HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Garamvári Sauvignon Blanc 2009

2011.02.23. 08:20 AG 2.0

Ha már a Szent Donát apropóján szóba került a St. Donatus, gondoltam, itt az ideje, hogy megemlékezzek Garamvári Vencel munkásságáról. Persze tudjuk, e termelő tevékenységét elsősorban a pezsgőkészítés fémjelzi, de hát olyasmi épp nem volt kéznél, egy balatonlellei könnyű fehér viszont igen, úgyhogy erről lesz szó most. Amikor Garamvári néhány évvel ezelőtt megszerezte az év bortermelője címet, az internetes-boros szubkultúrában sokan csak néztek, mint borjú az új kapura, azt sem nagyon tudták, ki is voltaképpen a díjazott. Jómagam nem tartoztam a mélák közé, St. Donatus-borokat már az ősidőkben is fogyasztottam négy-ötszáz forintokért, a fehéreket szinte mindig érdemes volt lekapni a hiperek polcairól. Akkoriban egyébként még Konyári János is a vállalkozás tulajdonosai közé tartozott, és főborászkodott is természetesen. Jártam a budafoki pincében is, a legelső pezsgőket is kóstolhattam, Garamvári Vencelt tehát összességében a magyar borvilág fontos szereplőjének tartottam, nem véletlen, hogy a Boremberek c. kötetbe vele is készült interjú. Ezzel együtt elég nagy meglepetéssel fogadtam azt a bizonyos díjat. Különös, hogy a mester azóta még inkább eltűnt a szemünk elől. Nagy dobásokról nem hallunk, a borszaküzletekben nem hemzsegnek a Garamvári-különlegességek, a pezsgők sem tarolták le a piacot. A csendes borok ugyanakkor továbbra is megtalálhatók a multiknál, az Intersparban tettem szert erre a kócsagos sauvignonra, ezernél kevesebbet kellett fizetnem érte. Tiszta, halványsárga szín, élénk, friss illat. Nem is annyira a fajta reduktív iskolázású boraira jellemző füvességet-szénásságot hozza, hanem muskotályos virágosságot elsősorban. Felszíne sima, zamatai egyszerűek, ezen a szinten hibátlanok, savai tartják a lépést a csak tizenkét és feles alkohollal, igaz, egy árnyalattal több vibrálásnak örülnék. Búcsúja teljesen száraz, nem akar hízelkedni. Kapaszkodnia kell a 4 pontért, de ha őt teszik a kosárba a boltban a tanácstalan háziasszonyok, nem nyúlnak mellé.

2 komment

Címkék: balaton négypontos sauvignon blanc garamvári 2009

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

3 éve ittam a "kócsagos" merlot-t; egyszerűnek, viszonylag vékonynak, de harmonikusnak találtam (3-4 pont). Majd 2009-ben kóstoltam a "Garamvári Szelekció"-ból a 2006-os syrah-t (stabil 5 pontos akkor, mostanra fogalmam sincs milyen lehet). Utóbbiról a részletes leírás: forum.index.hu/Article/viewArticle?a=89709065&t=9121619
Nem a borokkal van baj, inkább az interjú emlékezetes, amiben Vencel Úr Lőrinc Barátot méltatta...
Viszont nemrégiben volt szerencsém kóstolni a satóvinszeneksztrabrű-t, az teljesen rendben van.

tb - zstv