Csopakon és Balatonfüreden hétvégéztünk, a Jásdi Pincét és gazdáit látogattuk meg barátilag-alaposan. Voltunk közben több vendéglátó-ipari egységben is – a Kredenc borbisztróban, az Eszencia étteremben és a Karolina cukrászdában –, amelyekben fontos pozitív jelenségnek örvendezhettünk. Régóta mondjuk, a magyart egyrészt Magyarországon, másrészt helyben kellene meginniuk a derék embereknek, ám ehhez képest ott sem igazán tartunk, hogy a vendéglőkben tényleg finom borokkal járjanak az éhes-szomjas közönség kedvében. A Balatonnál is élő probléma ez, sokfelé ismeretlen származású akármit adnak a népnek, és a jobbak sem mindig figyelnek oda, hogy autentikus legyen, aminek annak kéne lennie. Klassz dolgokról is tudunk persze, a szemesi Kistücsök etalon, ott a fő szempontok egyike hosszú évek óta a helyi termelők felkarolása. Na most az imént felsorolt három füredi hely mindegyikében főszereplő a balatoni bor. Az Eszencia például a borgalériások közreműködésével csak balatonit tart, helyesen, elég sokszínű a tó környéki paletta, hogy minden igény kielégüljön. Zárójelben jegyzem meg: remeknek és árértékarányosnak tűnt a konyha is. A Kredenc borlapját nem láttam, dzsesszt hallgatni mentünk szombat este – a Csopaki Demizson zenekarban Figula Mihály öccse és Jásdi István sommelier-je is játszik, komolyan jók –, mindenesetre Szászi, Kerkaborum, Jásdi, Söptei, Nyári került az asztalra, mentek a zenéhez, a társalgáshoz. Hát ilyen helyekből kéne több, nemcsak a Balatonnál, mindenütt. Azért a címszereplőről is mondanék pár mondatot. Futtában megvolt ez a tétel a nagy olaszrizlingezéskor, akkor is tetszett, de most több jutott belőle, több figyelemben is részesülhetett. Rizlingesen matt-világos szín, inkább zöld, mint sárga árnyalatokkal. Friss, dús, fajtajelleges illat, melegebb, komolyabb, mint egy átlagos reduktív játékosé. Gyümölcsössége mellett csipetnyi kövesség is játszik. Testben közepes, kerek, zamatai teltek, felszíne sima, savai szépek, moderáltak, búcsúja tiszta. Nagyszerűen sikerült darab, 5 pont szinte kevés neki. Best buy, ahogy mondani szokás.
Jásdi Csopaki Rizling 2009
2011.03.27. 20:00 AG 2.0
10 komment
Címkék: balaton olaszrizling jásdi csopak ötpontos 2009
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
e_easy 2011.03.28. 13:23:59
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.03.28. 18:23:10
Ha már cukrászda, (így, visszatekintve) a legmókásabb élményemet Skóciában szereztem,
ahol is kértem egy szelet csokitortát, és igent mondtam a mellé kínált tejszínre is, meg is locsoltam vele a csokibombát becsülettel,
aztán az első falatnál véget is ért a lelkesedés, mert a helyi szokásoknak minden bizonnyal megfelelve kecsketejszínt adtak a sokat látott vendéglősök...
...és 20 évvel később még mindig emlékszem rá, ugye milyen szép élmény, hálistennek kecsketejszínt azóta sem láttam sehol. Pedig ma már jobban érdekelne, meg ijesztegethetném vele a gasztrobuzi haverokat, zavarba hozhatnám a sommelier-ket, ilyesmi...
borbalta · http://baltaistvan.multiply.com 2011.03.28. 18:30:12
kinyisson.Öt percet vártunk,elég alacsony a tűrő-képességem,ha egy boltra kiírt nyitás után öt perccel sehol senki,tehát eljöttünk.
Ez is része a marketingnek,biztos hogy így kell hozzáálni. A bonyhádi Borbarát Kör nevében:Balta István.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.03.28. 22:54:04
zoli 2011.03.29. 01:48:16
fugu 2011.03.29. 07:50:32
Anno a Gresham palotában nyílt meg az egyik kínai étterem, erős szereptévesztéssel, luxus étteremként. (a nyolcvanas években, akkori viszonylatban)
Mivel nem igen ismertük a "járást", rendeltünk ezt-azt. Kellemes napot szereztem a kedves pincérnek, aki feltálalta az összes étket egyszerre, de nem a fogyasztás sorrendjében...
Így került a desszert a levessel egy tányérba...
Kóstolva kiderült a turpisság. Remélem, jól szórakoztak. Ma már mi is, amikor szóba kerül a sztori.
lackó 2011.03.29. 22:21:36
@borbalta: biztos vagyok benne, hogy nem szokványos az eset. Nekem a környéken sosem jut eszembe a pontosság és a sietség, pedig általában más helyzetekben erről vagyok híres...a marketing, a gitár és a Borbár pedig úgy jó, ahogy van.
osborne 2011.07.03. 00:37:18
Holland Lovas 2011.07.03. 10:17:10
osborne 2012.05.16. 21:05:42