HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Quet Wine Pinot Blanc 2009

2011.01.05. 08:00 AG 2.0

Szerb bort még nem ittam. Maurer Oszkár-szortimentet már igen, de az más. Kis-jugoszlávot is – úgy rémlik, Crna Gora még az államalakulat maradékának része volt, amikor először találkoztam Plantaze-termékekkel –, de az is más. Ehhez képest azt olvasom, Szerbia szerteszét található szőlőterületei több hektáron terülnek el, mint a sokkal ismertebb, általam is inkább feltérképezni próbált horvát borvidékek. A legtöbbre hivatottnak Fruska Gorát tartja a szakirodalom, a szépséges dombok-völgyek Újvidéktől délre, Belgrádtól északra lelhetők fel a térképen és a valóságban. Onnan került el hozzánk egy ígéretes pince ígéretes bora, N. Prof. jóvoltából; még tavaly hágtunk a nyakára, azon a borozáson, amelynek hála az évzáró aszús bejegyzés is született. A Quet Wine egy fiatal, 2007-ben alapított borászat, honlapjáról szerbtudás nélkül is kiolvasható módon közepes birtokmérettel, visszafogott fajtaválasztékkal, nagyratörő ambíciókkal. Mindig díjazom, ha valaki úgy vág bele, hogy jól tudja, mit akar csinálni. A 2009-es pinot blanc-t komoly palackba töltötték, a címke is rendben. Halvány szalmasárga szín, barátságos illat. Tipikus pinot blanc: ami legjobb formában erősen emlékeztet a chardonnay-ra, csak kevésbé markáns és akarnok. Finom gyümölcsösség, körte, barack, ilyesmi. Szájban közepes test, elegáns, kellőképp élénk, de kicsit sem agresszív savak, sima felszín. Elsőre soknak tűnt a 14-es alkohol, másodjára nem, harmadjára annyira sem. 6 pont. Kezdetnek remek. Minden tekintetben.

1 komment

Címkék: hatpontos pinot blanc szerbia 2009 fruska gora quet wine

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Még a nyáron bejártuk a Szerémséget. Mondják, hogy ébredezik a régió, ami abban az esetben igaz, ha a korábbi zéró közeli állapothoz viszonyítunk, de tán túlzok, ha azt mondom, hogy a lehetőségeik 5%-át ha kihasználják. A Horvátországba átnyúló épphogy szelíden lankás kisebb részen bezzeg majd' minden talpalatnyi helyet betelepítettek.
Bor szempontjából találni szép, tiszta ízű, jól kezelt cuccokat, de olyat nemigen, amiből az egykoron híres borok géniuszából valamit meg lehetne sejteni. Ehhez nyilván hozzátartozik, hogy javarészt új telepítéseken nem hagyományos művelésmódokat, fajtákat favorizálnak egyelőre. Rájuk is vár egy néhány évtizedes kerülőút...