jó irányba mennek a dolgok. Addig is, amíg beköszönt a szebb jövő, bontottam egyet abból, ami tehát már bizonyított régen. A 2006-os Aranymetszés olaszrizling e palackja minimum két éve nálam volt, nem hipermarketes, hanem lakásérlelést kapott, ez sem ideális, de legalább feküdt. Előzetesen kételyek gyötörtek, de amint megcsillant a pohárban a folyadék, ezek mind elillantak. Halvány és fiatal volt a szín. Az illatba sem lehetett belekötni, a palackbuké felütötte már a fejét, de ezzel együtt minerális-gyümölcsös frissesség is játszadozott okosan. Ízeiben sok szétszálazni való nem maradt, az a finom összetettség, ami egykor annyira tetszett, többé-kevésbé elmúlt, a savak is mattultak valamelyest, ám lendületét még nem veszítette el a bor. A nosztalgia és kellemes meglepetés felett való örvendezés azért hozzájárul az 5 ponthoz. Megint csak nem kevés egy négyéves ezerforintostól. És ez lesz a jó irány.

45 komment

Címkék: 2006 olaszrizling ötpontos badacsony varga

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megint csak egy kicsit kötözködnék, de tényleg nagy tisztelettel.
Ugyanezen borról a belinkelt alkeszes írás pozitívabb képet ad. Most is azt írod , hogy a szétszálaznivaló eltűnt, akárcsak az egykor szeretett finom összetettség. Aminek most örülünk, az annyi, hogy talpon van és nem esett ezer darabra. Akkor miért kapja ugyanazt az értékelést?
/Mivel nem kóstoltam a bort, nem azt vitatom, hogy annyi, de a leírások ezt sugallják/
@drbarta: mondjuk úgy, hogy akkor 5,5 volt, most 4,5, de akkor még mindig lefelé kerekítettem, most meg már felfelé szoktam többnyire. de hát nem először és nem is utoljára vagyok következetlen :)
@AG 2.0: Sic transit gloria mundi :D.
kutyából nem lesz szalonna
Jó irányba akkor mennének a dolgok Badacsonyörsön, ha Vargáék elismernék, hogy sűrítményezés, cukrozás és más borászati trükk akkor is pancsolás ha a törvény ezeket amúgy megengedi.
@BZoltan: Nekem ez a vesszőparipa már kezd egy kicsit unalmas lenni, de ne törődj vele...
@Tóth Ferenc: Elhiszem, hogy unalmas. Sőt biztosíthatlak, hogy nekem is unalmas. De ameddig egy probléma nincs megoldva addig beszélni kell róla. Nem azért mert szórakoztató, hanem azért mert ha nem beszélünk róla akkor a probléma okozói azt hiszik, hogy nyertek.

Akármennyire is unalmas és kényelmetlen a téma, akkor is beszélni kell arról, hogy manapság az olcsóbb borok szegmensében gyakorlatilag alig van olyan bor amit nem sűrítményezéssel, cukrozással, savpótlással és más pancsolással készítenek.

Vargáék és még sokan mások pedig azzal védekeznek, hogy hát hagyománya van a cukrozásnak és hogy az éghajlat sajátosságai miatt nem mindig érik be minden fajta szőlő és egyébként is a törvény engedi.

A törvény sok mindent megenged amiről mindannyian tudjuk, hogy erkölcstelen, káros avagy tisztességtelen.

Aki pedig az elmúlt 4 év során a klimatikus viszonyokat hozza érvnek a sűrítményezésre az simán hülye.

Unalmas? Igen az. Jelen vannak a legálisan pancsolt lőrék a magyar piacon? Igen. Jó ez bárkinek is az előállítójukon kívül? Nyilván nem.

A jó az lenne, ha tisztességes módszerekkel dolgozó termelők kapnának lehetőséget arra, hogy a természetes módon készült korrekt asztali boraik vennék át a pancsolt vargaborok helyét a piacon. Pontosan tudjuk mindannyian, hogy nem lennének drágábbak, csak jobbak.

Merjük már kimondani, hogy a megalázóan alacsony szőlőfelvásárlási árak és az eladásra termelt borszőlő csapnivaló minőség egyik jelentős oka az, hogy jelenleg a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a borkészítésre alkalmatlan éretlen szőlő mustját sűrítve bornak nevezhető szeszestitalt készítsenek.

Az is jó lenne, ha nem szapulná, cinkelné, savazná senki azokat akik egyáltalán erről a problémáról mernek beszélni.
@BZoltan: félreértettél, zoltán. kérlek, dekódold újra ezt a részt, a fenti linkkel együtt:

többet szeretnék. És sokkal több jót, mint rosszat. Pontosabban arról ábrándozok, hogy eljön az idő, amikor a felkészült közönség meghatározó része elfordul az édesre sűrítményezett boroktól, amelyeket ennélfogva elkészíteni sem lesz érdemes. Szívesen gondolom azt, hogy jó irányba mennek a dolgok.

köszi :)
@BZoltan: Szerintem attól szép a borászat, hogy sok minden elfér egymás mellet és, hogy sokféleképpen értelmezzük a bort és a borkészítést. A borász eldönti, hogy a törvény adta keretek között milyen módszerekkel készíti a bort, a fogyasztó pedig megáll a borpolc előtt és választ.

Én nem kedvelem túlzottan a fahordóban erjesztett/érlelt fehérborokat (bár ittam már jót is), mégsem küzdök ellenük, csak nem veszem és nem iszom. Ne bonyolítsuk ezt túl sztem.
@vargabalint_VBA: A fogyasztó választ, igen. Már amennyiben az ehhez szükséges információ a rendelkezésére áll. Szerinted a ti fogyasztóitok tudják, hogy a boraitok nagy része olyan alapanyagból készül ami radikális technológiai beavatkozás (sűrítményezés) nélkül alkalmatlan lenne a borkészítésre?

Szerintem nem.

Itt messze nem arról van szó, hogy fahordóban vagy acélhordóban erjed és érik egy bor. Ez valóban stílusbeli kérdés.

Itt arról van szó, hogy cukrozzuk, sűrítményezzük-e a mustot és a bort avagy sem.

Vannak nüansznyi apróságok, mint az újfahordó, kis és nagy ászokhordó, az áztatás, seprőn tartás és sok más hasonló. Nem ezekről van szó, veletek nem ilyen probléma van.

A ti boraitokkal és szemléletetekkel az a probléma, hogy az egész technológiátok és koncepciótok arra alapul, hogy durván megváltoztatjátok mind a must mind a kierjedt bor tartalmát.

Hangsúlyozom, ti olyan alapanyagból csináltok bort a technológia és a csapnivalóan laza törvény segítségével amilyen alapanyagból amúgy bort képtelenség lenne csinálni.

Akárhogy is szépítitek, akárhány versenyeredményt is mutattok fel, akárhány millió palackot is adtok el, a tények makacs dolgok. A Vargabor üzleti és technológiai koncepciója a pancsolásra alapul, még akkor is, ha ez törvényes.

Ugyanis a mustot bármilyen módszerrel javítani és a kész bort sűrítménnyel édesíteni az pancsolás.

Ez persze nem baj. Én nem haragszom rátok és nincs bennem egy fikarcnyi indulat sem. Ebben a témában indulatnak helye nincs és nagy ostobaság lenne csapkodni, sárt dobálni vagy személyeskedni.

A problémám pusztán az, hogy a pancsolással készült szeszes italt bornak lehet nevezni.
@AG 2.0: Albert, értettem és most is értem amit írsz. Tiszteletre méltó az optimizmusod és a jóban való hited.

Az egyetlen elfogadható és korrekt módszer a pancsolt borok elleni küzdelemben a fogyasztók tájékoztatása. Ebből szerintem te masszívan kiveszed a részed és ezért csak elismerés jár neked.

Pont az ilyen közösségi oldalak azok amikben én a tudatos fogyasztói hozzáállás fejlődésének lehetőségét látom.

Le kell írni, el kell mondani, ha kell százszor vagy ezerszer, hogy pontosan hogyan és miből készül a bor, a kenyér, a tej, a hús a ruhánk az autónk. Végtelenül fontos, hogy a fogyasztók pontosan tudják, hogy mi honnan és hogyan jön, miből készül és az egyes technológiáknak mik a következménye.

Én ebben látom manapság az írástudók felelősségét.

Nem elég arról beszélni és írni, hogy egy bor finom avagy sem. Szerintem kikerülhetetlen téma az, hogy egy finom bor (az ha nem finom az semmiképpen nem bocsánatos) hogyan és milyen áron készül.
Nem állitom hogy szakértője lennék Vargáék borainak de tegnap a CBA-ban elolvastam a 2007-es Aranymetszés hátoldalát és arra a megállapitásra jutottam hogy a borászat valamelyest törekszik arra hogy előbb utóbb minőségi borokat készitsen annak a rétegnek akiket eddig még nem értek el.
Sztem kár a Vargabortól elvárni, hogy bármit is elismerjenek. Semmi mást nem tesznek, mint az aktuális tömegigényt elégítik ki, sztem az ő termékpiramisuk mutatja be az egyik leghitelesebben az aktuális magyar átlagízlést, az indexes felmérésnél akár pontosabb képet is adva a magyar borfogyasztókról. Ha már nem fogjuk szeretni a félédes vöröset, nem sűrítményeznek tovább, direkte boldogabbak lesznek, hogy még olcsóbban előállítható a nafta.
Inkább a törvényhozásban és az ellenőrző szervben érdemes keresni a difit, meg persze saját magunkban.

Hanem a cikkhez és Bálinthoz fordulva: én nem vagyok uptodate vagy tényleg még korábbi évjáratok vannak a piacon az Aranymetszés-sorozatból? Mert az annyit jelentene csak, hogy ez a sorozat kevésbé megy. Aminek két oka lehet:
a, még a Vargaborok is túl rózsás képet festenek a magyar borivó társadalomról
b, a minőségi borfogyasztóknak komoly ellenérzéseik vannak a pincészet irányába (esetleg mindkettő?)
A Vargabor legalább annyiban korrekt, hogy nem tagadja, hogy kihasználja a törvény adta lehetőségeket. Máshol meg (pl. Villány, Eger) mindenki terroirborász. Szerintem azokat kellene erősebben kritizálni, nem pedig inni az "újhordós" bio portugieserüket.
@zoli: magam korábban egy iható Varga termékkel találkoztam, a primőr Csabagyöngyével. Most már vannak más iható termékek, sőt, abszolút értelemben jók is, csak mi a túróért támogassam azt a céget, aki a legkatasztrofálisabbak közé tartozó módon "szolgálta" (frászt csak szolgálta, alakította is) a magyar közízlést. Az RTL Klub se csak szolgálja a közízlést...
És igen, sose kötelező beállni a sorba. Nem csak a kurvák között van hely még a tömeggygártók között se, persze, úgy könnyebb a mai Magyarországon az anyagi felemelkedés. Vannak nagy cégek (is), akik a Vargát messze felülmúló átlagos minőséget produkáltak a kezdetektől.
Ugyanakkor túlzásokba se kell esni Vargáék fikázásában, vannak olyanok is (Weinhaus, Promontorbor, Viniqum, meg még sorolhatnám, ha hajlandó lennék a folyékony szart gyártók neveit megjegyezni), akik messze alávalóbb "minőséget" tettek/tesznek a polcokra.
(Szerintem most produkáltam végre egy hozzászólást, ami elnyeri a rendíthetetlen apátsági vitázó tetszését...)
@vargabalint_VBA: miről beszélsz?
"....hogy a törvény adta keretek között milyen módszerekkel..." - nekem átlag másfél évente "kiskorúak" feltörik a présházamat, "20.000 Ft-nál kevesebb értéket eltulejdonítva" minimum 150.000 Ft kárt okozva rongálással. Ők, akik ha kimondom kicsodák, lázonganak, pedig az én adómból élnek többszörösen.
..."a fogyasztó pedig megáll a borpolc előtt és választ"... - én ezeket a törvényeket, amik mögé te is bújsz nem választottam.

takács bálint - zsebtévé - magyar ugar
@takács bálint - zsebtévé: Ne haragudj, de hogy jön ide a büntető törvénykönyv? Ha szigorítanák a bortörvényt, akkor kevesebben törnének be hozzád?
@takács bálint - zsebtévé: @vargabalint_VBA:

ezt a szálat semmiképp se gombolyítsátok tovább, köszönöm
@zoli: Az Aranymetszés sorozat 2007-ben indult. Minden új bornak/borcsaládnak kell 2-4 év míg megtörténnek a listázások, megismerik a fogyasztók (pláne, ha ez egy új kategóriába lépést is jelent).

Idén elég komolyan nőtt az Aranymetszés értékesítésünk, jövőre de legkésőbb 2012-ben elérjük a kitűzött célt.
@vargabalint_VBA: szerintem igen jót tenne a hitelességeteknek a minőségi kategóriában (nem a "minőségi bor" feliratú palackokról van szó), ha legalább a legrettenetesebb termékeiteket kivonnátok piacról. Igaz, az meg nyilván komoly érvágást jelentene. Viszont érdemes megfontolni a költő szavait (kb.): a macska nem fog egyszerre kint és bent is egeret.
@Hepci: Egyelőre úgy tűnik, hogy nem zárja ki egymást az, hogy a hétköznapok borai mellé prémium borokat is kínálunk. És ez nemcsak nálunk van így, számos pincészet van, ahol a prémium kategória mellet komoly kannás/1,5 literes palackos/2 literes palackos forgalom is van.
@vargabalint_VBA: nem az a kérdés, hogy van kannás/magnum forgalom is, hanem az, mi van a kannában/magnum palackban. Számos pincét ismerek, aminek a magnum cuccai is vernek gyakorlatilag bármit, amit vörösborban csináltok.
Ez a "hétköznapok borai" remek PR megjelölés, de az általad így aposztrofált boraitok jelentős részét én pl. nem kívánom inni a hétköznapjaimon (se). Legalábbis korábban olyan tapasztalatokat gyűjtöttem (Balaton sorozat, Egri bikavér, stb.), hogy most már jelentősen le vagyok maradva a választékotokkal kapcsolatos friss ismeretekben. Pedig nem iszunk minden áldott nap 20 dekás tőketerheléssel készült tételeket, ami a blogomon is remekül megfigyelhető. Viszont van egy minőség (korrekten semmilyen cukrozatlan technobor, alkeszék pontozása szerint kb. 3 pont, nálam inkább 4), ami alá nem megyek, legfeljebb kíváncsiságból.
No mindegy, a hozzám hasonló "borsznobok" valószínűleg elenyésző kisebbségben vannak a piacon, így a portfóliótok legaljának tömeges értékesítése keveseket tart vissza a jobb boraitok kipróbálásától.
És mi lenne, ha a kedves felszólamlók kezdeményeznék saját országgyűlési képviselőjüknél a bortörvény ilyen irányú megváltoztatását? Hogy akkor haladjunk is a tettek mezején...
Azon gondolkodtam hogy a Varga bor miért nem ébresztett bennem indulatokat, pedig egy kerti parti alkalmával kettőt is kóstoltam, egyik sem izlett. Az én érdeklődési körömbe azt hiszem más minőségű és stilusú borok tartoznak.
Rájöttem, hogy a Varga bort én nem borászatnak, hanem egy kitűnő üzleti vállalkozásnak tartom akik (éppen) bort forgalmaznak. A helyük megvan, a kerreslet nagy, a borok minősége, komolyabb borkedvelők megszerzése pedig egy teljesen más kérdés.
@európai: remek hasonlat a mónika só. az is egy minden bizonnyal kövéren nyereséges üzleti "vállalkozás", meg is szólítja a nagy tömegeket, van neki sok fogyasztója stb.

nem érzem ugyanakkor, hogy jópofa volna, ha mónika nekiállna búgó, közösségi hangon megszólítani az műkedvelőket, irodalmárokat, majd amikor azok felhördülnek, közölné, hogy de hát törvényes, amit csinál, mindenki azt néz, amit akar.

ja, törvényes, de ettől még nem örülünk neki.
Akkor tegyük fel a játék kedvéért, hogy Bálint megfogadja a tanácsotokat és nem készítik többet ezeket a borokat. Akkor mi történik? Az eddigi fogyasztók hirtelen elkezdenek jobb-szárazabb bort inni? Szerintem csak váltanak egy másikra. Ja, hogy azok se készítsenek ilyeneket? Semmi baj, akkor még mindig ott a rohadt sok import olasz bor. Csak tettünk nekik egy nagy szivességet. Az ilyen változásokat csak a társadalom tudja kieszközölni, olyan bort iszunk, amilyenek vagyunk...
Ja, és én nem iszok Vargabort. :)
Micsoda ekézés megy itt...Vargabor rossz lenne?
De miért? Mert megfizethető és iható? Tömegek
megveszik és megisszák és újra megteszik?
11 millió palack csak elfogy...Mindenki igénytelen lenne? Ennyi ember?
Nem lehet, hogy az a jópár borász aki sokezerforintos palackárban adja a néha ihatatlan lőréjét az sopánkodik csak?
Tudjátok hogy győzzétek le a Vargáékat? Egyszerű.
Készítsen minden borászat ilyen kategóriájú bort is és akkor majd eloszlik a piac.
De amíg pár borsznob vitatkozik a semmin/tényeken addig ez csak vihar a biliben.
@AG 2.0: itt az idő, hogy tovább mélyítsd közszolgálati tevékenységed. Weinhaus/Viniqum/... tesztekért kiált a nép! Le kell merülnöd végre abba a szegmensbe, amit az átlagmagyarok a hétköznapokban fogyasztanak, vagyis az 0,5-1,5 pontos borok világába. Ahonnan nézve egy Varga Balaton is prémiumtermékként ködlik fel a távolban.
@BZoltan:

Drága mester tudod mi a pancsolás?
Amikor apám a darált szőlőhöz hozzákever 80 kiló vízben felfőzött kristálycukrot és örül, hogy na ideni micsoda cukorfok lett :D
@Hepci:

Nem prémiumtermék, de napi iható cucc, amitől a népek nem kapnak reggel agygörcsöt és nem viszi el őket a gyorsfosás...
Amiről te beszélsz az a Koccintós, Bíboros és társaik.
Na azok tényleg nem borok.
@Retek Jolán: a Koccintós kategóriáról nem beszéltem. A téma a "bor" szóval - hivatalosan is - definiálható termékek legalja (ez nem a Varga, mint fentebb is kifejtettem).
Azért jellemzően európéer - méginkább magyaros - attitűd a nemigen működő és profitot alig vagy egyáltalán nem termelő, esetleg sőt-típusú modellek fenntartása, jegelése keserédes nosztalgiával a közeli vagy a távolabbi múltba révedve.
Lehet, hogy én tudom rosszul, nem szoktam turkálni más zsebében (pedig az is egy magyar népszokás), de meglepődnék ha túl sok évborásza vagy a kommentelők kedvenc kispincészetei büszkélkedhetnének azzal, hogy legalább nem frusztrálják őket mindennapos likviditási problémák és semmilyen törlesztőrészlet.
Kevés az olyan borászat, amelyik nem megy le Vargaborba és mégis rentábilis üzleti modellként működik.
Elég furcsa ez a magyar piac, a minőséget ritkán tükrözi híven a bor ára - jó és rossz értelemben egyaránt. Zárt és lemaradott is egyben, későn érkeznek hozzánk elavult világdivatok, nagyon lassan változik, formálódik az egész. Sajna gyakran megesszük (és isszuk) a maszlagot, nyilván alapja mindennek egyfajta alulinformáltság és igénytelenség.
Talán vmivel nyitottabb, rugalmasabb gondolkodásmód kisöpörné a hiperek alsópolcait és kicsit erősebb alapokra építkezhetne a borászatunk. Ez tovább erősíthetné a pozícióját a felkészültebb és minőségorientáltabb pincéknek, és a haza fényre derülne - legalábbis ilyenekről álmodozom.
Volt szerencsém nyerni egy játékban 6 üveg vargabort, nem mindegyiket tudtam megkóstolni mert akkortájt voltak meghívások azt mindenhova kell vinni valamit, de amiket megkóstoltam/megkóstoltunk: 2009rose(szőlőfajtát nem mernék biztosra mondani talán cabsav)- azt hozta amit kellett, 3an leültünk egy biciklizés után és 1 kóstolás után fröccsnek megittuk, friss, üde bor volt, semmi extra, de fröccsnek ideális. Aztán a Jégbor kéknyelűből, na az nekem egy különleges dolog volt, desszert, süti helyett ittam, hát édes de nagyon, savak megvannak az ellensúlyhoz én egzotikus gyümölcsöket, talán körtét éreztem benne, 8an kóstoltuk kis mennyiségben, finom volt, elég volt, 8ból 5 embernek tetszett, a többiek visszaadták. Töpszli - na ez az amit én borként nem tudok értelmezni, nagyon sűrű, cukros dolog málnaszörpre emlékeztet, 6an kóstoltuk 2 hölgy rajongott érte a többiek nem tudták meginni. A másik 3 palack lett elajándékozva a sima kéknyelűt sajnálom, azt megkóstoltam volna még a jégbor után hogy milyen bort ad reduktív technologiával. Összességében a véleményem ezek alapján a borok alapján az volt, hogy ha nem tudjuk vagy nem érdekel bennünket hogy milyen eljárással készülnek a borok, akkor mivel megfizethetők akár tényleg lehetnek napi itókák, 3-4-5 ponton mozognak. Amit felvetés mond, hogy márpedig aki bort szeret inni, de a panelban él nagyfaluban és termelni nem tud, ellenben 70 nettóból él, az ezeken a borokon kívül nem engedhet meg magának mást. Amígy ez így van, addig jobb borokat kell készíteni ilyen áron(persze akkor nincs akkora nyereség) ha valaki ki szeretné ütni Vargáékat a nyeregből, amíg meg ezt nem lépi meg senki addig meg sztem jobb ha az ember ezt issza mint a Koccintóst és Dankó Pistát.
@zoli: a példamutató minőség és az üzleti siker nem jegyesek a mai világban, nem csak a borpiacon és nem csak Magyarországon...
Szerintem egyébként a borok területén a minőség piaci térfoglalása messze jobb, mint számos egyéb területen (pl. tévéműsorok, újságok vagy akár gasztronómia).

@fiatalborivo: akik ebben a szegmensben ár/érték arányban jobbat produkálnak Vargáéknál, azok nem rendelkeznek ilyen, hipereket megtölteni képes mennyiségekkel. Így aztán a utolsó mondatodban említett felvetés csak jámbor óhaj...
@Hepci: ebben sajnos egyetértünk. de ha már itt tartunk, megoldás azért lenne mert ha lennének normális kistermelőket egyesítő szövetkezetek, akkor ott lenne mennyiség is, minőség meg azért lenne mert a szövetkezeti tag Ő maga is jó bort akar inni egész évben tehát ha közösen nagy mennyiségben egységes minőségben is készül a bor akkor is minőségi lenne mert otthon Ő is azt issza. Csak ugye kevés is kicsi szövetkezetek vannak itthon és olyanok akik csak szőlőt integrálnak. nincsen tagság így nem érdekelt a minőség előállításában senki, csak a profitban. Rossz a rendszer de megváltoztatható!
Én lehet valamit nagyon nem értek, de tud valaki Magyarországon jobb minőségű bort készíteni palackonként mondjuk 650Ft-ért? :) Mert ha igen lehet jelentkezni, ha meg nem, akkor mi a gond?
A legtöbb ember napi fogyasztásra ennyit tud kifizetni egy palack borért, és cserébe a legjobbat kapják a pénzükért (vagy jelentkezik valaki?) Erre van igény. Vagy legyen egy piaci rés amit senki nem tömhet be, mert a borszoboknak sérti az önérzetét? Nagyon gyermeteg. Egyébként Bzoltán meg társai, ennyi erővel felmehetnétek valamilyen autó motor blogra, és elkezdhetnétek oltani a suzuki gyárat, hogy mi a francért csinálnak olyan autót amilyet, mert a normális kocsi az Rover gyárban készül! Hátha észreveszik magukat -meg az ostoba népek is- hogy a mercédesz a menő! Tényleg! Holnap veszek is egy mercit!
@Retek Jolán: kedves jolán, sajnos vargáéknak vannak rossz boraik is. én örülök, hogy jók is vannak, hiszen engem csak azok érdekelnek

@rakétakutya: kedves rakétakutya, több pince is tud 650 forintért kiváló bort készíteni, akár jobbakat is, mint vargáék, azt hiszem, az elmúlt egy évben szinte mindről írtam már, legalább az említés szintjén. annak pedig, hogy vargáék is készítenek olyat, amelyben örömömet lelem, örülök

összességében: a magyar borászat olyan, amilyen, de biztosan jobb, mint amilyen tegnap vagy tegnapelőtt volt. nincs jobb példám: tessenek belegondolni, mit lehetett bor néven kapni az ifjúsági szórakozóhelyeken tíz évvel ezelőtt, és mit lehet most. ezért örülök a fent linkelt indexes kérdőív eredményének, ezért mondom, hogy jó irányba mennek a dolgok

nem várom el vargáéktól, hogy azonnal hagyják abba a sűrítményezést, mert ahogy valamelyik kommentben benne is volt, lenne, aki elfoglalja azt a helyet, amelyet az öngyilkosságukkal üresen hagynának. azt várom, hogy a közönség egyre okosabb és okosabb lesz, és ezért kell majd abbahagyni a népvakítást. biztos vagyok benne, hogy ha ez bekövetkezik (nyilván nem egyik napról a másikra, hanem lassan, fokozatosan), vargáék az elsők között lesznek az adott szegmensben, akik felismerik az idők szavát

addig is azt kívánom, hogy azok a boraik legyenek minél sikeresebbek, amelyek saját átlaguk fölé emelik őket
@AG 2.0: Én nem követem rendszeresen a szakértést, de ha ha jól értem akkor lehetne ugyanennyiért jobb bort készíteni olyan eljárással amit ti bornak neveztek, csak nem ekkora mennyiségben? A lényeg szerintem hogy (jelen pillanatban) ki kell szolgálni a multikat, mert különben majd visszük haza az import reccsetőst, azt meg ugye nem akarjuk? Egyet értek a küldetéseddel, szükség van rá nagyon is, úgy a borban, mint az élelmiszeriparban (tudod mit ettél meg reggelire? :)) Viszont azt, hogy milyen bor kerül ki a tescoba a tesco dönti el, ő szabja a feltételeket (az adott igényekhez, gazdasági helyzethez igazodva), megpecsételve ezzel a gyártási technológiát. A termelő meg nyilván nem fogja ráírni a paradicsomra,hogy "figyelj már ez ugyan szép piros de azért nincs íze, mert olyan áron kell szállítsuk, hogy abból bizony csak egy injekciózott piros bogyót tudunk kreálni" (A paradicsom kivételesen 10 éve jobb volt)Szóval jó dolog a borrol vitázni de a tömegbort választását a pénztárcánk, és a vásárlási szokásaink határozzák meg. Az aktuális gazdasági, társadalmi helyzet. Fáradtak vagyunk, nagy a sietség is, leugrunk a tecsóba leveszünk egy palack bort hatszázért. Egyszerűen nem jut több, sem összegben, sem időben! Ha 3x ennyit keresnék, biztos hogy szakítanék időt, hogy rendszeresen eljárjak a piacra, megismerném a termelőket, megveszem a szép paracsicsomot kicsit drágábban egy kedves nénitől, mert az bizony paradicsom. De tegnap is a tescóban voltam na! Szólval én úgy látom hogy általában a vásárlási szokásainkat kell megváltoztatni, amihez -ahogy írtad- alkalmazkodnak majd a termelők. Ennek viszont feltétele, hogy jobban éljünk, nyugodtabbak legyünk. Persze tenni ezért addig is kell, ehhez sok sikert!
@AG 2.0: ismét jó alkalom, hogy a vesszőparipámat emlegessem: legyen előírás, hogy hogy a boron fel kelljen tüntetni az összetételét - mint bármilyen másik élelmiszernél.
@muskotály küvé: ezt olyan sokszor hallom, de kérdem én: a péktermékekkel mi a helyzet?
@zoli: no, az bebaxna a "pékeknek", különösen a hiperek házi sütödéiben. Hogy a pék tenné magáévá őket...
@zoli: rájuk is kéne, hogy vonatkozzon, meg a fagyisokra is, meg mindenkire, aki emberi fogyasztásra szánt terméket készít ill. boltban árulja.
Horvátországban a pékboltokban ki van téve egy-egy kis cetlire a termékek összetétele. Olaszországban a fagyisbódéknál tűnt ez fel.
@Hepci: a Corában ráírják, alig bírod végigolvasni a listát :)
Egyébként Szlovákiában vettem hiperben virslit, a géppel nyomtatott árcédulán rajta volt az összetétel (kár, hogy előre nem lehet kérni :) )
süti beállítások módosítása