HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Umathum Hallebuehl Zweigelt 2006

2011.03.04. 10:20 AG 2.0

A csütörtöki vylyanos bejegyzésben már említettem, lesz másik is, a rövid bemelegítés után ugyanis ráfordultunk az osztrák termékekre a borozóban. Burgenland második legfontosabb fajtája a zweigelt, mindjárt a kékfrankos után, sok-sok jót készítenek belőle. (Mindazonáltal érdekes kérdés, hova tegyük a pinot noirt, amely meghökkentően nagyszerű teljesítményt bír nyújtani ott, és ennek megfelelően egyre népszerűbb a termelők és a fogyasztók körében egyaránt.) A rendszeresen hivatkozott vakzweigeltezés alkalmából is magunkhoz vettünk kettőt, az egyik spiccközelben volt, a másik nem, de a jobbik sem veszélyeztette Horváth Ráspi József hegemóniáját, a fertőrákosi fiatalember maradt szemünkben a király. Már-már kezdtük azt hinni, nála többet senki nem tudhat ebben a műfajban. A helyzet most egy csapásra megváltozott – de nem kell kapkodni, haladjunk sorjában. A 2009-es csavarzáras Priesinger gyümölcsös-kerek frissessége könnyedén hozta az öt pluszos minőséget, az egyébként kamptali Fred Loimer hasonlója messze lemaradt nyers savaival, fűrészporosságával. Pöckl még mindig kilences classique-ját hibátlanra szerkesztette a borász, megvolt a hatos szint, majd a deutschkreutzi Kirnbauer Girmer 2008 minimum hetesre teljesített. Kicsit újvilágias, minden a helyén, és van benne élet meg finesz is. És ekkor el kellett morfondíroznunk azon, meg akarjuk-e kóstolni a 2006-os Umathum Hallebuehlt – vagy nem. A válasz nem magától értetődő, hiszen kétezer forint feletti összeget kell fizetni egy deciliterért, ez akkor sem kevés, ha az egyik legnagyobb osztrák sztárpincészet kiemelt csúcsboráról van szó. Közben eszünkbe juttatták, hogy a kollégának ez volt a kedvenc vörösbora a tavalyi Mondovinón, úgyhogy azt mondtuk, egyszer élünk, akkor sem eleget – és nem haboztunk tovább. Akkor bontották a palackot, de már az első szippantás után világos volt, hogy mint legtöbbször, most sem hiányzik a dupla dekantálás. A csillogó mélyvörös színt az előzőek zöme is hozta, ilyen komplex, izgalmas és boldogságcsináló illatvilágot azonban hónapok óta semmi sem. Rengeteg gyümölcs, gyönyörű fűszeresség, csipetnyi animalitás, egyszerre hűvös és meleg, egymás után bomlanak ki a rétegei, nem hajlandók abbahagyni. Testben nagy, de nem robusztus, tannin tökéletesebb nem lehet, sava öt alatti, szépsége, finomsága révén mégis elég, hogy tartsa a lépést a tizenhárom és feles alkohollal. Karakterében, összetettségében, színeiben nagyon hasonlított Ráspi 2007-esére, az első kóstoláskor. Mindig mondom, a kontextus, a pillanat heve sokat számít: 9 pont. Tényleg egyszer élünk: nem maradhatott el a repeta.

16 komment

Címkék: 2006 ausztria zweigelt kilencpontos burgenland loimer umathum priesinger pöckl kirnbauer

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hinnye, de kár érte...
dekantálással biztos meglett volna a 10 pont is!
;)
ejha, nem mindennap kóstol az ember 9 pontos zweigeltet!!! Komoly lehetett. A neve is az. Végülis mennyi lenne ebből egy bontatlan palack? (Nem mintha megengedhetném most magamnak.) Nem találom a honlapon.
@fugu: nos az még nem is olyan vészes (pl. egy Ráspival összevetve...2006-os válogatással épp egy árban:)
@demisec: Ez már brunello árszint. Én így viszonyítok...
@fugu: ha van rá 2000 ft-od, érdemes némi felvezetés után bevállalni egy decit belőle. elég sok brunello kóstolón voltam, 97-es riserváktól kezdve mindenféle volt a poharamban, és hát ez az umathum zweigelt minden mércével egy pazar bor, tényleg.
@fugu: a brunellok közt bizonyára több a 9 pontos körüli bor, mint a zweigeltek közt. De legalábbis zweigeltből nehezebb ilyesmit találni. Szerintem ez a nem mindegy. (Nyilván a presztizse soha nem lesz akkora ennek a fajtának a brunellohoz képest, de ha választanom kéne egy hasonló brunello és e között, akkor talán inkább ismerkednék össze egy nagy zweigelttel.)
@Parci: @demisec: Köszi Srácok, meggyőztetek.
Ha legközelebb a Mariahilferen járok, lehet, hogy beruházok. Bár ahogy az idei költségvetést elnézem...
@fugu: de hát minek bécsbe menni, itt van kéznél. egyébként a borra mutató fenti link alatt 36 eurós árat találsz. még egy egyébként: én még nem kóstoltam 9 pontos brunellót, de ez persze csak azt jelenti, hogy nem kóstoltam elég brunellót. vagy azt, hogy kommersz az ízlésem :)
@fugu: de hát minek egy palackkal venni rögtön, ha épp van hely, ahol bontva van, tuti nem dugós vagy ilyesmi, és tudsz kóstolni decivel is? hátha neked csak 8 pontot hoz, és elégedetlen leszel. vagy hátha 9+, és rögtön veszel is egy palackkal. az ilyen drága zsugánál szerintem pont jó, ha elég csak egy kóstolónyit fizetni, és nincs kockázat. volt már oxidálódott brunellóm, szar érzés... :)
@AG 2.0: A link alatt az hatos.
@AG 2.0: Amit én találtam hetes. Valóban nagy az ár difi.
@fugu: de hát amiről írtam itten, az is hatos
Jártam az Umathum pincészetnél nemrégiben. Nekem a kékfrankos és a maximus cuvée tetszett a legjobban. a zweigelt is nagyon komoly volt, nekem egy erős 7-es volt akkor a többihez képest. bár lehet h nem ezt az évjáratot kóstoltam.
Az egyik legnagyobb osztrák sztárpincészet kiemelt csúcsborának magyar vonatkozása is érdekes:
Dort befinden sich auch die für das Burgenland einzigartigen Terrassenanlagen, die ehemals in KÖNIGLICH UNGARISCHEM BESITZ waren, diese zählen zu den traditionsreichsten im Burgenland.