HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Sauska 1999–2003

2010.12.07. 11:00 AG 2.0

Nehéz ezt úgy megírni, hogy a kamaszos rajongás hullámai közt ne süllyedjen el a pőre eszmei mondanivaló. Mint sztárblogger – avagy léhűtő – nem kevés meghívót kapok rendezvényekre és kóstolásokra, ám kétkezi hírlapíróként sajnos csak ezek töredékét bírom elfogadni szeretettel. Pedig mindegyiknek örülök, igyekszem megköszönni őket, és reménykedek, hogy távol maradásommal nem bántok meg senkit. Ha volna két életem, máshogy lenne. A napokban is összejött ez-az, olyan érzésem kezd lenni, hogy nem is én szerkesztem a blogot, hanem az események, mégis: tán sírva is fakadtam volna, ha hétfő este nem jutok el a Sauska Pincészet korai borainak bemutatójára. Valamit hallottam arról valamikor, hogy nem 2006-ban kezdődött a villányi Sauska-érdekeltség története, de az azelőtt készült borokról nem tudtam semmit. Az információkat nem közlöm újra, ha kíváncsiak a részletekre, lapozzanak, a lényeg: először 1999-ben készült Sauska-bor ott délen, Gere Attila közreműködésével, a kísérletek a 2000-es, a 2002-es és a 2003-as évjáratokban folytatódtak. Szigorú hozamkorlátozással, maximális odafigyeléssel, eleinte vegyes identitású, később kizárólag francia hordók használatával. Ezeket lehetett megnézni most Budapesten. Azt hiszem, a sor legszebbjeinél különb magyar vörösborokkal soha nem találkoztam, így egyben szinte biztosan nem. Eleve ritkán randevúzunk érett, mégis tökéletes erőben lévő versenyzőkkel, amikor igen, akkor jövünk rá, miből maradunk ki máskor. Csite kollégával elemezgettük az elemzendőket, egyetértve a főbb pontokban: tiszta ízű, zömmel hűvös karakterű, arányos, száraz lecsengésű, komoly borok voltak ezek, kezdve a 2003-as, cabernet sauvignont, franc-t és merlot-t egyenlő arányban tartalmazó házasítással, folytatva a hasonló összetételű 2002-essel, az azonos évjáratú franc-nal, merlot-val, végezve a 2000-es és az 1999-es cuvée-vel. Csak a bónusz kilences cabernet franc-nál rezzent egyet a léc. Érdekes külön, hogy az összeset természetesnek és intelligensnek éreztük, egyiket sem megcsináltnak, és szépen-finoman prezentálták az évjáratok közötti különbségeket is. Az 1999-es szikárságát messze felülmúlta a 2000-es szupertoszkánosan hömpölygő, vitális zamatossága, a 2002-eseknél a franc nyerte a fajtabajnokságot, a 2003-as elegáns nagysága főként engem hengerelt le. Kóstolgattunk, figyeltünk, élvezkedtünk, okoskodtunk, apránként helyükre kerültek a dolgok. A végén, amikor a véleményünket kérdezték, mondtuk, jó lett volna más termelők egy-két darabját melléjük tenni kontextusnak, vagy valamelyik sajátot, későbbről. Erre kinyílt egy 2007-es 7-es Siklós. Hiába volt csiszoltabb, kerekebb, melegebb, nem állta a megméretést. Ideje nyilván van, öt év múlva visszatérünk erre, ha megérjük. A helyszín és a körülmények ideálisak voltak, az idő is elegendő, hogy a miheztartás végett lepontozzam őket kivételesen: 7 pontot kap az 1999-es és a 2007-es Siklós, 8 pontot a 2002-es cuvée és a 2002-es merlot, 9 pontot a 2000-es, a 2002-es franc és a 2003-as. Gondoltam, jelzem a barátaimnak, mivel lephetnek meg karácsonyra, de megnéztem az árakat, mégsem piszkálok ezzel senkit. Az a fő, hogy ez a másfél óra top tízes másfél óra volt az idén. Ez Villány és Gere Attila – foglalta össze Sauska Krisztián. Magam teszem hozzá: szeressük azt a borvidéket, becsüljük meg, drukkoljunk neki, hogy minél gyakrabban jöjjön ki belőle, ami benne van.

57 komment

Címkék: 2003 2002 2000 villány hétpontos cabernet franc cuvée nyolcpontos kilencpontos 2007 siklós sauska merlot1999

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Biztosan nagyon izgalmasak lehettek a borok, nekem pár üveg 2003as Takler Cuve fekszik még a pincében(10-15) csak a gond hogy nem tudom melyik Cuve? Valami alap vagy valami nagyobb anyag amiből aztán késöbb kiadják a csúcsborokat. Merthogy 2005 januárjában nagy tétel el lett hozva tőlük de hordóban és aztán még érlelve lett nálunk hordóban 1,5 évet és aztán lett lepalackozva. Nagy része elfogyott de egy hordó alá rejtettem belőle pár üveget és a minap került elő. Lehet az is hasonló értéket képvisel...?
Engem is lenyűgöztek ezek a korai örömök. A pontszámaim hasonló síkon mozogtak, de nálam a 2000-es cuvée mellett a Merlot volt az egyértelmű befutó a 2002-esek közül.

(Ha netán valakit érdekelne:
tancolomedve.hu/kostolas/391-sauska-korai-oromok)
25-30 ezer forint egy palack borért egy olyan termelőtől aki tizenkét éve még nem is létezett?
Miért nem mondják egyenesen azt, hogy nem eladó?
@BZoltan: merni kell nagyot mondani...
@BZoltan: a termelő/borász éppen létezett akkor is, úgy hívják Gere Attila (Sauska Krisztián bábáskodott kezdettől fogva a borok fölött, ezért lettek ezek Sauska borok).
@demisec: Sauska Krisztián tudtommal nem borász. De Gere Attila nevét is kevésnek találom az ilyen árazáshoz.

@Benikuty: Aki a bora értékét az árával akarja kifejezni az aláírja, hogy számára a pénz az értékmérő.
@BZoltan: egyről beszélünk. Az előbb lemaradt a kacsintós szmájli, mert odaégett a krumplis tészta:):(
@BZoltan: szerintem ezt a témát kimerítettük már néhányszor, úgy gondolom, nem érdemes minden adandó alkalommal újrakezdeni. soknak találod, nem veszed meg. mindenki soknak találja, senki sem veszi meg. ne sajnáljuk már a borászatot, hogy nem tudja eladni. én sem szaladok a sauska-boltba egyébként, sőt ahogy említettem, a jézuskának sem írtam, hogy kérek egy 2003-ast, mert pofátlanság lenne. ezek a borok presztízstermékek, annak pedig jók. sőt nagyon jók. ugyanúgy, mint a csúcsaszúk vagy mint ráspi kétszer ennyibe kerülő hatos mátéja. egyszerűen nem azért vannak, hogy kartonszám vásároljuk őket. szerintem, ugye.
@BZoltan: az, hogy a villányi, hazai borok egy része aránytalanul drága, az régóta tudott dolog, s hiába rugózunk rajta, az árak mégsem mentek az évek során lejjebb (inkább följebb, amint látjuk). S láss csodát, ma már egyre kevesebben hőzöngenek, hogy "milyen drágák". Mégis biztos vagyok abban, hogy amíg te a fenti borokon, árakon botránkozol, ezek a borok is el fognak fogyni gond nélkül (a pincénél). Bizonyos borok erre fele áron sem képesek. Ezek a borok ráadásul talán "nem is rosszak".
(félreértés történhetett, nem mondtam, hogy Sauska Krisztián borász lenne...de akkor még egyszer: Gere Attila volt a borász:))
@AG 2.0: Félreérthetően fogalmaztam. Pedig csak igyekeztem rövid lenni :) Nem megy ez nekem na.

Szóval nem arról van szó, hogy sok avagy sem. Mert nem feltétlenül sok. Szerintem kevés olyan megrögzött borrajongó van aki megteheti de nem adott még ki ennyit borért. Ráadásul az, hogy mi a sok az ugye attól függ, hogy kinek :) Van akinek 30k egy palackért nem sok.

Nekem ez egy teljesen új elmebajom, hogy az aki az árral akar értéket kifejezni annak a pénz az értékmérő... és ez gáz.

Egy jó bor értékét például sokkal jobban kifejezi az, hogy ki és hol issza. Például én nagyobb fegyverténynek tartanám azt, ha ezt a 30 ezer forintos bort ennek az árnak a töredékéért, de mondjuk Párizs, London, New York, Tokyo háromcsillagos éttermeiben mérnék.
Pont ahogy nagyobb érték, ha egy húszéves ceglédi autószerelő élete első villányi boraként issza a Sauska bort mint az, hogy kínai üzletemberek Pekingben, sakál részegen narancslével felkeverve... még akkor is, ha az utóbbi két nagyságrenddel nagyobb összeget is fizet ki egy borért.

Ez egy teljesen új téma. Az amire te is gondolsz az már engem is untat. Viszont az a téma, hogy egy termelő az árpolitikájával milyen értékrendszert fejez ki és hogy milyen árpolitikával lehet elérni azt, hogy a magyar bornak ismét legyen fogyasztói bázisa az nagyon is új téma. Ez semmiképpen nem csak arról a közhelyről szó, hogy "legyen óccsó a bor" és akkor majd sokan veszik, hanem arról, hogy hova, kiknek és hogyan kellene jó és megfizethető borokat eljuttatni ahhoz, hogy pályára álljon a magyar bor.
@demisec: Létezik ma, Magyarországon az a társadalmi réteg aki a kecskeürüléket celofánban is megvenné ha az elég magasra van árazva. Az, hogy egy termelő drága de kisebb tételes borai elfogynak az szerintem nem nagy eredmény. Eredmény az, ha az 5-6 pontos boraiból az 1500-2500 forintos tartományban nagy mennyiséget is el tud adni évről évre.

Figyeld csak meg, hogy a 2010-es évjárat mennyiségi buktájára szinte kivétel nélkül minden nagyobb termelő azt reagálja, hogy de milyen jó évek vannak mögöttünk... Azt lehagyják, hogy és milyen tele vannak még a pincék az eladatlan borral :(

A helyzet és a szemlélet pedig nem borvidék specifikus.
...akkor ez most megint csak léhűtőknek volt, meghívásos alapon?
@Szomjas Gödény: no látom, a félszáraz táncoló medve már megírta a választ.

@BZoltan: "Nekem ez egy teljesen új elmebajom, hogy az aki az árral akar értéket kifejezni annak a pénz az értékmérő... és ez gáz."

Azt gondolom, hogy egy normális piacon a pénz az valóban tud értékmérő lenni, ezen a szinten is. Csak te már belesüllyedtél abba, hogy ennek muszáj gáznak lenni. Pedig nem. Ennek normálisnak kéne lenni. Viszonylag kevés dolog van, és szerintem azok sem árucikkesíthetők, amit a pénz nem kellene, hogy meg tudjon mérni.

De mondjuk ti is csúnyán túl vagytok árazva (mindkettőnk szerint, ha "nem értem félre" egy korábbi kommentedet), ha az elzászi traminikhez méred a SAP-ét.
@Szomjas Gödény: Igen, szerintem szomorú az, ha a pénz mint értékmérő szerepel valakinél.

A traminit illetőleg, valamit valóban félreérthettél, akkor is és most is. Ugyanis én nem írtam túlárazásról. De ez a poszt ugye most nem rólam szól.
@Szomjas Gödény: helyenkent sorsolhatnanak torzskommenteloket is :)
@Szomjas Gödény: emlekeim szerint Bzoli azt irta h szeretne az elkov 10 evben legalabb eccer olyat csinalni - ideal ha jol ertettem
@e_easy: No, megkerestem, úllátom ennél sokkal reálisabb volt BZoltán, csak töredékéig szeretne elérni ebben az életben, ebben teljes mellszélességgel támogatom:

"Szeretnék még addig élni, hogy legalább egyszer egy olyan traminit palackozzunk ami mondjuk 5-10%-ban hozza az elzászi nagyokat :) "

@BZoltan: Jó, de akkor mi az, amit mér a pénz? Költséget? Mást? Bármit? Semmit?
@BZoltan: "nagyobb érték, ha egy húszéves ceglédi autószerelő élete első villányi boraként issza a Sauska bort mint"
Igazad van, mert ez azt jelenti, hogy jol megy neki a biznisz :) [eddig a poen resze]- szimpatikus amit irsz (bar kisse idealistanak talalom), de az egesz ervelesed kisse instabil....ugy cuzammen
+
a kinai uzletemberek sato ezmegazhoz toltik a narancsot, ha ugyan - mert az sincs kizarva h ertenek a borhoz/tobb "jo"/draga bort ittak mint en (ez mondjuk nem kunszt)
+
el kell donteni h ez a sauska bor most kis vagy nagy tetel > ha kicsi akkor nem megy kinaba meg sehova tehat nem kerul bele naracsle
+
sztem az altalad megjelolt arfekvesbe eso cuvee 13 valszeg elfogy es talan az 5 pontot is hozza

vegezetul annyit, hogy a jelenseg amit szemleltetni probalsz valoban letezik de talan maskepp kell kezelni/megoldani mert globalisan is kelendo a celofanba csomagolt kecskeszar - ha eleg szines a celofan ;)
@Szomjas Gödény: Azt ugye tudod, hogy a borok világában a minőség és az ár azok nem lineárisan függenek egymástól.

Hogy mit mér a pénz? A bor árát. Az ár pedig egy szűrő.
@Szomjas Gödény: a penzrol szolot ugyan BZoltannak szantad, de nem tudtam megallni igy hat elokerestem a "Galactische reisefuhrer - Gesammelte Werke" idevonatkozo passzusat. Igy szol mindjart az elohang:
Messze kinn a Galaxis Nyugati Spirálkarjának soha fel nem térképezett, isten háta mögötti zugában található egy sehol sem jegyzett sárga nap. Durván Kilencvenmillió mérföldre tõle kering egy tökéletesen jelentéktelen, kékeszöld bolygócska, melynek majomtól eredõ civilizációja oly döbbenetesen primitív, hogy a kvarcórát még mindig pompás dolognak tartja. Ez a bolygó a következõ problémával küzd - vagy inkább küzdött: az ott élõk többsége ideje nagy részében boldogtalan volt. Számos megoldást javasoltak a probléma gyógyítására, ezek azonban többnyire zöld és piros hasú papírok mozgásához kapcsolódtak, ami meglepõ, hiszen végül is nem a színes papírok voltak boldogtalanok. Így hát fennmaradt a probléma: jókora tömegek voltak elkeseredve, és sokan közülük nyomorúságosan érezték magukat, még azok is, akiknek volt kvarcórájuk.

AG: kicsit eltertem a targyol - fenyenyit - uh nyugodtan moderald ki
@e_easy: @Szomjas Gödény: persze a 100% elérését is támogatom, akár már 2011-re, mielőtt még úgy tűnik, hogy tartós sikertelenséget kívánnék :)
szóval sok sikert, anyway, ilyesmik, miegymás...
@e_easy: (Nem, szerintem rendben van ez, köszi a választ, azért vagyunk itt, hogy beszélgessünk - érdekes, de épp most olvasom folyamatosan már negyedjére újra a Galaxis útikalauzt.)

Azt a gondolatot értem én, hogy a pénz nem boldogít, meg azt is, hogy nem lehet mindent pénzért megvenni (bár most őszintén, ki szeretne otthonra egy Kaló Imrét? :D),

de a kérdésem továbbra is az, hogy mit mér a pénz? (Igen, a legősibb szakma képviselője vagyok. És bocs az OFF-ért.)

@BZoltan: Szóval akkor a bor ára csak azt határozza meg, hogy ki juthat hozzá? Így gondoltad azt, hogy "egy szűrő"?
@e_easy: A narancslével bort keverő talajrészeg kínai üzletember sajnos valóság. A prémium bordeaux-i borokról volt egy időben a nemzetközi bormédiában szó arról, hogy a kasszagép csörgésén kívül mennyire jó a borvidéknek és a termelőknek, hogy a termelt borok nagy része azt csak rongyrázásra használó gazdag nagyemberek poharába jut.

Az árak növelésével egyre kevesebb esélye van egy bornak úgy érvényesülnie ahogy azt egy bortól elvárható lenne és egyre jellemzőbben tölti be a státuszszimbólum szerepét.

Amúgy az idealizmusról annyit, hogy nagyon gyakran előjön az a probléma, hogy hiányzik, de legalábbis nagyon gyenge a magyar bor piramisának az alapja és a dereka. Kicsit kevesebb szó esik arról az ezzel teljesen együtt járó problémáról, hogy a magyar borfogyasztó rétegnek is hiányzik az alapja és a dereka.

Amikor azt látom, hogy egy termelő a növekvő igényekre egyből áremeléssel reagál és ezzel kapásból szűrni kezdi a fogyasztóit akkor nem éppen ennek a problémának a megoldásán dolgozik.
@Szomjas Gödény: Pontosan. Az ár az csak egy szűrő és szerintem kapitális tévedésben él aki azt hiszi, hogy egy bor ára az kifejez bármi mást is.
@BZoltan: aki tudja, arról meg már ne is beszéljünk :)
@Szomjas Gödény: te qwa vagy? nem ez a legosibb szakma :D

@BZoltan: amennyiben igy van, nem lehetseges, hogy az arban legalja kategoria nagyobb kart okoz mint a felso 10ezer szuroje?
@e_easy: A legalja az tényleg konkrétan kárt okoz, a felső régiók borai pedig szerintem inkább csak kihagyott lehetőségek.

20-30 ezer forintot értő borivó nem ad ki egy palack magyar vörösborért. Ezeket a tételeket ilyen kiválasztott véleményformálóknak lehet mutogatni és dicsekedni, hogy lám-lám, milyen drága borom van. Esetleg pár gazdag borissza vagy menő étterem pusztán presztízsből vesz néhány palackkal. De az így árazott vörösborok nem fogyasztásra vannak.
@e_easy: hát, szerintem a legősibb szakma a befektetési bankár, utána jönnek a kurvák...

nincs is túl nagy különbség ;)

én nem vagyok egészen pontosan befbankár, de már majdnem... távolról már össze lehet keverni, mondjuk így :)
elgurult itt a gyógyszer kérem...
Nekem volt szerencsém az elmúlt néhány évben általam nagyra tartott borértőkkel ezt-azt kóstolni. Volt köztük Bordeaux jobb és bal part egyaránt. A fránya kóstolómester nem általlott abba a 15-18 tételbe egy-két magyart is belekevrni. És láss csodát, a 100€-s kategóriájú borok között az első 6 között mindig volt egy Kopár, vagy egy Solus.
Korábban és is hangosan mondtam, hogy a villányi borok túlárazottak. Sokan ma is azok, de nem mind, illetve inkább úgy mondanám, hálistennek van kivétel...
Ott voltam én is hétfő este. Nekem a 2000-es Cuvée volt a kedvencem. Beérett, telt, elegáns, simogató volt, hűvösen távolságtartó, mint egy francia vikomt.
Ami az árakat illeti: Sokszor játszuk azt, külfödi borokat is kóstolva - vakon persze - no és mennyit adnál érte a polcon? A válasz sokszor tükrözi a valóságot, sőt, néha túl is lő rajta...aztán csodálkozunk, ha magyar a vinyetta..
A baj az, ha valaki nem ismeri ki magát és csak az árból indul ki. Akkor érhetik meglepetések itthon. is.
@Mr Chablis: Ja, ez így van. Csak itt két probléma van.
Az egyik az az, hogy a prémium bordeaux-i borokat sem borértő fogyasztók vásárolják fogyasztásra, hanem befektetésként vagy távolkeleti rongyrázók akik narancslével isszák szecsuáni csilisszotty mellé.

A másik pedig az, hogy torz képet ad a helyzetről ha mindig ugyanazt az 5-6 magyar -valóban jól sikerült- presztízsbort hasonlítgatjuk a bordeauxi másod-harmadvonalhoz (a 100eurós kaliber az messze van az élvonaltól). Érdekesebb képet mutatna, ha a cashflow javításra termelt 1500-2500 forintos portugiziket néznénk össze akár vakon az azonos árú mondjuk dél-francia vörösökkel.
Őszintén szólva, ha reményeim szerint, például a mi boraink is még határozott lépéseket tesznek fölfelé minőségben, hosszú távon dilemma lesz a borok árazása. Mert nagyon értem és érzem BZoltan érvelését: kifejlődött ma Magyarországon egy nagyon lelkes, nyitott, zömében fiatalabb fogyasztóréteg, akik közül soknak igen limitáltak anyagilag a lehetőségei, bármennyire nagyra tartanak akár egy 5-6 ezer forintos bort, SOSEM fogják megvenni. Na ők lennének a nagyon komoly veszteség, ha ebbe a zónába, vagy fölé mennének az árak. Viszont tény, hogy egyszerűen figyelmet generál és prosperitást hoz az egész borvidéknek, ha bizonyos csúcsborok árai "rangot adnak". Sajnos be kell látni, hogy ez igenis megfog egy fogyasztóréteget, akik azután a drága borokon kívül megszállnak a környék hoteleiben, elmennek a környék elegánsabb éttermeibe stb...és ezek ugyebár fontos dolgok. De pl Szepsy is elmesélte, hogy volt egyszer egy asszem chicagói borbemutatója, ahol óriási siker volt a bora, de a végén odajött hozzá egy híres borszakíró, aki azt mondta, hogy Szepsy úr, óriási a bor, de Amerikában sikert csak akkor érne el, ha tízszer ennyibe kerülne.

Ezért én azt találtam ki, hogy HA sikerül majd minőségben nagyon komoly lépéseket tenni fölfelé(és nem csak nekem, hanem még legalább 2-3 pincének a környéken), akkor azt 1-2 bor árával fogom érzékeltetni, de nagyon fontosnak tartom, hogy ne veszítsük el az említett fiatal de kisebb vásárlóerejű réteget, így nagyon fontos pl, hogy legyenek nagyon jó vételnek számító alapborok.
Ez pl kristálytisztán megvalósul Demeter Zoltán birtokán, a 3000 környéki birtokborokkal.

De BZoltannak válaszolva, azért a világ nem fekete meg fehér: a legjobb burgundi birtokok pl szűk vásárlói listákat vezetnek, ahol alapvetően pont azok a szempontok, hogy szelektáljanak a vásárlók közt, és nem csak pénz szerint: azért van rengeteg gazdag ember a világon, és köztük is vannak kifinomult, kulturált, jó ízlésű egyedek is bőven, nemcsak orosz meg kínai tahó újgazdagok. Tehát azért lehet a nagyon magas árakat és a jó ízlésű, komolyan érdeklődő fogyasztókat kombinálni. Azért ezt annyival kiegészíteném, hogy megérzéseim szerint pl Magyarországon jóval szűkebb arányaiban is ez a metszet(jó ízlés+sok pénz), mint pl Franciaországban és Olaszországban, bár úgy érzem, javulnak a tendenciák.
@pinotnoir_777: demeter zoltán tényleg jó példa, de talán ráspi még jobb. egy-két, a sztratoszférába árazott bora van, amit nagy-nagy becsben rendezvényeken kóstol a lelkes fiatal borfogyasztó, a legtöbb bora viszont nagyon is megfizethető, és kiemelkedő minőségű. a kulcs valahol ott lehet, hogy a 2-3000 ft-os bort vásárló user ne érezze azt, hogy ő csak a "maradékot" kapja a termelőtől.

magyarán egyetértek abban, hogy kell a presztízsbor, de egyébként kell egy egészséges piramis.
így van, Ráspié is nagyon jó példa! Vannak legendák is és vannak megbízható, a magyar mezőnyben sokszor az árhoz képest bőven túlteljesítő olcsóbb tételek.
Sajnos még nem kóstoltam boraikat, de ezek alapján bíztató hogy így van, bár az olcsóbb boraikról meg azt hallottam több barátomtól, hogy szépek, hibátlanok, de túl sterilek. Persze meg kellene kóstolni őket. Olcsóbbak közül miket ajánlanál?
@AG 2.0: nem értek egyet teljesen, bár tény, hogy cuvée 13 és 11 téren hiányosságaim vannak. a cab. sauvignonjukat inkább nem pontozom, a cuvée 7 mondjuk korrektnek mondható az áráért (pedig nem olcsó). alatta viszont kb. semmi sem ízlett igazán a makár chardonnay-t leszámítva. ugyanakkor én a szűk kisebbséghez tartozom, akik a bort az össz-élményért isszák, és ebbe a borász/borászat is beletartozik.

voltam sauskáéknál villányban, örülök, hogy láttam az alfa holdbázist és a gyerekszoba méretű kémiai labort, a focistadionnyi mennyiségű terméskövet, a milliárdos beruházást (költést), de megszeretni "ezt az egészet" számomra képtelenség. a borai persze precíz, kimért, hideg profizmussal készülnek, és a cuvée 7 konkrétan nagyon ízlett. ízlik ugyanakkor a szentesi velence cuvée is mondjuk hasonló árszegmensben, nagyon is, és valahogy szívesebben voksolok oda.

ez persze csak én vagyok, semmiképp sem szeretném az egész piacra kivetíteni az ilyen "érzelmi" szempontokat.
@pinotnoir_777: @Parci:

hát hogy ki-mi rokonszenves vagy nem az, ki miben talál izgalmat, az egy másik kérdés szerintem. én az egészséges, okosan felépített piramisra gondoltam elsősorban

az, hogy túl sterilek a borok, könnyen igaz lehet. én persze ezeket is szívesen iszom, ha úgy adódik, portugiesertől, rozétól egészen a tetőig. az alsóbb szegmensekben semmi váratlan nem történik, ez is stimmel, de ez nem feltétlenül hiba, akár erényként is lehet értelmezni :)
Az 3000 alatti villányi borok nem alkalmasak arra, hogy valakit borkedvelővé tegyünk, viszont ellenkező irányú (repellens) hatást könnyedén kiválthatunk egy "jó" portugieserel. Ugyanezért az árért (< 3000) máshol, pl. Somlón világszínvonalat kóstolhatunk. Szerintem kb. ennyi a probléma. Az, hogy 20-30000-es kategóriában mi van, az nagyjából lényegtelen addig amíg az alsóbb árkategóriákban hemzseg a borprobléma.
@AG 2.0: sajnos ebben en sem tudok teljes mertekig egyeterteni veled.
A termekpiramis es annak arazasa rendben van, es kell is ilyen (mondjuk nem mind1 hol indul es hol vegzodik a piramis)
De ha meghuzok egy magam altal jelolt hatart es megnezem az emlitett boraszokat (sauska, demeter, raspi) erdekes latni mennyi kerul egyik es masik oldalra. persze azt is tudom, hogy kortet hasonlitottam almaval)
A magam reszerol pl a heimann piramist latom korrektnek.
@e_easy: heimanné valóban tökéletes

asszem, a külföldi borok ára magyarországon után most már tényleg ideje megírnom a magyar borok ára magyarországont :)
@AG 2.0: "most már tényleg ideje megírnom a magyar borok ára magyarországont :) "

Csak hajrá-hajrá :-) Közérdeklődésre számot tartó téma, én személy szerint (és ezzel aligha vagyok egyedül) kíváncsi volnék a Te hozzáértő és mértéktartó véleményedre.
@pinotnoir_777: Korrektül összefoglaltad a dolgot. Lehet, hogy majd ha a Somlón avagy a környékén lesz jó szálláslehetőség és igényes étterem ami vonzza a tehetősebb borbarátokat akkor érdemes lesz nekik is beárazni egy-egy tételt. Bár nem igazán látom, hogy nekik miért ne lehetne mondjuk 3-4 ezer forintért adni egy palack bort. Annak aki attól érzi jól magát, hogy egy borért nem négyezer, hanem huszonnégyezer forintot ad ki nem is biztos, hogy bort akarunk eladni.

Az a híres borszakíró aki Szepsy Istvánnak azt mondta, hogy Amerikában sikert csak akkor érne el, ha tízszer ennyibe kerülne a bora nagyon szépen rávilágított arra, hogy az amerikai társadalom nagy részében a pénz az értékmérő.

Nekem egyelőre az az elképzelésem, hogy ha túl nagy lesz az igény egy-egy tételünkre, akkor nem árat fogok emelni, hanem én is egy vásárlói listát fogok készíteni és igyekszem az olyan fogyasztóknak eljuttatni a bort akiknél a legnagyobb élményt tudnak azok elérni. Ezt egyébként már részben el is kezdtem.

Nekem az az álmom, hogy legyen 200-300 olyan magyar család akik évről évre megisznak 20-30 palack borunkat, azon az áron amilyen áron most is mérem. Szeretném ha ezek a családok néhány évente el tudnának látogatni hozzánk, szeretném névről ismerni őket. Szeretném ha két, három generáció után is családi értékként adnák tovább a pincénk címét és szeretném ha a most 30-40 éves barátaink egykoron majd bemutatnák az unokáikat, hogy mától akkor majd ők kérik a borokat. Szeretném fejből tudni, hogy ki az akinek inkább akkor szóljak, ha jól sikerült a tramini, kinek akkor amikor sikerül az olaszból késeit szüretelni.

A bor ára arra való, hogy biztos körülményeket tudjunk biztosítani a szőlőtermeléshez és nem arra, hogy kifejezzek vele bármit is.
Eddig azt hittem, hogy minél drágább egy bor, annál jobb. Nem így van? Tönkretesztek...
@BZoltan: ne haragudj, ha személyeskedő leszek, de nagyon a fonákát látod mindennek, túlságosan is. Amikről beszélünk, ezek modellek, amiket nem lehet általánosítani (Szepsy, Sauska stb)....senki nem mondta, hogy akkor neked ezt a modellt kéne követned Somlón (?!...eleve képzavar), vagy hogy pénz alapon kéne működni. Kívánom ezzel együtt, hogy megvalósuljon az általad jövőbe vetített modell...sajnos Mo-on ezek a dolgok egyelőre nem tűnnek reálisnak még 40-50 évig (de kétségtelenül szép lenne, ha megvalósulna).
@demisec: Nem érzem személyeskedőnek amit írtál. Én pusztán mereven elutasítom a pénz értékmérő szerepét és próbálom azt a személetet képviselni, hogy egy borászatnak lehetnek más céljai is mint a profitmaximalizálás. A profit fontos, a stabil árbevétel nagyon fontos. Ebből él a termelő, ebből kapnak fizetést a szőlőmunkások. De nem hiszem, hogy a magyar borkultúra fejlődését érdemes lenne feláldozni a mammon oltárán. A magyar borkultúrának pedig nem 10-20 ezer forintos borokra van szüksége, hanem masszív mennyiségű 600-1000 forintos jó alap borokra és elegendő 2000-3000 forintos prémium borokra.
Ne felejtsük, hogy jelenleg hiányzik pármillió borfogyasztó ahhoz, hogy egyáltalán beszélhessünk borkultúráról. Nem a piramis csúcsát kellene fényezni, meg csiszolgatni, hanem az alapjait lerakni.

Tény, hogy ez sokkal nehezebb, melósabb és időigényesebb és közben ritkább a tapsorkán is.
@BZoltan: azért dicsértem én már olcsó borokat is, és fogok is még :)
@BZoltan: csak a puszta számok nyelvére lefordítva: én abban semmi kivetnivalót nem találnék, ha egy pince 2000 Ft körüli áron stabilan 5-6 pont körüli minőséget adna, 3-4 ezerért 7 pontosat, 15 ezerért meg állandóan 8-9 pontosat.
A baj ott van, ha fölvásárolt szőlőből, borból készítik tömegében az első kategóriát, alacsonyabb és ingadozó minőségben 1-2 ezerért, miközben a 10 ezer forintos borokkal meg nyomulnak a kóstolókon, teszteken.

De végtelenül szimpatikus a hozzáállás, amit leírtál.
Bálintnál a pont! Nem hiába sorakoznak te boarid a pincénk polcain! :)
@pinotnoir_777: Ebben kompromisszumként meg is egyezhetünk. Nyilván a konkrét számok azok termelőnként eltérhetnek :)

@AG 2.0: Tudom én azt. Jól is teszed. Most a termelőkön lenne a sor, hogy meg is csinálják azokat a borokat amiket te dicsérhetsz.

Amúgy éppen tegnap gondolkodtam el rajta, hogy a Somlón három olyan milliárdosnak van összesen úgy 100 hektár birtoka akik a leggazdagabb magyarok közé tartoznak. Olyan jó lenne, ha az ő stabil hátterükkel, az ő profizmusukkal és az ő sikerorientáltságukkal készülnének húzóborok a Somlón, a Bálint által írt 5-6 pontos és 2000 forintos kategóriában.

Ekkora területről úgy 300-400 ezer palack 5-6 pontos jó bort lehetne 2000 forintos kereskedelmi áron megtermelni.

De nem hiszem, hogy bármelyik másik borvidéken más lenne a helyzet.
@BZoltan: "a Somlón három olyan milliárdosnak van összesen úgy 100 hektár birtoka akik a leggazdagabb magyarok közé tartoznak"

Ezen most én is eltöprengtem. Györgykovács és Takács Lajos megvan, de ki lehet a harmadik?

???
@e_easy: komoly volt, télleg csak a Kreinbachert vágom...
@Szomjas Gödény: Kreinbacher kb. 35 hektár, Tornai kb. 55 hektár.
@Szomjas Gödény: tetszett a megfogalmazas - azert a smajl
@Parci: akkor ez mar ketto

demjan?
süti beállítások módosítása