HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Edmeades Perli Zinfandel 2005

2010.10.18. 07:00 AG 2.0

Különleges az európai ember viszonya a zinfandelhez, a terroirbarátok számára gyakran pont ez a szőlőfajta a mumus megtestesülése, ami rosszat a kaliforniai borokról gondolni szokás, azt hozzá kötik valamiért. Kétségtelen, magam is találkoztam már egy-két példánnyal, amelyek magas alkohollal és szirupos édességgel ijesztgették az egyszeri fogyasztót, a struktúrát és a komplexitást ellenben nélkülözték. De volt olyan is, ami ízlett. A magam részéről rég levetkőztem már minden előítéletet, hiszen ahogy legutóbb a Ladera cabernet sauvignonja esetében is próbáltam fejtegetni, a Napa- vagy a Sonoma-völgyben sem csak ipari termelők kotyvasztják a mérget, találhatók ott izgalmas borászatok és területek is szép számmal. Első ránézésre úgy tűnik, az Edmeades is a kreatívak közül való, ez a cég ráadásul konkrétan a zinfandelre tett fel mindent, csak a belőle készült borokból tartanak fél tucatnyit. Vidám társaságunk a Perli Vineyard késői szüretelésű 2005-ösére vetette rá magát a már megénekelt pinot noir-sor után. A derék versenyzőnek 15 feletti szesze és némi maradékcukra is van, hadd szaladjak kissé előre: egyik sem árt neki. Mély szín, dús illat, sok-sok erdei bogyóssal, némi hordófűszerrel, melegséggel és azzal a legsúlyosabb zinfandelekre is jellemző, könnyeden gyümölcsös jeggyel, ami talán málna, vagy ha nem az, akkor valami más. Szájban krémes és hömpölygős, harapni lehet, mégsem lomha, vannak rétegei bőven. Valami extra izgalom, valami váratlan kanyar kellene, hogy a harmincdolláros szintnek egyébként bőven megfelelő magaslatokról – miszerint 7 pont – még feljebb kapaszkodjon. Maradt az üvegben egy nagy korty, két nappal később megittam. Akkor nagyon sajnáltam, hogy nincs belőle több. Ha lett volna, lehet, megkapja a nyolcast.

4 komment

Címkék: 2005 zinfandel kalifornia hétpontos edmeades mendocino

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én nagyon örülök ennek a postnak, kár hogy sokan nem így viszonyulnak a Zinfandelhez. Azt is bevallom kicsit elfogult vagyok, mert nagyon távoli rokonom Haraszthy Ágoston is szóba jön a szőlő amerikai/kaliforniai honosítása kapcsán. A Wikipédia ugyan meg sem említi Haraszthy nevét az egyébként ma már a Primitivoval és a Crljenak Kaštelanski-val azonosított Zinfandel amerikai elterjesztésében míg Brian McGinty: Strong Wine: The Life and Legend of Agoston Haraszthy életrajzi adatai legalább is valószínűsítik, ill. a Zinfandel név eredete sem tisztázott mai napig. Nyáron a lányaimmal meglátogattuk mindkét Haraszthyhoz köthető sonomai borászatot az organikus Bartholomew Park winery-t www.bartpark.com/ és a nem is kicsit nagyobb Buena Vista Carnerost buenavistacarneros.com//index.cfm
A Zinfandel élményt nehéz leírni, de ez az írás megerősített abban, hogy nem álmodtam mikor szépnek láttam a bort és nem emlékszem magas alkoholszintre valamint málnaszirupra, amerikai lekvárosságra. Én ugyan végül csak egy sauvignon blanc-t és egy csodás merlot-t hoztam haza Bartholomew pincétől, de már nagyom bánom, hogy Zinfandelt nem
Én is ittam már kifejezetten szép zinfandelt a Seghesio pincétől. Amerikai borkereskedőktől hallottam idén, hogy mégiscsak lehet némi köze a cirfandlinak a zinfandelhez, az ő elmesélésük szerint a klosterneuburgi oltványiskolában egymás mellett volt a crljenak és a cirfandli, amiket összecseréltek.
OFF
@töppedt: ha hiányosnak érzed, amit a wikipédia ír, akkor miért nem szerkesztesz bele? főleg úgy, hogy hiteles forrásod is van hozzá?
@kisrizling:
1 Az a baj, hogy Brian McGinty Haraszthy ükunokája, igy úgy nézne ki, hogy a családot fényezem, ha rá hivatkozom.
2 A történet hihetetlenül bonyolult, az események fonala sokhelyütt megszakad, s belőlem pedig hiányzik egy történész kopó szívóssága.
3 Amúgy az angol wikipedia nem említi Haraszthy szerepét, a magyarban van rá utalás.