HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Bott Frigyes Kékfrankos 2009

2011.02.03. 10:15 AG 2.0

Meglátogattam Bott Frigyest Őrsújfaluban, két éve már jártam nála egyszer, ideje volt mennem megint. Nagyra tartom a felvidéki termelő munkásságát, amihez nyúl, az bejön, a bor a legfontosabb, de pörög például a kávézó-borozó is Komárom belvárosában, olyan tökmagolajhoz pedig, amilyet szerdán kóstolhattam, nem volt még szerencsém soha az életben. Úgy néz ki, a területek bővítése befejeződött, a tíz hektár előbb-utóbb mind termőre fordul, a birtokméret beáll, a következő lépés egy nemrég vásárolt bélai parasztház felkészítése a borturizmusra. Még néhány hónap, és vígan-nívósan pihenhet a közönség az Esztergomhoz és a muzslai szőlőkhöz közeli szálláshelyen. A borok mindeközben hónapok alatt elfogynak, magyarok és szlovákok egy emberként vásárolják és szeretik őket. Megnéztük a 2010-eseket hordóból, azt hiszem, eddig senkinél sem találtam ígéretesebb dolgokat a viharvert évjáratból. A tramini különb, mint a kilences, a pinot blanc és a pinot noir is közel van, az olaszrizling finomnak ígérkezik, a rajnai megint csak barátságosabb esztendőket idéz. Persze nem szabad elvetni a sulykot, a 2009-esek olyan teljesítményt nyújtanak, amit lehetetlen máris megismételni. Én még nem tudom, különbek-e, mint a nagy dobás 2007-esek – a termelő szerint igen –, de hogy klassz a sor, az fix. Egyikkel-másikkal randevúztam az elmúlt hónapokban, először a borfesztiválon – és nemcsak ott –, a rieslingről bejegyzést írtam, talán a sauvignon blanc ízlett leginkább. Együtt még meggyőzőbb a mezőny, hibátlan és érdekes valamennyi szereplője. Bott Frigyes két sorozatba szervezte a borokat, az alap a fekete címkés, a prémium a bronz kapszulás, utóbbiba az olaszrizling, a hárslevelű és a rajnai került fehérben. Árban és tudásban sincs a két széria között szakadék, a történet arról szól, mely fajtáknak – a két hungaricum mellett az örök kedvencnek –, szentel extra figyelmet a gazda. Ide illeszkedik vörösben a kékfrankos és a pinot noir is. Eddig főként fehérben rajongtam a Bottokért, ám a helyzet megváltozott. Olyan finom kékfrankosnak ugyanis, mint a 2009-es, csak nagyon ritkán örvendezhet az ember. Világos szín, nagyjából közepes test, végtelen gyümölcsösség, illatban és ízben is, a tannin minimális, nem kell több, a savak játékosak, könnyed, tiszta, vibráló, tökéletes a bor. Hoztam belőle, nem bírtam magammal, este tüstént kibontottam, alig maradt egy deciliter az üveg alján. Megadom a 7 pontot, garantált az év végi toplistás pozíció. A pinot noir ráadásul fél fokkal többet tud. Gondolom, annyival, amennyivel szofisztikáltabb a fajta. Gyümölcsös-avaros-burgundias illat, olajosabb textúra, selymes savak, finomság, az előzőnél kicsit erősebb 7 pont. Határtalan lelkesedés. Az ismét juhfark Vinculumról nem beszéltem ezúttal, szermányoltam abból is, alapos elmélyülésre készülök.

9 komment

Címkék: szlovákia pinot noir kékfrankos hétpontos 2009 felvidék bott frigyes muzsla

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hú, ez must have lesz!
Múlt hétvégén nálam is bontásra került egy palack, csúszott is rendesen...
Jómagam is 7 pontra értékeltem, igen-igen komolyra sikeredett! :)
Jól hangzik.
(Esetleg felavathatjuk a bélai házat :) )
ez fasza kis iras lett, lajkolom... megyek lovok par bott bort
En is most tervezgetem, hogy megyek hozza aprilis/junius, amikor belefer...:) Remelem a pinobol marad addigra...
A 09-s a legszebb pinot a Lajtától keletre
@töppedt: Ez bizony így van!
Mondjuk én valahogy sokkal kevésbé értettem eddig Frigyes kékfrankosait, tényleg olyan, mintha az is pinot lenne, csak kevesebbet tudna.

A minap belefutottam a kékfrankosba, nekem csak 5 pont volt, kedvessége ellenére is messze járt egy pannon klasszistól. Ez kellemes élményt jelentett, csak az itt olvasott 7 ponttal egybevetve csalódásként is megélhettem volna. De szerencsére nem jutott eszembe előtte a poszt :)
Jelentem a múlt hétvégén kóstoltuk családilag a bort és kollektíve kifogott rajutnk az értelmezése. Sav és tannin érzet rendben, Albert Gazdánál leírtak szerint, de íze gyakorlatilag csak vanília volt de olyan töménységben, hogy a gyomrom felkavarodott néha (borívásnál nem ez a kresett íz nálam). Fél óra szellőztetés és három óra vallatás végén jelent meg némi minimális gyümölcs végtelen halványan a vanília alatt.
Végig olyan érzésem volt, hogy korai ezt a bort meginni.
Más kóstoló is találkozott ezzel a vaníliabombával vagy csak az én palackom volt rossz formában?
Előbb fogyott el BF '09-es alap fehér cuvéje. Alap!

www.bortarsasag.hu/hu/wine/bott-frigyes-grand-3-2009

(mandula, grüner vé és olaszrizling fanek előnyben)
süti beállítások módosítása