HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Tizenkét 2009-es Demeter Zoltántól

2011.03.18. 12:00 AG 2.0

Elmentem a tokaji Demeter Zoltán évjárat-bemutatójára, tizenkét bor került terítékre, mind 2009-es, klassz egyben látni a szortimentet, ennyiből könnyen messzemenő következtetésekre vetemedhet az ember. Érdekes kérdés egyébként, elegendő-e már a tudásunk, hogy okosakat mondhassunk az egyes dűlők sajátosságairól, vagy még mindig inkább a termelő munkájának minősége határozza meg a bort. Gondolom, nem vetem el a sulykot, amikor azt állítom, legjobbjaink is az út elején járnak még ez ügyben. Ezt akkor is igaznak vélem, ha a Demeter Zoltán-szortimenten belül az eddigi esztendők tapasztalatai alapján egyértelműen felismerhetőek a különbségek – ám ugyanakkor készítőjük keze nyomát sem tagadhatnák le a tartalmak. Ha megérjük, meglátjuk, merre mennek a dolgok a folytatásban. Mindenesetre tartunk már ott, hogy leszögezhessem: a Lapis és a Szerelmi a két kedvenc Demeter-termőhelyem, előbbi többedszer kínálja a legkomplexebb száraz tokaji furmintok egyikét, utóbbi hárslevelűben van a spiccen mindig és most is országosan. A Boda markáns karaktere is olyan, mint mondjuk 2007-ben, a Kakas savas akarnokságát ellenben talán soha nem fogom megkedvelni, bár a 2009-es történetesen szelídebb, mint elődei. Az aktuális meglepetés a Veres, amely amúgy a nap bora volt nálam a furmintfebruáron. Eleddig ezért a dűlőért sem rajongtam, a 2009-esbe viszont beleestem. Demeter Zoltán először készített komolynak szánt tételt tartályosan – amivel hajszálpontosan telibe talált engemet. Nem biztos, hogy a többieket is: a program végi visszakóstoláskor mintha minden más palack gyorsabban kiürült volna, ezek meg nem, nagy-nagy örömömre. Úgy tudom, lesz folytatás, kell is, hogy legyen, hadd jósoljak: fontos irány lesz ez még Hegyalján egyszer. Hogy ne csupán a dűlőkről legyen szó: a pezsgő ígéretes, de még korai szálazgatni, a száraz birtokbornak változatlanul feltétlen híve vagyok, a szomolyai zöldveltelini annyira nekem készült, hogy csak na, a cabernet franc-nak pihennie kell. Az édes birtokbor muskotályosabbnak tűnik, mint a nyolcas, a főbor sűrű és szép – nem tudtam eldönteni, szeressem-e gombásságát, vagy sem –, az aszú klasszis lesz, ha eljön az ideje. Hát, rendben volt ez a sor.

16 komment

Címkék: tokaj demeter zoltán 2009

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köszi, jó, hogy írt róla valaki. Nagyon szerettem volna nem kihagyni, de sajnos nem tudtam ott lenni idén. Jövőre (2010-es borokból úgyis kevesebb készül, talán lesz lehetőség a 9-esekből is kóstolni egy év múlva). A franc is 9-es volt? A 8-as érdekes darab (16-os alkohollal).
@demisec: én is nagyon szerettem volna elmenni, de nem volt hely. így csak a kedvem ment el. :DD
@Parci: Terroirnál már gyakorlatilag a hírlevélt követően másnap túljelentkezés volt :S
(Bár én amúgyse értem rá, úgyhogy mind1)
@demisec: akkor vagy 3x ennyi emberre, vagy 3 alkalommal 20 emberre, vagy nem kellett volna publikba (csak x szól y-nak módon) meghirdetni. :)
@Parci: @demisec: en is buktam sajna, sot ha jol emlekszem volt egy masik is (nem a TC szervezett + a felepites is mas volt), de a helyzet ua hirlevel utan 3-4 oraval mar full :(
@demisec: 2009-ben készült csak franc Zolinál...
@ringsider: és tényleg (elnézést, ha valakit félrevezettem, nem tudom, miért gondoltam, hogy én a 8-ast kóstoltam).
Én továbbra is tartom, hogy nemingen tudom a Demeter-furmintok ízét és finom különbségeit megjegyezni, számomra a Boda és a Szerelmi emelkedett ki a sorból, ezekből a Szerelmit tudom ízeiben is élvezni, a Bodának hatalmas a szerkezete. (Érdekes, hogy itt vannak a legöregebb tőkék.)

Kicsit úgy vagyok a Demeter borokkal, mint fehérben Burgundiával, pont ugyanazok az észrevételeim, a deklarált hiányosságaim és értetlenkedésem tárgyai mindkét esetben, lehet, hogy együtt fogom majd megérteni őket egy szép napon :)

Francból tényleg csak 09-es van, ugyanezt mutatta be tavaly ősszel. Tényleg változott, most számomra nagyon szekszárdias volt, de nem jutott sehogy sem eszembe, hogy konkrétan kinek a borára hasonlít.
Nem azért, hogy disputáljak, de mivel szép hazánk méreteihez képest meglehetősen sok Demeter vezetéknevű borász dolgozik, megérdemelné Demeter Zoltán, hogy az általa konzekvensen használt módon, Demeter Zoltánként emlegessük.
Szándékosan nem szerettem volna senkinek címezni, hiszen általánosan is nagyon sokat "Demetereznek" (nem Te az írásaidban). De akkor tisztázom: hozzászólásom Szomjas Gödény névhasználatára vonatkozott.
@disputa: Gondolom nem szükséges rámutatnom, hogy a poszt elolvasása után kétség sem férhet ahhoz, hogy melyik termelőről van szó.
@Szomjas Gödény: Természetesen nincs probléma a szövegértésemmel. Ez elvi kérdés. Szándékosan nem névre szólóan reagáltam, mert nem szerettem volna vitába és magyarázkodásba bonyolódni. Felvetésemet vissza lehet utasítani, de érdemes megkérdezni a név használójának véleményét a kérdésről. Tudtommal Demeter Zoltán nagy energiát fektet abba, hogy mindenhol és mindenkor egyértelmű legyen, hogy róla van szó, félreértések ne történjenek sem pozitív, sem negatív vetületben. Sokaknak egyáltalán nem olyan egyértelmű a Demeterek közötti eligazodás. A közösségi megnyilvánulásoknak pedig súlya van, esetenként nagyobb és tudásformálóbb, mint gondolnánk. Pusztán fel szerettem volna hívni egy ilyen felelősségre is a hozzászólók figyelmét.