HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A Demetervin 2010 novemberében

2010.12.02. 17:00 AG 2.0

Az első és a második után itt van akkor a harmadik mádi fejezet. A Demetervint Demeter Ervin parlamenti képviselő és családja hozta létre a borvidék legizgalmasabb településeinek egyikén, manapság inkább fia, a boríróként is ismert Demeter Novák Endre tartja kezében a dolgokat. Kb. tíz hektáron gazdálkodnak, ódon kőházat vettek Mád kellős közepén, zegzugos pince van alatta, korszerű, a kontextusba okosan illeszkedő feldolgozót építettek hozzá. A híres Úrágya tetejében is van szőlőjük, bakműveléssel próbálkoznak, kísérleteznek, kézműveskednek, mennek előre. Néhány ezer palacknyinál több boruk még sosem volt. A 2002-es volt az első évjáratuk, magam a 2003-as Úrágyával találkoztam először, magasan kezdtek. Fénykorában nem írtam erről a borról – azt hittem, hogy igen, de nem találom a nyomát –, csak később: a Mádi Kör bemutatkozásakor már a 2006-os volt elemében. Az is stimmel, hogy a 2008-ast kedvenceim közé soroltam az idei furmintfebruáron, mindenképp indokolt és időszerű volt, hogy helyben szétnézve ismerkedjek a szortimenttel. 2010-ből várhatóan csupán két termék készül, egy könnyű-karcsú száraz és az Élvezet nevű édes újabb verziója; különlegességekre nem futotta ebben a kacifántos esztendőben. Demeterék habzóbor- és pezsgővonalon is tesznek egyet s mást, előbbivel nyitottunk, utána rögvest belecsaptunk a színvonal kellős közepébe. 2009-ben először készült birtokfurmint, telt, komplex, meleg karakterű példány, simán elmenne válogatásnak – gondoltam, amíg nem néztük meg a kilences Úrágyát. Úgy sejtem, ez a Demetervin legszebb száraza eddig, igaz, Demeter Novák azt mondta, szikárabban jobban szeretné. Én így szeretem: dúsan, hömpölygősen, zamatosan. 7-8 pont közé saccolom. Előkerült még egy száraz tétel, sosem lesz főszereplő a pincénél, csak kíváncsiak voltak, mit lehetne kihozni a műfajból: a 2006-os száraz szamorodninál különbbel nem randevúztam az utóbbi időben. Igen, tisztában vagyok vele: a jó, sőt egyáltalán, az értelmezhető száraz szamorodni igazi ritkaság. Ez az. Az édesek közül – volt egyebek közt szamorodni, Király-furmint, aszú is – a jócskán a csúcsborok alá lőtt Élvezetet kell kiemelnem. A házasítás a juniboros szervezkedések keretében született, célja az új generáció borral éppcsak ismerkedő részének meghódítása, ennek okán bőven kétezer forint alatt érhető el a kereskedésekben. Ízes, becsületes savú, nem túlzó módon édes-kedves. 144 gramm cukorral. Szép sor volt. Azért a végén mégiscsak az Úrágya mellett beszélgettünk tovább az élet dolgairól.

3 komment

Címkék: tokaj demetervin pincék és borászatok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jovore en is tervezem meglatogatni oket:)
Erre az ember mit tud mondani.

"Tudom,mit tettél tavaly nyáron"

:)
ez erdekes a habzoboruk rendszeresen megfordul nalunk, de tovabb valahogy nem jutottunk