HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Top 10 a Kézműves Borok Házában

2011.03.29. 09:15 AG 2.0

Kóstoltam eleget a Kézműves Borok Házában megint, olyan ott ilyenkor a felhozatal, sosem marad szomjas az ember. Ráadásul a borászok nem kis része nagyszerű meglepetésekkel hozakodott elő, egyik-másik asztalnál csak úgy kapkodtam a fejemet. Reggel aztán kitört rajtam a listázhatnék, elhatároztam, top tízet állítok össze, főként újdonságféleségekből, hogy legyen valami jövőbe mutató karaktere is ennek a bejegyzésnek. A sorba rakásról végül lebeszéltem magamat, beértem ábécérenddel. Bakó Ambrus Olaszrizling 2009. A fiatal badacsonyi termelőnek ez az első évjárata, remek kéknyelűje nagyot villant múltkor. Az olaszrizling is sűrű és zamatos, tán gazdagabb is, mint a párja, mondjuk annyival, amennyivel a fajta többet tudhat. Ambiciózus kispince ez, hallunk még róla. Breitenbach Halas Furmint 2009. Egyelőre és ennyiből úgy tűnik, ez Kiss János eddigi legszebb furmintja, komplex, egyenes, színes. 2HA Szőlőbirtok Tabunello 2009. Ezúttal nehezen tudtam eldönteni, a sangiovesét vagy a cabernet franc-t szeressem inkább. A 2009-es Tabunello kedvemre valóan jár az elődei által kijelölt úton, világos szín, pinot-s illat, remek szerkezet. Ha jól értem, ezentúl a sangiovese grossóból készült brunellók is közel ilyenek lesznek, nem cabernet-sen sötétek és súlyosak. Ezt hamarosan csekkolom, ha minden stimmel. Légli Géza Kékfrankos Válogatás 2009. Egyre nyilvánvalóbb, ez az évjárat a kékfrankosé – azaz a kékfrankosé is. Az érett gyümölcsösség és a tannin egyensúlyt tart a szokásosnál összetettebb savakkal, kiváló bor. Losonci Parola 2010. Losonci Bálint feszt mondja, nem volt az a 2010 annyira rettenetes, és íme, előkerülnek a bizonyítékok. Olaszrizling és veltelini házasítása, rengeteg gyümölccsel, végtelenül finom savval, nem túl sok maradékcukorral. Elegáns, okos, játékos. Ráspi Kékfrankos Gneis 2006. Az egyetlen tétel ebben a lajstromban, amiről írtam már bővebben. Hogy most is itt van, annak az az oka, hogy sokkal-sokkal barátságosabbnak, fajsúlyosabbnak, főként pedig harmonikusabbnak találtam, mint fél évvel ezelőtt. Mineralitás felsőfokon. Nagy bor. Szecskő Királyleányka 2010. A 2. sz. mátrai bizonyíték. Acélosan tiszta, izgalmas, egyúttal vonzó és kedves. Nem emlékszem pontosan: tíz környéki sav balanszíroz benne harmincvalahány gramm cukorral. Az évjárat csodája aktuálisan – és a veltelini is ott van a spiccen. Szentesi Zengő 2009. A Bátyus rajnai rizling először száraz, bizonyára a hetes és a nyolcas nyomdokaiba lép hamarosan – de addig is lenyűgözött a zengő. Telt, zamatos, kerek. Simán hatpontos, kétezer alatt. Szepsy Szamorodni 2008. Cuvée már, dűlőválogatott szamorodni még nem lesz 2008-ból, alap azonban igen, illetve már van is. Kifinomult, komoly, nemzetközi klasszis. Váli Budai Zöld 2010. Nemcsak a Mátrában, Badacsonyban is lehetett jót csinálni tízben, mindenek ellenére. A fajtát nem önmagáért szeretjük – vagy beporzásra jó, vagy fröccsnek. Íze például nem nagyon szokott lenni. Váli Péter friss tételének ellenben van. Bónusz: Balogh Zoltán összenézette három évjárat Somlói Apátsági Pince-juhfarkját. Érdekes: az azonos iskolázású 2007-es és 2008-as között most nagyobbnak találtam a különbséget, mint a 2008-as és a 2009-es között, hiába történt időközben stílusváltás. Hárslevelű ide, furmint oda, olaszrizling amoda, fenntartom: nem kevés fantázia van a juhfarkban Somlón. Hanem sok.

7 komment

Címkék: ráspi szepsy losonci szecskő bakó 2010 somlói apátsági pince légli géza szentesi 2ha szőlőbirtok breintenbach kézműves borok háza véli

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lélekben ott voltam.
Nem ér. Nem tudom érdemes-e így már posztot írnom. Túl nagy lenne az átfedés.
@palack: elnézést kérek!

szerintem írd meg ide kommentben :))
ehh, az összes léhűtő ott volt? :D
@AG 2.0: Elkezdtem, sikerült is egy mondatba tömörítenem, azonban így is túl hosszú lett.
@palack: a léhűtős áthallást mosollyal nyugtáztam. :)
süti beállítások módosítása