HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A Takler Pince 2011 márciusában

2011.04.01. 19:00 AG 2.0

Bíráltam csütörtökön a szekszárdi borversenyen, vegyes vöröses bizottságba osztottak be, kékfrankosokat, merlot-kat, cabernet-ket és házasításokat hordtak elénk, szórtuk az aranyérmeket két kézzel. Mást nem tehettünk, mintegy negyven tételünk szinte egységesen bizonyította, kiváló borokat termett a 2007-es, a 2008-as és a 2009-es évjárat azon a vidéken. És hát az sem véletlen, hogy a termelők ezekben a kategóriákban nem neveztek 2010-eseket. Olyanok ugyanis nemigen vannak. Két nagy aranyérmest találtunk a sorban – egy franc-t és egy cuvée-t –, ehhez nyolcpontosnak kell lenni nagyjából, az aranyhoz ellenben a hatos is elég átváltási sillabuszom szerint. Az eredményeket április végén fogják kihirdetni, hivatalosan addig nem tudhatok semmit. A megméretést a Takler Panzióban rendezték, ha már ott voltam, ott is maradtam, és szétnéztünk a föld alatt két Ferenccel alaposan. Grandiózus beruházásba bonyolódott a trió, jókora pincét építenek a meglévő kiegészítéseképp, látványos lesz, ha elkészül, azaz hát már most is van mit nézni, hegyeket mozgatnak meg a dolgozók. A 2009-esek mindeközben szépülnek okosan, végigmentünk a soron, vannak tapasztalataim. Egyrészt újfent állíthatom, roppant mód kedvezett a kékfrankosnak az az esztendő, ez esetben annyira, hogy a megszokott-kedvelt reserve fölé két dűlőszelektált tétel is kerül ideje jöttén, az egyik a Görögszóból, a másik a Zentából származik, és egyik szebb, mint a másik. Taklerék egyenesen kékfrankos-trilógiát készülnek piacra dobni, e pároshoz az egyelőre minden ötven évben fantázianéven futó 2007-es csatlakozhat harmadikként; a nagy testű, élénk savú szuperválogatás burgundi palackban érik egy ideje. 2009-hez visszatérve, a hordókban pihenő fajsúlyos cabernet franc-ok és sauvignonok is odatették magukat, nekem mindazonáltal a 2007-esre emlékeztetően telt és színes syrah, valamint a leendő Primarius merlot jött be aktuálisan a leginkább, emezek már tartályban várják, hogy letöltsék őket. Néhány fontos 2008-ast és 2007-est is megnéztünk: a nyolcas syrah megnyugszik lassan, de egy árnyalattal még mindig savasabbnak érzem a kelleténél, az azonos évjáratú Primarius ezzel szemben elegáns és harmonikus. 2007-ból is a merlot tűnt a legklasszabbnak ezúttal – miközben azért a Bartina is annyival különb elődénél, hogy csak na –, sokat fejlődött korábbi önmagához képest, dús és komplex, mégis van benne élet rengeteg. Taklerék jól tudják ezt a műfajt: hiába masszív az alkohol, az érett gyümölcsök, a tökéletes tanninok, a krémesség és a finom savak magas szinten hozzák össze az egyensúlyt. Aki eztet nem hiszi, szamarabb a lónál. Utóirat: néhány hete egy barátommal megittunk egy 2006-os mezítlábas Takler-kékfrankost. Kapásból, lazán hozta az öt pontot.

3 komment

Címkék: szekszárd takler pincék és borászatok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Ligetlakó: hát legalább egy saját mondatot hozzárakhattál volna. vagy kettőt. vagy mit tudom én
hétvégén a családdal megittunk egy mezítlábas takler cabernet franc-t. kapásból, lazán hozta az 5 pontot (bonkowski kettes fölé). pár hete meg egy takler 2006-os bikavér reserve magnumot, az 6-7 pont volt.