HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Jásdi Csopaki Rizling 2009

2011.03.27. 20:00 AG 2.0

Csopakon és Balatonfüreden hétvégéztünk, a Jásdi Pincét és gazdáit látogattuk meg barátilag-alaposan. Voltunk közben több vendéglátó-ipari egységben is – a Kredenc borbisztróban, az Eszencia étteremben és a Karolina cukrászdában –, amelyekben fontos pozitív jelenségnek örvendezhettünk. Régóta mondjuk, a magyart egyrészt Magyarországon, másrészt helyben kellene meginniuk a derék embereknek, ám ehhez képest ott sem igazán tartunk, hogy a vendéglőkben tényleg finom borokkal járjanak az éhes-szomjas közönség kedvében. A Balatonnál is élő probléma ez, sokfelé ismeretlen származású akármit adnak a népnek, és a jobbak sem mindig figyelnek oda, hogy autentikus legyen, aminek annak kéne lennie. Klassz dolgokról is tudunk persze, a szemesi Kistücsök etalon, ott a fő szempontok egyike hosszú évek óta a helyi termelők felkarolása. Na most az imént felsorolt három füredi hely mindegyikében főszereplő a balatoni bor. Az Eszencia például a borgalériások közreműködésével csak balatonit tart, helyesen, elég sokszínű a tó környéki paletta, hogy minden igény kielégüljön. Zárójelben jegyzem meg: remeknek és árértékarányosnak tűnt a konyha is. A Kredenc borlapját nem láttam, dzsesszt hallgatni mentünk szombat este – a Csopaki Demizson zenekarban Figula Mihály öccse és Jásdi István sommelier-je is játszik, komolyan jók –, mindenesetre Szászi, Kerkaborum, Jásdi, Söptei, Nyári került az asztalra, mentek a zenéhez, a társalgáshoz. Hát ilyen helyekből kéne több, nemcsak a Balatonnál, mindenütt. Azért a címszereplőről is mondanék pár mondatot. Futtában megvolt ez a tétel a nagy olaszrizlingezéskor, akkor is tetszett, de most több jutott belőle, több figyelemben is részesülhetett. Rizlingesen matt-világos szín, inkább zöld, mint sárga árnyalatokkal. Friss, dús, fajtajelleges illat, melegebb, komolyabb, mint egy átlagos reduktív játékosé. Gyümölcsössége mellett csipetnyi kövesség is játszik. Testben közepes, kerek, zamatai teltek, felszíne sima, savai szépek, moderáltak, búcsúja tiszta. Nagyszerűen sikerült darab, 5 pont szinte kevés neki. Best buy, ahogy mondani szokás.

10 komment

Címkék: balaton olaszrizling jásdi csopak ötpontos 2009

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

utoljara pont a linkelt etteremben ittam, ideje lesz ranezni erre az evjaratra is. a karolina alap, jo a kave a kiszolgalas, meg jobb a froccs es a gyerek is kaphat olyan sutit ami nem vesz el eveket az eletebol. mondjuk nyarom fullon is van a hely
Elnézést, OFF leszek, de azért lehet rajtam nevetni :)

Ha már cukrászda, (így, visszatekintve) a legmókásabb élményemet Skóciában szereztem,

ahol is kértem egy szelet csokitortát, és igent mondtam a mellé kínált tejszínre is, meg is locsoltam vele a csokibombát becsülettel,

aztán az első falatnál véget is ért a lelkesedés, mert a helyi szokásoknak minden bizonnyal megfelelve kecsketejszínt adtak a sokat látott vendéglősök...

...és 20 évvel később még mindig emlékszem rá, ugye milyen szép élmény, hálistennek kecsketejszínt azóta sem láttam sehol. Pedig ma már jobban érdekelne, meg ijesztegethetném vele a gasztrobuzi haverokat, zavarba hozhatnám a sommelier-ket, ilyesmi...
Bizonyára elfáradt Jásdi Pista a hétvégén,mert vasárnap 13 órakor HETEN vártuk ,hogy a borbár
kinyisson.Öt percet vártunk,elég alacsony a tűrő-képességem,ha egy boltra kiírt nyitás után öt perccel sehol senki,tehát eljöttünk.
Ez is része a marketingnek,biztos hogy így kell hozzáálni. A bonyhádi Borbarát Kör nevében:Balta István.
@borbalta: hát vasárnap egykor épp ebédeltünk békésen a fent leírtak szerint. asszem, szegény norbi, a gitáros ki fog kapni, pedig tényleg jól játszik :)
@Szomjas Gödény: én meg anno Kis-Ázsia szívében egy kisvárosi kajáldában eljátszottam a türk tesót és rendeltem egy olyasmit, amit a helyiek is burkoltak, bólogattam minden felkínált opcióra, vmivel később már izzadt a fejbőröm és folytak a könnyeim attól a csípős akármitől. Ekkor még nem voltam kellőképpen röhej tárgya, de már a fél vendéglő bámult, nagy kegyesen kijött a pincér, a megpróbáltatásaimat enyhítendő hozott egy tál akármit és a tenyerével a szája felé hadonászva mutatta mi a dolgom a tartalmával. Én fel is hajtottam szépen a kéz- és arcmosásra szánt illatosított löttyött, ekkor már az egész kajálda rajtam röhögött, én meg rohantam a budira...szóval ide nekem azt a kecsketejszínt...
Ha már itt tartunk:
Anno a Gresham palotában nyílt meg az egyik kínai étterem, erős szereptévesztéssel, luxus étteremként. (a nyolcvanas években, akkori viszonylatban)
Mivel nem igen ismertük a "járást", rendeltünk ezt-azt. Kellemes napot szereztem a kedves pincérnek, aki feltálalta az összes étket egyszerre, de nem a fogyasztás sorrendjében...
Így került a desszert a levessel egy tányérba...
Kóstolva kiderült a turpisság. Remélem, jól szórakoztak. Ma már mi is, amikor szóba kerül a sztori.
Na, bmeg Norbi, ebből megint lesz egy csomagolj, költözünk :D.

@borbalta: biztos vagyok benne, hogy nem szokványos az eset. Nekem a környéken sosem jut eszembe a pontosság és a sietség, pedig általában más helyzetekben erről vagyok híres...a marketing, a gitár és a Borbár pedig úgy jó, ahogy van.
Ebben az árban nem tudok jobb fehér bort. tény :)
10-est kóstolt már valaki? Elég jó áron adja most a BT...
@Holland Lovas: 11-est igen :) Sajnos nem olyan jó mint ez a '09-es anno volt. De jobb mint a 2010-es.
süti beállítások módosítása