HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Négy vörösbor a Tolnai borvidékről

2010.10.26. 19:00 AG 2.0

Kaptam a pécsi borozósoktól néhány palack bort, köztük négy vöröset, előttem eddig ismeretlen tolnai termelőktől. Megkóstoltam mindet, sajnos nem találtam rejtőzködő szupertehetségeket. Nagyjából azt kell mondanom, amit egy más alkalommal már feszegettem: jó néhány pincében a régi hordók elfelejtésével vagy amennyiben lehetséges, totális felújításával kellene kezdeni a munkát. A györkönyi Sarok Pince például hiába az ottani pincesor legismertebb termelőinek egyike – a háttérinformáció is onnan jön, ahonnan a borok érkeztek –, továbbá hiába érződik 2008-as Veterán cuvée-jén a tisztességes anyag és az igyekezet, a végeredmény nem túl biztató. Brettgyanú, kesernyés tannin, egysíkú ízek. Sebestyén József idősebb gazda Bonyhádon a népszerűbbek közül, leginkább helyben értékesít, 2009-es kékfrankosának illata friss és fűszeres, a savak azonban felborítanak mindent, egyensúly nyomokban sincs. A Fabro Pince új jelenség Pakson, egy Kovács Sándor nevű vállalkozó újított fel két egybenyitott pincét a Sárgödörben, terveik komolyak. A 2009-es Várszegi cabernet sauvignon ígéretesebbnek tűnik. Várszegi a borász neve, ha nem értettem félre semmi fontosat. Orrban korrekt, ízben dettó, vannak színei, nagyon fiatal, ebből még lehet valami. Pláne később: saját területeikről csak ezután hozzák ki az első borokat. A hőgyészi Horváth Pince családi vállalkozás, hektáraik száma nem csekély, 22-nél tartanak, a 2008-as válogatott cabernet sauvignon abszolút rendben van. Olyasmi, mint a Fabro kilencese, annyival több, amennyivel idősebb. Érettebb, komplexebb versenyző. A két cabernet legjobb pillanataiban versenyben volt az 5 pontért. Ez végül is biztató.

19 komment

Címkék: ötpontos kékfrankos cabernet sauvignon 2008 2009 tolna sarok horváth pince fabro sebestyén józsef

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát ez kissé szigorúra sikerült.
Ha tényleg olyan gyengék voltak a borok, hogy csak az egyiket tudtad pontozni, akkor nem értem miért nyomták őket a kezedbe posztolásra a pécsi kollégák.
Nem is biztos, hogy a szupertehetséget kell keresni, Sarok Róbertnek pl. 150ft-ért abszolút vállalható folyóborát lehet kapni, érdemes a pincét is megnézni, igen impozáns. Györköny nagyon szép, érdemes az ex-polgármester Róhn Mátyásnál is megkóstolni a vöröseket. A pasksi Sárgödör is megtekintésre érdemes, még ha nem is kultborokért zarándolounk el oda.
...és legvégül: 1997-ben választották le a Tolnai Borvidéket Szekszárdról, olyasféle megfontolásból, mintha Somlótól elválasztanák a Ság-hegyet és a Kissomlyót (azaz nehezen értelmezhetően). Állítólag a paksi erőmű is ludas ebben, ezügyben érdemes számításba venni a nálunk uralkodó szélirányt és mindenki maga eldöntheti, Szekszárdot vagy Györkönyt terheli-e inkább ez a nehézkesen kimutatható/számszerűsíthető átok.
Az egész borvidék kifejezetten alkalmas zamatos, kerek, gyümölcsös borok előállítására, szomorú, hogy ezt a tételt egyre kevesebben tudják igazolni, engem mindenesetre mindig megragad a dimbes-dombos, emberi kéz formálta termőfelület nem feltétlenül katonás rendje. Kár, továbbá, hogy már a kölesdi Steitz pince példamutató kiválóságait nem kóstolhatjuk többé...
@zoli: A példád nem kicsit sántít. A Ság-hegynek és a Kis-Somlyónak majdnem annyi köze van a Somlóhoz mint a Káli-medencének. Sőt talán még kevesebb.
Szerintem teljesen értelmetlen, hogy ezen két területet a somlói borvidékhez számolják. Egyik ékes példája ez a teljesen átgondolatlan és értelmetlen eredetvédelemnek illetve a hiányának.
@BZoltan: miért? Tán tovább kellene bontani a kis Nagy-Somlói borvidéket? Szekszárd és a Völgység talajösszetétele se ugyanolyan, akadnak különbségek, de egy területi egység. Ha kőzet- és talajtípus mentén jöttek volna létre a borvidékek, akkor egyből megháromszorozódna a számuk...

(ha most ezt még egyszer beírom, akkor duplázodók? ismeri vki a blog.hu üzemeltetőjét?)
@zoli: Én nem vagyok sem geológus, sem borvidéki stratéga sem hegyközségi vagy más adminisztratív szervezet értője.
Viszont úgy gondolom, hogy a Somló-hegy az egy eléggé könnyen körülhatárolható földrajzi képződmény.

Számomra ez a "Nagy-Somlói borvidék" egy értelmezhetetlen dolog. Úgy gondolom, hogy pusztán bürokratikus, adminisztratív és mondvacsinált okok miatt létezik ez a fogalom. Szerintem somlói az az ami a Somló-hegyen terem. Az ami a Somló-hegytől 20-30km-re van az már nem somlói.

A borvidékek számát és a borvidékek határait illetőleg én is azon a véleményen vagyok, hogy adminisztratív okok miatt jobb ha kevesebb és nagyobb régiók vannak. De ezen belül szerintem a termőhelyi eredetvédelem lehet egészen fregmentált is.
@BZoltan: nem is tudom, pl. Badacsony mellett még beugrik hirtelen 3-4 hegy, ahol ezen név alatt készül a bor, sztem jól van ez így. Vannak olyan borvidékek is, amiket a tömörülési kényszer tart egyáltalán életben és látok hagyományosan szőlő- és bortermő településeket, helyenként impozáns szőlőheggyel, pincesorral, amik már nem tartoznak sehova, ezáltal szép lassan meg is szűnik ott ez az életforma.
A klasszifikáció egy rendbe rakott és (jól) működő ágazat igénye lehet, de attól még nagyon messze vagyunk, ha egyáltalán...
@zoli: Az életforma megszűnése szerintem nem attól függ, hogy egy hegy az hozzá van csapva egy neves termőhelyhez avagy sem. Ennek szerintem egészen más okai vannak.

Az integráció jó dolog. Adminisztratív, érdekképviseleti, marketing és még sok más szempontból a jövő az mindenképpen a nagyobb borrégiókba való tömörülés és az azon belüli együtműködés. Ez nem is kérdés.

Ilyen szempontból a Balaton borrégiót mint tömörülési alapot jónak tartom.

Viszont nem tartom rossznak azt, hogy a borokat a termőhelyük szerint megkülönböztetjük, akár egészen kis felbontásban. Dűlős borok, borvidéki borok, régiós borok.

De ugye abszurdnak hangzana, hogy X dűlős bornak neveznénk egy nem az X dűlőben termett szőlőből készült bort pusztán azért mert az ahol termett az nincs besorolva semmilyen dűlőbe és hát csapjuk hozzá egy már létezőhöz.

Ugyanúgy nonszensznek tartom, hogy Kis-somlyó és a Ság-hegy borait Nagy-Somlóinak hívjuk... Nincs olyan, hogy Nagy-Somló. A Somló az egy tanúhegy, meglehetősen egyértelmű földrajzi határokkal.
Mielőtt elmennénk Somló-vita irányába, egy visszakanyarítás az eredeti poszt témájához: például hogy miért is nyomtuk Albert kezébe ezt a négy vörösbort. Elsősorban azért, mert a borblogger érdeklődő fajta, szereti megkóstolni, amit korábban nem kóstolt.
A tolnai borok nem nagyon kerülnek ki a fénybe, a többség csak az alsópolcon kapható, mennyiségi borokat ismeri erről a borvidékről. Ugyanakkor vannak néhányan, akik (bátrabban vagy bátortalanabbul) lépnek a minőség irányába, akár a bort nézzük, akár a hozzá kapcsolódó borturizmust.
Ha két bor is versenyben volt 5 pontért, akkor az már a tehetség kategória. És 5 pont talán arra ösztönzi a bor készítőjét, hogy érdemes, sőt kell is folytatni és lehet jobb is. És talán másokat is a borvidékről, hogy érdemes legalább a jobban sikerült tételeket palackozni.
Meg esetleg a borkedvelő publikumot is ösztönzi arra, hogy megkeressék a borokat, a készítőiket.
Én nem éreztem túl szigorúnak a leírást, sem túl gyengének a borokat, mondjuk én kóstoltam is valamennyit...
@BZoltan: Dehogynem, összevetetted már egyáltalán, mit lehet kezdeni borvidéken és azon kívül? Fentről komoly nyomás alatt tartják a borvidéken kívülrekedt, még szőlészkedéssel, borászkodással foglalkozókat. Most pl. a forgalmoba hozatalhoz igazolniuk kell, hogy a területeiken volt-e anno szőlőtermesztés, de amennyire én a magyar szervek működését ismerem, vannak további eszközeik, hogy elvegyék bármitől is az ember életkedvét.
@zoli: Abban tökéletesen egyetértek, hogy a jelenlegi rendszer minden elemében és minden szereplőjével inkább akadályoz mint segít.

Abban is igazad van, hogy borvidéken kívül még nehezebb a pálya.

Ezzel együtt szerintem a nagyobb borrégiók erősítése és a termőhelyi eredetvédelem és annak a helyi ellenőrzése a jó út.

Az a hegyközségi rendszer a maga impotenciájával, teljes alkalmatlanságával és a hegyközségek nemzeti tanácsával együtt úgy vacak és kártékony ahogy van.
@BZoltan: Az első három bekezdésben egyetértünk, a negyedikhez azért hozzátartozik, hogy az ő tevékenységük nélkül még nagyobb és gyorsabb lett volna a pusztulás, ami ma is tart. A borvidéken belülieknek legalább a lehetőség adott még, hogy egy boldogabb világban visszaállíthassanak egy idillikusabb tájképet, a borvidéken kivülieknek viszont változtatásra nincs többé módjuk.
Beszédes viszont, hogy a borvidéken belüli kisgazdák egy igen jelentős része igyekszik nem nyilvántarttatni a szőlőjét a hegyközségnél, ami tökéletesen modellezi, hogy ez az életforma a továbbiakban nemkívánatos.
@zoli: Szerintem ez csak azt igazolja, hogy a hegyközségi rendszer a jelenlegi formában inkább csak nyűg a gazdák egy részének.
Apró pontosítás a fenti cikkhez: Horváth Pince Hőgyész (nem Györköny) , jelenleg 22 ha-on művelünk szőlőt. Köszönet a dicsérő szavakért! Tisztelettel :ifj. Horváth László(borász)
@Horváth pince: pedig piszkozatban még jól volt :)
köszönöm, javítottam.
@BZoltan: Inkább arról van szó, hogy szeretnének láthatatlanok maradni, így még ha szét is darabolják család/barátok közt a területet, legálisan nem árulhatnak bort. Sztem bizonyos méretig lehetne engedni a termelői borkimérést sokkal lazább keretek közt. Az adminisztrációs terhek, a minősíttetés olyannyira elrettentő, hogy vagy felhagynak az egésszel, vagy svarcban csinálják tovább, egy egészséges gondolkodású vezetésnek ez pedig nem lehet érdeke.
@zoli: Ebben is tökéletesen egyetértünk. A termelői borkimérések a borkultúra és a borturizmus alapkövei. Érdekes -vagy inkább elképesztő- módon felénk mintha direkt ez ellen dolgoznának sokan.
@BZoltan:
bölcs meglátás. na kinek nem érdeke, h legyen termelői borkimérés?
@shiraz: Ugyanazoknak akiknek nem érdekük, hogy legyen vezetékes víz és járható utak a Somlón. Itt írtam erről részletesen: www.juhfark.hu/hu/blog/pincenaplo_iii/

Nem mondom, hogy direkt és céltudatos ellen munkát csinálna bárki. Inkább csak arról lehet szó, hogy a nagyoknak még nem esett le, hogy a borturizmus nem ott kezdődik, hogy ők fizetős borkóstolókat tartanak Ez szerintem a vége lenne és nem az eleje a munkának.
süti beállítások módosítása