HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Bort inni 2010 karácsonyán

2010.12.23. 20:00 AG 2.0

A 22-ei céges évzáró legklasszabb pillanata az volt, amikor meghúztam kedves kollégám bushmillses lapos üvegét. Önfeledten szeretem az ír whiskeyt, akkor is, ha a legkevésbé sem különleges. Annyira jólesett, hogy a mai karácsonyi bevásárlás alkalmából vettem egyet belőle. Szenteste persze helyükre kerülnek a dolgok, nem töményezés lesz, hanem megfontolt, oda- és egymásra figyelős borozgatás, ahogy ilyenkor helyénvaló. Gombalevest főzök és nyulat sütök, azt kell kitalálnom, mit tegyek melléjük. Úgy tervezem, főzés közben kibontok valami könnyűt, van például egyformán 2010-es és egyformán mátrai cserszegi fűszeresem Benedek Pétertől és sauvignon blanc-om Bárdostól és a Fiától. Később komolyabbra fordulnak a dolgok. Szászi Endre 2009-es Liliomfi olaszrizlingjén és Demeter Zoltán 2008-as Lapis furmintján gondolkodom, de szóba jöhet Jásdi István 2008-as Siralomvágója is. Elvörösödni nem szándékozom, bár Tiffán Ede és Zsolt 2007-es Elysium merlot-jára már régóta fáj a fogam, nem kicsit, nagyon. Nem baj, másnap is lesz nap. Az édes vég 24-én elkerülhetetlen. Azt hiszem, Szepsy István 2005-ös hatputtonyosánál szebben nem sok minden tehetné fel a pontot az i-re. Vagy azzal inkább szilveszterkor koccintsak? Szép ünnepet mindenkinek.

13 komment

Címkék: szepsy tiffán karácsony demeter zoltán bárdos és fia benedek szászi bushmills

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szimpatikus sor :)

Fehérfronton egy Lapis nálunk is vár a sorára, mellette fekszik egy Kikelet Váti. Válságban Szepsy aszú nincs :(, édesben Szászi késői olasz 2006 és egy Magita játszik.
izgalmas borok, jó terv. szép ünnepeket neked is, és köszönjük az egész éves informálást!
Nálunk is készen áll a terv...karácsonyfa díszítés Pinot Noir-al, később pár üveg palackos erjesztésű Shiraz pezsgő...de az is lehet hogy előtte még legy 1 üveg sima pezsgő. Feleségem kedvéért már a hűtőben áll két üveg dűlőszelektált Chardonnay...
Ajándékba is kaptam bort, lehet hogy azokból is bontat velem a kíváncsiság...:-)
Kellemes ünnepeket!
Nekem egy Laposa Rizling2 lesz a vacsorához, de egy Heimann Barbár, meg egy Gizella pince édes hárslevelű is várja a sorát, bár még nem tudom, melyik mikor kerül sorra. És erősen csábít a Nobilis Amicus is, majd elválik :-)
Boldog karácsonyt, és tényleg köszönjük az egész éves sztárbloggolást/léhűtést :-) azaz az egész blogodat, jó olvasni!
Boldog Karácsonyt.:)

Nálam Szentesi Pezsgő:)
Én pezsgőzöm inkább ilyenkor jobban szeretek:)
Nobilis Barakonyi furmint 2009 - szeretem a szofisztikáltabb furmintokat, a 2006-ost egyenesen imádtam, itt kicsit túllőttek a célon: hordófűszer, hordócser, krémesség, a savakhoz mérten túl sok cukor. Jó alapanyag, de aperitívnek nemigen vált be.
Györgykovács hárslevelű 2009 - ennek a bornak viszont sikerült úgy mértéktartónak maradnia, hogy közben nem lehet letagadni az évjáratot. Meleg hatású, elegendő savérzettel, tiszta illat, diszkrét, de elegáns fajta és talaj. A virágos, mézes nyári hangulatot hűsíti egy kellemes mentás fuvallat, szép, arányos.
Szeleshát K2 2007 - Kedvelem ezt a bort, halvány színű, de nem vékony. Háziboros karakter, de tiszta. Érett, majdnem túlérett, de nem nehéz. Nem túl tanninos, nem túl savas, az alkohol ad tán egy kis élt kerekségében, de nem vészes, finoman pikáns (kakukkfű, bors, pecsenyelé).
Robert Gilliard Antarés Assemblage rouge 2007(svájci) - syrah, pinot és diolinoir vegyese, előbbi kettőt felismerni: grépfrút és ibolya képében, érett, ropogós szilvaíz, kissé nyelvre telepedő tanninokkal, enyhe kesernyével (szilvamag), tiszta, profi munka, jó gasztrobor.
Disznókő aszú 4p 2004 - egészséges botritisz, narancshéjas, jó cukor-sav arányú, nem nehézsúlyú, ivós aszú, az új Kapi helyett választottam, még karácsonykor sincs 16ezer forintom egy borra...
Kellemes Karácsonyt!
...és a tetemes kaját egy Márton János által főzött csipkebogyó pálinkával öblítettük le
@zoli: no akkor csak sikerült virtuálisan koccintani a gyk hárslevelűvel :)
@Kenszei: örülök, hogy megbontottátok, én még a maradék sárgamuskotályra is rájártam, jobb, mint egy hete volt...
Bussay rajnai 2009, Tóth István kékfrankos 2000, Varga Árpád(Gedeon birtok) kékfrankos rozé 2010, RoyalSekt(Knábel László) Sárfehér száraz pezsgő.
Boldog Karácsonyt!
mai borok, most toljuk a szülinapos asszonykámmal:
- németh "domainbróker" attila gábor marcus aurelius chardonnay 2003
- gróf buttler nagy-eged bikavér 2005
- degenfeld andante furmint 2007
bussay - eskuvé 2009
SAP - Olaszrizling 2009
St Andrea - Hangacs bikaver 2008
Demeter - Manna 2008
@Parci: huhuhúúú, a buttler mekkorát lépett!!! most, azaz most jó, eddig mindig kellett neki 2 óra, 5 óra, 8 óra szellőztetés, meg ilyenek. hát most nem. kár, hogy utoló palack, de tökéletes zárása egy fantasztikus bor pályafutásának. mély, hosszú, testes, de közben izgalmas és vibráló kortyok, és a gondolat, hogy b@ssz@ meg, ilyeneket tudunk mi itt, magyarföldön! 4750 ft-nak minden fillérét megérte, beton 8 pont, és végre egy aha-élmény vörösben, itthon, józanul.