HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Szászi Badacsonyi Kéknyelű 2009

2010.08.08. 08:00 AG 2.0

A malbecügyben már hivatkozott sok professzoros csütörtöki ivászat másik sztárja magyar termék volt, méghozzá Szászi Endre 2009-es badacsonyi kéknyelűje. Régóta ácsingóztam már erre a borra – mondjuk azóta, hogy a tavaszi budapesti balatonozáson a mezőny legjobbjának minősítettem –, beszerzési forrást azonban nem találtam a közelemben. Erre most V. Prof vele állított be N. Profhoz, azzal, hogy egy zuglói virágboltban vásárolta, a Miskolci és az Istvánffy utca sarkán, kb. 1600 forintért. Meghökkentem, hogy ennyibe kerül mindössze. Annál inkább, hogy megint bebizonyosodott, elképesztően jó darab. Nemrégiben a tekintélyes konkurenciánál arról bontakozott ki vita, helyénvaló-e agyba-főbe dicsérni és a csúcsok csúcsán elhelyezni a termelőt. Az ilyen kérdések korrekt megválaszolásához hosszabb átfutásra van szükség, de annyit különösebb kockázat nélkül állíthatok: gyarapszik a kifogástalan Szászi-borok mezőnye. Szerintem ez a kéknyelű újabb lépcsőfokot jelent. A sokak által etalonnak tekintett Kabócás olaszrizlingben – amelynek magam is kedveltem több évjáratát – még éreztem valami rusztikus tenyeres-talpasságot, ez a 2009-es viszont nem kevés eleganciát is felmutat. Szalmasárga szín, remek illat, mézzel, mineralitással, a kéknyelű virágosságával. Frappáns, ropogós ízek, acélos, áttetszően kristálytiszta szerkezet, egyszerre karakteres és csiszolt savak, üde lecsengés. Testben inkább közepes, nem hömpölyög, vibrál. Közeli rokonok Váli Péter néhány hónappal ezelőtt dettó alaposan megdicsért kéknyelűjével, bár emez mintha komplexebb lenne. 7 pont. A virágüzletet pedig érdemes megkeresni. Igaz, hogy K. Prof utóbb felvásárolta a kéknyelűkészletet, de a szinte teljes Szászi Endre-szortiment ebben a pillanatban is a kedves vásárlók rendelkezésére áll.

28 komment

Címkék: badacsony kéknyelű hétpontos 2009 szászi

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát ezzel nem értek egyet. Nekem is kifejezetten ízlett, tiszta, zamatos, jó fogyasztású tétel, de szerintem kifejezetten egyszerű bor, különösebb ízmélység, összetettség nélkül. Nálam 5 pont volt, de tényleg akármikor nagyon szívesen innám.
Érdekességképp, nálad ez a bor ugyanazon a minőségi szinten van, mint a Hirtzberger Riesling Smaragad Singerriedel 2008?
@drbarta: Az igazság sztem az, hogy eleve a kéknyelű egy sima, sokszor egyszerű bort adó fajta, amit elég nehéz megszeretni/megszerettetni, de Szászi Endrének a 2009-es borával szerintem is sikerült a fajta minden báját és eleganciáját megmutatnia (ahogy teszi ezt több más szőlőfajtával is szépen).
bár én egy kissé más koordináta rendszerben szoktam értékelni, de ha MA v. AG szisztémában kéne, én is 7-et adnék néki. Remek Badacsonyi Kéknyelű.
@drbarta: tekintve a fajta egyszerűségét önmagában, ez a bor sokkal többet adott nekem is a megszokottnál. Az egyszerű bortól távol áll, valóban nem egy hömpölygő, mély bor, viszont baromi csiszolt, elegáns és bájos, mellette viszont rétegezett is: sem a talaj, sem a gyümölcs nem viszi a prímet, inkább szépen kiegészítik egymást. Máshogy szép.
@demisec: @lackó:

1/Én a magam részéről nem szoktam külön skálát alkalmazni az egyes szőlőfajtáknak, így nálam legalábbis nincs olyan, hogy "egyszerűbb" fajtából készült bor más szempontok alapján kerülne megvizsgálásra.

2/Ne értsetek félre, én a kéknyelűt, mint fajtát is szeretem, és a fenti bort is.

3/Bár nem együtt kóstoltam a Szászival, de nekem az rémlik , hogy az IStvándy 09-es hasonló sallangmentes, tiszta szerkezetben kicsit mélyebb lenyomatot hagy. Még azt se éreztem különösebben komplexnek, így az lenne mondjuk 6 pont.

4/Mindannyian más szempontok alapján döntünk, hogy mi mennyire tetszik, és ez így van jól.

5/Az első kommentem utolsó kérdésében felvetett problemtikára vagyok kíváncsi, hogy Albert mit gondol...
@drbarta: Nekem ez a bor fajtától függetlenül baromi elegáns és csiszolt. Most viszont az én problematikám a következő: ha összekóstolnál esetleg egy Györgykovács és egy Hollóvár Hárslevelűt, vajon melyiket értékelnéd feljebb? Azért kérdem, mert mindkét stílust szeretem, de nagyjából azonosan pontoznám őket (ha nagyon muszáj:)).

Nekem Gergő kéknyelűjében a pici maradék cukor érthetőbbé, közkedveltebbé teszi a bort, ugyanakkor az eleganciából épp emiatt kicsit visszavesz.

Ez valóban így van jól :)
@lackó: "Nekem ez a bor fajtától függetlenül baromi elegáns és csiszolt"

Szerintem is az. De ennek ellenére viszonylag egyszerű volt számomra, ami miatt nálam legalábbis nem volt ilyen magas értékelésű.
Érdekességképp együtt kóstoltam a szintén 09-es évjáratú, szintén Szászi "Liliomfi" olaszrizlinggel. Tudom nem illik különböző fajtákat összehasonlítani, de az a bor megmutatta, hogy hasonló méretekben milyen az, amikor egy bor összetett, komplex és kifejezetten fineszes. És mindezt NEM koncentrációval, túlérettséggel hozza, mint pl a Kabócás.

"ha összekóstolnál esetleg egy Györgykovács és egy Hollóvár Hárslevelűt, vajon melyiket értékelnéd feljebb"

Hát én megmondom őszintén, sokkal több számomra meghatározó bort kóstoltam már a Hollóvártól. Kedvelem a Györgykovács borokat, tényleg elegánsak, tiszták -szóval egy rossz sazvam nincs rájuk se. Takács LAjos SZÁMOMRA az a termelő, akinek leggyakrabban sikerül egy kivételes beltartalmú borba is eleganciát, gördülékenységet és harmóniát csempészni.(persze neki se minden tételére igaz)
@drbarta: valóban másképp értékelünk, és ezzel tényleg nincs probléma :D
(De azért ha megengedsz egy kis magyarázatot: azért tartom célravezetőbbnek a borokat a maguk stílusában/fajtájában/nemében IS értékelni, mert így tud az ember változást/fejlődést lemérni nemcsak a bor kategóriájában, hanem saját ízlésében, saját tájékozottságában is. Nem lehet mindent Demeter Zoltán meg Takács Lajos vagy épp Bordeaux etalonjaihoz mérni.)
@drbarta:

szerintem már sokszor belementünk ebbe az utcába, úgyhogy csak ismételni tudom magamat: nem törekszem objektivitásra, hanem ezzel szemben szubjektivitásra törekszem. én nem megmérem a bort, hanem megiszom (néha, ha muszáj, kiköpöm), és csak azért adok neki pontszámot, hogy mégiscsak legyen a róla írt szövegben valami megfogható következtetés. a pontszám soha nem ítélet, hanem inkább játék a számokkal

konkrétan pedig ez a bor nekem 7 pontos élményt nyújtott, az este két sztárjának egyike volt, pedig nem akármilyen mezőnyben kellett teljesítenie, a lagrezette mellett voltak még mindenféle corbieres-iek, szicíliaiak, szekszárdiak és egy kiváló tokaji késői szüret is, ezeket különféle okokból ezúttal nem írom meg. egyszerűnek semmi esetre sem mondanám őt, tisztaságával, eleganciájával lenyűgözött. hogy a tényleges kérdést se kerüljem meg (bár ilyen kérdéseket feltenni az előbbiek szellemében szerintem tök felesleges), nem akkora élvezetet nyújtott, mint legutóbb a singerriedel, hanem nagyobbat. akkor ugyanis a németek ellopták hirtzberger elől a show-t

de mondom még egyszer: semmi sem értelmetlenebb, mint pontszámokon vitatkozni. elnézést, ha sarkosan fogalmaztam
@AG 2.0: talán itt válik leginkább érthetővé Kató Andris értékelése :).
@AG 2.0: Én soha nem a pontszám értékén vitatkoztam, hanem azzal, hogy jutunk el hozzá.
Mindenki olyan pontszámot ad amilyet akar, ha akar egyáltalán.

Lehet azért , mert fiatal és lelkes vagyok és lehet, hogy kinövöm,de én általában igyekszem törekedni rá, hogy azonos pontszámot kapott borokat, ha képzeletben egymás mellé helyezek, akkor ne legyen visszás érzetem. És most ilyen érzetem volt...
@drbarta:

nekem nincs ilyen érzésem

de félre ne érts, eszem ágában sincs letörni fiatalos lelkesedésedet :)
@AG 2.0: Érdekességképp kóstoltad-e már Szászitól a 09 -es Liliomfi olaszrizlinget?
Ha már kóstoltad, akkor hogy tetszett?
Ha nem még, akkor tedd meg!Tetszeni fog! Szerintem hasonló szellemben készült,(tisztaság,zamatgazdagság, túlérettség és rusztikusság nélküli komplexitás, szigor nélüli, de mégis markáns ásványosság) de szerintem jócskán übereli ezt a kéknyelűt.
@drbarta:

még nem kóstoltam, de a kíváncsiságomat meghoztad hozzá, teszek majd lépéseket
most látom, hogy ha ügyesebben kerestem volna azt a bizonyos beszerzési forrást, akkor már rég kéknyelűzhettem volna. viszont azt is látom, hogy a liliomfihoz előbb meg kell gazdagodnom. na nem baj, majd csak összedobjuk valahogy :)

www.pincearon.hu/catalog/pincek/szaszi-endre
@AG 2.0: bajban vagyok Szászi (vagy Kovács Anti?) árképzésével...bitang jó borok ezeregynéhányszázért, aztán kettőezerkilencért meg egy rozé. Egyszer már volt ilyen nála, nem tudom, mi ez a hullámvasút.
@lackó: A Pinceáron.hu árképzése egységes. Nem trükköznek a srácok, nem olyanok.
@BZoltan: nem is trükkre gyanakodtam, meglepett engem is ma, amikor szembesültem vele. Ezért is kérdés nekem továbbra is a miért?
@lackó: Szerintem a válasz egyszerű. Azért mert a termelő ennyiért adja.
@lackó: talán azt is érdemes figyelembe venni, hogy a Szt. György-hegyen inkább a kékszőlő megy ritkaságszámba. Illetve én azt vélem észrevenni az árképzésben, hogy a sikerültségük alapján árazódnak be, bár ezt a rozét nem ismerem.
lackó,

Nem vagyok benne biztos, de erős a gyanúm, hogy nem egy rozé-koordinátarendszerben mozgó rozéról lehet szó. amennyire emlékszem (csak a palackot láttam) kb 14-es az alkoholja. Úgyhogy feltételezem, hogy egy alacsony terhelésű szőlőből készült koncentrált borról lehet szó, ami mellesleg rozé, bár semmi köze a szokványos rozékhoz, amikről megszoktuk, hogy lazák és olcsók.
A Bor és Tsnál most adtam ezért a borért 2800-at. Az eladó meg külön meg is nézte háromszor az árát, hogy biztos ennyi-e, mert kevesellte... :)
@AG 2.0: akkor valszeg tényleg elárazták... :D
Egyértelműen laikus borivó vagyok, a minimálisnál is kisebb szakértelemmel, de érdekelt, mi az a badacsonyi kéknyelű, és ezt a bort választottam próbaképpen - ha minden kéknyelű ilyen elegáns, akkor kedvencem lesz a fajta.

Érdekes, hogy míg a furmintok többségétől otthonülős-nosztalgiázós hangulatba kerülök, ettől a bortól egy enyhe mehetnék jött rám. Még valami: vannak borok, melyek hatására kifejezetten az ellenkező nem lesz nálam a gondolatmenetek fő vonala - de a kéknyelű nem az. Valahogy racionálisabb.
Most sajnos belefutottam a borba két alkalommal is úgy, hogy szénsavas, élesztős volt. Ráadásul az egyiket tavaly nyáron vettem a szentgyörgyhegyen, a másikat ugyanott most két hete. A többire ez nem volt jellemző, kíváncsi vagyok, mi lehet a háttér.
süti beállítások módosítása